Marijka napsal:
Padla jsem na podle mne prakticky udělanou knížku o trvalkách, je to český autor Petr Hanzelka pro podmínky ČR, jeho zahrady vypadají asi jako Květy zahradní mix, teda mimo růže - spojené výsadby, vzor v anglických zahradách.
Krom úvodu je kniha rozdělena na části podle podmínek stanoviště a ke konkrétnímu stanovišti přiřazeným trvalkám (s praktickým pidipovídáním o každé, často poznámka ke kultivarům v ČR).
www.kosmas.cz/knihy/205554/kvetiny-pro-kazdou-zahradu/
- nebo na stránkách vydavatele lze trochu listovat" - ukázky (ale to nejzajímavější, tj. konkrétní podmínky a k tomu trvalky už tam nedali, potvory)
www.grada.cz/kvetiny-pro-kazdou-zahradu_8210/kniha/katalog/
Za sebe jsem vděčná, že to dal někdo takhle přehledně na jednu hromádku.
Marijko, neodolala jsem a nechala jsem si jí dát pod stromeček

.
Už jsem jí včera dočetla a musím jednoznačně pochválit. Moc se mi líbí ta první textová část

. Je vidět, že je to nová kniha, snad první, která uvádí nové trendy v pěstování trvalek. Super jsou názorné fotky z ( nejen) anglických zahrad, fotky záhonu v průběhu času atd.. Moc dobře je to napsáno, jen nevím, jestli všichni novomajitelé zahrad ocení informaci, že žádná zahrada není bezúdržbová a hotová

.
Druhá část, tj, trvalky pro konkrétní místa mě upřímně moc nenadchla. Jako nápad dobrý, ale jednak jich je tam uvedeno málo ( v tom smyslu nedám dopustit na moji oblíbenou :
eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-zahradni-k...5.-vydani-28447.html ), jednak mi informace přijdou nedostatečné ( např. chybí nároky na půdu/PH, jedovatost a pod.) a jednak tedy s řadou trvalek mám jiné zkušenosti. Např. astry N-A i N-B jsou totálně suchovzdorné ( letos to daly na úpalu prakticky bez zálivky), hosty i škornice u mě vydrží suchý stín bez problému...atd.
Ale to celkem chápu, že vycházel ze zkušeností z jiných zahrad, proto můžou být jiné než moje.
Ale v celku je to pěkná knížka a jsem ráda, že jí mám.