ještě se vracím k agastache, kromě této Black Adder znám Blue Fortune. Má krásnou barvu květů, ale pokud se nepletu, prožloutlé lístky. Resp. takto - když jsem se na ni koukala v květnu, lístky byly normální, pak jsem viděla jednu v pozdnějším podzimu - a to už jsem žlutou v listu viděla.
Mám ji tu nově nařízkovanou, uvidím na vlastní oko.

.
www.google.cz/search?q=agastache+blue+fo...wPT9noGqiG4gTRtYGDBA
Byla jsem hodně potěšená, že takovéto monstrum dokáže vyrůst za jeden rok. Sázela jsem klůcek na jaře.
Škoda jen, že je to krátkověká ( a malinko háklivá - asi, zatím, podle předešlé zkušenosti ) trvalka. Je lepší si ji zazálohovat, udělat k podzimu řízek.
Bych si nechala líbit ještě Bolero nebo Globetrotter.
www.swallowtailgardenseeds.com/perennials/agastache.html
Evko, ta bochánková aster je Butzeman ( kupovala jsem ji jako A.frikartii, nekde uváděna jako A.amellus ). Je naprosto zdravá.
se sytostí - já bych řekla, že tak sytá je..

f. když na ni svítilo sluníčko
když ne :
ještě přidám jednu f. Aster Calliope ( na f. nebyla nakvetlá ). Je úžasná, má fialové stonky. U mne přebohatě kvetla, jen tu je pro ni příliš úrodno. Třeba už spotřebovala živiny a př. rok nebude tak pršet...
Dorostla mi výšky přes 2 m, musela jsem ji naněkolikrát přivazovat ( a stejně bez valného účinku ). U Dresly byla krásně stojací, vzdušná.
Lenko, na f. ( ta velká vpředu ) je ( asi ) z předcházejícího roku. Abych pravdu řekla, nepamatuju si. Ony ty růžové i modré se semení, ( dost ), protrhám je ( odstraním z míst, kde je nechci ) a semenáčky i matky kvetou v témže roce. Matky jsou akorát několikastvolové, jednoroční udělá jeden stonek.
Bílou - Verbena hastata Alba - mám asi 3 roky, má cca 10 stvolů, měla jsem od ní i semenáčky ( málo, asi 3 ). Nijak pro ni neplápolám - květy sice mají stejný tvar jako růž. i modré - takový ten Neptunův trojzubec - ale květy zůstávají nízko nad trsem listů, nepůsobí vzdušně jako zbylé dvě. Navíc, listy jsou větší ( je jich víc ), květy zanikají. = nic moc, m + r jsou efektnější. O bílou bych moc stála, kdyby se podobala zbývajícím.