Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3

Téma: Top růže roku 2017

Top růže roku 2017 30. lis 2017 20:13 #321231

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
otevírám pro ty, co již mají jasno KTERÁ, tradiční diskusi

Můžete čerpat inspiraci v předchozích sezonách, viz. odkazy níže

Hodnotit samozřejmě můžete po svém
či využít bodový seznam

1a. Top růže 2017 - aneb v této sezoně byla mimořádná
1b. Dlouhodobě Top - dobrá, vyrovnaná růže, aneb té se u mě daří, miluji ji
2. Top nákup Podzim 2016/Jaro 2017 (prvoročky), i kontejnerové během roku
3. Top vůně
4. Neurazí, nenadchne. Od ní odvíjím hodnocení průměrnosti
5. Nováčci, kteří očekávání (zatím) nenaplnili - možno chápat jako výhrůžku
6. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony pořád nic
7. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště / Poslední šance
8. Rozloučení (tuto růži už nepěstuji)= TRUN
9. Top očekávání aneb slibuji si od této... aneb nákupy podzimu 2017
10. Top zdraví (pokud používáte fungicidy, tak kolikrát ročně?) - odůvodněně či preventivně?
11. Top šípky
12. Růže, které si nejvíce vážím
13a. Potížistka aneb kam s ní?
13b. Je skvělá ale... (nesmí být ve stínu, vpředu záhonku, solitérně, holé nohy)

* * * * * * * * * * *
Top růže 2016
krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/28705...ku-2016?limitstart=0

Top růže 2015
www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/2...ku-2015?limitstart=0

Top růže 2014
www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/2...ku-2014?limitstart=0

Top růže 2013
www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/2...ku-2013?limitstart=0

Top růže 2012
www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/2...2012?start=20#286974

Top růže 2011
www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/2...ku-2011?limitstart=0

Top růže 2010
www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/2...ku-2010?limitstart=0
Poslední úprava: 30. lis 2017 20:30 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: alenak

Top růže roku 2017 02. pro 2017 00:15 #321242

• Květa
  • Moderator
hodnocení začnu od pro mne snazších bodů.

- zimní maximum -21 st., chladné a deštivé jaro. V srážkovém úhrnu druhý nejdeštivější rok od r. 2010.
10. Top zdraví (pokud používáte fungicidy, tak kolikrát ročně?) - odůvodněně či preventivně?
1x, v květnu.

11. Top šípky
nenechávám

momentálně Rosalba Carriera ( páč mi ji všichni vymlouvali :P )

Young Princess - zase jedna z těch chladnomilných anglických růží. Nedává horka, stáčí okvětní plátky. Navíc ani nijak závratně neroste. S těžkým srdcem přesazená do většího stínu, moc nadějí, že jí to pomůže si ale nedělám.

13b. Je skvělá ale... (nesmí být ve stínu, vpředu záhonku, solitérně, holé nohy)
Pink Swany - střih až k zemi, přesto udělá výhony přes 2 m/rok, přepadavé. Nonstop kvetoucí, inertní dešti i horku.Dlouhá výdrž květů. Jen vymyslet tu správnou oporu..

DSCN5844.jpg

fotka je pořízená po cca 3 týdnech kvetení, bez zásahu nůžek, ruky..

Lavender Pinocchio
už při nákupu jsem měla info o tom, že je krásný, ale špatně větví. Mám jej 5 let, ano, bohužel. Pro vytvoření pěkného keříku tak 3 rostliny, zasázet blízko k sobě.

letos jsem se v nákupech dosti omezila ( pouze 14 kultivarů ), doma je jen zlomek. Jako každoročně z důvodu pověrčivosti - neuvádím.

Les Yvelines, pokud o5 chytne ČS

letos hodně, 26 kultivarů + ještě jsem si u cca 3 dala zimu na rozmyšlenou

6. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle
hm.. letos Hyde Hall
po omrznutí k zemi z něj bylo i na konci sezony matné torzo kdysi pěkného keře. Občas se setkávám se zkušenostmi s krátkověkostí některých Austinek, kdyby se mezi ně musel započítat i můj Hyde Hall, bylo by mi líto. Jako 7 let je příliš krátká doba. Doufám, že se mé obavy v příštím roce nenaplní.

