Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Řez růží 03. dub 2021 11:19 #328172

• Anonym
Hezký den všem. Ráda bych se zeptala, zda už máte ostříhané růže? Já si se správnou dobou ke střihu nikdy nevím rady. U nás na Vysočině dlouho veliká zima, sníh. Teď ty dva dny téměř letních teplot to tak neuvěřitelně rozjely, že se začaly jako zázrakem na růžích objevovat lístečky. Zlatý déšť ještě nekvete, sem tam ukazuje žlutou špičku. Ráda bych se do toho tento víkend pustila. Ale zase na příští týden hlásí teploty v noci bod bodem mrazu, tak nevím, zda ještě nepočkat. Neuškodí jim to, když je teď před těmi mrazy ostříhám? Děkuji.
Jana V., Vysočina 500 m.n.m.

Řez růží 03. dub 2021 13:18 #328173

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
letos jsem začala taky pozdě. počasí nepřálo - ani zdraví . takže mám ostříhané asi čtyři a kolem vypleto .. zlatý déšť teď za ty teplé dny rozkvetl naplno . ovšem dnes pouhé 3 st , sníh , kroupy. takže klídek... ty lístečky nevadí - aspoň je vidět, kde výhon žije.

DSCN8358.jpg

u sousedů :)
Poslední úprava: 03. dub 2021 13:25 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, alenak, alcearosa

Řez růží 03. dub 2021 14:15 #328176

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Jano, za mě, jsme v nížině, tak podmínky jsou trochu jiné oproti Vám. Mám vše ostříhané, i když zl.déšť ještě nerozkvetl. Záleží taky, zda jsou růže chráněny, na sluníčku, tam bych rozhodně střihla. Dle lunáru do 12.4. jde síla do kořenů, pak bude stoupat. Stávalo si mi, když jsem čekala, tak hodně "slzely", tak stříhám raději dříve. Letos jsou hodně zkrátka, obzvlášť staré sadové růže, ale už jsem koukala, že vyráží nové od země, pohnojit jsem nestihla, důležitější je podle mě střih a nebát se střihnout. Zima trochu mízu zarazí, lepší dříve než aby tekly při plné míze, tj. ale můj názor, nevím zda správný, jsem stále se učící starý amatér. :)
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, alcearosa

Řez růží 03. dub 2021 14:32 #328177

• Anonym
Děkuji vám. Já dnes dopoledne zkusila ostříhat jednu růžičku právě kvůli tomu, zda už nebude ronit mízu a zdá se, že dobrý (tekla by hned, že?). Mám většinu na celodenním slunci. Teď u nás padají také kroupy, sníh, tak pokud se nevzbudím a nebude pokryto sněhem, nechám to na zítra a na pondělí. Pak už hlásí opět prudké ochlazení a teploty u nás kolem nuly i přes den. Oproti Hradci Králové mám vypozorováno, že máme zpoždění cca o 2-3 týdny. Jezdím tam k zubaři, tak pozoruji, co u vás už kvete a kdy to pak kvete u nás. Kajo, ten pohled na zlatý déšť u sousedů je moc krásný. Úplně tam září a přitahuje zaslouženou pozornost.
Jana V., Vysočina

Řez růží 04. dub 2021 21:18 #328188

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
dnes jsem koukal na růže a opravdu špatné jsou Kordesky některé půjdou až k zemi
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Řez růží 04. dub 2021 22:20 #328190

• alenak
  • Platinum Boarder
já mám ostříháno, ale hodně k zemi, jak se mi to nezdálo, tak až k zemi. Ale hnojení jsem ještě nestihla. Nejen Kordes, i Tantau jsou k zemi. Mladší růže zvládly zimu lépe, nehledě na šlechtitele, zajímavé. Ale co je k zemi, tak jsem dnes koukala, že vyráží výhony nové. Tak jsem ráda, že jsem neměla brzdu v řezu. Stříh jim prospěl, až dostanou hnojivo (borůvky měly přednost) a vodu shora, tak to bude OK. Zatím nevypadá, že by něco odešlo, ještě co provede ohlašovaná zima. Přitom se mi zdá, že je na naše poměry dost mokro, slunce už dnes mělo sílu taky. :)

Řez růží 04. dub 2021 22:38 #328192

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
angličanky jsou naprosto v pohodě Tantau celkem taky v pohodě

Řez růží 05. dub 2021 17:15 #328197

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Už jsem nevydržela / zlatý déšť už vykukuje/ a ostřihala "malou zahrádku".....jsou tam většinou kordesky, tantau a staré ČH......no je to bída......většinou k zemi, ty dva týdny mínus dvacítek se na nich podepsaly.....navíc u nás je i přesto, že byl letos sníh, hrozně sucho, co bylo v zemi, to už za březen vymrzlo / když jsem sázela nové hlína se sypala /....zatím tady vlastně jen tři noci bylo nad nulou a pořád fučí. :dry: Já vím, že už jsem s tím asi "podezřelá", ale zatím bez ztráty květinky jsou györovky.....vodu nemají, mrznou a už vyhazují lístečky...střih u nich normální. :whistle: Zítra se chystám na další, už jsem si to rozdělila ....no musím to stihnout do 12.4. než bude NOV :laugh:
Poslední úprava: 05. dub 2021 17:20 od quendery.

Řez růží 05. dub 2021 21:50 #328199

• alenak
  • Platinum Boarder
Vypadá to, že staré růže letos asi ne všude dopadly dobře. Stříh k zemi jim nevadí, doženou to. Věrko, je dobře, že víš co u tebe jde, to jsi na tom dobře. Stříh stihneš, zase bych chtěla stihnout pohnojit, protože pak je předpověď na dešť, není to na 100%. :)

Řez růží 05. dub 2021 22:18 #328201

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Já dneska stačila rozhodit hnojivo na ten "vyčištěný kus" a ještě přihodit k révě vinné a na maliny a ostružiny.....no pořád padá snížek, tak alespoň bude voda..... :whistle:
Moderátoři: Eva L., Květa