Květo, EvoL a spol., moc děkuji za Vaše rady. Trochu jsem to minulý týden vstřebávala

Připadám si tak trochu jako Pat a Mat, jen v jedné osobě

Jak to vše vyvětlit.... Povoláním jsem ekonom, zahradě moc nerozumím, ač se snažím být poučený (poučitelný) laik, každopádně je ale práce na zahradě pro mě neuvěřitelný protipól a relax.. Pro 99% lidí nepochopitelné, že mám provizorní kuchyňskou linku, ale místo toho zakládám zahradu

Jsem z LBC a stále tam pracuji, takže podmínky mé zahrady se velmi blíží Liberci, sněhu je tu skoro stejně, jen mráz není tak extrémní, max asi -17 stupňů, naopak v létě je tu více slunečno, větší teplo a méně srážek. Na pozemku jsme dělali extrémní terénní úpravy, vyrovnávali jsme úžlabí, navozili jsme sem bezpečně 500 tater, možná mnohem, mnohem více, protože 100 tater za poslední rok byla kapka v moři a stále chybí... V každé části zahrady, budu mít odlišné půdní podmínky a PH - dle zdroje - budovala se cyklostezka Turnov-Malá Skála - mám tu zeminu z louky, břehů Jizery, ale i lesní zeminu s břidlicí, ČEZ stavěl stožáry - je tu ornice z trasy po Českém ráji, zato s archeologickými artefakty - v pískovcových kamenech jsou obtisky mušlí

/, v okolí se opravovaly silnice 3. třídy, přičemž se prohlubovaly příkopy. Pokud to byla jen trošku "polňačka", kde se moc nejezdí a nesolí, mám to tady, atd., atd. Tuto "kolekci" střádám několik let, proto mi zatím zůstaly růže v květináči či zakopčené a na výsadbu čekají na jaro.
No a proč Austinovy růže? Když jsem byla u Pelců, připadaly takové dokonalé, komplexní, co chytnou za srdce (alespoň na první pohled) - krásný květ, opakované kvetení, nádherná vůně, list, keř a prezentované relativní zdraví. Alespoň oproti historickým růžím. Pravou ale je, že DOD dělají v době prvního floru, kdy jsou v nejlepší formě a v tom je možná ta zrada.... O víkendu jsem pročítala diskusi o růžích jiných šlechtitelů - Kordes, Tantau, Lens atd. a docvaklo mi, že možná nejsou tak "dokonalé", některým chybí vůně, některé mají jednoduchý/ší květ, některé jsou trošku plastové, ale možná jsou to ve výsledku větší "pracanti", kteří na zahradě vytvoří mnohem dlouhodobější efekt. Rozdíly mezi růžemi různých šlechtitelů - v závislosti na závlaze a teplotách - bouchly do očí při DOD u Pelců i laika - mne. Zatíco ostatní růže květly o 106, austinovy byly oproti minulým létům vzrůstem poloviční, s mnohem méně květů, než v jiných letech. A když porovnám sazenice od p. Šípa /kde asi mnohem více pršelo/ a od Pelců, rozdíl je neskutečný!!
Květo, letos zatím budou vysazovat jen růže - neboj - bez netkané textilie

. Vše financuji z jednoho platu (vč. dostavby domu), takže od toho se bude odvíjet i tempo zakládání rabátka

. Zatím tu mám pokusný cca 100 m2 záhon, kde předpěstovávám a testuji vhodné trvalky a předpěstovávám buxusy. Před pár lety jsem si koupila knihu od P. Hanzelky - Květiny pro každou zahradu. Protože se mi líbila, koupila jsem i jeho další - Květiny pro suché zahrady. Ještě před rokem mi připadala vhodná možná... tak někde na Moravu

. Teď v ní listuji a vybírám další vhodné rostliny. Zatím se mi tu v těch vedrech a minimu vláhy maximálně osvědčily šanty, levandule, šalvěje, perovskie, pelyňky, ostrožky, scabiosy, mavuně, rozrazily, turan/astra, echinacea, rozchodníky, dobromysl, verbena atd., atd. A pochopitelně česneků (a jiných cibulovain) není nikdy dost

Vím, že aby to nebyla moc velká divočina, nemělo by být druhů příliš, ale opakovat je a budu se držet barevné palety - bílá, růžová, vínová, modrá.
Narazila jsem na výhodný zdroj trvalek, ale zejména trav v Markvarticích u Sobotky - Planta naturalis. Vše prodávají za 30,-- Kč, u trav velikánské trsy (zejména Miscanthusy), které je i ještě možno rozdělit

Ale vyrýpnou to z pole, bez květináče, takže se to musí hned zasadit. A nějaké trvalky si chci - aspoň zkusit - vypěstovat sama. V Turnově prodávají semena značky Johnsons a mají docela zajímavé kultivary. A ty nakoupené, dnes už trsy, rozdělit. Prostě s ohledem na velikost zahrady.... jedny ruce... to bude boj na (pře)dlouuuuhhýýýý čas

Krásný večer Jitka