zaznamenala jsem touhu po vypíchnutí růží, které odolávají suchu a teplotám olizujícím ( event. překračujícím ) + 30 st. C.
Edit : po skoro stejně suchém roce 2019 provádím korekci. U někt. růží se problémy se suchem projevily až letos. Seznam nechávám v té podobě, jak jsem jej před rokem sepsala, změny stavu uvádím za pomlčkou.
- berte to jako nástin z mé zahrady. Jednoznačně říci "ta to nevydrží" je dost obtížné, záleží na tom, jaké podmínky panovaly před tropy, jak dlouho tropy trvají, kdy a jak před kvetením pršelo...
- vč. humidity ( zde nízká )
- nejen zda se škvaří, ale i to, jestli jsou vůbec ochotné ( schopné ) opakování.
Kdysi jsem četla nějakou studii o tom, jak růže reagují na teplotu. Nejvíce voní, pokud teploty se pohybují kolem + 20 st.
Do 25 st.C jsou relativně v pohodě, se zvyšujícími se stupni se dostávají do stresu. Pokud teploty překračují +30 st., růže začínají ztrácet schopnost fotosyntézy. Čekají, až bude líp.
Samo,v předchozích řádcích je to růže od růže, někt. vydrží víc, jiné méně. Však to se svých zahrad znáte sami...
- u mne je písčité podloží, voda proteče ancvaj. Na mocnost ornice si stěžovat nemohu, na většině záhonů je cca 40 cm, jemná struktura.
Na třech záhonech ( Vítací, Pompeje a Pod třešní ) je pouhých 15 cm, pak utemované zbytky omítky, cihel.. odložili si stavebníci.
- většinou se jedná o růže min. 3 roky na stanovišti, zasazené po kratší dobu v přehledu nejsou
- v podstatě nemám žluté růže
Austin : redukci provádím postupně už několik let, někt. jsou na vodu dost náročné, bez ní ( i ) neopakují. Někt. se škvaří. Nejnovější nemám.
Spokojenost :
Alan Titchmarsh
Crocus R.
Evelyn
Harlow Carr
Charles Rennie Mackintosh
John Clare
Jude the Obscure - v roce 2019 téměř nekvetla již v I.fl, opakování nebylo vůbec.
Lady Emma Hamilton'
Lady Salisbury - 2019 slabý a špatný růst, kvetení sporé.
Mistress Quickly' nevydrží vysoké teploty, ale spolehlivě a rychle opakuje
Queen Anne
Rosemoor - jen kdyby nebyl tak olezlý...už není, došlo naň podzim 2018 odTRUNěn
Sophyś Rose - rok 2018 OK, r. 2019 - slabý růst málo květů, po I. fl. zcela uschla.
The Lady's Blush
Wollerton Old Hall
Carruth : průměr, žádná hitparáda. EvaL ( u ní je většinou víc zavodníno ) je má lepší než já
Blue Eden
Cinco de Mayo - Celebration Time - ne horku, ale furt nasazuje nová poupata
Delbard - ( mám jen dva kult. ) Vierge Folle
Tantau-
Baronesse
Mariatheresia
Mary Ann - po r. 2018 proschla třetina keře, slabší kvetení v I. fl/19, s II.fl se nenamáhala vůbec
protipól - Young Princess, ta je letos u mne spolu s Blue Girl nejhorší škvarek. 2019 - už nejsou TRUN
Nově zasazené - ( Saphir a Eisvogel ) zase balancují na pokraji odúmrtě. 2019 - Eisvogel vykvetl jedním kvítkem a zemřel, Saphir z roku 2018 - jedna živá větývka, stále ještě nevykvetl, nový nákup tzn. v r. 2019 jako prvoročka - o5 velmi špatné ujímání, pár kvítků v I. fl., pak na to dlabal.
Guillot
Amandine Chanel
Chantal Thomas
Monique Bouygues
Paul Bocuse
Harkness - nic
Kordes - průměr
Angela - letos horší než jiné roky, r 2019 x r. 2018 o chlup lepší, ke stavu z vláhově příznivějších dob stále kus schází. Nejen u mne.
Pomponella
Summer Wine - květ vydrží stejnak jen den, květů ale hojně
Lens - všechny !
nejméně odolné horku jsou GdA a Annelies, ale i tak bezva...
všechny další patří k nejodolnějším suchu v mé zahradě. Někt. jsem letos nezalévala
, bez puntíku, kvetou si. Všechny by si zasloužily min. 3x
, dávám další držákům
Alden Biesen
Annelies'
Bouquet Parfait
Bukavu
Dinky
, je to jeho rok..
Easy to Cut'
Guirlande d'Amour
Heavenly Pink - běžně
, letos ne. r. 2019 - OK
Jean Stephenne
Jet Spray
Petite de Terre Franche
Walferdange
Massad : nedávám
, všechny min. 3, nejmenší držák - Noelline
Belle de Sardaigne
CENTENAIRE DE L'HAŸ LES ROSES
Domaine de Charance
MARIE-LOUISE DREVON
Noelline
MARIE BONNAFOUX-buisson
poslední tři mám jen krátce, ale OK
Mamiethalene
PRIEURE DE ST COSME
ANDRE TURCAT
Meilland :
Bonica neškvaří se, kvetla dlouho
Pretty Sunrise dtto, furtkvetoucí, květ 1 den
Pink Swany - ta je snad z plastu, nevadí jí ani déšť
LdV
Vissers : růže spolehlivě opakují i v suchu, květy se neškvaří, ale nemají nijak dlouhou výdrž. Já jsem s nimi spokojená, nemám problém ani s Minervou, skvělá.
Midsummersnow
Winky Girl - ta je držák obrovský
Sweet Blondie - furtkvetoucí, neškvaří se.
+ za r. 2019 nováček Chiardina
Louise Odier - odolná suchu, teplu zas až tak ne
Pookah
Zelená
Gourmet Popcorn
PINK GHISLAINE DE FELIGONDE
Let´s Celebrate
St. Elisabeth of Hungary
Little White Pet
Sally Holmes
Winter Lodge
Heinrich Karsch