Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže VIII

David Austin - Anglické růže VIII 13. led 2019 11:52 #324533

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jitko,Anonym napsal:

Květo, přiznám se, že Tvé "T" v seznamu jsem pochopila až na druhé přečtení, při prvním jsem si myslela, že takto označuješ teplé tóny.... No, trochu (dost) mi to vyrazilo dech a rozdejchávám to, protože se přiznám, že jsem s variantou, že by mi tu růže nešly, moc nepočítala. Jsem začátečník, takže asi (dost) naivní a když jsem viděla ty Vaše luxusní fotky a pár angličanek u sousedů nebo u Pelců, tak jsem si bláhově myslela, že to "dám" taky.... Ách jo....

Bohužel výchozí podmínky (lokaci) budu mít někde mezi EvouL a Květou. Jedná se jižní stráň nad Turnovem. Takže sice krásný výhled do obou údolí - na Trosky i Drábské světničky, ale také celodenní úpal a jak jsme relativně "vysoko", tak je to tady i docela větrné. Není tu písek - ještě hůř - je to několikametrová navážka. Ve spodních vrstvách bude asi něco i s jílem, v horních vrstvách jsem se snažila o něco "lepšího", takže splavená ornice z příkopů (nefrekventované polní cesty), něco lesní zemina. Ale nemám problém před výsadbou udělat nějaké vylepšní záhonů, tj. navézt sem kompost, koupit substrát pro růže apod.. Ale ve výsledku by to tu mělo být spíše "vododržné"...

No, dnes vidím, že jsem se unáhlila s nákupem tolika růží najednou, že jsem to měla "otestovat" na pár kusech a to ještě po jedné od sorty a nekupovat hned vše ve třech vydáních. No, chybami se člověk učí.... Bohužel už je mám nakoupené, tak mi nezbývá nic jiného, než bojovat....

No, nevím, zda se vůbec t.č. řešit typ záhonu, tak snad jen utopistickou variantu :-)
Typ záhonu - zrcadlený, oboustranný, bych měla představu jako Lavens Hall, pokud se na odkazu objeví bílo-modré rabátko a v druhé části zahrady bych zkusila bílo-růžovo-vínovou variantu

www.levenshall.co.uk/levens-hall-gardens...baceous-borders.html

No, mám teď fakt zmatek v hlavě a velké obavy, jestli mé představy vůbec budou realizovatelné.....

Také mě včera ve schránce čekal katalog od Austina. Prolétla jsem ho a zjistila, že pár růží, které jsem nakoupila, už vůbec nenabízí....např. W. Shakesperace, Falstaff +(Heathcliff), tak doufám, že to není proto, že to byly potížistky, když teď mění strategii a kritériem pro další nabízené sorty růží bude zejména zdraví...

Ale co mě potěšilo, tak tam má tabulku s uvedením, jak daleko sázet růže od sebe do trojsponu, pokud se jedná o tu samou sortu, či nikoliv.

Jitka

Jitko, že by ti A. ( růže obecně )nešly vlastně vůbec nepřipadá v úvahu. V podstatě bys na tom mohla být podmínkami lépe než já ( zima = sníh, větrno, vododržnost ).
K mému T - určující k T jsou samo "nároky" majitele. Co od keříků požaduje. Dost lidí v mém okolí je měkosrdcatá, žehrá, ale nevyryje. Jiní jsou v podstatě spokojeni, zkusit nějaké jiné nepřipadá v úvahu. Málo platné, ony A. mají krásné květy, přirozeně elegantní růst, (většinou ) matné listoví, nevymrzají... ( zploštěno ). Moje T je zčásti dáno leností ( moc růží, moc kytek ), zároveň s tím pak i preferencí výdrže květů.
To, že já s A. nejsem schopná nic udělat, nic neznamená. Koukni jak jdou u Káji, Lukáše..
ad 1 keřík x 3 keříky - njn, peněz je to spousta, zaručeno že se bude dařit není. Zase - pokud bys koupila 1 na zkoušku, co udělá, budeš vidět nejdříve 2. rokem, spíše 3. Pak dokupovat, 1. má náskok, mezi tím už dávno místo obsadíš něčím jiným... tak to chodí u mě. :laugh:

ad nenabízené kultivary - platnost patentu, nutnost platby zaň, náhrada novějším kultivarem obdobné barvy vč. všestranějšího použití, marketing. Ono udržování patentů je setsakra drahá věc.
ad rabato - záhon máš velký, návrh zasaď růže dle představ, namulčuj ( lépe pokosená tráva ) - neplánuješ hadr, že ?
pereny - záleží na tvých nárocích. Ne vždy je vše k dispozici + velikost nakupovaného + množství. Dle mých zkušeností je lepší ( páč obvykle bývají ve školkách v k9 ) pereny pro I. sezonu jen založit, přesazovat pak na podzim či př. jaro na konečné místo.
Umožní ti to posoudit jednak růže, druhák právě pereny.
Pokud plánuješ do záhonu delphinia ( viz odkaz ), tak ty se musí sázet na konečné místo hned. Přesazování nesnesou. Vápno + krátkověkost.
mmch., mně letos zaschly v poupatech. :(
Poslední úprava: 13. led 2019 13:58 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Láďa, alcearosa, bradhal

