Zdenko, ber vše jako můj názor, dojem - třeba někdo má zkušenosti ( postřehy ) jiné.
začnu keři - komule střídavolistá - kvete teď, cca 3 týdny, pak má (lehce) stříbrné lístky. Problémem je to, že přepadá k zemi, kvete na dvouletém dřevě. Fotku své jsem dávala do keřů, Janinka ji má ve stavu přirozeném., f. její je tam taky.
Komule davidova - měla jsem z ní kdysi ŽP, štve mne, že než naroste do nějaké pozaďové velikosti je červenec. V mírných zimách ( kdy neomrzne až k zemi ) dříve.
Obě nejsou nemocné, snáší sucho.
ruj je fajn, má krásné lístky, oblé, k trávám se mi líbí. Mínusem může být to, že se poměrně pozdě olisťuje.
---
obě růže máš růžové. No a teď jde o to,
jaké trávy ( výšku ) si k nim představuješ. Pokud Miscanthusy ( v. kolem a nad metr ) pak šířka ( 1 m ? uvádíš ) plánovaného záhonu - pokud chceš dát dozadu trávu a před ní růži je málo.
Misc. mají tu přednost, že - krásně kvetou ( vetšina ), květy drží do cca února, zdobí i v zimě.
daly by se použít i jiné trávy ( růžím sluší panicum, dělá kolem nich krásný obláček ). Květy ovšem dlouho v zimě nevydrží, lámou se, leží na zemi.
dají se použít i nižší nebo časněji na jaře obrážející trávy.