Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Výsadba ve smíšených záhonech

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 22. říj 2010 10:11 #20504

• Emilka
Eva L. wrote:
Jájo, jen vytrvej, záhony se dají vyplnit rychle. Můžu potvrdit z vlastní zkušenosti. :laugh: To je právě jedna z výhod chaosu, že nemusíš moc přemýšlet, kombinovat, přesazovat. Zkrátka - pořídíš si kytku, která ti padne do oka, zasadíš tak, abys na ni dobře viděla a mohla obdivovat, očichávat...:) a o víc nejde, že jo ?:)

Další odsouzeníhodné kombinace - např. růžová + žlutá = hrůza !:ohmy:

:woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo:
No Evi to je krásy a o to víc se na ni teď těšíme , co... Jak jsem projížděla včera fotky, tak si říkám, že to není ani možné jak to kvetlo. :laugh: A myslím velmi nutné potřebuji červené růže - nemám pravou červenou snad ani jednu. Nejčervenější je snad Nostalgie :-))
Květo, přesně jsem nad tím přemýšlela, že když se k růžím nafikají trvalky, tak je to s těmi kombinacemi mnohem složitější, pokud jsou jenom růže tak to docela ještě jde. :P Už to vidím příští rok, nafikala jsem do žlutého záhonu všechno možné od žluté po oranžovou, tak jsem zvědavá. Váhám, jestli jsem je neměla nechat samotné nebo jenom s minimem podsadby.
Honzo , ty jsi teda mistr chaosu :laugh: :laugh:
Jájo, taky to mám všechno na volno, ono to časem doroste. ( doufám)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 22. říj 2010 10:30 #20505

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
JJ, je to rozdíl růže sólo a růže ve smíšených záhonech. Ale především jde o to, aby se to líbilo tomu, kdo to sází :D

Jinak Jajo, mám přesný opak, záhonky "hlava na hlavě" - a líbí se mi to :laugh:

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 22. říj 2010 10:39 #20507

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Amazonko, moc se mi líbí upravená zahrada Janinky a ostatních, ale osobně toho nejsem schopna dosáhnout.
Jak píšeš každému vyhovuje něco jiného.
Nejlepší je se procházet k večeru v horkém létě po své zahradě ( nebo brzy ráno ) a nasávat atmosféru , to jsem v sedmém nebi. A hlavně když ještě nebo už všichni spí. :laugh: a neprudí.
A mezitím hltám fotky ostatních a všechny (i) máte krásné zahrádečky, záhradky a zahrady :laugh: . Takže na nás chrlete nadále svoje fotečky, ať máme z čeho čerpat. :laugh:

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 22. říj 2010 15:23 #20512

• amazonka01
  • Administrator
Mně se hrozně líbí "chaotické venkovské" zahrady (teda na fotkách :), tak jsem přemýšlela, proč mi tam barevný mišmaš nevadí. Pak jsem na to přišla.

Tam jsou totiž skupinové výsadby, takže není třeba keříček žlutých a keříček růžových růží, vedle jedna oranžová a jedna růžová lilie, ale už je to zapojené stylem, že je obr keř toho a pak třeba keř toho, k tomu třeba skupina růžových slézovek a velký trs obyč. rudbeckií, a přesně to vypadá, jako by to tam rostlo odjakživa.

Mám problém s řádkou růžiček, kdy mi prostě spolu neladí, nic je nespojuje (klasická výsadba polyantek, nebo velkokvětých před domy, v zástavbě), stejně jako se skupinou lililí, vysazených po jedné.

Jenže, jednak máme relativně malé zahrady (nebo aspoň malé obdělané části), a navíc mladé, takže výsadbu ve větších skupinách nemáme, nebo nemůžeme zrealizovat, páč by se tam nevešly další kultivary ;) (teda aspoň já to tak mám, potřebuju všechno, a tak mi holt nezbývá ani prostor, ani finance na kupování více ks. od kultivaru).

A v tomhle případě, kdy mám třeba 10 růží, z toho 5 do oranžova a 5 do růžova, a chci ty záhony doladit trvalkama, tak cítím potřebu ty barvy oddělit, nepromíchávat.Pak vedle sebe můžou klidně existovat záhon v růžové a záhon v oranžové, protože to budou dva mega"fleky", Prostřídat v řadě ty dvě barvy růží, tak už budu mít šílený problém, jak doladit ostatní, aby se na to dalo ideálně koukat celý rok.