V prvním roce nováčkům příliš nevyhrožuji.
Z těch 25 nových asi byl největším zklamáním Jardin de Granville . Pálil se, nenadchl, nechápala jsem, proč jej mají vysazený u Diorů. Vše může být v příštím roce ale jinak.

4. Neurazí, nenadchne. Od ní odvíjím hodnocení průměrnosti

Lady Guinevere- je zdravá, svou práci s kvetením si odvede... ale to neurazí/nenadchne sedí.

3. Top vůně
stejně jako v letech minulých
Palais Biron
Louise Odier

Marie Louise Drevon
Dawn Crest

letos vonění nevyšlo Minervě
Poslední úprava: 02. pro 2017 01:05 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Láďa, alenak, Marta, rok.zaruka, bradhal, LucieT, Dita

Top růže roku 2017 02. pro 2017 16:24 #321247

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
1a. Top růže 2017 - aneb v této sezoně byla mimořádná
Angela , Leonardo da Vinci ,Larissa ,Cinderella - Lady of Shalott, Bonica cl .
Larissa, Artemis, Manuel Canovas
2. Top nákup Podzim 2016/Jaro 2017 (prvoročky), i kontejnerové během roku
nekupovala jsem
3. Top vůně
Big Purple, Palais Biron , stolístka, angličanky ,Mercedes

4. Neurazí, nenadchne. Od ní odvíjím hodnocení průměrnosti,

nemám nováčky

6. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony pořád nic

letos jsem nestříkala - ale měla jsem
11. Top šípky
Westerland . Barock , P.H. Musk
Manuel Canovas- krásné květy , barvoměna , velký keř a kvetení až do zimy.
The Wedgwood - narostla nad očekávání- je na okraji , musím přesadit
asi tak zhruba - na které jsem si vzpomněla.
Poslední úprava: 02. pro 2017 16:27 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Květa, quendery, Láďa, alenak, Marta, alcearosa, rok.zaruka, LucieT, Dita

Top růže roku 2017 03. pro 2017 00:07 #321253

• Květa
  • Moderator
v minulém příspěvku jsem nestihla tři - pro mne nejtěžší - body

2. Top nákup Podzim 2016/Jaro 2017 (prvoročky)
nováčci to měli letos těžké. Docela dost z nich jsem sázela velmi pozdě ( zač. dubna ). Ti chladné jaro přivítali, méně pak ony poměrně hluboké zmrzlíky. Dost z nich reagovalo slepými výhony, krátkými intenodii. Nakonec až na dva klempíráky se je povedlo rozchodit.

Právě na ně je člověk nejvíc zvědavý - jaké budou ve skutečnosti, zda budou naplňovat očekávání s nimiž jsou pořizovány. Co ČS, déšť, horko... jak se budou chovat..

i přes ty ujímací počátky - byla jsem s nákupy spokojená.

vybírám z nich ty, co překvapily, příjemně. Snad se nepresentované neurazí :laugh:

Sheherazade
DSCN5246.jpg

vypadá na snaživou růžičku, nepálí se, často nasazuje k opakování - i přesto, že jsem ji do konce sezony mučila v květníku.

Lea Mege

DSCN5129.jpg

vypadá na typickou červenou Massadovku. Hojně květů, menších, krásně poskládaných se sametovým popraškem. Květ vydržel 3 dny i v horku. Pak se opálil. Časná.

Pookah

DSCN5123.jpg

z ní jsem měla předběžné osypky. Moc info nebylo, obavy jsem měla z barvy - zda nebude přechod mezi bělavým hrdlem a zbytkem květu moc ostrý, zda nebudou květy příliš křiklavé. Obavy se záhy rozplynuly. Čerstvý květ je dost okatý, poměrně rychle ale šisující. Líbí.

