Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Cottage - vyrábíme zahradu

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 12. led 2012 07:08 #275667

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Květo, ještě že tě tu máme :up , jak já tyhle elaboráty ráda čtu :blush:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 12. led 2012 08:43 #275668

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Och och, Květo, nádhera. :up :up :up
Mám jeden dotaz: jak stará je ta verbena hastata na fotce? Ptám se proto, že mám bílou, už druhým rokem vůbec neroste, udělá max. dva nízké květní stvoly a ještě na podzim chytá padlí - nechápu, co se jí nezdá: je ve slušné, propustné, spíš sušší zemině na slunci, to by jí snad mělo vyhovovat, ne? Nebo je to kultivarem?

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 12. led 2012 12:18 #275671

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květo máš to nádherné,na moje oko nejlahodnější fialovomodrorůžová část.Květo,budeš znát odrůdu astry vlevo na obrázku P1100080_2..?Určitě ale asi nebude tak sytá,nechytá padlí?

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 12. led 2012 17:46 #275679

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Je to fakt povedené :up :up :up a jak na to koukám,byla jsem zbytečně velkorysá a zjara budu dosazovat(až vylezou cibule).Aspoň vykoukám,jak doladit budoucí záhon u garáže,aby to fialkovo-vanilkovo-bílo nebylo moc fádní.V létě mám chladivé barvy ráda,ale podzimní explozi barev taky.Vidím to na nějaké chryzantémy,astry a seda :)
Ach jo,vždycky mám plány na barevné ladění a stejně je pak z toho bengál :laugh:

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 12. led 2012 18:16 #275685

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ještě se vracím k agastache, kromě této Black Adder znám Blue Fortune. Má krásnou barvu květů, ale pokud se nepletu, prožloutlé lístky. Resp. takto - když jsem se na ni koukala v květnu, lístky byly normální, pak jsem viděla jednu v pozdnějším podzimu - a to už jsem žlutou v listu viděla.
Mám ji tu nově nařízkovanou, uvidím na vlastní oko. :laugh: .
www.google.cz/search?q=agastache+blue+fo...wPT9noGqiG4gTRtYGDBA

Byla jsem hodně potěšená, že takovéto monstrum dokáže vyrůst za jeden rok. Sázela jsem klůcek na jaře.
Škoda jen, že je to krátkověká ( a malinko háklivá - asi, zatím, podle předešlé zkušenosti ) trvalka. Je lepší si ji zazálohovat, udělat k podzimu řízek.

Bych si nechala líbit ještě Bolero nebo Globetrotter.
www.swallowtailgardenseeds.com/perennials/agastache.html

Evko, ta bochánková aster je Butzeman ( kupovala jsem ji jako A.frikartii, nekde uváděna jako A.amellus ). Je naprosto zdravá.
se sytostí - já bych řekla, že tak sytá je..:evil:
f. když na ni svítilo sluníčko

P1100018.JPG

když ne :

P1100019_2012-01-12.JPG

ještě přidám jednu f. Aster Calliope ( na f. nebyla nakvetlá ). Je úžasná, má fialové stonky. U mne přebohatě kvetla, jen tu je pro ni příliš úrodno. Třeba už spotřebovala živiny a př. rok nebude tak pršet...
Dorostla mi výšky přes 2 m, musela jsem ji naněkolikrát přivazovat ( a stejně bez valného účinku ). U Dresly byla krásně stojací, vzdušná.

P1100186_2012-01-12.JPG

Lenko, na f. ( ta velká vpředu ) je ( asi ) z předcházejícího roku. Abych pravdu řekla, nepamatuju si. Ony ty růžové i modré se semení, ( dost ), protrhám je ( odstraním z míst, kde je nechci ) a semenáčky i matky kvetou v témže roce. Matky jsou akorát několikastvolové, jednoroční udělá jeden stonek.
Bílou - Verbena hastata Alba - mám asi 3 roky, má cca 10 stvolů, měla jsem od ní i semenáčky ( málo, asi 3 ). Nijak pro ni neplápolám - květy sice mají stejný tvar jako růž. i modré - takový ten Neptunův trojzubec - ale květy zůstávají nízko nad trsem listů, nepůsobí vzdušně jako zbylé dvě. Navíc, listy jsou větší ( je jich víc ), květy zanikají. = nic moc, m + r jsou efektnější. O bílou bych moc stála, kdyby se podobala zbývajícím.:huh:
Poslední úprava: 12. led 2012 18:26 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Lenka, Vlaďka, helena, Kachnishte, Evka

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 12. led 2012 18:32 #275686

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
To je počtečníčko, pokoukáníčko. Skoro bych si přála, aby začaly dlouhé zimní večery! :up Květo moc díky!

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 12. led 2012 19:49 #275689

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Květo, obr díky ti za podrobný soupis s fotodokumentací, už mám tenhle link zvlášť v záložkách a věřím, že se k němu budu ještě mnohokrát vracet. To je vypovídající hodnota! A krása
ani nemluvě, utírajíc si pocintanou bradu, klávesnici i monitor :up
zrovna s těmi astrami si mi pomohla v rozhodování, co bych nutně potřebovala.

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 12. led 2012 20:05 #275690

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Květo, díky, pastva pro oči.
Astry jsou bezvadné. Nějaké (A. Schneetanne; A. Turbinellus; A. Ideal; A. Montecassino; A. Little Carlow - snad jsem to opsala správně) jsem nahamounila na podzim u Dresly, zrovna na poli kvetly a byla to nádhera. Ještě aby přežily zimu.

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 12. led 2012 21:23 #275692

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Taky moc dekuju a rychle se ptam, nez zapomenu, protoze z hlavy se mi jen kouri a srdce tluce.
Na druhem fotu(druha reportaz)-vidim za Lady E.Ham.(predpokladam) cosi mihotaveho bordo (pobliz Euphorbia Dixter-snad)..ze by letni hrachor? asi nee
A Ceanothus-preziva tvoje krute zimy?Jak moc naroste?Dosiroka-dovysoka?
Predpokladam, ze pobliz Lady E.H. vidim r.Fred Loads..to je taky moc pekny.
Agastache-krome B.A., mas tuseni, kde splasit? Mozna ofous,ze.
Jak moc se ti rozrusta A.amellus.Mam dve nove od podzimu (ofous) ´Mira´a ´Sohora´..drobeckove do hrsti.

Re: Cottage - vyrábíme zahradu 12. led 2012 21:32 #275693

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Heleno, to bylo tenkrat, jak jsi musela cekat, az si s Doubr. nahamounime ruze? To te obdivuju, se jsi jeste dokazala vybrat si astry, my tedy byly zmrzly jak rampouchy, ted - v lednu je mnohem priznivejsi pocasi.
Moderátoři: Eva L., Květa