Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růže odolné suchu a horku

Růže odolné suchu a horku 16. čec 2018 14:54 #323271

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
zaznamenala jsem touhu po vypíchnutí růží, které odolávají suchu a teplotám olizujícím ( event. překračujícím ) + 30 st. C.
Edit : po skoro stejně suchém roce 2019 provádím korekci. U někt. růží se problémy se suchem projevily až letos. Seznam nechávám v té podobě, jak jsem jej před rokem sepsala, změny stavu uvádím za pomlčkou.

- berte to jako nástin z mé zahrady. Jednoznačně říci "ta to nevydrží" je dost obtížné, záleží na tom, jaké podmínky panovaly před tropy, jak dlouho tropy trvají, kdy a jak před kvetením pršelo...
- vč. humidity ( zde nízká )
- nejen zda se škvaří, ale i to, jestli jsou vůbec ochotné ( schopné ) opakování.
Kdysi jsem četla nějakou studii o tom, jak růže reagují na teplotu. Nejvíce voní, pokud teploty se pohybují kolem + 20 st.
Do 25 st.C jsou relativně v pohodě, se zvyšujícími se stupni se dostávají do stresu. Pokud teploty překračují +30 st., růže začínají ztrácet schopnost fotosyntézy. Čekají, až bude líp.
Samo,v předchozích řádcích je to růže od růže, někt. vydrží víc, jiné méně. Však to se svých zahrad znáte sami...

- u mne je písčité podloží, voda proteče ancvaj. Na mocnost ornice si stěžovat nemohu, na většině záhonů je cca 40 cm, jemná struktura.
Na třech záhonech ( Vítací, Pompeje a Pod třešní ) je pouhých 15 cm, pak utemované zbytky omítky, cihel.. odložili si stavebníci.

- většinou se jedná o růže min. 3 roky na stanovišti, zasazené po kratší dobu v přehledu nejsou
- v podstatě nemám žluté růže

Austin : redukci provádím postupně už několik let, někt. jsou na vodu dost náročné, bez ní ( i ) neopakují. Někt. se škvaří. Nejnovější nemám.
Spokojenost :
Alan Titchmarsh
Crocus R.
Evelyn
Harlow Carr :up :up
Charles Rennie Mackintosh
John Clare :up
Jude the Obscure - v roce 2019 téměř nekvetla již v I.fl, opakování nebylo vůbec.
Lady Emma Hamilton' :up :up :up
Lady Salisbury - 2019 slabý a špatný růst, kvetení sporé.
Mistress Quickly' nevydrží vysoké teploty, ale spolehlivě a rychle opakuje
Queen Anne
Rosemoor - jen kdyby nebyl tak olezlý...už není, došlo naň podzim 2018 odTRUNěn
Sophyś Rose - rok 2018 OK, r. 2019 - slabý růst málo květů, po I. fl. zcela uschla.
The Lady's Blush
Wollerton Old Hall

Carruth : průměr, žádná hitparáda. EvaL ( u ní je většinou víc zavodníno ) je má lepší než já

Blue Eden
Cinco de Mayo - Celebration Time - ne horku, ale furt nasazuje nová poupata

Delbard - ( mám jen dva kult. ) Vierge Folle

Tantau-
Baronesse
Mariatheresia
Mary Ann - po r. 2018 proschla třetina keře, slabší kvetení v I. fl/19, s II.fl se nenamáhala vůbec
protipól - Young Princess, ta je letos u mne spolu s Blue Girl nejhorší škvarek. 2019 - už nejsou TRUN
Nově zasazené - ( Saphir a Eisvogel ) zase balancují na pokraji odúmrtě. 2019 - Eisvogel vykvetl jedním kvítkem a zemřel, Saphir z roku 2018 - jedna živá větývka, stále ještě nevykvetl, nový nákup tzn. v r. 2019 jako prvoročka - o5 velmi špatné ujímání, pár kvítků v I. fl., pak na to dlabal.

