Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Vaše zahrady

Vaše zahrady 16. kvě 2014 11:38 #288811

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kirsten, jsou z bouračky. Jeden chlap tu občas koupí nějakou starou kůču a rozebere. V okolí je opuka, stavěly se z ní domy, zdi. Dnes je to žádaný materiál na okrasné zdi. On to rozebere, očistí, nachystá na palety a prodává po paletách. Dtto cihly. Na komínové zdi se používaly dvakrát pálené cihly. Často se jimi i dláždily dvorky.
Já je kupovala už před pár lety, ale dodneška tu jsou napaletách. Nějak není čas a chuť. Musíme původní cihly, které tu udělal děda ( část z nich je rozpadlá, protože byly obyčejné a taky proto, že to dával rovnou na hlínu bez štěrkového podsypu) vybrat, vyvézt někam hlínu ( to je velký problém) i suť a udělat všechno znovu. Vzhledem k tomu, že jednak současná dlažba jakžtakž funguje a jednak na starém baráku je furt co opravovat, nějak jsme se k tomu zatím nedostali.
Loni jsem si tedy začala z cihel stavět "suchou zídku" njn. jsem na ně ujetá :P .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten

Vaše zahrady 16. kvě 2014 13:31 #288814

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Někde v historii už to tu ode mně taky možná bude - já jsem kupovala výřezy z lícových cihel, které venku v pohodě drží teď už asi pátým rokem. A to po tom jezdily i mnohatunový tatrovky s pískem. Jsou pálený jako lícovky, takže to na slunci-větru-dešti drží a nedrolí se. Jako bonus jsem si mohla vybrat ze spousty barev a byly levnější než nejlevnější zámkový betonový "Íčka". Tenkrát stál m2 asi kolem 50 Kč, dneska to možná už bude dražší, ale snad pořád levnější než ten děsnej betonovej standard.
P1060691_s.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, skalnička, Martin, Evka, Kirsten

Vaše zahrady 16. kvě 2014 13:53 #288817

• Martin
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 441
Jano V, děkuji.
Všechny zídky jsem dělal sám a každý kámen měl v ruce alespoň 6x. Nakládání, vykládání, pak zase nakládání do koleček a potom vzít, otáčet na všechny strany, pak zjistit , že mi tam nepasuje, hodit na zem a vzít jiný, který taky nepasuje.... Pohrál jsem si, to fakt :) .
Opravdu jsem si návrh dělal a mám jej někde na starém počítači, tak zkusím najít a postnu jej sem, ale některé detaily jsem měnil jak se říká v běhu.
Zajisté svah má jako vše svá pozitiva i negativa. Pozitivní je, že zahrada je zajímavější, ale díky těm zídkám a členění je prostor limitovanější a zídky ubírají místo, které by na rovném pozemku mohlo být osázeno růžemi ;) .
Cihly zvonivky jsem již sháněl také, ale jaksi okolo nejsou k mání. Myslím, že k našemu domu by se taky dobře hodily.
Téma bylo zamčeno.

Vaše zahrady 16. kvě 2014 13:55 #288818

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Varouchu, vypadá to moc dobře ;) . Zrovna nedávno jsem myslela na to, jak funguje tvoje dlažba po letech. Díky za foto :) .
Koukám, že ti v těch mezerách taky bují plevel. To je přesně ten důvod, proč jsem jednu chvíli měla pochybnosti dávat znovu cihly. Nejdou dát tak natěsno jako betonová dlažba ( nejsou kalibrovaný, každá trochu jiná). Mám taky mezery plný trávy, jitrocele a pampelišek. Děda na statku do mezer nasypal nehašený vápno a pak pokropil. Proti plevelu to funguje dobře, ale já mám pod tou dlažbou kořeny ořešáku, nechci mu je spálit :unsure: .....
Téma bylo zamčeno.

Vaše zahrady 16. kvě 2014 13:59 #288819

• Martin
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 441
Varouchu, mám pár otázeček: jakou tloušťku mají tyto výřezy? Nelámou se? Jsou nalepeny na betonovém podkladu a zaspárovány?
Téma bylo zamčeno.

