Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Výsadba ve smíšených záhonech

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 25. říj 2010 00:48 #20635

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Danah, Kérie, na ty vaše zahrady se tak krásně kouká !
( Kérijko, mám radost, že se ti E.a.Purpurea povedlo namnožit. Jsem zjistila, že když se nechají květy na trsu, celkem spolehlivě se semení )
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 25. říj 2010 06:42 #20637

• ZuzanaCh
Jj - vono se řekne pupenec, ale seď nalitej na stromě!
Naplánujete záhon, pokud možno do nejmenších detailů - velikost, barvy, čas kvetení, oblibu slunce či stínu. Plánujete, kreslíte obrázky, vybarvujete.
Objednáte kytku - nedojde. Objednáte jinde - chcípne cestou. S povděkem kvituji, že když už ta kytka jednou dorazila a byla ještě živá, tak se prakticky nestalo, že by se neujala.
Dočtete se, že Bergénii vyhovuje polostín .... houby! Všechny tři Bergenie, které mám žádají si sluneční úpal!
Koupíte si růžovou kytku a ona vykvete fialově.
Zasádíte do trojúhelníku a ze tří kytek vám aspoň jedna scípne. Scíplou kytku nelze nahradit, neb právě není na trhu, nebo zapomenete její název.
Nasázíte jehličnany (ty přece jdou tak krásně k růžím) a pes vám je do jednoho učůrá!
Přátelé vám darují květiny, které se vám naprosto nehodí - ale když jsou tak krásné!
V záchvatu kompletního šílenství si tu nehodící se kytku koupíte dokonce sami a pak běháte po zahradě jako blbec a lámete si hlavu.
A o tom, že si koupíte metrovou růži a ona má z ničehož nic ty metry dva, ani nemluvím!
Prostě (nejen) smíšený záhon, vážení, to je vítězství ducha nad hmotou!:)

Na fotce je něco, co by mělo být stinným záhonem a dokonce je snad, snažně doufám, hotové... jen se to ještě musí rozrůst. Asi dám na modlení....:laugh:
Z__hon_2___st__n.jpg

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 25. říj 2010 07:48 #20640

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Zuzanach nádherně popsané :), až jsem váhala, zda ty, nebo Čapek :) (miluju Zahradníkův rok, ten je tak ze života, teda ze zahrady :D)

S trojúhelníkem jsem se teď zapotila. Sázela jsem k domu tři růže, potřebovala jsem, aby nebyly vedle sebe, ale právě do trojúhelníku (vzadu buď jedna, nebo dvě). No, dala jsem dvě, z toho má mít jedna metr, druhá metr dvacet, a ta v popředí 80cm, to jsem zvědavá, jak se přerostou navzájem ;)

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 25. říj 2010 07:48 #20641

• amazonka01
  • Administrator
JitkaU2 wrote:
A když už tu řešíme ty kombinace - poraďte mi někdo, co se hodí k růži Schackenborg. Sama o sobě nádherná -jenže taková svérázná, lososová, bez žádného dašího barevného podtónu. prostě stejnobarevná. Tak ji mám už 2 roky v květníku a různě s ní šoupu, ale moudrá z toho nejsem. Docela se mi líbila k stříbrolistým trvalkám jako Stachys nebo obyč. šalvěj či stříbrnější levandule. Na té fotce ji vidíte zrovna vedle Hyde hall (ta je růžová-no nádherně se spolu tlučou)....

Rokoko, Clair Matin, já jí od Pelců objednávala do téhle skupiny (obj. jsem teď na podzim zrušila, na jaře obnovím - už bych fakt padla na hubu)

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 25. říj 2010 07:52 #20642

• amazonka01
  • Administrator
Květa wrote:
amazonka01 wrote:
Mně se hrozně líbí "chaotické venkovské" zahrady (teda na fotkách :), tak jsem přemýšlela, proč mi tam barevný mišmaš nevadí. Pak jsem na to přišla.
......
Amazonka, z duše mi mluvíš :kiss:

..ještě - ti z fotek k tomu mají ideální počasí ( jen mi občas hlodá, jak to, že nemají houbové choroby ? ) a hlavně - letité zkušenosti a inspiraci u sousedů, případně statného svalnatce ( nebo vetchého skřítka ) kt. platí.
U nás se s takovýmito zahradami setkáváš sporadicky.

Celkem logicky, ten kdo na to má (finance, prostor) většinou jednak o zahradě nemá ani páru a ani ho nebaví, tož zaplatí architekta a ten mu 100% vesnický mišmaš nenavrhne. A jednak by ten dotyčný asi ani vesnicky a babičkovsky působící zahradu nechtěl.

No, snad se mi něco podobného povede, ale na větší skupiny si musím počkat (až se pomnoží :D)

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 25. říj 2010 11:12 #20650

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
no bodejď BEZÚDRŽBOVÉ ZAHRADY - to je přece zamení doby - zámkovka-tůje-trávník. to je nádhera :-(

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 25. říj 2010 11:19 #20651

• amazonka01
  • Administrator
JitkaU2 wrote:
no bodejď BEZÚDRŽBOVÉ ZAHRADY - to je přece zamení doby - zámkovka-tůje-trávník. to je nádhera :-(
textilka, kůra, conifery...

Bohužel je to oboustranný, pro architekty je to jednodušší, ale i když se najdou kreativnější, tak zase narazí u zákazníka, který to hcce bezpracné.

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 25. říj 2010 18:25 #20687

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
Amazonko ale ja babičkovsky pusobici zahradu taky nechcí , kdybych si řekla venkovská zahrada v anglickém stylu tak to ano.:laugh:
( jenom se mi nelibi nazev babíčkovska zahrada) Tady je pěkny članek.
www.profizahrada.cz/a/cz/3427-venkovske-...a-v-anglickem-stylu/

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 25. říj 2010 18:42 #20688

• amazonka01
  • Administrator
Jevgenija wrote:
Amazonko ale ja babičkovsky pusobici zahradu taky nechcí , kdybych si řekla venkovská zahrada v anglickém stylu tak to ano.:laugh:
( jenom se mi nelibi nazev babíčkovska zahrada) Tady je pěkny članek.
www.profizahrada.cz/a/cz/3427-venkovske-...a-v-anglickem-stylu/

To já hlavně proto, že jsme v Česku :), a babičkovské kvítí je v našem podvědomí právě takové to bujné, jakoby plané, voňavé a hlavně pomíchané v chaotickém souladu. Je fakt, že moje babička by spíš asi sázela "ohavné" čajovky v řadě, to se tehdy nosilo, ale prababička měla (podle pár fotek) právě podobnou zahradu.

Anglický Cottage Garden je velmi podobný :), a podle manžela (poloviční Francouz) zahrada jeho babičky by byla taky do toho typu.

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 25. říj 2010 18:54 #20689

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Tak jsem googlila Cottage Garden, áááchjo
Moje tchýně tomuhle říká prales, okopávané čajovky v řadě považuje za ideál...

www.google.cz/images?q=Cottage+Garden&oe...wAA&biw=1280&bih=805
Moderátoři: Eva L., Květa