Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Cottage - vyrábíme zahradu

Re: Cottage - ( nevyrábíme sýr ) alébrž Zahradu 09. srp 2011 14:52 #265703

• Rhea
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 834
Jitko, díky za radu, dobrý nápad a méně pracné ;)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Cottage - ( nevyrábíme sýr ) alébrž Zahradu 09. srp 2011 15:04 #265706

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Rheo a přimíchej do jámy pro křen písek, pokud máš jílovito-kamenito. Hlavně kvůli snadnějšímu vydobývání a taky se mu to líbí.

Ad. krácení různých vysokých trvalek - se mi osvědčilo u vysokánských novobelgických aster, kvetou sice později, než neseříznuté a kyprej, který mi vloni vyšplhal na břehu jezírka snad do 2 metrů....oboje jsem šmikla asi v půli nebo koncem května, nekácí se a vysoké tak nebudou, přesto pokvetou bohatě.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, chrast

Re: Cottage - ( nevyrábíme sýr ) alébrž Zahradu 09. srp 2011 15:09 #265709

• Rhea
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 834
Danah, díky, písek přimíchám :)

Re: Cottage - ( nevyrábíme sýr ) alébrž Zahradu 30. říj 2011 00:13 #271161

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Nedávno se v jiné diskusi Honza ptal, jestli nemáme někdy vztyčené chloupky nad tím, co jsme kdysi napsali.

No, popravdě, tento název diskuse mně lehce orosí, chtěla jsem zas jednou býti ftipná.

Miško, odpovím ti zde, aby to v dělání nezapadlo. Později sem zamířím i s tím svým osazením Kompostového záhonu. ( asi bych mu měla dát jiné, representativnější jméno :woohoo: )

Tak jsem změřila záhony. Opravdu v nejužším místě lehce pod 3 m šířky.
Záhony mám jednopohledové, od nejvyšších rostlin k nejnižším. Teoreticky, páč ZZ, že ?

Miško, jednou z chyb, kt. jsem udělala při té větší šířce záhonu :
Je potřeba se zamyslet nad tím, jak se budeš k rostlinám dostávat, pokud budou v době vegetace potřeba ošetřovat ( růžím ostříhat květy ).
Dala jsem až dozadu k plotu 3 růže, věčně mám popíchanou zadél když se k nim prodírám.
Čili na místa, kam nedosáhneš - bezúdržbovky.

Záhony si nekreslím ( proto taky furt přesazuju :dry: ), nemám na to buňky. Co nevidím na vl. oči, nejsem schopná si představit.
Záhony v přední části zahrady jsem dělala tak nějak postupně ( furt nehotovo ), vykrystalizovaly samy i v závislosti na tom, jaké rostliny jsem sehnala, jak se mi měnil vkus.
Kompostový záhon byl výjimka, příliš velký a najednou. Změřila jsem si ho, nakreslila kolečka na papír. Zejména se týkalo velkých - kosterních - rostlin. Spíš než cokoliv jiného mne zajímalo, kolik se mi jich tam vejde.. že :lol:
Do záhonu jsem si píchala klacíky, abych viděla kam asi tak budu sázet a jakou mají rostliny udávanou výšku.

Co se týká nových rostlin, doosazování - když si přinesu novou kytku, nechám ji v květníku nějakou dobu na místě, kde by se mi líbila. Pak přijdu na jiný - bezva - nápad, přenesu. Zase nějakou dobu nechám ... a vrátím zpátky na původní... občas mi to přemisťování vydrží až do podzimu. Jak čas kvačí, s prvním sněhem ji vztekle zahrabu, kamkoliv.. :unsure:
Poslední úprava: 30. říj 2011 00:14 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Rhea, Vlaďka, lenpel, helena, grimmh, Daniela, mišpule

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 30. říj 2011 06:24 #271162

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Tak jsem ti pomníček upravila, aby tě neorosilo ;)

Re: Cottage - ( nevyrábíme sýr ) alébrž Zahradu 30. říj 2011 07:28 #271164

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Květo, já Ti moc děkuju za vlastní postřehy a zkušenosti.
Mám totiž podobnou představu o růžovo-květinových záhonech, co ukazuješ na fotkách, tedy takový rozevlátý přírodně osazený.
Zahrada je u chalupy s hosp.stavením v JČ kraji, je členitá a osázená starými jabloněmi a dalšími stromy. Tudíž nemohu koncepci zahrady pojmout v duchu anglických zahrad, což mě trochu mrzí, ale s trochou píle, dolaďováním lze sladit obé.
Já si taky nic nekreslila, prostě jsem měla jakoustakous představu, udělala místo na sázení a bylo, někdy to vyšlo, někdy to zašlo, a většinou to po několika letech tak přerostlo, že to nebylo hezký a muselo to ven a jinam. A právě toho se chci teď vyvyrovat.
Na radu Evy jsem fakt udělala s pomocí muže detailní rozkreslený a v poměru 1m=6 cm nákres a začala jsem kroužkovat, barvit a psát. Pak půjdu k záhonu a začnu kolíkovat, jak jsi taky řekla, protože není nad reálný pohled.
S tou šířkou jsi mě moc "nepotěšila". Je ale fakt, o tom jsem se přesvědčila letos, že úzký záhon je naprd. Je to prostě pás kytek a když je prostor, tak to vypadá přeci jen líp. Čili ještě zkusím o metr zvětšit šířku - hloubku, abych se dostala na přijatelný rozměr 3 m. Je fakt, že nemám v plánu vysoké trávy, alespoň ne v takovém množství, co ty, ale zase počítám s růžemi, kterým chci dát prostor, aby se ukázaly, co umí. A že chci ty vyšší dát dozadu a pak si budu drásat nejen zadek, s tím holt budu muset počítat :huh:
Proto se tady trochu omlouvám za svoje dotazy, co a jak roste, protože zatím jsem spíš sázela ředkvičky a jabloně.

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 30. říj 2011 20:09 #271221

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Dovolte abych se připojila k diskusi prakticky - zahrádka uprostřed obce/ sem bohužel taková krásná babičkovská jako ukázal Honza nejde/- po pětileté rekonstrukci chaloupky nezůstal kámen na kameni a tak jsem začínala znovu:

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 31. říj 2011 22:17 #271285

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Já tedy kombinuju výše zmíněné způsoby taky, tj. do již osázeného doplňuju, přemísťuju...atd., dle potřeby místa nebo se mi po čase nelíbí sestava nebo jsou nové přírůstky a s těmi pochoduju po zahradě, někdy až zoufale. Když jsem ale dělala nové záhony, měla jsem detailní plánky s kolečky, číslíčky, celou zimu jsem měla na vymýšlení - to bylo asi před 5 - 6ti lety. Od té doby jsem opět mnohé překopala a hodně bych do budoucna překopat chtěla. Ale to je asi můj problém, že nejsem nikdy s výsledkem spokojena, neumím najít konečné řešení.

Když píše Květa o té přístupnosti k rostlinám - mám obdobný problém na mé skalce - neskalce - na vrcholu toho valu mám jen souvislou hlínu bez šutrů, chystám se na jaro, až vylezou cibuloviny, chci dávat mezi rostliny šutry - placáky, abych mohla líp opečovávat - navíc je část opravdu ve svahu, takže tam žůžo balancuju. Proč to píšu, napadlo mne, jestli by se nehodilo v širokých záhonech pro snadnější přístup položit mezi rostliny jakési rohože - hatě, myslím, že JaninkaH má povedené z polínek ve vřesovišti....já vím, ubírá to cennou půdu, a že by se tam vešlo rostlin :woohoo: ale jak mi pomalu ubývá sil, mám snahu dělat si to radši pohodlnější, na úkor mé milované džungle :blush: ...tož to jen moje úvaha.
Následující uživatel poděkoval: maggi

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 31. říj 2011 22:31 #271287

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Já mám záhony tak široké, že je vypleji v pohodě z obou stran. Ovšem mám obavu, že časem budu muset rozšiřovat. Pevně doufám že ne. Že to s nakupováním vydržím. Stinný záhon je široký moc, tam musím vstupovat. Ale již je tam džungle ze samovýsevů, tak to tak moc neřeším, kam šlápnu. Ono to zase něčím zaroste.

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 11. led 2012 18:16 #275637

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Slíbila jsem osázení Kompostového záhonu. Hrozně se mi do toho nechtělo ( a nechce ;) ), páč jednak je to hodně obsáhlé ( znám, se neudržím se ve stručnosti a záhon je veeelký, taky netuším do jakých detailů se mám pouštět ), druhák, stopro na něco zapomenu, třeťák - a to je hlavní - já ho beru jako první nástřel. Neboť - ZZ, rostliny si dělají, co chtějí, nechovají se mnohdy tak, jak je jim "předepisováno", liší se katalogová barva od skutečné ( i skutečná jinde a skutečná u mne ), no a konečně - v průběhu roku jsem pak ládovala nově získané rostliny ála : kde bylo volno.;)
A taky asi i někt. fotky jsou focené pro mne - nikoliv s úmyslem je vylepit na net ( plevel, neposekáno, konve, květináče a spol. ).

Záhon má délku 20 - 25 m ( podle toho, jak se měří ), šířku min. 4 m, spíš více. Je do L, kolmá část měří cca 7 m ( jsem na podzim ještě kousíček dopřiryla ). Je jednopohledový, hranici tvoří drátěný plot. Po celé délce je zakopáno lino do hloubky cca 50 cm aby neprorůstaly plevele ( zejména pýr ). Kousek v zadní části a kolmá strana ještě takto zabezpečená není, lino došlo. Chci ho zapustit letos v předjaří. I proto jsem nechala verbení loučku, nepustí do sebe moc plevelů. Na kolmou část budu muset zřejmě připevnit bambusovou rohož ( ach jo ). Majitelé nesekají, tráva ( převážně pýr ) a kopřivy se semení a prorůstají ke mně.
Orientace - SV - J ( bráno od kolmé části ), slunce celý den, jen si rostliny nesmí stínit. Přední část ( asi do 1/3 délky ) je na podzim a na jaře dopoledne stíněna ( sousedovic dům, jedle ). Na tomto místě se i drží nejdéle voda.

P1100201_2012-01-11.JPG

Zakládán byl částečně na jaře 2010 ( pruh o šíři cca 1,5 m, jako odkládací, skoro všemi rostlinami bylo na podzim 2010 hýbáno ), doryto, doosazeno na podzim 2010 a zejména na jaře 2011. Některé rostliny jsou starší, mám je několik let, větší část byla kupována od léta 2010.
Snažila jsem se o veselý záhonek, kvetoucí od pozdního jara s akcentem podzimního výbuchu kvetení.
Záměr byl - barevné rozdělení na 3 části - přední ( meruňky,broskve - pokračování / navázání na "plamennou" část od slavobrány, pak růžová, kolmá část + ještě další kus vzadu bílá ( či bílá se světlounkou růžovou ). Jsem nedisciplinovaná a zamilovávám se občas do podivností.
Takňák mi z toho vypadlo dělení na více částí, o čistě bílém konci si musím nechat zdát.. až někdy jindy, no :lol: , v jiném záhonku nebo v jiném životě.
P = asi bude přesazená
L = asi se s ní rozloučím
Snaha o sázení do trojúhelníků, někde ještě není doplněno

Samovolně mi v úvodní části vznikl "Kout ječavek"
Na f. ještě záhonek začíná Physocarpus opulifolius Dart´s Gold (P )
nahrazen Kerria japonica GOLDEN GUINEA + klokoč, Rosea. Podsazeno vínově kv. barvínkem, Heucherella Alabama Sunrise ( 3 ), hosta Regal Splendor, kýchavice, hakonechloea m. Aureola + Stripe in Rich ( 3 x ) r. Nur Mahal ( P ), Forsythia Kumson, klematis ( asi Durandii ), Misc. Rotsilber + Puenkchten asi další 2 klematisy.
--
monarda Fireball, euphorbia Dixter, knautia + lilie, thalictrum Black Stocking.
---
r. : 'Benjamin Britten', Fred Loads, Fellowship
Maxi Vita ( P/L ) , orlíček, vyndávací Eucomis bicolor, v prostoru plandací cl. Justa
Penisetum alopecuroides Goldstrich + několikrát Euphorbia Chameleon, zrevertovaný phlox Natural Feeling, 2 x pivůně ( bordo )
achillea Red Velvet, Sedum Diamond edge + 3x Xenox ( moc, bordová bakule ). Dianthus barbatus HEART ATTACK. Orlíček Black Barlow
r: Hnědka
r: Dr. Massad, Welwyn Garden Glory

okraje lemovány bordo heucherami a 1 + 3x 3 ks denivek. Campanula poscharskyana, několikrát
Po celé délce záhonu je sem/tam kontryhel na okrajích + všude Verbena bonariensis. Doplňováno postupně cibulovinami.

P1090291.JPG

červenec

P1090378.JPG

srpen zač.

P1090736.JPG

srpen konec

P1090967.JPG

září

( uch, 1. část je hotová )
Poslední úprava: 11. led 2012 18:41 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., danah, zdenka, HonzaPM, amazonka01, Vlaďka, hana.johana, helena, Kachnishte, jana H a tento uživatel má 2 dalších poděkování
Moderátoři: Eva L., Květa