Vaše zahrady 16. kvě 2014 14:33 #288822

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Plevel tam sice roste, ale ten je ještě v pohodě, mnohem horší je tráva. Já totiž kolem jednou dosívala po zimě trávu a větřík zavál... A od tý doby mi tam roste tráva. Ostatní plevel se z těch spár dostává proti trávě luxusně. Moc to neřeším, tak jednou za sezónu otrhám ty největší trsíky a zbytek nechávám. Tak nějak se mi to líbí víc než sterilní čistej chodník bez ničeho.

Tady jsou detailní fotky výřezů. Původní rozměry jsou jako u klasických starých cihel, ve výrobě se z každé cihly oříznou boky a ty se použijou jako lícové pásky na fasádu domu, prostředek je odpadní materiál, ale se stejnými vlastnostmi jako klasická lícová cihla. Měla jsem dva typy. Tmavší jsou maličko větší a s příměsí silikonu, méně se lámaly, protože neměly tak hlubokou dutinu vespod (je to od formy v peci). Světlé jsou klasické, maximlálně se rozlomily vejpůl, ale dál se nedrolí.
Rozměr světlé cihličky: šxdxv 4.5 x 20.5 x 6.5cm, Tmavší mají šířku a délku cca o 1cm větší, na výšku byly stejné.
p1010495_s.jpg

p1010496_s.jpg

p1010497_s.jpg

Skladba chodníčků i celé příjezdovky, která je tím dlážděná, je stejná jako pod zámkovku, tj. hrubý štěrk, jemnější štěrk a samotné cihly se dávaly do jemného štěrku. Na fotce jsou vidět střední a nejjemnější frakce, vespod je ještě "o číslo větší" kamení.
p1010468_s.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Martin, mišpule, Kirsten

Vaše zahrady 16. kvě 2014 14:34 #288823

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Martin napsal:
Pohrál jsem si, to fakt :) .

Martine, je to vidět :P . Já někdy ( ale opravdu jen někdy a ve výjimečných případech) lituji, že nejsem chlap. Těch mých 50kg je na hraní si s kameny přeci jen kapku málo :unsure: a já si tak nerada říkám někomu o pomoc :whistle: . Proto mě teď tak bavilo to stavění zídky z cihel, jsou přeci jen o něco lezčí ;) .
Až vyleze slunce, půjdu to moje dílo vyfotit ;) .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, Martin

Vaše zahrady 16. kvě 2014 20:39 #288836

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Jo, Varouchu, na tvé staré fotky jsem letos lákala mužský ho, když jsme plánovali dlažbu dvorku. Ale nechtělo se mu do toho, že moc malé polchy, moc spár, práce... Mě se to moc líbí, mákli jste si, taková plocha!
U nás nakonec zvítězil kámen, také položený na štěrk.
20140421_160835.jpg

Ještě chybí vysypat spáry pískem.

Martine paráda. Všechno chce svůj čas, my už bydlíme spoustu let, na dlažbu došlo až teď, předtím tam byl štěrk, zarostl postupně travou.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, Martin, mišpule, Kirsten

Vaše zahrady 16. kvě 2014 20:51 #288837

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Bývala tu cihelna a předci mého J.,do cihel zjevně zamilovaní :laugh: Stále nacházíme zbytky cihlových chodníčků po zahradě.Cihlám zn. Klotz se od r.1927,pár cm pod povrchem půdy neodrolila ani vrstvička.Taky nekončí na skládce,máme z nich vyzděný vlez do sklípka a používám je jako šlapáky do záhonů.
Martine,palec nahoru!
Varouchu,ten ořez z lícovek vypadá moc dobře,daleko lepší,než beton.
Vznik "skalky" na naší placce už jsem tu prezentovala.Taky jsme jedno léto jezdili z chaty,plné auto šutrů.

104.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, helena, Martin, Kirsten

Vaše zahrady 16. kvě 2014 21:17 #288845

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Mišpul :up . My jsme z každého výletu vozili nějaké kameny, ale loni už jsme začali cíleně jezdit na výlety tam, kde zajímavé kameny jsou :whistle: a vozím s sebou na ně i tašky ;) .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, mišpule
Moderátoři: Eva L., Květa