David Austin - Anglické růže VIII 14. led 2019 21:11 #324547

• Anonym
Květo, EvoL a spol., moc děkuji za Vaše rady. Trochu jsem to minulý týden vstřebávala :woohoo: Připadám si tak trochu jako Pat a Mat, jen v jedné osobě :-) Jak to vše vyvětlit.... Povoláním jsem ekonom, zahradě moc nerozumím, ač se snažím být poučený (poučitelný) laik, každopádně je ale práce na zahradě pro mě neuvěřitelný protipól a relax.. Pro 99% lidí nepochopitelné, že mám provizorní kuchyňskou linku, ale místo toho zakládám zahradu :sick: Jsem z LBC a stále tam pracuji, takže podmínky mé zahrady se velmi blíží Liberci, sněhu je tu skoro stejně, jen mráz není tak extrémní, max asi -17 stupňů, naopak v létě je tu více slunečno, větší teplo a méně srážek. Na pozemku jsme dělali extrémní terénní úpravy, vyrovnávali jsme úžlabí, navozili jsme sem bezpečně 500 tater, možná mnohem, mnohem více, protože 100 tater za poslední rok byla kapka v moři a stále chybí... V každé části zahrady, budu mít odlišné půdní podmínky a PH - dle zdroje - budovala se cyklostezka Turnov-Malá Skála - mám tu zeminu z louky, břehů Jizery, ale i lesní zeminu s břidlicí, ČEZ stavěl stožáry - je tu ornice z trasy po Českém ráji, zato s archeologickými artefakty - v pískovcových kamenech jsou obtisky mušlí :laugh: /, v okolí se opravovaly silnice 3. třídy, přičemž se prohlubovaly příkopy. Pokud to byla jen trošku "polňačka", kde se moc nejezdí a nesolí, mám to tady, atd., atd. Tuto "kolekci" střádám několik let, proto mi zatím zůstaly růže v květináči či zakopčené a na výsadbu čekají na jaro.
No a proč Austinovy růže? Když jsem byla u Pelců, připadaly takové dokonalé, komplexní, co chytnou za srdce (alespoň na první pohled) - krásný květ, opakované kvetení, nádherná vůně, list, keř a prezentované relativní zdraví. Alespoň oproti historickým růžím. Pravou ale je, že DOD dělají v době prvního floru, kdy jsou v nejlepší formě a v tom je možná ta zrada.... O víkendu jsem pročítala diskusi o růžích jiných šlechtitelů - Kordes, Tantau, Lens atd. a docvaklo mi, že možná nejsou tak "dokonalé", některým chybí vůně, některé mají jednoduchý/ší květ, některé jsou trošku plastové, ale možná jsou to ve výsledku větší "pracanti", kteří na zahradě vytvoří mnohem dlouhodobější efekt. Rozdíly mezi růžemi různých šlechtitelů - v závislosti na závlaze a teplotách - bouchly do očí při DOD u Pelců i laika - mne. Zatíco ostatní růže květly o 106, austinovy byly oproti minulým létům vzrůstem poloviční, s mnohem méně květů, než v jiných letech. A když porovnám sazenice od p. Šípa /kde asi mnohem více pršelo/ a od Pelců, rozdíl je neskutečný!!
Květo, letos zatím budou vysazovat jen růže - neboj - bez netkané textilie :). Vše financuji z jednoho platu (vč. dostavby domu), takže od toho se bude odvíjet i tempo zakládání rabátka :sick: . Zatím tu mám pokusný cca 100 m2 záhon, kde předpěstovávám a testuji vhodné trvalky a předpěstovávám buxusy. Před pár lety jsem si koupila knihu od P. Hanzelky - Květiny pro každou zahradu. Protože se mi líbila, koupila jsem i jeho další - Květiny pro suché zahrady. Ještě před rokem mi připadala vhodná možná... tak někde na Moravu ;) . Teď v ní listuji a vybírám další vhodné rostliny. Zatím se mi tu v těch vedrech a minimu vláhy maximálně osvědčily šanty, levandule, šalvěje, perovskie, pelyňky, ostrožky, scabiosy, mavuně, rozrazily, turan/astra, echinacea, rozchodníky, dobromysl, verbena atd., atd. A pochopitelně česneků (a jiných cibulovain) není nikdy dost :-) Vím, že aby to nebyla moc velká divočina, nemělo by být druhů příliš, ale opakovat je a budu se držet barevné palety - bílá, růžová, vínová, modrá.
Narazila jsem na výhodný zdroj trvalek, ale zejména trav v Markvarticích u Sobotky - Planta naturalis. Vše prodávají za 30,-- Kč, u trav velikánské trsy (zejména Miscanthusy), které je i ještě možno rozdělit :-) Ale vyrýpnou to z pole, bez květináče, takže se to musí hned zasadit. A nějaké trvalky si chci - aspoň zkusit - vypěstovat sama. V Turnově prodávají semena značky Johnsons a mají docela zajímavé kultivary. A ty nakoupené, dnes už trsy, rozdělit. Prostě s ohledem na velikost zahrady.... jedny ruce... to bude boj na (pře)dlouuuuhhýýýý čas :-)
Krásný večer Jitka

