Na DODu jsem mj. povídal o tom, jak ve "volných chvílích" pleju jeden takový nový neusazený záhon u babi.
Zakládal jsem ho na podzim 2010 vysazením přebytků z mojí zahrádečky, a to na místě bývalé skládky
(suť, bordel, plevel, tráva, větve, myši...). Myši už v něm nejsou (2x Cvrček), zato setam hojně rozmnožili španěláci.
Jen si přeju a doufám, že jsem je tam nezanesl já s těmi přebytky, to by mě kleplo, dosud tam byla příroda tímhle oranžovým hnusem nezasažená... Slepice je občas žerou, ale lepí jim to zobáky. Běžcům zdar.
Záhon je ponejvíce složený z toho, co vyrostlo na oné skládce - měsíčky, lichořeřišnice. Křen je původní, slizákům velmi (nejvíc) chutná.
Bršlice a opletka je bohužel taky původní, nežerou je....
Mimochodem - trsy pšenice jsou tam taky původní, z podestýlky - brzy nakvétá, je velmi dekorativní, kam se hrabe Miscanthus.

Navíc je z ní užitek. Jo a už jsem tam sklidil tři trsy brambor z nějaké zapomenuté slupečky.

Rád bych, aby se záhonu dalo říkat Motýlí. Barevně je mi celkem jedno, jaké bude vyznění, hlavně, aby se zamýšlené druhy prosadily.
Záhon z přebytků v suchém svahu (drenáž z mnoha vrstev suti)