Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Vaše zahrady

Vaše zahrady 15. bře 2014 09:27 #287900

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Téda vy jste ale na Kachni zlí, takovou radost má a vy na ní se zloději. (I když pokorně přiznávávm, že mne to napadlo jako první, že se třebas nedobrovolně rozloučil majitel s takovým kouskem :silly: )
Ále co - u Kachniště se má moc dobře a pejsek ji jistě ohlídá před zloději.

Evko, díky za nápady k hmyzímu hotelu - ty z palet nemají chybu. Prý mají být umístěny ve stínu - ty hotely.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kachnishte

Vaše zahrady 16. bře 2014 12:08 #287928

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Já jsem si tu lavičku včera otěžkala v Lázních Bohdaneč a je teda fakt těžká, nechtěla bych se s ní tahat ani kdyby byla litina ještě dražší. Ty hmyzí domečky se mi taky líbí, kde by se tak líbilo obyvatelům? Na sluníčku, nebo někde stranou, třeba ve stínu?
Téma bylo zamčeno.

Vaše zahrady 16. bře 2014 12:38 #287930

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Marto, určitě na sluníčku. Jižní nebo západní slunce je ideální.
Do stínu jen čmelíny.
Téma bylo zamčeno.

Vaše zahrady 17. bře 2014 11:05 #287940

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Našel jsem jednu fotku hmyzího domečku ze Zoo Plzeň,
zajímavé je, že jsem tentýž domek fotil jak v r. 2008,
tak v r. 2010. Rozdíl mezi dvěma roky není skoro žádný.
Domek vypadá stále svěže.

2008
P1200253.jpg

2010
aly2.jpg

A jeden zahra(d)niční :)
1897986_688109684568790_1180707996_n.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka, Marijka

Vaše zahrady 17. bře 2014 11:57 #287941

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Fotka hmyzího domečku s posezením mne pobavila. Znám spoustu lidí, co by se ani nepřiblížilo, natož posedělo, a ani to nemusí být alergici na včelí bodnutí :laugh:
Ale jsou krásný a inspirativní.
Téma bylo zamčeno.

Vaše zahrady 17. bře 2014 13:15 #287942

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Honzo,ten první domeček se mi moc líbí a nějaká aktivita tam musela být,protože vidím zavíčkovaný bambus.Samotářky na jaře z nich asi vylezou,a začne znovu postupné víčkování,alespoň moje to tak dělají.
Ten dolní je také hezký až na tu červenou mřížku.která k tomu přírodnímu materiálu dost razí.

Vlaďko,včelky samotářky se nechovají tak obranářsky jako normální včely,tudíž není nic zvláštního,že u nich mají posezení bez obav z bodnutí. :)
Poslední úprava: 17. bře 2014 13:16 od Evka.
Téma bylo zamčeno.

Vaše zahrady 19. bře 2014 07:55 #287980

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Tak já všechny obránce litiny uklidním, tahle kradená na 90% nebyla, stojny byly ve strašném stavu, musely se brousit a lakovat, nejspíš se někde válela... Ale to už jsme trošku OT, což?
V domečku nám nikdo zatím nebydlí, je dodělaný cca před měsícem. Ano, čekám právě na včely samotářky, budu průběžně informovat. Mně se tyhle domky moc líbí, když jsou udělané vkusně a decentně. Moderní hmyzí architekura z Kew už je opravdu na mě trošku moc, hihi...
Téma bylo zamčeno.

Vaše zahrady 16. kvě 2014 09:29 #288805

• Martin
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 441
Tento příspěvek se zaobírá tématikou, kterou řeším již pár měsíců.
Popravdě řečeno, stále ještě nevím, jaký materiál k finální vrstvě chodníku použiji.

cesta.jpg

Jelikož je mému srdci nejbližší styl venkovské zahrady, nechci nijak dláždit, ale použít tzv gravel.
Některý „chytrý“ zahradnický časopis radil postup: na udusanou zem položit cca 8cm vrstvu makadamu, na kterou položit chodníkovou podkladní folii a na konec zasypat cca 4cm jemného kačírku (praný oblázek).
Jelikož jsem zároveň tvořil hřiště pro naše dcery, a zajisté hřiště mělo nejvyšší prioritu dokončení, mám tento postup vyzkoušen na hřišti a popravdě řečeno, jako podklad hřišť ano, ale pro pochůzné plochy toto řešení ideální není. V kačírku, díky tomu, že je ve velké vrstvě a je oblý, se propadám a chůze je obtížnější. Navíc občas ve spojích vyleze okraj folie. Budu muset nějak ukotvit – asi budu i švadlen. Problém tedy je: 1. Tloušťka vrstvy, 2. Oblost kačírku.

hit.jpg

Proto jsem upustil od tohoto postupu a uvažuji a hledám co dál. Myslím, že by to chtělo drcené kamenivo, jelikož to by umožňovalo zhutnění a spojení díky plochým hranám. Jak se používá v Anglii:

cesta1.jpg

Případně pro efekt lesních, lužních cest by se dala použít štěrkodrť.
Otázkou je, kde v okolí sehnat jiné než šedé drcené kamenivo. Pěkné drcené kamínky jsem viděl v marketech, ale kupovat pytlované na takový velký prostor je přinejmenším neekonomické.
To je asi ten důvod, proč cesta ještě není hotová, ale nemám strach, nějak to dopadne, protože se ještě nikdy nestalo, že by něco nějak nedopadlo, žě ;) .

nhled.jpg
Poslední úprava: 16. kvě 2014 09:31 od Martin.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, skalnička, helena, mišpule, Evka

Vaše zahrady 16. kvě 2014 10:36 #288808

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Martine, opravdu klobouk dolů :) .
Já jsem ujetá na zdi a zídky a protože mám placatou zahradu, tak si ze zídek stavím alespoň vyvýšené záhonky, takže jsem z tvých zdí celá uvytržení :woohoo: . Hrozně se mi líbí :up .
Taky se mi moc líbí, žes zahradu nevyřešil jako trávníkovou placku obehnanou záhonky. Ono to k tomu u prázdné zahrady hrozně svádí. U tebe to vypadá, žes nad tím návrhem dlouho seděl a kreslil ( mmch. nemáš náčtrtek?).

Vsuvka : prodávám reality, všichni chtěj placatý pozemky na jih. Mám placku na jih a jsem z ní nešťastná ( zvlášť v kombinaci se srážkovým stínem bez automatického zavlažování :dry: ). Není nic nudnějšího než velká placka ;) . Dá to dost práce, aby to vypadalo aspoň trochu zajímavě ( inspirací jsou mi právě anglické zahrady). Přitom svažitý pozemek se dá tak zajímavě využít a ty jsi toho důkazem. Samozřejmě, pokud je svah orientován k domu, víc si to z terasy užiješ, než kdyby byl na druhou stranu.

Abych se vrátila k tomu štěrku. Mám kačírkové cestičky a potvrzuji, že se to neustále jakoby pohybuje. Vypadá to krásně, ale chůze po tom je "divná" ( a to mám cca 15cm vrstvu). A to nemluvím o zimní údržbě :unsure: . A do mezer se zřejmě deštěm dostává hlína a po pár letech v tom krásně vzcházejí semenáčky kdečeho. Naopak jsem spokojená z toho, že to hezky funguje jako odvodnění ( vsak) při průtrži, když okapy už nestíhají ;) .
TAky se mi líbí anglické štěrkové cesty, ale je to i o té barvě. Z šedého čediče to bude vypadat hrozně. Určitě by se ale dalo dovézt jemné kamenivo jiného druhu ( ale drahá doprava), ale hledat jsem ho nezkoušela. Já to budu řešit cihlama, koupila jsem starý zvonivky. Je to tu na vsích docela tradiční materiál, ale u novostavy by to asi vypadalo divně..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Martin

Vaše zahrady 16. kvě 2014 10:46 #288809

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Martine, WOW!!! Chůze po cestičce ze štěrku (zbyl nám po stavbě) je pohodová (jedině našim kočkám nevyhovuje, nedivím se, zkusila jsem chůzi naboso, píchá to, v botách OK), vloni jsme ji dali kolem jahodiště, zkušenosti další teprve budou. Esteticky to není úplně to, co bych si představovala, ale v tu chvíli to bylo nejlepší řešení a zaplácnutí více much jednou ranou.

Jano, kdes prosím koupila zvonivky? Po těch toužím už hodně dlouho. Mám půdovky ze starých kasáren, ale jejich kvalita dovolí jen použití na zakrytém místě. Do domečku jsme si pořídili nebužalskou cihlovou dlažbu, je pěkná, ale venek by asi taky neustála.
Kirsten
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa