Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Řez růží 25. úno 2017 10:08 #316727

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Není to úplně sem. Ale částečně souvisí. A opět podnět u Kaji
www.meillandrichardier.com/rosier-grimpa...m_campaign=criteo-RT

Je tam video o sázení. Bohužel francouzština není jazyk, kde bych pochopila mluvený text. Ale někde tu někdo zmiňoval, že by tu franštinář mohl být. Je tam video a tam sází růži. Do něčeho ji máčí. Vypráví o tom. Co by to mohlo být? Neví někdo.

Řez růží 11. bře 2017 10:38 #316987

• Anonym
Ahoj Regino, zpočátku mluví o tom, jak daleko od sebe se různé růže vysazují, pak že se udělá jáma 50x50, říká, že růžím nevyhovuje příliš vápenitá půda, pak vloží růži, vyzkouší, jestli má jámu dost hlubokou, pak mluví o zastřihování kořenů a stonků, čím později se vysazuje, tím mají být stonky kratší, pak připravuje směs do které obalí kořeny- hlínu s kravincem , vypadá to ale jak nějaké granulky, tak tam přilije vodu, udělá blátíčko, které má být tak husté, aby to přilnulo ke kořenům, do spodu jámy dá rohovinu s kompostem, promíchá, přidá hlínu, aby kořeny nepřišly do přímého kontaktu s rohovinou a kompostem (říká mu organická hmota, ale asi to je kompost), pak dá tyčku a růži sadí tak, aby roub by kousek nad hlínou, pak tam vrací hlínu a přikrývá kořeny, lehce přišlápne, pak udělá přímo u růžičky „mističku“ na zalívání a hlídá, aby roub byl kousek nad hlínou, pak zalívá 10l vody, pak se má zalívat 1x za 10-15 dní, v závislosti na počasí. Jakmile voda vsákne, přihrne na růži kopeček hlíny, který růži chrání před mrazem a vysycháním. Na jaře hlínu odhrnout a obnažit roub.

Řez růží 11. bře 2017 10:42 #316988

• Viki
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 273
Trochu jsem to zestručnila, jak daleko od sebe různé růže asi každý ví.

Řez růží 11. bře 2017 11:19 #316989

• Viki
  • Expert Boarder
Nejvíc mě tam zaujal ten „pralinage“, podívala jsem se na jiné francouzské weby a hodně tam o tom píšou, vy to možná znáte. Dělá se to z toho důvodu, aby při sázení prostokořených rostlin mezi kořeny a hlínou nevznikaly vzduchové kapsičky, ty prý kořenům vadí a brání dobrému přijetí. Radí tam, že do kyblíku s dešťovou vodou se má přímíchat hlína, prý je dobrá z krtinců, protože ta je z hlubokých vrstev půdy a pak to má lepe přilnout, trochu kompostu a kravský hnůj, promíchat lopatkou a udělat z toho směs, která se hodně hustá, aby se na kořeny dobře nalepila. Pak v tom růži pořádně vykoupat, aby se směs nalepila na všechny kořeny. Je tam i video, v kolečkách má kompost, v kyblíku hlínu, kdo má blízko pastviště krav, má přidat kravince. Já vždy myslela, že jsou příliš silné na to, aby šly přímo ke kořenům.
mag.plantes-et-jardins.com/conseils-de-j...nter-en-racines-nues
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, alenak, Regina

Řez růží 11. bře 2017 12:03 #316991

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
moc oběma děkujeme za překlad :kiss: :kiss: :kiss: .. pokud jde o blátíčko , tušila jsem , že hlína s něčím . starý pán , co měl nedaleko zahradu , máčel kořeny růží taky do blátíčka . ale myslím to byl řídký jíl .
udivuje mně ten roub nad zemí . jde asi o jižnější zemi , kde tolik nemrzne. u nás aspoň dva prsty pod ..
Poslední úprava: 11. bře 2017 12:05 od Kaja.

Řez růží 11. bře 2017 13:13 #316992

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Také se připojuju s díky. Kajo, nevím kdo ale myslím, že Eli nebo ty psala i o těch kravincích.Asi už jim to dělají nějak rozpustné či co. Neumím si moc představit, jak by se hrabali v kravincích. Ale super, jsme zas chytřejší. :up
Po videu asi se fakt hrabou. Bože, to je cvoků na světě. :cheer:
Poslední úprava: 11. bře 2017 13:15 od Regina.

Řez růží 11. bře 2017 13:19 #316993

• Viki
  • Expert Boarder
no v tom prvním videu ten pán používá slovo argile - což může být jíl nebo hlína, spíše jsem to vždycky slyšela ve spojení z jílem, ale nějak se mi to k růžím nezdálo... takže nakonec jíl
Následující uživatel poděkoval: Regina

Řez růží 11. bře 2017 13:20 #316994

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
kravinec , koňský i kombinovaný koňský + kravinec dostane v granulích- v centrech . je výhoda, jak tam píšou , že neobsahuje plevel. taky slepičince v granulích i tekuté - dobré je i Hoštické hnojivo - různé .
Následující uživatel poděkoval: Regina

Řez růží 12. bře 2017 19:05 #317014

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Letos mám nějaké řezací choutky. Už jsem notně obrala keře, co se dalo, jsem myslela, že se uklidním. Dnes jsem stála nad LdV. A choutky jsou zpět. Půjde letos tak na 10 cm, loni jsem řezala málo a byl obří, prostě chobotnice. Chci roztomilou menší dámu. Jak jsem tam tak stála, napadla mě kacířská myšlenka vyřezat dvě starší větve u země. Pilkou. Prosím o Váš názor, zda je to dobrý nápad. Plánovaná pilková jatka jsem naznačila na fotce. Abych pak nelitovala...
Dodávám, že vím, že je brzy. Větve, co ponechám, zakrátím později. Ale potřebuju umravnit klematis za ní. Je už strašně hustý a já už nemám moc času, čtvrtého jdu na operaci.
IMG_20170312_173611.jpg

Děkuji.
Poslední úprava: 12. bře 2017 19:07 od Genovesa.

Řez růží 12. bře 2017 20:23 #317015

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Hele, já bych klidně kuchla ;) , má dost nových větví.
Tedy ale nevim, jestli se tím dá dostáhnout roztomilého malého keříku, ale určitě není na škodu vyřezat staré větve a nechat je nahradit novými :whistle:

Ale, nejdřív bych začla těmi ostatními, zakrátila je na pořadovanou délku a pokud by byly v té délce zdravé, pak teprve bych vyřezala ty označené ( aby se ti nestalo, že ostatní bude namrzlé, pak by se ty staré větve mohly ještě hodit ).
Jinak, od zítra měsíc couvá, můžeš klidně začít řezat ( ikdyž ideální je to až za týden). Mmch, u nás už má zlatice pěkná tlustá žlutá poupata, takže počítám že ve středu, až se udělá těch slibovaných 15°C, hezky rozkvetou ;)
Poslední úprava: 12. bře 2017 20:27 od Jana V..
Moderátoři: Eva L., Květa