David Austin - Anglické růže VIII 14. led 2019 22:26 #324548

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Jitko, klobouk dolů...tedy ty ses do toho vložila. Držím palce a přeji hodně trpělivosti, sil a ať ti to roste. No kytky stojí peníze, ale se zahradou zase člověk ušetří za fitko :laugh:
Jinak semena Johnsons /kytky, zelenina atd./ vřele doporučuji. Mám léty vyzkoušené.
Jen tak pro informaci...už se to tu psalo...p.Šíp má růže pěstované v písku a na kamení / no proto se to jmenuje Skaličany/ a moc mu tam neprší.....ale co mu tam vyroste, to roste všude ;)

David Austin - Anglické růže VIII 15. led 2019 08:32 #324553

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jitko, s chutí jsem si přečetla tvůj důkladný rozbor situace na budoucí zahradě a začínám mít pocit, že zase až tak moc nepotřebuješ naše mnohomluvné rady, že jsi to vzala za správný konec, tvými slovy - jako poučený laik. :) A to "poučený" chci zdůraznit. Je vidět, že jsi už předem vstřebala dostatek teorie a to je skvělé.

Nicméně, nikde nevidím zmínku o veledůležitém prvku v zahradě, o zdroji vody. Pokud se bude opakovat loňský způsob léta i v budoucnu, tak bez dostatku vody bude všechna dřina na zahradě marná. Věřím, že na to myslíš a že jsi připravená i na tenhle problém. Např. já jsem hodně závislá na dešťovce a snažím se ji nasbírat co nejvíc, podle zásady "ani kapka nazmar". Takže téměř všechna voda se střechy domu a kůlny končí ve třech podzemních jímkách a v několika sudech o obsahu cca 600 litrů. A jako záloha pro nejhorší časy je studna. Přesto loni docházelo občas ke krizi, kdy jímky a sudy byly prázdné. Je pravda, že tu mám hodně věčně žíznivých rododendronů, s kterými, jak vidím, nepočítáš. O to asi budeš mít spotřebu vody menší.

Nakonec bych ti ráda popřála hodně úspěchů. Ať se dílo podaří. :)
Poslední úprava: 15. led 2019 08:33 od Eva L..

David Austin - Anglické růže VIII 15. led 2019 20:05 #324565

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
DSC03827_2019-01-15.jpg

DSC02375.jpg

DSC08582.jpg

DSC04287.jpg

DSC08705.jpg

Malvern Hills - pnoucí růže s menšími květy které z krásné žluté přecházejí na skoro bílou barvu , má jen preventivní postřik jinak je dobrá , dobře opakuje kvetení
- jinak dodám k austinkám že to jsou opravdu růže náročné na vodu , mám ohromnou výhodu že máme na zahradě vysokou spodní vodu -tak se jim u nás líbí ,ale né všechny jsou tak super jako je například Rosemoor , Summer Song , Tea Cliper (prostě nerostou)
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Láďa, Jikra, alenak, alcearosa, ibiska, Viki

David Austin - Anglické růže VIII 15. led 2019 20:39 #324566

• Anonym
Evo L,
už řadu let, neber mě za slovo, ale možná 10, existuje zákon o likvidaci srážkové vody na vlastním pozemku a postupně se stále zpřísňuje. Takže v praxi už není možné získat stavební povolení na stavbu bez toho, aniž by v projektu byla řešena likvidace/využití srážkové vody. V mém případě - novostavby - to je obrovská podzemní nádrž na srážkovou vodu z domu a zpevněných ploch /parking/. Ale letos jsem měla i tak velké problémy, voda mi nestačila a zalévala jsem vodou pitnou. Přiznám se, že po letošní zkušenosti - teoreticky znovu stavět dům (v praxi už nikdy více :sick: - řešila bych už využití "šedé" vody, tj. z koupelen. Přiznám se, že v létě mi už i rvalo srdce vypustit vodu z vany jen tak, do kanalizace, když by se dala využít na zalévání.
No, děkuji za moc za povzbuzení :P .....