Guillot
Amandine Chanel :up :up :up
Chantal Thomas
Monique Bouygues
Paul Bocuse :up :up

Harkness - nic

Kordes - průměr
Angela - letos horší než jiné roky, r 2019 x r. 2018 o chlup lepší, ke stavu z vláhově příznivějších dob stále kus schází. Nejen u mne.
Pomponella
Summer Wine - květ vydrží stejnak jen den, květů ale hojně

Lens - všechny !
nejméně odolné horku jsou GdA a Annelies, ale i tak bezva...
všechny další patří k nejodolnějším suchu v mé zahradě. Někt. jsem letos nezalévala :blush: , bez puntíku, kvetou si. Všechny by si zasloužily min. 3x :up, dávám další držákům
Alden Biesen :up
Annelies'
Bouquet Parfait
Bukavu :up
Dinky :up , je to jeho rok..
Easy to Cut'
Guirlande d'Amour
Heavenly Pink - běžně :up , letos ne. r. 2019 - OK
Jean Stephenne
Jet Spray
Petite de Terre Franche :up
Walferdange

Massad : nedávám :up , všechny min. 3, nejmenší držák - Noelline
Belle de Sardaigne
CENTENAIRE DE L'HAŸ LES ROSES
Domaine de Charance
MARIE-LOUISE DREVON
Noelline
MARIE BONNAFOUX-buisson
poslední tři mám jen krátce, ale OK
Mamiethalene
PRIEURE DE ST COSME
ANDRE TURCAT

Meilland :
Bonica neškvaří se, kvetla dlouho
Pretty Sunrise dtto, furtkvetoucí, květ 1 den
Pink Swany - ta je snad z plastu, nevadí jí ani déšť
LdV

Vissers : růže spolehlivě opakují i v suchu, květy se neškvaří, ale nemají nijak dlouhou výdrž. Já jsem s nimi spokojená, nemám problém ani s Minervou, skvělá.
Midsummersnow
Winky Girl - ta je držák obrovský
Sweet Blondie - furtkvetoucí, neškvaří se.
+ za r. 2019 nováček Chiardina

Louise Odier - odolná suchu, teplu zas až tak ne
Pookah :up
Zelená :up :up
Gourmet Popcorn
PINK GHISLAINE DE FELIGONDE
Let´s Celebrate :up :up
St. Elisabeth of Hungary
Little White Pet
Sally Holmes :up :up :up
Winter Lodge
Heinrich Karsch :up :up :up
Bon Chance :up :up :up
Dawn Crest
Ghislaine de Feligonde
Ballerina :up
SOURIRE DU HAVRE - nepřežil zimní přestávku
Too Cute :up
André Brichét
Marie Louise Velge
Souvenir de Greuville - omezeně
Souv. d'Adolphe Turc :up :up :up
Poslední úprava: 29. říj 2019 20:50 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., hespa1, varouch, patka, chrast, quendery, Milada, Láďa, alenak, babkaela a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Růže odolné suchu a horku 16. čec 2018 15:09 #323272

• Květa
  • Moderator
Ać jsem se dosti vypsala, ještě dovětek -
u Austinek je hlediskem hodnocení spíše to, zda jsou při zalévání schopny zopakovat, zda se květy neškvaří. Nikoliv tolerance suchu a vys. teplotám.
Nejvíce odolné vys. teplotám ( a suchu ) jsou pak
LEH, WOH, JtheO.
Poslední úprava: 16. čec 2018 15:09 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., chrast, quendery, Milada, Láďa, alenak, babkaela, alcearosa

Růže odolné suchu a horku 16. čec 2018 15:51 #323273

• Milada
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 178
LEH odolná? Myslela jsem, že naopak. Spíš jsem vytipovala Lady od S.... Díky za nové téma.

Růže odolné suchu a horku 16. čec 2018 15:52 #323274

• Milada
  • Expert Boarder
Harkness nic znamená, že nic od něj nemáš, nebo,že nevydrží?

Růže odolné suchu a horku 16. čec 2018 15:55 #323275

• Milada
  • Expert Boarder
Zrovna se Chandos Beauty mám výjimečně dobrou zkušenost z první vlny ve vedrech, chystá druhou.

Růže odolné suchu a horku 16. čec 2018 16:14 #323276

• Milada
  • Expert Boarder
IMG_20180530_195250.jpg

Chandos Beauty ve vedrech. Nechápala jsem. Koukám, že mám na ni kvapky. To jsem musela blbnout s hadicí. Princess Alexandra od Kent, Mary Ann taky na jedničku. Jinak alespoň okraje květinových plátků seškvařené. Nováčci čučí a nedělají nic, jsem ráda, že se zelenají.
Poslední úprava: 16. čec 2018 16:23 od Milada. Důvod: Doplnění
Následující uživatel poděkoval: Eva L., chrast, quendery, alenak, babkaela, alcearosa, Dita

Růže odolné suchu a horku 16. čec 2018 16:16 #323277

• Milada
  • Expert Boarder
Zrovna jsem obešla růže před panelákem budu dnes zalévat. Jsou to opravdu škvarky, až je mi smutno.

