Květo, díky moc a ještě víc z vyčerpávající odpověď a rady jak na to. Díky taky, že jsi si dala tu práci a našla istruktážní obrázky. Jsi zlato. Já to s růžemi opravdu moc neumím a nevím, zda se někdy naučím, taky zda mi moji "mazánci" dají prostor nastudovanou teorii odzkoušet v praxi. Ale ... jaký si to uděláš ... že.
Začnu od začátku (asi by to bylo nejlepší) .... nemyslím jen odstranění starých klacků, ale že lze střihnout nad prvním "rozvětvením" ... on je u Arthura trochu problém, nedává nové "klacky"-větve přímo od země, ale až kdesi výš na stávajících (zasazen asi blbě, ne jak by se mělo očkování "utopit" 5 cm - byl tak, ale chystal se, že to nedá).
Tahle fotka je z letoška už z 10.6.
Místa kolem je dostatek, až na jednu stranu, ale na kruh to asi nevyjde. Momentálně je přikurtován k "dočasné" opoře (známe ovšem pojem dočasnosti z ne tak dávné historie, u nás asi funguje stejně).
Tuhé šlahouny má tak do výšky 1,70 m, potom je schopen klopit, váhnout či co. Pokud se nepřikurtuje při větším dešti se celý výhon vylomí (odzkoušeno).
Zatím jsem nejstarší nevystříhla celé, pouze zakrátila některé, aby kvetl už odspoda, nejen na horních patrech. Jeden z klacků ani žádný obrost nevytvořil a stagnoval, neuschl, olistil, ale nenarostl moc ani nevketl.
Vopruz stříhání na špačky jsem zkusila loni, předloni jich byla trocha, nebylo to tak hrozné, letos jen na pár větvích a vzdala jsem to - má hezké šípky, jak jablíčka, líbily by se Honzovi.
Nenamrzá, tak max 5-10 cm konce výhonů. Ohnout ve vrchnější části by šlo, nových výhonů dostatek, ale opravdu ne od země.
Je to 6ti letá růže. První dva roky se tvářila, že bude tak max do metru.
Ještě jednou díky moc.