Peace in You

DSCN6304.jpg

na tuhle růžičku jsem moc zvědavá pro roky příští. Má oblíbená bělokvětá drobnokvětka, že ;). Měla by se vyznačovat obrovskou květuchtivostí, záplavou. Už v tomto roce náznak byl. Květů bylo tolik, že schovaly všechno listí. Hned tlačila další květní stonky. Ostrá poupata, následně motýlkovité kvítky, posléze se rozvinou do plochy. Blbě se fotí.
Poslední úprava: 03. pro 2017 00:12 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Láďa, alenak, Marta, alcearosa, luci, rok.zaruka, bradhal, LucieT a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Top růže roku 2017 03. pro 2017 00:33 #321254

• Květa
  • Moderator
Každým rokem si při hodnocení říkám - co se změnilo ? vždyť pořád dávám jedny a ty samé. Letos tedy dost radikální obměna, musím napsat.
Stálice, které dávám každým rokem, omrzly stejně jako ostatní k zemi. Studené jaro je limitovalo v růstu. Ne, že by byly špatné, značná část z nich to dohnala - ale přesto, porovnám-li loňský a letošní stav ( tzn. co by mohlo být, kdyby byla mírnější zima ) zamáčknu slzičku.
Tudíž pro letošek jsou v mém výběru "náhradnice". Kritérium 3 let ( stříbro a bronz ) a více splňují, většina z nich není popínavka, pěkný keřík jim nedal takovou práci. ;) Navíc se do popředí TOPu tlačily již loni..

1. nej Marie Louise Drevon

DSCN5078.jpg

letos byla jiná než v min. letech. Deštěm více vytáhlá, v I. fl. méně obalená květy než jindy. Kvetla velmi dlouho, pak si dala 14 dnů pausu a od poloviny srpna mě květními výhony těší doposud. Zlatá : za snahu, vytrvalost, furtkvetení, vonění, zdraví. Fotka je z I. fl., teď má znovu těch svých 160 cm.

2 + 3
Amandine Chanel a CENTENAIRE DE L'HAŸ LES ROSES

DSCN5144.jpg

stříbro : za trvanlivost květu, v horku, v dešti, množství květů. Tyhle pomponkovité květy mám ráda. U Amandine i za příjemnou vůni, Centenaire za barvoměnu ( bývá i až švestková s mosazným srdcem ), neobvyklou barvu květu.

ještě každá samostatně

CENTENAIRE DE L'HAŸ LES ROSES
DSCN5148.jpg

Amandine Chanel

DSCN5151.jpg

4 + 5
André Brichét + Odyssey

DSCN6609.jpg

tady mám potíž. Jeden záludný skřítek mi v květnu věnoval sazenici salvia Amistad. Mmch., nádherná kytka - úžasná barva, kvetoucí do zámrazu. Nic jsem nenačítala ( co taky o šalvěji, že ).. zasadila na téměř kraj záhonku ( takovýho zbytečně volnýho placu tam bylo :lol: ) s vědomím, že se jedná o letničku. No, nikdo mi ovšem nepošeptal, že z ní bude monstrum 180 x 180. :woohoo:
a vytrhněte takovou nádheru. Džungle jedna báseň, růže nefotitelné. Na oko to ale byla taková nádhera.. zvlášť když se k Amistadu přidal prales Verbeny bonariensis. :kiss:

detail obou

DSCN6821.jpg

bronz - André Brichet za barvoměnu, nápadnost, odolávání nepřízni počasí + o5 mám slabost pro tento typ květu. Oddysey - M.L.Drevon v jiném odstínu. Životaschopnost, dlouhé kvetení, jukací baletka.

poruším zásadu 5 Top - těsně pod stupni vítězů zůstává Guirlande d'Amour

DSCN5381.jpg

každoroční obří sněhová koule, vonící. Letos kvetla nepřetržitě, ještě i teď.

tak zbývá ještě poslední bod..
Poslední úprava: 03. pro 2017 01:32 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Láďa, alenak, Marta, babkaela, alcearosa, rok.zaruka, Viki, Dita

Top růže roku 2017 03. pro 2017 11:21 #321260

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
DSCN4647.jpg

Artemis . hezký kompaktní keřík . kvetení začátkem sezony

Příloha artemis2.jpg nebyla nalezena.

detail plných květů , slabší vůně.