Růže odolné suchu a horku 16. čec 2018 18:26 #323278

• Květa
  • Moderator
Milado,
Lady of S. jsem nikdy nepěstovala.
LEH - on květ má krátkou životnost,ale neškvaří se ( déšť, to je jiná ;) ). Hojně poupat, po odkvětu prutu rychle nasadí další. Nezalévaná, vystačí si, kvete.

ad Harkness - v současné době od něj pěstuju již jen 6 kultivarů. Oranžové mi vymrzly, neopakovala jsem koupi.
Jacqueline du Pre - květ 1 den, škvaří se
Keros - několik dnů
Lady Guinevere - dtto
Susan Daniel - letos zdrblá mrazem, jinak odolná.
Violetta - běžně škvarek, letos nikoliv, ale měla hotovo "za pár", jsou lepší.
Cardinal Hume - škvarek, kvete ale hojně
--
ještě jsem neuvedla to celkem podstatné. Od začátku vegetační sezóny u nás pršelo pouze 3x. Z toho 2x v květnu ( 5 a 8 mm ), v červnu nic, min. týden 18 mm.
...a písek... bylo takové sucho, že přednost před růžemi pak dostaly keře, visely jim listy. A o ně bych nerada přišla.. :huh:
trvalky jsem nezalévala, to nemělo cenu.
Zalévání - snažím se, furt čůrek. Ale ptž. okytkovaná plocha je příliš velká, jen zasyčí.
Poslední úprava: 16. čec 2018 18:31 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., hespa1, chrast, quendery, Milada, Láďa, alenak, babkaela, alcearosa, Dita

Růže odolné suchu a horku 16. čec 2018 18:35 #323279

• Milada
  • Expert Boarder
Já už mám právě dojem, že škodlivost deště na květ nemusím sledovat. Pokud zapršį a zničį, tak ho dám pryč a hotovo. Z deště má pak růže sílu žít dál. Ale to strašné vedro úpal je seškvaří okamžitě, a růže jsou v takovém stresu, že mají co dělat,aby nějak přežily
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Růže odolné suchu a horku 17. čec 2018 09:11 #323283

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Květo, vynikající přehled, záslužná práce, díky. :) :) :)

K podobnému elaborátu se asi nedokopu. Tak jen něco málo k doplnění.

Je pravda, že máme poněkud lepší vláhové podmínky - struktura půdy ( víc jílu), častěji prší ( ne o moc, ale přece jen), zatím jsou uspokojivé zásoby vody ( tři podzemní jímky na dešťovku, šest sudů o bsahu 800 litrů pod střešními okapy a studna, která se průběžně doplňuje spodní vodou ( zatím !). Taky mulč má výrazný vliv.
Takže shrnuto - růže, ani další rostliny, si nemůžou stěžovat na větší sucho. Teď mě trochu zamrazilo při představě co budu říkat třeba za měsíc, jestli tohle zničující počasí bude pokračovat. :whistle:

Vliv slunečního úpalu se zaléváním ovlivnit nedá a že je letos mimořádný, to asi pociťujeme všichni. Obecně můžu říct, že keře růží, až na několik výjímek, jsou letos nižší a pomaleji rostou. Zřejmě se potvrzuje poznatek, že sluneční světlo (asi jeho UV složka ?) brzdí růst. Jako příklady za všechny - Angela a Astrid Lindgren a některé austinky ( Crocus Rose, Lichfield Angel, Pr. Alexandra of Kent, Jude the Obscure) jsou proti loňsku poloviční, Roter Korsar dokonce třetinový. Na bohatost kvetení to ale vliv nemá, všechny uvedené kvetou ostošest.

Rychlost vadnutí a spalování květů je individuální. Některé růže mají zničené květy během jednoho dne - např. Garden of Roses, téměř všechny tmavě červené - Isabel Renaissance, Big Purple, Darcey Bussel, Dame de Coeur, Nadia, Munstead Wood, Soul ( Gospel a J. W. v. Goethe jsou výjímečné, vydrží déle), tm. fialové Palais Biron, Minerva, tzv. modré Neptune, R. d. Petit Prince, Blue Girl, Novalis. Rychle vadnou i některé s jednoduchými květy jako Occi di Fata, Peace and Love, Smiling Eyes.
Několik málo je totálně odolných. Např. denně nevěřícně zírám na Souvenir d´Adolphe Turc - květy drží 2 týdny a možná i déle. Podobně Alden Biesen, nebo Dinky.

Ostatní růže jsou něco mezi tím. Ale zhruba tří - čtyřdenní výdrž je asi jejich limit.
Poslední úprava: 17. čec 2018 10:22 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: patka, chrast, quendery, Milada, Láďa, alenak, babkaela, alcearosa, Dita
Moderátoři: Eva L., Květa