Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Vaše zahrady

Vaše zahrady 16. kvě 2014 21:22 #288847

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Janí, to znám, léta jsme takové výlety podnikali. Zahradu ve svahu rozčlenili zídkami, postavili zahradní kuchyň..to bylo nějakého kamení...A ze synka mi najednou vyrostl geolog :laugh:
Poslední úprava: 16. kvě 2014 21:24 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.

Vaše zahrady 17. kvě 2014 15:13 #288869

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Krásné to máte, radost kouknout! My jen malými přískoky vpřed (občas i vzad) - jak psala Jana, na starém baráku je furt co opravovat, zvlášť když jím ještě projde vodní živel. Nj, snad už je to nejhorší za námi, vše je jinak, než mělo být, ale co, hlavně, že už se aktivity pomalu začínají přesouvat i na zahradu. :)
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Vaše zahrady 18. kvě 2014 11:35 #288894

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
picasaweb.google.com/1144380856111090602...er=0&feat=directlink
Ma petite France jsem udělala z jedné strany skalky.Jsou tam jen francouzké růže,levandule,šalvěje a trvalky,původní v Evropě.Si ráda hraju,no ;) Na omezeném prostoru sice,ale fakt ráda.Ještě není hotovo,v týdnu jsem přesadila jinam floxy,vyrýpla,čeho tam bylo moc,musím uříznout přepadajíccí větev thuje,aby Ghislain de F.pod ní, měl prostor k rozmachu atd.
Evko,dříví je u nás vpravo i vlevo podél plotu+zásobník pod třešní uprostřed zahrady.Hodně topíme krbovkou a jsme rádi v lese :laugh:
Poslední úprava: 18. kvě 2014 11:43 od mišpule.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Miška, Kirsten

Vaše zahrady 18. kvě 2014 11:45 #288896

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Děkuji, mišpule. Ma Petite France je krásný nápad, už se těším, až budu taky takhle v zahradě cizelovat. Zatím je to pro mne všechno velká neznámá a samé překvapení. :laugh:
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Vaše zahrady 19. kvě 2014 09:33 #288912

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Martine, abych pravdu řekla, tak jsem Ti spíš přála, abys nedospěl k finálnímu závěru položit zámkovku. Nic proti ní, v těch barevných škál si lze vybrat. Přesto si myslím, že když už jsi si dal tu práci s celou zahradou a hlavně těmi zídkami, tak by to bylo ji tam s prominutím frknout.
Kačírků je pravděpodobně více druhů. My dávali do bahenní zóny biotopu náš český kopaný kačírek (prý ve vodě ubíjí zárodky řas). Protože jsme teď břehy znovu čistili a odstrańovali zarostlé části, musíme navést nový. A při pátrání v okolí jsme přišli na to, že ještě existuje německý kačírek, který je šedý a tvarem připomíná omleté oblázky. Až ho přivezem, dám sem fotky obou druhů pro srovnání.
Což ale nemění na tom, že chůze po něm bude pohodlná. Pohodlnější naboso ano, ale jinak asi jak už napsala JanaV.
Já bych uvažovala o plochých kamenech, šlapácích. Vlaďka to ukázala na novým dvorku.
Zahradu máš nádhernou. My máme taky zahradu ve svahu, sice mírnějším než ty, ale tolik zídek jsme nedělali.
Máš je na sucho, nebo do betonu? My něco dělali sami,na sucho, a zbytek nám opraví a dodělá zedník, který to umí. Konečně jsme ho sehnali. Tak se pak pochlubím, snad. Má tu práci do zimy, jen nesmí marodit se zánětem šlach jako teď.
Ještě mne napadla taková kacířská otázka. Co trampolínu, je v plánu? :silly:
Téma bylo zamčeno.

Vaše zahrady 19. kvě 2014 12:32 #288918

• Martin
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 441
Miško, díky za názor. Na dlažbu to opravdu nevypadá. Zkouším momentálně ještě jinou variantu. Uvidím jak to bude vypadat a jaké budou vlastnosti. Včera jsem udělal jeden chodník a zatím to nevypadá špatně. Až dokončím, nafotím a poreferuji.
Všechny zídky mám na sucho s mírným sklonem a zatím to drží.
Myslím, že trampolínu by holky přivítaly, ale když vidím jak je nevyužívaná ta co mají sousedi....
Téma bylo zamčeno.