cinderella1.jpg

cinderella2.jpg

detail květů - je úžasná ., kvetla bohatě . nějaké květy měla skoro do mrazů -

pomponella1.jpg

pomponella2.jpg

taky musím pochválit Pomponellu - každý rok úžasná - a ne jen u mně. viděla jsem na FB P. na zahradě v Polsku . taky velká a nádherná .sice má holé nožky , ale jak je velká , tak ji to tak sluší . dole jsou zas jiné a menší růže .
Poslední úprava: 03. pro 2017 19:41 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Květa, quendery, Láďa, alenak, Marta, alcearosa, luci, rok.zaruka, Viki a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Top růže roku 2017 04. pro 2017 01:47 #321266

• Květa
  • Moderator
poslední zbývající bod si ( s dovolením ) rozdělím na dva
1a. v této sezoně byla mimořádná
ne, že bych zrovna tuto růži měla na pomyslné špici žebříku, ale to, co předvedla letos - zatím nikdy. Mám ji 7 let, vždy 25 cm. Dokonale vysoustružené kvítky, načervenalá poupátka. Hůře čistí.

Little White Pet

DSCN6666.jpg

Letošní ráz počasí jí velmi vyhovoval, dorostla i MariiTheresii.

Velmi pěkné letos byly i Lady Salisbury, The Lady's Blush. Těch, kterým dostek vláhy a chladnější srpen i září vyhovoval by se našlo samo povícero.

no a konečně :
1a. Top růže 2017
mé dvě nejoblíbenější růže tohoto roku jsem nemohla dát do TOPů dlouhodobých, ptž. obě mám pouze druhým rokem. Pro mne ale jde již teď o růže mimořádné.
Mému vkusu lahodí. Živelností, divokostí, snahou, zároveň i malebností.

La Tintoretta

DSCN5891.jpg

možná si říkáte - proč ukazuje fotku s pár kvítky ? Je pořízená 24,7 a je to její III. flor. Zároveň už má uchystaná poupata pro flor IV. Do konce roku stihla 8 ( ! ) různě silných vln kvetení.

DSCN6159.jpg

detail květů - placaté květy, centrální tlačítko. Poupata načervenalá, čerstvé květy narůžovělé. Starší květ jde do zaprané bílé, vydrží max. týden. Zajímavá je i vůně - mandle. Slabší, pouze nos v květu.

druhou pak je Rosalba Carriera
to je teda živočich..

DSCN5419.jpg

čerstvé květy mají ( v závislosti na počasí ) slabší či silnější růžový střed.

DSCN5555.jpg

stářím šisují až do téměř bílé

2 x detail květu

DSCN5749.jpg

po dešti

DSCN6882.jpg

chladové zabarvení, září
Zajímavá je i vůně - prý brambořík. Cítím takovou zemitou..

Do růží z této provenience jsem se zaláskovala, v zahradě se mi nápadně vrší . :huh:

Uf, fše.

ještě bych ráda přidala detail květů Peace in You ( já věděla, že někde je.. ;) )

DSCN5715.jpg

sekce Nováčci
Poslední úprava: 04. pro 2017 01:52 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, varouch, quendery, alenak, Marta, luci, rok.zaruka, Viki, Dita

Top růže roku 2017 05. pro 2017 15:38 #321280

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Tak jsem pracně jakž takž vyplnila dotazník ohledně TOP 2017. Nebylo to vůbec jednoduché a omlouvám se za některé změny - např. spojení bodů 1a a 1b. Nejsem schopná vybrat jednu jedinou růži jako mimořádnou. Zdají se mi všechny uvedené v bodě 1 jako mimořádné:

1/ Blue Eden, Francis Blaise, Sunny Sky, Sue Hipkin, Old Port, Distant Drums, Hot Chocolate, Susan Daniel, Gospel, Astrid Lindgren, Mary Pope, Fortuna, Crocus Rose, Sonnenwelt, Lea Renaissance, Isabel Renaissance,
Odyssey, Sweet Blondie, Marie Louise Velge, John Clare, Sweet Cover, Charleston, Escimo, Pretty Girl ..... a byly by ještě další stejně krásné.
Zároveň tím plním i bod 10, protože všechny uvedené se těší dobrému zdraví.
Problém mám i s fotkami - kterou růži upřednostnit, všechny by si prezentaci zasloužily.

