Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Historické růže

Re: Historické růže 20. pro 2010 10:22 #239447

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
zdenka wrote:
Jevgenija wrote:
Nemate někdo Madame Alfred Carriere ?

Mám třetím rokem od pana Šípa. První rok byla přes zimu v květníku, pak jsem jí sadila ven, loňskou zimu přežila v pohodě, měla omrzlé jen špičky. Letos má tak dva metry ...
Bohužel mě zklamala kvetením, v popisech se píše, že kvete celou sezónu a v teplých krajích prý nepřetržitě. První rok měla 1 květ, loni již o něco více, ale nedá se říct, že by byla obsypaná. Bohužel mi nekvetla nepřetžitě, ani neopakovala.
Takže mráz přežila, ale kvetení nic moc ... že by záměna? Uvidím příští rok.

Letos mi taky moc nekvetla. Začíná tady kvést vždycky hodně pozdě v sezóně. Že pokvete celou sezónu neznamená, že bude pořád obalená květy, spíš, že se na ní vždycky nějaký květ najde. Nejvíce květů bude mít v první vlně.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 20. pro 2010 10:30 #239450

• dresla
  • Moderator
amazonka01 wrote:
To je mi líto, to je holt příroda. Jen škoda, že to prostě nenapíše: to a to se neujalo, nebude, takhle to mám vždy potvrzené kompletně, a pak překvapení při dodání.

Pan Šíp produkuje hlavně pro zahradnictví běžné růže. Historické má trochu bokem, hlavně proto, že jemu samotnému dělají radost. Velký zájem o ně v porovnání s TH a mnohokvětkami není (snad se to změní:) ). Proto očkuje v menším množství a zvlášť odrůdy, které má prvním rokem, mívá opravdu jen po několika kouscích (podle počtu ujmutých oček ze získaných větviček). Pokud se ujmou, rozočkuje je pro zájemce v dalším roce.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 20. pro 2010 10:49 #239453

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
dresla wrote:
amazonka01 wrote:
To je mi líto, to je holt příroda. Jen škoda, že to prostě nenapíše: to a to se neujalo, nebude, takhle to mám vždy potvrzené kompletně, a pak překvapení při dodání.

Pan Šíp produkuje hlavně pro zahradnictví běžné růže. Historické má trochu bokem, hlavně proto, že jemu samotnému dělají radost. Velký zájem o ně v porovnání s TH a mnohokvětkami není (snad se to změní:) ). Proto očkuje v menším množství a zvlášť odrůdy, které má prvním rokem, mívá opravdu jen po několika kouscích (podle počtu ujmutých oček ze získaných větviček). Pokud se ujmou, rozočkuje je pro zájemce v dalším roce.

jj, to chápu, a já si počkám, ale jak jsem psala, ráda bych se to dozvěděla dřív, než při rozbalení balíku :)
Třeba s "Ludvíkem" jsem dlouze rozvíjela teorie, kam s ním, co k němu, a když to konečně vymyslím, díru vykopu, tak nedorazí ;)
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 20. pro 2010 10:49 #239454

• dresla
  • Moderator
helena wrote:
Prosím o radu a jakékoliv zkušenosti (růst, choroby, květení a četnost květů, krása květů a keře apod.) s následujícími růžemi:
Commandant Beaurepaire a Ferdinand Pichard. Vymyslela jsem si :silly: kombinaci se strakatou růží a teď, kterou dát:). Děkuji.

Commandant Beaurepaire je zvláštní svými světle zelenými listy.
Commandant_Beaurepaire5.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 20. pro 2010 10:52 #239455

• dresla
  • Moderator
.
commandant_beaurepaire1.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 20. pro 2010 11:29 #239464

• dresla
  • Moderator
Emilka wrote:
Dreslo , prosím prosím, máš nějakou historickou v krémové barvě ( třeba i jednou kvetoucí)? POtřebovala bych tak min. 1,5m.
Mohla by jsi hodit foto?
Díky
Tuhle otázku už přežvykuju hooodně dlouho. Napoprve mě napadly Mme A. Carriere, Sombreuil, jenže to je všechno pro vás mrazuodolností na levačku. Mám jeden tip - Marii Dermar. Je vedená sice jako noisettka, ale v Geschwindově podání. Je životaschopná, roste vzpřímeně a kvetla i během sezóny. Nemám dobrou fotku, na HMF se zdá být růžová, naživo ale dělá dojem krémové. Omrkneš v létě tady naživo.
Z moschat tu mám Pax a Prosperity, ale zase mrazuodolnost??
Snad by šla použít i nějaká stará, odolná Austinka, jako třeba Cymbaline, Proud Titania, Perdita. Otázka je, jak vysoko by se daly vyhnat.
Nebo Uetersener Klosterrose - je popisovaná jako climber, je to spíš velký keř, rozhodně se nerozvaluje, ani nevyhání šlahouny.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 20. pro 2010 14:41 #239492

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Dreslo, díky za obě fotky CB. Moc pěkná růže.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 20. pro 2010 21:25 #239521

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Narazila jsem na růži Russelliana (www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.5565&tab=1). Moc bych ji chtěla, jenže dorůstá až 6 metrů. To je moc tam, kam bych ji chtěla. Nemáte s ní zkušenosti? Je opravdu tak vzrůstná? A je možno ji stříháním udžet ve velikosti kolem 4 m? Nebo se tyto růže raději nestříhají.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 21. pro 2010 18:36 #239545

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
dresla wrote:
Eva.Trifon wrote:
historické, které snášejí částečně stín.

Růže snášející polostín má dobře značené Schultheis. Když si rozklikneš jednotlivé druhy, jsou v jednom políčku popisu piktogramy. Růže snášející přistínění tam mají kolečko (kroužek?).
www.rosenhof-schultheis.de/Rosen/Histori...tikel_67_Maxima.html
Díky, už jsem to proletěla. A zaujala mě Gipsy Boy, borbounka www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.2961 ( je tam i něco o růži Russelliana, tomu nerozumím)
.
Mám jeden tip - Marii Dermar. Je vedená sice jako noisettka, ale v Geschwindově podání- budeš ji mít Dreslo na podzim?
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 21. pro 2010 18:45 #239546

• dresla
  • Moderator
Evo, v seznamu mám 5 naočkovaných podnoží. Nějaká se snad ujme.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa