Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 11. čec 2012 13:15 #281426

• Doubravka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
To ne, jen mi to mrzí za vás. Umím si představit to zklamání.. Tak snad budeme mít v budoucnu šťastnější ruku.

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 21. čec 2012 17:25 #281780

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Loni kupovaná polomrtvá Octavia Hill se letos v prvním kvetení docela předvedla, na to, jak silnou konkurenci
okolního "doprovodného" rostlinstva má. Těším se, až tak za dva roky zesílí ještě víc, to bude pošušňáníčko.
Příjemně voní, po šípku a zeleném jablíčku. Prostě krasavice.

Octavia Hill 6/7/2012, výprodejový polomrtvý prcek loni od Fišera
aoctaviahill6720121.jpg

aoctaviahill6720122.jpg
Následující uživatel poděkoval: fanynka, helena, evai, Martin, jana H, mišpule, Evka, Kirsten, Lukáš

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 06. srp 2012 14:03 #282203

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Můj objev roku - Ginger Syllabub. Slint na triko...

kolazGS.jpg

I přes to, že byl v prosinci zasazen do "měsíček only" záhonu, moc pěkně bojoval s okolními hydrami, je zatím velmi zdravý a voní. Jen v dešti klopí a mumifikuje velké květy. Ale myslím, že by ho to mohlo časem přejít.
Poslední úprava: 06. srp 2012 14:04 od Kachnishte.
Následující uživatel poděkoval: helena, mišpule, Kirsten, Lukáš

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 06. srp 2012 19:39 #282215

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kachni, na Ginger Syl. jsem uz taky mrkla, mel by to byt climber...chysta se u tebe k nejakym vykonum?

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 07. srp 2012 08:27 #282239

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Zatím nemohu pořádně komentovat, uvidíme po zimě. Je to mláďátko jednoroční.
Zatím nepouští žádné climbrovité velko-výhony, naopak, je to velmi hezky tvarovaný kompaktní keřík. (Že by ZZ? :blink: :evil: ) Také je fakt, že ho nijak dusíkem nepřecpávám, aby raději vyzrály starší výhony od jara. Tak jsem zvědavá. Mám vizi, že si vyskočí na plot a osídlí poblíž rostoucí rakytník (ty meruňkové květy ze stříbrného listí - mňam! ), to jsem optimistka, což? :)
Má poupata taková, jakou jsem si představovala, že trochu bude Jude the Obscure ( kteá je u mně divným žlutavým nerostem ). Do poslední chvíle se tváří jako mističky, ale najednou puf a rozvine se krásný plný květ s lístky do špiček. Právě když jsme tady řešili diskuzi "Anglické růže" Harkness vs. Austin, tak jsem si vzpomněla na GS, že je přesně prototypem "anglické růže", ale ne z páně Austinovy dílny.
Poslední úprava: 07. srp 2012 08:32 od Kachnishte.
Následující uživatel poděkoval: evai

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 09. srp 2012 21:12 #282334

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Dnesni Jacqueline du Pre, na to, ze roste u me, vypada naramne, zdrava, jen silnou vuni, jak se uvadi na HMF nemuzu potvrdit,mne voni jemnounce, staci
Přílohy:
Následující uživatel poděkoval: helena

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 13. srp 2012 08:06 #282416

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Pořídil jste si někdo Alissar, Princess of Phoenicia? Jak zvládá naše zimy? A co ta barvoměna? A habitus? Děkuji.

http://www.roses.co.uk/acatalog/Alissar.html
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.61024.0http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.61024.0
Kirsten

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 13. srp 2012 10:43 #282418

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Kirsten napsal:
Pořídil jste si někdo Alissar, Princess of Phoenicia? Jak zvládá naše zimy? A co ta barvoměna? A habitus? Děkuji.

http://www.roses.co.uk/acatalog/Alissar.html
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.61024.0http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.61024.0

Už to tu proběhlo :)
Květa napsal:

Prosím, nemáš povědomost, jak je na tom s mrazuodolností, náročností na pěstování, náchylností k nemocem ( a pod. ) Rosa persica ?
Něco málo jsem si o ní početla, prý v zahradách se moc nepěstuje, páč vyžaduje zasolenou půdu ( ? )

proč se ptám -
v Harknessově nabídce 2009 jsou tři růže ( Persian Mystery ), kříženci právě s R.persica. Nejvíc se mi z nich líbí Alissar, Princess of Phoenicia (‘Hardison' )
Nevíš o ní něco ?
mygarden.rhs.org.uk/blogs/graham_rice/ar...w-at-chelsea-09.aspx

uvědomuju si, že je to zřejmě horká novinka.
Na ruském webu o ní píší, že velikost květů by měla být 7 - 10 cm.
Lili napsal:
Zdravím Květo, ptáš se na Rosu persicu . Nemám s ní zkušenosti a asi bych ji asi nezkoušela. Je to vlastně Hulthémie a její kříženci o kterých píšeš a mrazuvzdornost téhle růže bude v našich podmínkách velký problém. S čím ji ten Harkness skřížil nevím , možná, že nějaké geny pro mrazuvzdornost získaly to nevím. Já osobně jsem na málo mrazuvzdorné růže velmi opatrná, protože to zklamání za to nestojí.Odpoledne jsem přijela za zahrady, dostříhala jsem konečně růže a letošní zima mě opět utvdila v názoru,že citlivky do zahrady nechci. čajohybrydy šly k zemi, angličanky jak která, ale opět mé favorisované staré historické růže obstály.

Jinak já to dělám tak, že když mě zaujme růže, o kteréí se zase tolik nemluví, tak si kliknu na "Hledat" a propátrám, zda tu o ní náhodou nebyla zmínka. Dost často byla a jen jsem jí neregistrovala :blush:

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 13. srp 2012 11:09 #282419

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Amazonko, díky, tu diskusi jsem si před zadáním dotazu proběhla, ale už je asi dva roky stará, mohl si ji někdo mezitím pořídit. Myslím, že obavy byly především z její případné netolerance našich zim. Našla jsem ji ale na HMF ve sbírkách ruských pěstitelů, konkrétně snad Moskva, to by mohlo znamenat, že zima není na překážku v rozhodování si Alissar pořídit.
Kirsten

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 13. srp 2012 11:17 #282420

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Kirsten napsal:
Amazonko, díky, tu diskusi jsem si před zadáním dotazu proběhla, ale už je asi dva roky stará, mohl si ji někdo mezitím pořídit. Myslím, že obavy byly především z její případné netolerance našich zim. Našla jsem ji ale na HMF ve sbírkách ruských pěstitelů, konkrétně snad Moskva, to by mohlo znamenat, že zima není na překážku v rozhodování si Alissar pořídit.

No, myslím, že nikdo tu odvahu, kor po po techto dvou zimách, nenašel. Ale, pokud tam máte hodně sněhu, tak bych to vyzkoušela. Sníh je totiž ta nej jistota, že růže zimu přežije, proto možná jde u Moskvy (a oni navíc balí do hodně silné textilie), jestli budou zimy takhle pokračovat, tak nejlépe růže dopadnou v "subtropech" a na horách, nížiny s holomrazy na tom budou bídně.

Jsem zvědavá, zda přívaly vody budou tady pokračovat stejným tempem jako přes léto i v zimě, pokud ano, tak vyvěsím prápor a pořídím si i choulostivější růže :blush:
Moderátoři: Eva L., Květa