Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Řez růží 02. zář 2019 00:14 #326339

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Babčo, to cvalík, parádní.

Míněno to odstranění starších klacků ?

Možná bych na to šla malounko jinak - pokud máš místo kolem.
Namrzá ti ?

Já bych ji přikurtovala, event. provedla pegging.

Má tuhé šlahouny ?

- píšu to nejlevnější a nejdostupnější řešení.
Udělala bych z roxorů obruč /kruh, na něj bych rozvedla mladé výhony. Je -li málo místa, pak bych udělala T nebo dvojité ( trojité T ), to by ti musel ale někdo svařit. Klidně teď na podzim. Staré klacky pryč, rozvedené zastřihnout na požadovanou délku ( s koncem roxorů ). Tím, jak větve ohneš, hlavní výhon ti už tak do délky se neprodlouží, za každým dnešním listem ale vyrazí krátký květuschopný obrost.
V podstatě se pak následně postupuje furt dokola. Mladá větev uvázat, dvouletá nejvíc kvete, po třetím roce se odstraní ( když zkoukněš, jakou má květní násadu, jaké dřevo ).
Hrozný vopruz je stříhat obrost na dvouletých větvích na špačky. Strávíš mládí.
www.google.com/search?q=rose+pegging&cli...1366&bih=590#imgrc=_

chestofbooks.com/gardening-horticulture/...nches-Left-Long.html

- nesmí namrzat, to je pak zbytečná práce
- výhony musí být aspoň trochu ohýbatelné
- dřevo vystárne u každé růže jinak + bohatost mladých výhonů.
Následující uživatel poděkoval: Ajka, babkaela, bradhal

Řez růží 02. zář 2019 21:45 #326345

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Květo, díky moc a ještě víc z vyčerpávající odpověď a rady jak na to. Díky taky, že jsi si dala tu práci a našla istruktážní obrázky. Jsi zlato. Já to s růžemi opravdu moc neumím a nevím, zda se někdy naučím, taky zda mi moji "mazánci" dají prostor nastudovanou teorii odzkoušet v praxi. Ale ... jaký si to uděláš ... že.
Začnu od začátku (asi by to bylo nejlepší) .... nemyslím jen odstranění starých klacků, ale že lze střihnout nad prvním "rozvětvením" ... on je u Arthura trochu problém, nedává nové "klacky"-větve přímo od země, ale až kdesi výš na stávajících (zasazen asi blbě, ne jak by se mělo očkování "utopit" 5 cm - byl tak, ale chystal se, že to nedá).
Tahle fotka je z letoška už z 10.6.
DSC04258.jpg

Místa kolem je dostatek, až na jednu stranu, ale na kruh to asi nevyjde. Momentálně je přikurtován k "dočasné" opoře (známe ovšem pojem dočasnosti z ne tak dávné historie, u nás asi funguje stejně).
Tuhé šlahouny má tak do výšky 1,70 m, potom je schopen klopit, váhnout či co. Pokud se nepřikurtuje při větším dešti se celý výhon vylomí (odzkoušeno).
Zatím jsem nejstarší nevystříhla celé, pouze zakrátila některé, aby kvetl už odspoda, nejen na horních patrech. Jeden z klacků ani žádný obrost nevytvořil a stagnoval, neuschl, olistil, ale nenarostl moc ani nevketl.
Vopruz stříhání na špačky jsem zkusila loni, předloni jich byla trocha, nebylo to tak hrozné, letos jen na pár větvích a vzdala jsem to - má hezké šípky, jak jablíčka, líbily by se Honzovi.
Nenamrzá, tak max 5-10 cm konce výhonů. Ohnout ve vrchnější části by šlo, nových výhonů dostatek, ale opravdu ne od země.
Je to 6ti letá růže. První dva roky se tvářila, že bude tak max do metru.
Ještě jednou díky moc.

Řez růží 06. zář 2019 00:53 #326365

• Květa
  • Moderator
Babčo, já jej nemám, tak nevím, jestli ohýbat půjde. Dle tvého vyjádření možná, s obtížemi. To, že nevětví od země, je v podstatě OK.
Taky mi vyráží obrost někde + někdy výš, že starého dřeva. Základem úspěchu je "donutit" tu růži vytvářet každoročně mladé výhony. Což ta tvá ( zdá se ) s úspěchem podniká. :lol: A ohnout je dokud neztuhnou. Pokud se ti podaří rozvést větve do vodorovné polohy - ať už na to T nebo na drát odstraníš to kvetení pouze nahoře.

Já takhle ohýbám Louise Odier, pouze s tím rozdílem, že jej přikurtuju k plotu. Jednodušší, páč tam jsou zabetonované sloupky a větve tahem nemají šanci vyklouznout zpátky.
Summer Wine klasicky rozvádím ( co dosáhnu ), Ghislainy jsou polopřepadavé samy od sebe.

Ten retardovaný výhon bych vyřezala u země.

