Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růže odolné suchu a horku

Růže odolné suchu a horku 26. čec 2018 12:19 #323323

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Varouchu, klidně.
Jen následující - vzala jsem tabulku pěstovaných růží ( nikoliv již odlifrovaných ze záhonů ) seřazenou podle šlechtitelů.

Vybrala vždy růže, se kt. nemám problém.
Tzn. mísí se tam růže, kt. dávají sucho a růže, kt. do jisté míry nevadí tropy.
Pokud se pak ( namátkový výběr ) porovnávají růže Austinovy a Lensovy, rozdíly ve výdrži i potřebě vody jsou značné.

Jestli se k tomu dokopu, měla bych pak dát nějaký zúženější výběr Pionýrek.
Následující uživatel poděkoval: varouch

Růže odolné suchu a horku 27. čec 2018 09:59 #323329

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Z těch, co se v tvém výpisu kryjí s mými, potvrzuju všechny. Plus Little Butterfly (Kim L. Ruppert). Ten je v tom suchu snad plastovej. Květy drží dlouho a přitom pořád vypadají jak motýlci, žádné plandání, jen šisují ze světle růžové do bílé. Dneska jsem v jednom našla uschlou včelu, ale květ drží. Za mě by to mohla být klidně větší hydra, u mě je to jen malý obrubový keříček.
P1130954.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., chrast, quendery, Láďa, Jikra, alenak, babkaela, Dita

Růže odolné suchu a horku 30. čec 2018 09:55 #323340

• Květa
  • Moderator
Varouchu, moc pěkná.
Pls., když jsem u těch Kimových růží - máš ještě Annie Laurie McDowell ? příp. jak ti prosperuje ?
mojí se silně nedaří, zbývá z ní jeden slaboučký klacíček. Někde jsem pak zachytila info, že má ráda kyselo, zde opak. Zřejmě si i šmátla na vápennou omítku.
Ptám se proto, zda ji má vůbec cenu vyndávat a snažit se o záchranu.
Škoda, měla být právě horku a suchu vysoce odolná. :angry:

Růže odolné suchu a horku 30. čec 2018 10:17 #323341

• varouch
  • Platinum Boarder
Květo, měla jsem dvě - jednu z Lottum, druhou vlastní řízek. Obě netáhla. A obě nepřežily letošní mrazy. Něco měla naočkováno dresla, ale netuším, jestli přežily letošní zimu. U mě byla v kyselé půdě, sice těžší, ale dá se říct na dobrém místě, s velkou mocností zeminy, ale stejně se jí nějak nedařilo. Letos jsem místo ní dala na uvolněné místo Pink Magic, ani jsem nevyměňovala zeminu, protože Annie prostě nekořenila. A Pink Magic přirůstá i v těchto vedrech jako by se nechumelilo. Kimovy růže jsem měla 4 - Annie Laurie McDowell, Quinceanera, Little Butterfly a Porcelain rose. Annie je K.O. Quinceaneru mi ohlodávají srny, ale žije a kvete. Little Butterfly je letos krásná. A Porcelain rose se letos urvala z řetězu podnož a velmi silně podrůstá. Samotná roubovaná část je jen slabý ocásek. Všechny jsou malé, velikost keříku tak do půl metru. Rozdíl v růstu nevidím ani na různě jílovitých stanovištích, možná chtějí víc hnojit, v tom jsem nedůsledná. Zjistila jsem, že pro mě je nejvhodnější hnojit Silvamixem, prostě zahrábnu jednou za rok tabletu pomalurozpustného hnojiva a zapomenu.

Růže odolné suchu a horku 30. čec 2018 11:01 #323342

• Květa
  • Moderator
Již několik dnů po sobě teploty denně dosahují 32 st. a výše, déšť se stále nekoná.
Ne všechny růže z úvodního příspěvku nyní kvetou.
Z Austinových růží nyní kvete cca 1/2 z uváděných.
1. Úplně nejvíc jsem spokojená s The Lady's Blush.
Květ vydrží pouze pár dnů, ale neškvaří se, pouze šisuje a růže sama čistí. Stav po týdnu kvetení v tropech

DSCN8924.jpg

2. Queen Anne

DSCN8968.jpg

II. fl. od 22.7., f. dnes. Květy vydrží pár dnů. V současném teple 2 - 3 dny. Jen pro ilustraci podmínek - za ní rostoucí viburnum plicatum má zcela opálené lístky.. :(

3. dokvétající Lady Emma Hamilton

DSCN8971.jpg

ta ještě s I. fl. neskončila, kvete poslední výhon. Na f. je ( snad ) vidět, jak odkvetlé výhony již znovu mají čerstvý obrost. Vypadá to na téměř kontinuální kvetení. Pouze - chytla ČS, nestříkala jsem letos vůbec.
K nelehkým podmínkám se navíc přidává to, že ji miluje krtek. Furt podrytá.

Ještě poznámka : z dříve uvedených, kt. v současnosti kvetou : Alan Titchmarsh, John Clare, Sophyś Rose - květ + 30 a více nevydrží, v přehledu byly zejména proto, že květní násada II. fl.je víc jak slušná. Někt. A. v tomto suchu a horku sedí, neobrážejí.

