hezké chladné jaro, přeji dámy.
Přečetla jsem.
jak to vypadá u nás - no, natlouklo mi mých "oblíbených"
-23 st., sněhu 15 cm ( aspoň něco, neskuhrám ).
Tudíž u mě málo co nebude ostříháno se zemí nebo na 10 cm špumprdlíky.
O to méně mám KS a ČS stonku, páč vše je spálené mrazem.
Nicméně, obě postižení stonku se u mě objevují také. Je to docela nevábý pohled, zejména na růžích se zelenou kůrou. Fleky mrazové, korové spály a černé skvrnitosti na jednom. Ono je to také způsobeno tím loňským mokrým rokem ( ČS ) a chladnou a poměrně vlhkou zimou ( ten zbytek ).
Stříhám již poměrně dlouho, nejprve jsem začala těmi jasnými, zčernalými k zemi.
V návaznosti na to, co jste psaly :
- všechny na podzim zasázené růže jsou naprosto v pořádku. Klacky ukryl sníh, nenamrzly vůbec. Tak to mám radost. Co mě celkem udivilo ( jsem si to až tak nepřipouštěla předtím ). Sázela jsem několik růží po třech, něčemu jsem ostříhala konce již dost dávno, jinou sazenici jsem nechala na později. Prostě jak jsem potřebovala jít záhonem. Docela dost velký rozdíl, musím napsat. Ty ostříhané jsou narašené daleko více než střižené teď. Tím, jak se nemusely snažit "prorazit" do mrazem chycených konečků. Ten rozdíl je velký.
- spousta k zemi srovnaných růží krásně a hojně pupínkuje.
- ještě dnes má zlatice pouze poupata, zbývá mi cca 40 růží ke střihu. Stále odkládám, páč fakt nevím jak na ně. Jak mám těmi 4 mírnými zimami zapěstováno staré dřevo, není vidět, jestli je či není pomrzlé. Kam mám střihnout, co mohu nechat. Což mě nerví. Ptž. ušmiknu, nějak a pak budu muset znovu - pákovkama nebo pilkou. Chjo, dvojí práce.
- asi budou nějaké ztráty. Nejhůř dopadly ( samo ) oranžády ( LEH, Mary Ann, Jude The Obscure ) + starší růže přesazované na podzim 2019 ( Evelyn ). Cinco de Mayo. Velmi špatná je i Poustinia ( loni nováček ), zarovnaná se zemí, dlouho, zatím tam nic nepučí. Ještě čekám, ale nejspíš něco z uváděných budu vyhazovat.
- nevábně vypadá Angela, Hyde Hall ( ten půjde nejspíš k zemi,chjo ) , Rosenfaszination.
Teď bych potřebovala, aby usilovně ( aspoň ) jeden den pršelo, aby se rozpustilo hnojivo.
ad Marie Louise Velge - braly jsme ji cca 3 a 4 roky zpět, opakovaně přišla postižená KS ze školky. Mám dvě, jednu horší než druhou. Horký kandidát na vyrytí.
Jako jednu z prvních jsem stříhala růži z Fr., na multifloře. Ona už loni vypadala divně, červené listí, nezremontovala. Teď jak se jí odhalila základna, zjistila jsem na bázi "nádor". Docela jsem z toho nešťastná, ptž. netuším, jestli se nejedná o bakteriální napadení
www.google.com/search?q=rose+crown+gall&...imgrc=fc2VePsEOOMqUM . Nejspíš se jí budu nucena podívat na kořeny, pokud ano, byl by to celkem průšvih, páč na to místo bych mohla zasadit leda trávu. Uřízla jsem, rozebrala.. fakt nevím. Vím, že existuje, nikdy jsem neviděla.