Uvidíš, zda domácí osazenstvo k nějaké výrobě ukecáš. :laugh:
Následující uživatel poděkoval: babkaela

Řez růží 06. zář 2019 23:14 #326371

• babkaela
  • Gold Boarder
Květo, díky moc. Měla jsem docela "pupen", že Arthur neobráží až docela od země či přímo z ní. Ale ... když jsem tehdy dostala 2 sazenice, údajně bílých polyantek s jednoduchým květem "utopila" jsem podle načtených doporučení sazenici 5 cm. Nooo, začaly se tvářit, že to nedají. Potom jsem načetla právě zde, že ty nesázíš níž (doufám, že jsem to úplně nepopletla), obě jsem přesadila, jedna to nerozchodila. Druhá je právě Arthur.
Uvidím co se zadaří, ještě od ní musím odsadit (ale kam, že) jednu bílou NN, je moc blízko a zavazí sobě navzájem, na jaře dám foto.

Řez růží 20. zář 2019 22:43 #326437

• Květa
  • Moderator
Babčo, k hloubce mého sázení -
různě, abych pravdu řekla.

Většinou se snažím o hloubku 3 - 5 cm, jak se zadaří. Ona ta moje zemina se načechrá, po zalití se hodně slehne a většinou pak růže povytahuju nahoru. Své udělá i krtčí četa.

Růže na multifloře ( dovoz z Fr.) sázím těch 5 cm. Mám léty ověřeno, že spolehlivě udělají vlastní kořeny a jsou na nich schopné uspokojivě růst.
Následující uživatel poděkoval: babkaela

Řez růží 21. zář 2019 22:00 #326441

• babkaela
  • Gold Boarder
Květo, díky, díky. Tak jsem to přece jen popletla, četla jsem už kdysi. My máme více méně těžkou půdu, jílovitou, hnojíme slamnatým hnojem, taky kompost .... většina záhonů je produkčních, zeleninových a část růží je na okraji těchto záhonů.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Řez růží 20. led 2020 12:09 #326793

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Možná už za měsíc nás čeká nepříjemná práce (aspoň tedy pro mě) - jarní řez. Přestože bych už měla mít jasno v tom, co ušmiknout a co ne, jak hluboko.... atd., tak mi některé růže připadají nějak "divně" narostlé, že si nevím rady a musím se nad nimi hluboce zamýšlet :laugh: Proto jsem ráda, když objevím smysluplný návod jak na sadovky, polyantky, historky (ty jsou teď moje nové téma) a další.
Snad se vám taky bude hodit článek, který je, myslím si, dostatečně poučný.
www.zahradaweb.cz/rez-ruzi/
Následující uživatel poděkoval: Kaja, quendery, Ajka, alenak, babkaela, alcearosa

Řez růží 20. led 2020 22:58 #326797

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Evo, díky, článek je moc dobře napsaný. Letos se chystám stříhat podstatně dříve, než nakvétá "zlatý dešť". Co jsou růže celodenně na slunci, jsou u nás hodně narašené a poslední roky moc roní mízu a ničím to nejde zastavit, moc se pak vysilují. Tak snad letos vhodnou dobu neprošvihnu.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, alcearosa

Řez růží 21. led 2020 12:34 #326803

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
je to tak - a když je těch růží dost hodně , tak je potom spěch a špatně se to stíhá .počasí si taky člověk nevybere. na FB jsem už viděla fotky , jak v Itálii Richard Stubbs od Austina stříhá . je jasné , že je tam jiné klima, ale tady už taky možná krutá zima nebude. ačkoliv - kdo ví .?.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, Luša, alcearosa

Řez růží 23. led 2020 18:00 #326823

• Monika P.
Děkuji za inspirativní článek a Kájo, k tomu střihu - vím, že se tady asi většina správných růžařů vyvrátí, ale já vzhledem k tomu, kolik jsem stihla nahamounit růží, zejména popínavek, stříhám celou zimu, když to počasí dovolí(slunečno nebo inverze, ale ne mráz). Na podzim, od konce listopadu začínám historickými růžemi, sadovkami - rugózami, spinossima a podobnými. Myslím si, že při posledních zimách-nezimách je jim to naprosto šumák. Nepozoruji na nich žádný zvýšený výskyt nemocí, uhnívání střižených větví, plísně apod. Pak postupuji v průběhu zimy k ovocným stromům, révě a těm méně otužilým růžím. V březnu, když pučí zlatý déšť, dostříhávám poslední a stříhám už jen levandule...závěrečná střihománie:-)Je fakt, že zahrada je v Brně a orientovaná na jih. V drsnějších podmínkách se to asi takto praktikovat nedá, ale na Jižní Moravě ano. Musím podotknout, že letos neklesla teplota zde v Brně pod -7oC. Jako výhodu vidím to, že v brzkém jaru už se mohu věnovat okopávkám a jarnímu přihnojení a spoustě další práce.... takže zimnímu střihu zdar!:-) Monika
Moderátoři: Eva L., Květa