Carruth - Cinco de Mayo
tropy překonává na jedničku

DSCN8969.jpg

obě oranžády na f. : vlevo Parfum d'Orleans, vpravo pak SOURIRE DU HAVRE - ten skoro odkvetlý květní shluk ( střed, dole ) je víc jask 10 dnů starý.
květy mají vysokou trvanlivost, oranžád v úvodním příspěvku bylo celkem málo, ptž. ( zase ) byly zdrblé po zimě.

--
ještě poslední pro teď - ilustrační f. toho, jaké sucho u nás je

DSCN8909.jpg

obdobně jako Dawn Crest má prožloutlé listí až polovina keřů.
Následující uživatel poděkoval: chrast, Jikra, alenak, babkaela, Dita

Růže odolné suchu a horku 30. čec 2018 11:13 #323343

• Květa
  • Moderator
Varouchu, dík. Nejspíš tedy Annie ani nebudu zachraňovat. :(
ad Silvamix - jaký ?
taky jej používám, při nové výsadbě ( měla jsem tablety na zkoušku ). Dobrý !
Koukala jsem, že je v nabídce i spěšl pro růže, ale ( v červnu ) byl vyprodaný.

Růže odolné suchu a horku 30. čec 2018 11:53 #323344

• varouch
  • Platinum Boarder
Měla jsem koupené kilo Silvamixu C na ovocné stromy a okrasné keře, ale protože mi potom zbyl, tak jsem si řekla, že lepší než nic, a dala ho i k pár růžím, co jsou v hodně chudé zemině. A rozhodně jim to pomohlo, i když to nebylo zrovna Forte/Florafert doporučované k balkónovkám a růžím.

Květa napsal:
Varouchu, dík. Nejspíš tedy Annie ani nebudu zachraňovat. :(
ad Silvamix - jaký ?
taky jej používám, při nové výsadbě ( měla jsem tablety na zkoušku ). Dobrý !
Koukala jsem, že je v nabídce i spěšl pro růže, ale ( v červnu ) byl vyprodaný.

Růže odolné suchu a horku 30. čec 2018 16:23 #323345

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3690
Květo, tvoje růžičky.....potěšení pro oko. Teplota u nás podobná, psala jsem už, že naposled pršelo 10.června. Moc růží nekvete a ani se zatím nechystá......zalévám jen to nejnutnější / keře, některé trvalky.../a voda není. Znovu se mi potvrdilo, že györovky jsou holky otužilé...jen pro ilustraci Suridahel kvete už pátý den a celý den na slunci. Bez poskvrnky :)

DSC09904.jpg

Neti

DSC09922.jpg

Sedmokráska

DSC09940.jpg

a z kordesek neúnavná Hella

DSC09935.jpg

Stejně tak Marie Dermar, ještě nebyla od začátku sezony bez květu...už i ze Stanwellky je třetí den sušínka.....
DSC09920.jpg

...pro ilustraci, takhle vypadají některé moje záhony/ většina je jich porostlá vrbinou jako živým mulčem a zapojená / .....kamení kam se podíváš, pořád leze nahoru, takže to u mne holky nemají lehké......

DSC09921.jpg
Poslední úprava: 30. čec 2018 17:14 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: varouch, chrast, Jikra, alenak, babkaela, alcearosa, Dita

Růže odolné suchu a horku 03. srp 2018 05:28 #323364

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Díky za tuhle diskusi, pročetla jsem a přijdu s malou troškou do mlýna.
Já jsem naprosto překvapená, protože z toho mála růží, které mám na zahradě, si v tom vedru vedla nejlépe Nostalgie.
Takhle vypadala 1.8. Květy se nepálí, i přes to horko drží dost dlouho. Sice občas zaleju, ale ostatní růže i přes zalévání nevypadají tak dobře.

IMG_4778.jpg

Druhá, kterou bych vypíchla je Emilien Guilotte. První rok nevytvořila nic moc keřík, ale letos se (i přes přesazení v lednu) vzchopila, udělala krásný keřík. Fakt jsem si ji zamilovala. Nasadila ted v tom horku krásné květy (jo, je to trochu řvavka, ale krásná), ale ty moc dlouho nevydržely, hodně se pálí. Ale i tak nějakou dobu dělala na záhonu ozdobu.
Květy z 23.7.

IMG_4618.jpg

Takto vypadala 1.8.

IMG_4770.jpg

Ostatní růže nasadily na druhou vlnu, ale květy byly malé a rychle se pálily. Zdálky ještě vypadal poměrně slušně Wiliam Morris, ale zblízka je vidět, že se květy taky trochu pálí.

IMG_4776.jpg
Poslední úprava: 03. srp 2018 05:40 od Kika.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, chrast, Milada, Lukáš, Láďa, Jikra, alenak, babkaela, Dita

Růže odolné suchu a horku 07. srp 2018 11:13 #323402

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
Za mě na jedničku do sucha a výhně tyto:
Penny Lane
P1140793.jpg

P1140276.jpg

P1150058.jpg

Ilmenau
P1140192a.jpg

Bonica
P1140175.jpg

Parade. Obrovské květy. Nešisuje, nehadrovatí, na plné výhni vydrží v nezměněném stavu krásná plné 3 dny!Pro mě nečekané překvapení a to je teprve jarní nováček.
V pozadí "ruší" hortenzie
P1140994.jpg

Cubana
P1140240.jpg

Nejlépe ze žlutých to zvládá Golden Years
P1140838.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, quendery, Lukáš, Jikra, alenak, Luša, babkaela, alcearosa
Moderátoři: Eva L., Květa