Blue Eden
BlueEden.jpg

Marie Louise Velge
MarieLouiseVelge.jpg

Isabel Renaissance
IsabelRenaissance.jpg

Susan Daniel
SusanDaniel1.jpg

2/ Top nákup (2015, 2016)
Potifar, Wollerton Old Hall, Tranquillity, Cinco de Mayo, Gilles de Brissac ( ne nákup, ale dárek).
Zatím se jeví dobře a doufám, že v tom trendu vydrží.

Potifar
Potifar_2017-12-05.jpg

Tranquillity
Tranquillity2.jpg

Cinco de Mayo
CincodeMayo.jpg
Poslední úprava: 17. pro 2017 19:35 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Láďa, alenak, luci, rok.zaruka, Dita

Top růže roku 2017 05. pro 2017 16:54 #321281

• Eva L.
  • Moderator
3/ Top vůně:
Big Purple, Gertrude Jekyll, Goldelse, La Rose de Molinard, Odyssey, Westerland, Heidi Klum, Blue Eden, Gospel, Gilles de Brissac. Našlo by se ještě několik dalších.

Big Purple
BigPurple2.jpg

La Rose de Molinard
LaR.deMolinard.jpg

Gilles de Brissac
GillesdeBrissac.jpg

4/ neurazí, nenadchne. Název bodu bych trochu poopravila, protože sem řadím růže podobně krásné a kvalitní jako v bodě 1/, ale necítím z nich to správné charisma, nebo esprit... nevím, jak bych to popsala.
Např. Chartreuse de Parme, Garden of Roses, Comtesse de Ségur, Artemis, Lichfield Angel, Rosengräfin M. Henriette, Soul, Boscobel.

5/ Nováčci, nesplnili očekávání:
musím zdůraznit, že zatím. Věřím, že očekávání nakonec splní.
Susan Williams Ellis, Royal Jubilee.

6/ zklamání letošního roku:
zřejmě díky chladnému konci léta a začátku podzimu se některé krásky rozhodly, že se s druhým kvetením nebudou namáhat. Šlo většinou o ty, které mají delší přestávku mezi prvním a druhým flórem.
Jako příklad uvedu Arabii, která byla letos jednoukvetoucí.

7/ a 8/
pár růží jsem "utratila". Ne že by nebyly pěkné, ale jejich krásy jsem si moc neužila. Pierre Arditi, Cherry Lady, Brownie, Frenesie - mimořádně citlivé na déšť, květy permanentně slepené. So Pretty sice měla krásné květy, ale ráno rozkvetly a večer byly opadané.

13/ nedá se říct, že jsou to vyloženě potížistky, spíš jsou to ty skvělé, ale...
lepí květy : Benjamin Britten, Isabelle Autissier, Jude the Obscure, Novalis,
květy po dešti zflekatí: José Carreras, Rosenfaszination,
mizerně roste: Palais Biron, Minerva

12/ nejvíc si vážím - asi všech, které jsou v bodě 1/. A vlastně úplně všech, protože tolerují moji občasnou nepéči a dělají mi radost. :kiss:
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Láďa, alenak, Marta, alcearosa, luci, rok.zaruka, Viki, Dita, Malajkaa

Top růže roku 2017 06. pro 2017 15:42 #321285

• Eva L.
  • Moderator
Tuhle fotku sem vkládám záměrně ještě jednou, abych ukázala to, o čem mluvím v bodě 4/ (neurazí, nenadchne).
Vedle Susan Daniel vlevo dole vykukují dva květy Garden of Roses, kterou jsem zařadila do bodu 4/. Je krásná, nic proti ní, ale osrdím mi nehýbe. Zato u Susan Daniel se pokaždé se zalíbením zastavím. Má holt charisma. :kiss:

SusanDaniel1.jpg
Následující uživatel poděkoval: alenak, Marta, alcearosa, luci, rok.zaruka, Dita
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderátoři: Eva L., Květa