Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Historické růže

Re:Historické růže II 11. led 2011 13:59 #241466

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
No to mě picni s tou Comte a Mme Boll :blink: Schultheiss má tyhle růže uvedenou každou zvlášť a i fotky jsou trošku jiné, ale je fakt že v popisku to je.

Vidím to spíš na výměnu za tmavší. Představuji si něco malinového. Zkusím si to večer naskládat. Už jsem celá nedočkavá, ráda bych už objednávala :)

Díky všem.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže II 11. led 2011 14:03 #241467

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Oni se dohadovali ještě o Mme Knorr a ta by se měla lišit.

www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.1271 v textu píšou:
There is some confusion between this rose and 'Mme. Boll'. (See references under both varieties for more information.)

www.google.cz/search?q=mme+boll+comte+de...age=1&rlz=1I7GGLT_cs

Amazonko, tak je sleduj.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže II 11. led 2011 14:22 #241468

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
dresla wrote:

www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.1271 v textu píšou:
There is some confusion between this rose and 'Mme. Boll'. (See references under both varieties for more information.)

www.google.cz/search?q=mme+boll+comte+de...age=1&rlz=1I7GGLT_cs

Amazonko, tak je sleduj.

To budu, jak ostříž ;)
Ale měly by být i drobet barevně odlišné. Na HMF mají každá jiné "rodiče", jinou mrazuvzdornost (zónu). Každopádně, podle výsadbového plánu je mám vedle sebe :D, tak to pujde "dobře" ;)
To je zase červík do hlavy :woohoo:
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže II 11. led 2011 14:52 #241470

• dresla
  • Moderator
Jasně, každá má jiné rodiče. Ale chyba (pokud existuje), vznikla spíš v rozáriu, ze kterého (kterých) je po letech nezájmu vytáhli zpět do oběhu. Tam docházelo k záměně cedulek, staré přichcíplé růže nenahrazovali novými atd. Vypadá to spíš, že jeden kultivar byl vedený jako 2 různé růže, které opravdu v 19.st. existovaly, ale z nichž jedna je navždy ztracena.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re:Historické růže II 11. led 2011 15:40 #241473

• amazonka01
  • Administrator
dresla wrote:
Jasně, každá má jiné rodiče. Ale chyba (pokud existuje), vznikla spíš v rozáriu, ze kterého (kterých) je po letech nezájmu vytáhli zpět do oběhu. Tam docházelo k záměně cedulek, staré přichcíplé růže nenahrazovali novými atd. Vypadá to spíš, že jeden kultivar byl vedený jako 2 různé růže, které opravdu v 19.st. existovaly, ale z nichž jedna je navždy ztracena.

Jasný, takže dlouhodobá záležitost. Ale pak nechápu, že už v tom dřív někdo neudělal jasno. No, však uvidíme ;) co mi to vyroste B)
Máš je taky?
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže II 11. led 2011 16:27 #241475

• dresla
  • Moderator
On se asi nikdo nepovažuje za takovou autoritu, aby definitivně určil, že Mme Boll a Comte de Chambord jsou totožné. Růžaři o tom mluví a píší, ale rozhodnutí by zřejmě náleželo vědcům . Nevím, jestli je možné odlišit genetickou výbavu dvou růží, ale patentování odrůdy jako rostliny napovídá, že ano. Pak je jen otázka, jestli se najde někdo, komu se takový výzkum finančně vyplatí.

Mám Comte de Chambord (od Chládka, cca z r. 2004) a Mme Knorr (Schultheis). Mme Boll jsem si kvůli pravděpodobné shodě nepořizovala.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže II 11. led 2011 16:40 #241476

• amazonka01
  • Administrator
Aha :)

No, tak to pak porováme, a vydáme prohlášení ;)
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže II 11. led 2011 17:07 #241482

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
amazonka01 wrote:
dresla wrote:
Amazonko, tak je sleduj.
Tam docházelo k záměně cedulek, staré přichcíplé růže nenahrazovali novými atd

To budu, jak ostříž ;)
Ale měly by být i drobet barevně odlišné. Na HMF mají každá jiné "rodiče", jinou mrazuvzdornost (zónu). Každopádně, podle výsadbového plánu je mám vedle sebe :D, tak to pujde "dobře" ;)
To je zase červík do hlavy :woohoo:
No to tedy je, Mme Boll nemám, ale vypadá že má jiný odstín:blink:
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže II 11. led 2011 17:52 #241490

• dresla
  • Moderator
Evo, to se může jen zdát. Otevři si na monitoru vedle sebe 2 okna s fotkami na HMF. Zkoušela jsem to teď a rozdíl nevidím.
Jednotlivé fotky se liší odstínem, ale to může mít na svědomí v čem růže rostou, v jakém období je fotka pořízena a samo i foťákem.

Neperu se za to, že jsou stejné, ale připadá mi, že pokud má třeba Schultheis na svém poli v očkovancích ty dvě vedle sebe (každou třeba po padesáti kusech v řadě) a napíše, že jsou totožné, že k tomu má důvod.

Amazonko, ještě mě napadla jedna věc, proč se asi shoda nedá jen tak vyhlásit. Museli by mít a otestovat všechny dostupné zdroje obou růží a prohlásit, že jsou totožné. Jinak furt existuje možnost, že kdesi ta pravá druhá je.:)
Mmch, všimli jste si, jak se třeba u některých gallic liší na HMF fotky Evropanů a Američanů?
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže II 11. led 2011 18:07 #241494

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Jé já se neperu, že mohou mít růže jinou barvu podle počasí, už vím a když to říká i Schultheis, když je má na poli vedle sebe tak to tak je. O tom, že na HMF můžou být záměny už psala Květa i Eva L. Je ještě více takových záměn kromě těch tmavě červených krasneruze.cz/index.php?option=com_kunen...it=10&limitstart=630
o kterých jsi psala?
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa