Slíbila jsem osázení Kompostového záhonu. Hrozně se mi do toho nechtělo ( a nechce

), páč jednak je to hodně obsáhlé ( znám, se neudržím se ve stručnosti a záhon je veeelký, taky netuším do jakých detailů se mám pouštět ), druhák, stopro na něco zapomenu, třeťák - a to je hlavní - já ho beru jako první nástřel. Neboť - ZZ, rostliny si dělají, co chtějí, nechovají se mnohdy tak, jak je jim "předepisováno", liší se katalogová barva od skutečné ( i skutečná jinde a skutečná u mne ), no a konečně - v průběhu roku jsem pak ládovala nově získané rostliny ála : kde bylo volno.

A taky asi i někt. fotky jsou focené pro mne - nikoliv s úmyslem je vylepit na net ( plevel, neposekáno, konve, květináče a spol. ).
Záhon má délku 20 - 25 m ( podle toho, jak se měří ), šířku min. 4 m, spíš více. Je do L, kolmá část měří cca 7 m ( jsem na podzim ještě kousíček dopřiryla ). Je jednopohledový, hranici tvoří drátěný plot. Po celé délce je zakopáno lino do hloubky cca 50 cm aby neprorůstaly plevele ( zejména pýr ). Kousek v zadní části a kolmá strana ještě takto zabezpečená není, lino došlo. Chci ho zapustit letos v předjaří. I proto jsem nechala verbení loučku, nepustí do sebe moc plevelů. Na kolmou část budu muset zřejmě připevnit bambusovou rohož ( ach jo ). Majitelé nesekají, tráva ( převážně pýr ) a kopřivy se semení a prorůstají ke mně.
Orientace - SV - J ( bráno od kolmé části ), slunce celý den, jen si rostliny nesmí stínit. Přední část ( asi do 1/3 délky ) je na podzim a na jaře dopoledne stíněna ( sousedovic dům, jedle ). Na tomto místě se i drží nejdéle voda.
Zakládán byl částečně na jaře 2010 ( pruh o šíři cca 1,5 m, jako odkládací, skoro všemi rostlinami bylo na podzim 2010 hýbáno ), doryto, doosazeno na podzim 2010 a zejména na jaře 2011. Některé rostliny jsou starší, mám je několik let, větší část byla kupována od léta 2010.
Snažila jsem se o veselý záhonek, kvetoucí od pozdního jara s akcentem podzimního výbuchu kvetení.
Záměr byl - barevné rozdělení na 3 části - přední ( meruňky,broskve - pokračování / navázání na "plamennou" část od slavobrány, pak růžová, kolmá část + ještě další kus vzadu bílá ( či bílá se světlounkou růžovou ). Jsem nedisciplinovaná a zamilovávám se občas do podivností.
Takňák mi z toho vypadlo dělení na více částí, o čistě bílém konci si musím nechat zdát.. až někdy jindy, no

, v jiném záhonku nebo v jiném životě.
P = asi bude přesazená
L = asi se s ní rozloučím
Snaha o sázení do trojúhelníků, někde ještě není doplněno
Samovolně mi v úvodní části vznikl
"Kout ječavek"
Na f. ještě záhonek začíná Physocarpus opulifolius Dart´s Gold (P )
nahrazen Kerria japonica GOLDEN GUINEA + klokoč, Rosea. Podsazeno vínově kv. barvínkem, Heucherella Alabama Sunrise ( 3 ), hosta Regal Splendor, kýchavice, hakonechloea m. Aureola + Stripe in Rich ( 3 x ) r. Nur Mahal ( P ), Forsythia Kumson, klematis ( asi Durandii ), Misc. Rotsilber + Puenkchten asi další 2 klematisy.
--
monarda Fireball, euphorbia Dixter, knautia + lilie, thalictrum Black Stocking.
---
r. : 'Benjamin Britten', Fred Loads, Fellowship
Maxi Vita ( P/L ) , orlíček, vyndávací Eucomis bicolor, v prostoru plandací cl. Justa
Penisetum alopecuroides Goldstrich + několikrát Euphorbia Chameleon, zrevertovaný phlox Natural Feeling, 2 x pivůně ( bordo )
achillea Red Velvet, Sedum Diamond edge + 3x Xenox ( moc, bordová bakule ). Dianthus barbatus HEART ATTACK. Orlíček Black Barlow
r: Hnědka
r: Dr. Massad, Welwyn Garden Glory
okraje lemovány bordo heucherami a 1 + 3x 3 ks denivek. Campanula poscharskyana, několikrát
Po celé délce záhonu je sem/tam kontryhel na okrajích + všude Verbena bonariensis. Doplňováno postupně cibulovinami.
červenec
srpen zač.
srpen konec
září
( uch, 1. část je hotová )