Vaše zahrady 27. kvě 2014 14:31 #289165

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Martine, máš to opravdu parádní. Okolní domky by si z tebe mohly vzít příklad.
Takovému šikovnému zahradníčkovi ani není třeba radit, nebo ano? :)

Pokud ses ještě nerozhodl (ale cítím, že už ano? :) ),
možná by ti Eva L. mohla dát pár praktických rad ohl. kačírku na cestách.
Jestli se třeba nějak slehává, jaká ho je vrstva, popř. jestli je potřeba
ho jednou za čas (třeba za pět-deset let) vybrat, překátrovat (nečistoty),
popř. oprat pod hadicí a vrátit zpět.
(Evo, jak vlastně funguje takové rytí v záhonech při hranici s kačírkem?
Zakrýváš kačírek nějakou plachtou, aby tam nepadala zemina? Nebo nic neodpadává?)

Musím říct, že ta fotka cesta.jpg vypadá opravdu dobře a díky té expozici snímku
(asi brzo ráno nebo později večer) mě vlastně ani ten klasický štěrk nijak moc neruší.
A hlavně - pozornost upoutají ty krásné rostliny a zídky, takže kamínky jsou až druhotné.
Mě přijde fajn řešení, které ukazovala Vlaďka. Navíc sedá občas jeden kámen záměrně vynechat
a do toho místa vsadit nějakou tu drobnou půdokryvku (mateřídouška, tařička, modřenec...).
Tím se nejen naplní následující Varouchův postoj, ale zároveň se tak nějak přesene zeleň
na další, dosud nedobytné, místo. A tím se třeba i trochu napraví ten záběr plochy,
který si vyžádaly zídky. Prostě můžeš-nemusíš expandovat i na pochozí plochy.
(kamarádka psala moc pěknou bakalářku na téma Trvalková náhrada trávníku,
kde právě řešila mnohá seda, mateřídoušky a další, i s ohledem na případný výjimečný sešlap).

PS: to je ten sloup, ke kterému jsi řešil popínavku? (páč vypadá už ohromně obrostle)
nebo tam je ještě z druhé strany domu jiný - řešený?

Chatéau Třebešice
P1030646.jpg

P1030733.jpg

Varouchu, moc se mi líbí tvůj postoj, že zeleň mezi dlažbou-cihlami je vítána,
a vlastně osvěžuje tu jinak jednolitou plochu. To si odteď vždy přeříkávám,
když vidím po deseti letech tu naši dlažbu. Je jasné, že teď už bych leccos udělal jinak.
Tenkrát mi bylo 22. Zeleni zdar!
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, varouch, Martin, Kirsten

Vaše zahrady 27. kvě 2014 15:47 #289172

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Honzo, myslím, že už jsem se někdy dřív vyjadřovala v tom smyslu,že kačírek je čertův vynález. V mém případě je to obzvlášť nepříjemné, protože při tvorbě cestiček jsme pod kačírek dali jen cosi jako mour, bez textilky. Takže plevel si lebedí. Já jsem chtěla původně cestičky travnaté - projely by se sekačkou a byl by pokoj. Ale rodina mě přesvědčila o neodolatelné kráse kačírku. Dnes už bych se přesvědčit nedala. Takže ani Martinovi to nemůžu s čistým svědomím doporučit.
Rytí není problém, mezi cestičkou a záhonem jsou obrubníky. Na fotce je to vidět. Zakrývání není nutné, přepad je minimální.

HotChocolate1.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten

Vaše zahrady 27. kvě 2014 18:35 #289174

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Souhlasím s Evou,nemůžu si cesty z trávy vynachválit ... myslím si,že pokud jde o běžnou zátěž kolem rodinného domu,udržují se jednoduše.A když se vnouček rozběhne,nebojím se,kam dopadne :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Vaše zahrady 27. kvě 2014 19:53 #289177

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Evo L., díky moc za reakci. Já jak se znám, tak bych kačírek zakrývat musel.
Při pletí či sázení (rytí) by mi určitě zemina lítala všude možně.
A to teprve nechci ani pomyslet, jak by kačírek vypadal u nás při mém systému
mulčování. Resp. když pak na zahradu přiletí kosák a povypráví mi časně ráno
o tom, co si o takovém upraveném vyrovnaném mulči myslí. To to lítá.... :cheer:

Na tvé psaní o kačírku si vzpomínám, končilo tuším: ... dnes už bych to řešila jinak.
Ale nepochopil jsem to dobře - tedy v tom smyslu, že bys kačírek vyměnila za trávník.
Spíš jsem to pochopil ve smyslu nemožnosti změny výměry (či geometrického uspořádání)
růžových záhonů. Prostě že kvůli kačírku (tedy spíš obrubníkům, že?) nemáš kam expandovat
nebo záhony měnit, urývat, dosévat, zmenšovat, zvětšovat...

Jinak myslím, že užití kačírku (štěrku - ať už má jakoukoli barvu a je z jakéhokoliv kamene)
bude asi (prakticky) dost podobné.
Určitě to může být skvělé místo pro semeniště - některé rostliny se v záhoně ne a ne vysemenit.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa