Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

Re:Růžové kombinace 26. čen 2010 00:18 #10596

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
P1060770.JPG

dofotím vč. toho, co se nepovedlo, ano ?..

Re:Růžové kombinace 26. čen 2010 08:07 #10608

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
... děkuji, tyhle se docela povedly ne? Teda mě se aspoň líbí.
Co by mě zajímalo ...
1. Záměrem je nahradit pás smrčků a růží v kusu zahrady za smíšený záhon. Už jsem někde psala, že ty smrčky tam byly z nouze dány před cca 10 lety a teď mě štvou - není to hezké, blbě se to udržuje. Jde o pás do L 10m krát ??? ještě nevím 1-2m a 5m krát asi 1m.
... změna nespěchá, už mám nějakou představu a tak prohlížím fotky a sbírám zkušenosti ostatních zkušených.

Nafotím a popíšu ... zeptám se, k tomu je nutno se zamyslet ... teď mi to nejde ...později ... :) :) :)

2. Kombinace s mojí favoritkou - Stanwell Perpetual ...

Re:Růžové kombinace 26. čen 2010 21:46 #10666

• zdenka
  • Platinum Boarder
Zkusím doplnit - z keřů by se mi tam líbila - komule (davidova, pěkná je i střídavolistá - tu jsem ale viděla jen na obrázcích), ruj vlasatá, pak nějaké trávy - z růží chci použít Eglantynu (mám 2 keře). Výška tak 1,5 -1,8m nemusí být neprůhledné.

Takže tak nějak takhle - neumím si představit, jak to vyjde dohromady ... možná je lepší míň druhů a dát víc rostlin. Líbí se mi seskupení s různými tvary listů - spíše barev jemnějších.

Re:Růžové kombinace 27. čen 2010 21:29 #10748

• Květa
  • Moderator
Zdenko, ber vše jako můj názor, dojem - třeba někdo má zkušenosti ( postřehy ) jiné.
začnu keři - komule střídavolistá - kvete teď, cca 3 týdny, pak má (lehce) stříbrné lístky. Problémem je to, že přepadá k zemi, kvete na dvouletém dřevě. Fotku své jsem dávala do keřů, Janinka ji má ve stavu přirozeném., f. její je tam taky.
Komule davidova - měla jsem z ní kdysi ŽP, štve mne, že než naroste do nějaké pozaďové velikosti je červenec. V mírných zimách ( kdy neomrzne až k zemi ) dříve.
Obě nejsou nemocné, snáší sucho.
ruj je fajn, má krásné lístky, oblé, k trávám se mi líbí. Mínusem může být to, že se poměrně pozdě olisťuje.
---
obě růže máš růžové. No a teď jde o to,
jaké trávy ( výšku ) si k nim představuješ. Pokud Miscanthusy ( v. kolem a nad metr ) pak šířka ( 1 m ? uvádíš ) plánovaného záhonu - pokud chceš dát dozadu trávu a před ní růži je málo.
Misc. mají tu přednost, že - krásně kvetou ( vetšina ), květy drží do cca února, zdobí i v zimě.
daly by se použít i jiné trávy ( růžím sluší panicum, dělá kolem nich krásný obláček ). Květy ovšem dlouho v zimě nevydrží, lámou se, leží na zemi.
dají se použít i nižší nebo časněji na jaře obrážející trávy.

Re:Růžové kombinace 27. čen 2010 21:36 #10749

• Květa
  • Moderator
dám sem sérii 3 obrázků
na prvním je v podstatě skupina 3 Misc.
1 nízký ( zato velmi dobře přirůstá do šířky, chjo )
dva vysoké v pozadí.
na výšku růží se nedívej,
Sweet Haze je tam druhým rokem, Misc. klíďo přerůstá.
Mariatheresia je ovšem sázená na podzim, zatím je nízká.
( zeleno okolo neber na zřetel, je tam všude vysemenělá verbena bon., nechávám ji jako clonu, páč se odhodlávám k lontrelování svlačce )
Záměrem bylo odclonit LdV od ostatních růží. Z této strany to ještě jakžtakž jde..
P1060772.JPG

Re:Růžové kombinace 27. čen 2010 21:37 #10750

• Květa
  • Moderator
víc zblízka je to už horší - LdV si postavil hlavu a kvete víc na tuto stranu, květy se válí po zemi
P1060800.JPG

Re:Růžové kombinace 27. čen 2010 21:46 #10751

• Květa
  • Moderator
trága je to ze strany druhé - záměr selhal.
P1060778.JPG

takže se bude přesazovat...

jednak půjde pryč eremurus, nepatří tam barevností, dtto i heuchery. Pryč půjde i verbena hastata alba ( jsem na ni zapomněla, chtěla jsem ji dát pryč už na jaře ), LdV musí víc kupředu.
Jen teda nevím, co vyrobím s pivůní, kt. jsem hrozně vyrývala, do hloubky, po dvou letech vyrazila opět v kraji záhonu.
Pryč půjde i úplně krajní tráva ( má hodně přepadavý habitus, zabírá šíleně místa ) - s ní budu hýbat ale až na jaře 2011.
Pro ilustraci - délka tohoto prostoru je 5 m.

Re:Růžové kombinace 27. čen 2010 22:03 #10754

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Květo dotaz zcela mimo,....vidím eremurus - foto je letošní už kvete? mě to udělalo jen 15cm chochel listu a nic jiného, mám je asi hluboko,...sazeno na podzim,...Díky...

Re:Růžové kombinace 28. čen 2010 14:34 #10803

• zdenka
  • Platinum Boarder
Květo - děkuji za komentáře a foto.

- komuli stř. tedy ne :(
- tu druhou davidovu - mám ráda - v létě na ní bývají krásní motýli - asi ji tam potřebuji ... :)
- proso k růžím - pozitivní info - mám nějaké od Basíka - na jaře jsem dělila trsy - líbí se mi :(
- ruj mám 2 sazenice - tmavou a klasickou zelenou
- líbila se mi u tebe na fotkách drobnokvětá růže s trávou

Přidala bych
- na jaro cibuloviny, přes zimu udělají parádu trávy
- růži s šípky
+ ještě jeden typ vyšší trávy .... a bude dost husto ...

Problém šířky - taky mě přijde, že tam chci vnutit víc než půjde ... poměřím a začnu vylučovat ...

Re:Růžové kombinace 28. čen 2010 15:16 #10811

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
zdenka wrote:
...
2. Kombinace s mojí favoritkou - Stanwell Perpetual ...[/quote]
vždycky když studuju všemožné oblíbenkyně, někdy narazím na pojem tetraploidní, možná i triploidní, teď si nejsem jistá, ráda bych věděla, co to znamená, díky
Moderátoři: Eva L., Květa