EvoL, Květo a vy všichni milovníci růží.....
velikánské díky patří tady Vám všem, kdo tady sdílíte své znalosti, vědomosti, poznatky, zkušenosti, nadšení pro růže a zahradu obecně. Kdo s námi - nováčky - máte trpělivost, poradíte, pomůžete.. Ani nevíte, jak moc mi to pomohlo, co vše jsem se tady za rok, co vás čtu, dozvěděla, jak mě to posunulo v tom, co ano a co ne....případně jak.
Myslím, že kdybych tady neviděla tolik nádherných fotek, tolik nadšení, těšení, Vašich úspěchů, nikdy bych asi nešla do růží.. A pokud, tak jen do pár kousků a při prvním, druhém neúspěchu by to vzdala. Kolik trvalek jsem nakoupila, které jsem dosud neznala, ale z vašich fotek viděla, jak jim to s růžemi sluší....Teď vím, že informace o hnojení, nemocech, opatřeních, postřiku apod. najdu tady, popř. se mohu zeptat a je to moc fajn pocit, mít takový tým k dispozici..... Žádná knížka nikdy nemůže obsáhnout to, co vše se tady řeší.
Ještě jednou velikánské díky a opravdu hluboká úcta k Vám všem ....

David Austin - Anglické růže VIII 16. led 2019 08:11 #324570

• Eva L.
  • Moderator
Anonym napsal:
velikánské díky patří tady Vám všem, kdo tady sdílíte své znalosti, vědomosti, poznatky, zkušenosti, nadšení pro růže a zahradu obecně. Kdo s námi - nováčky - máte trpělivost, poradíte, pomůžete.. Ani nevíte, jak moc mi to pomohlo, co vše jsem se tady za rok, co vás čtu, dozvěděla, jak mě to posunulo v tom, co ano a co ne....případně jak.

Jitko, zase tolik díků není potřeba. :cheer: Myslím si, že většina "rádců" ochotně sdílí svoje zkušenosti, také jako součást prezentace sebe sama, nebo i v očekávání užitečné vzájemné polemiky. Časem asi zjistíš, že ne každá rada, i dobře míněná, se hodí k tvým záměrům a podmínkám. Je na tobě, co si vybereš a co odmítneš. :)
Následující uživatel poděkoval: Jikra, Ajka, alcearosa

David Austin - Anglické růže VIII 28. led 2019 08:54 #324640

• J
Krásné dobré ráno ze zasněženého severu,

měla bych na Vás velkou prosbu. O víkendu jsem si u pana Šípa objednala Jacquese Cartiera a angličanky, m.j. Glamis Castle. Dívala jsem se do katalogu DA i na web a z nabídky úplně vypadl. Tak jsem zalovila v anglických stránkách a zjistila jsem, že ji přestali nabízet z důvodu špatného zdravotního stavu - černá skvrnitost a padlí. Nemáte, prosím, někdo zkušenosti s touto růží? Kájo, nemáš ji, prosím? Pokud by to byla potížistka, změnila bych ještě objednávku a dala na radu EvyL a objednala raději Tranquility.

Lukáši, Malvern Hills vypadá nádherně. Asi je to nováček, že a nebudeš mít zkušenosti s přezimováním.

V katalogu DA mě zaujala kombinace "něžná" popínavek - Strawberry Hill, Claire Austin, The Pilgrim a Malvern Hills. Chtěla bych to na jihovýchodní fasádu a garáž, plné slunce tak do tří hodin odpoledne, závětrná strana. Má to v našich podmínkách vůbec smysl uvažovat o popínavkách z Austinových růží? Napadlo mě to, protože první dvě růže mám.
Jitka

David Austin - Anglické růže VIII 28. led 2019 09:34 #324642

• Eva L.
  • Moderator
Jitko, z těch, které uvádíš, nemám žádnou, s informacemi nemohu sloužit.

A co se týká Tranquillity - mám ji teprve druhým rokem a tak si netroufnu na důkladnější zhodnocení. Zatím jsem spokojená, není citlivá na choroby, květy odolávají dešti, neklopí, kvetou s malou přestávkou celé léto. Keřík je asi 70cm vysoký, měl by dorůst do cca 120cm. Voní jen slabě.

www.rosebook.ru/roses/gallery/tranquillity/
Následující uživatel poděkoval: Jikra

David Austin - Anglické růže VIII 11. bře 2019 12:48 #324809

• Jenny - Jitka
Právě mi do Austina dorazil leták s nabídkou růží na jaro 2019 s (pro mě) novými růžemi:
- Eustacia Yye (tu asi budu potřebovat ;) a Gabriel Oak

www.davidaustinroses.com/eu/popular-searches/new-varieties

Jitka
Moderátoři: Eva L., Květa