Což je ale, jak už jsem psala, můj "problém", že ;)
cottage_garden.jpg

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 22. říj 2010 17:16 #20514

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
Amazonko moc hezky si to všechno napsala taky to tak citim, mam rada moc ruznich květin a barev. Větší skupiny jsou nepochibně hezči tak že pro sebe snažim se nebo počkat až to naroste nebo koupit tři kusy a zasadit vedle sebe ve tvaru trojuhelniku pro mě to platí pro všechny kytky. Kombinuji to abych to slušelo spolu s nejbližšim sousedem.
Evo :woohoo: nadhera

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 22. říj 2010 21:12 #20517

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Narazili jste tu na moje věčné dilema, myslím, že to Amazonka krásně shrnula, taky musím mít "skoro" všechno na malém kousku zahrady, pak ještě problém s tím, že chci, aby stále něco kvetlo, to je pak problém výsadbu sladit a o velkých plochách jednoho druhu si můžu nechat jen zdát....
DSCF2311.JPG

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 23. říj 2010 07:25 #20531

• Keria
  • Fresh Boarder
:kiss: Zmiesane zahony plne nadhernych kvetiniek...jeden krajsi ako druhy...aj ked su uplne ine!!!
...a teraz pardon, ze som sa k tejto vasej teme zase trochu odmlcala... ale par dni u mna zahrada virtualna i realna isli bokom...
Ale chvalabohu, vidim...ze sa uz nemusim ani rozpisovat, lebo ste tu uz zhrnuli v podstate mnohe ..Takze aspon k tomu jednemu – ze my co mame male zahrady, kvetinove zahony mame fakt vacsinou po obvode - na takyto typ pouzil A. Titchmarsh vyraz - odstredive zahony... a je to v podstate aj akoby „opticke maskovanie“ ohranicenia pozemkov - aby ploty neposobili tak obmedzujuco....a prave tam sa ten princip trojuholnikov najvhodnejsie aplikuje ak ide o zmiesane zahony ( teda inou zalezitostou su ine typy zahonov – monokulturne , v otvorenom priestore, lemy chodnickov...a pod.)
Minule mi tu nepresla posledna fotka - zahona na konci zahrady, prave u ktoreho sa snazim roky dosiahnut celorocnu vyvazenost, lebo na nom „konci“ u mna kazdy pohlad do zahrady - sirku ma len okolo 3/4m , tento zahon bol v podstate takto osadeny uz pred mnohymi rokmi, len par veci sa tam doplnalo a menilo....
Niekde mam sice mozno v archive starsie fotky, ked to tam vyzeralo o dost lepsie, lebo t.r. mam fakt mizernu zahradu.......ale aj tak davam nieco z poslednych dni.
Mmt. je tam vidiet viac problemov - zlava – akoby volna plocha - je tam cerstvo vysadeny maly trsik prysca ( Kvetus, ten tvoj euphorbia amyg.purpur. - z odrezkov, ako si mi radila na jar)
Par dni pred fotenim bol u nas strasne besny vietor a uplne rozvalal trs jesen. astry ( zviazala som ho uz napevno tak, ako to robievam na zimu, aby ho potom nerozvalal sneh - nechavam ho na zahone az do jari)
Vietor zaroven uplne olamal aj polovicu z georgin, aj ked tie boli priviazane – hm...boli kupovane na jar s tym, ze to mala byt kombinacia tmavobordovej, ruzovej a bielej....a nakoniec vsetky tri su ruzove (zakon zahrady!!)
(Kde sa tam vzal trs bielych chryzantem netusim...hihi, asi som tam provizorne vlani na jesen pichla a zabudla na ne, zato ruzove co som vladni dostala od susedy, tie som zlikvidovala totalne.:unsure: )..
Nooo....a dalsia plocha bez zelene – t.r. uboha stara velka popinava ruza uz bez listia - uff, ruze som t.r. mala prachmizerne, ciastocne lepsie na tom bola jedine paure ´Or, co je uplne vlavo na obrazku.
Este dalej uplne v pravo za hortenziou je dohora vytiahnuty biely plamienok – takze by ta zelen mala tvorit pred plotom kompaktnu zelenu stenu – ale samozrejme zase ....clovek mieni...a „zakon zahrady“ meni......
PA170002.jpg

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 24. říj 2010 10:12 #20587

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
barevný kruh k osazování barev které jdou k sobě, ale vidím , že růžová a jiný pastel tu není
rady_inspiration.jpg

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 24. říj 2010 12:46 #20594

• amazonka01
  • Administrator
Mám i s růžovou :D

a komentář:

Výsadby rostlin vnímáme především zrakem, a proto jsou pro nás důležité barvy rostlin a jejich kombinace. Abychom dokázali rostliny správně barevně kombinovat, je dobré znát něco málo o teorii barev. K tomu nám nejlépe poslouží Ittnova klasifikace barev. Tento pán vytvořil barevný kruh s dvanácti barvami. V tomto kruhu se nachází 3 barvy základní (prvního řádu) – žlutá, červená a modrá; 3 barvy smíšené (druhého řádu), které vzniknou smícháním primárních barev – oranžová (žlutá a červená), zelená (žlutá a modrá) a fialová (červená a modrá); 6 barev třetího řádu, které vznikají smícháním barev základních a smíšených – žlutooranžová, červenooranžová, červenofialová, modrofialová, modrozelená, žlutozelená. Zvláštní postavení mají černá a bílá barva. Bílá snižuje jasnost ostatních barev a dělá je tmavší, naopak černá ostatní barvy zesvětluje.

Při práci s barvami se snažíme vytvářet takové kontrasty, aby vznikl příjemně působící celek. Toho můžeme dosáhnout používáním jak malých, tak velkých kontrastů. Velké kontrasty můžeme vytvářet pomocí kombinace barev: světlých a tmavých, studených a teplých. Největší kontrasty vznikají mezi základními barvami (jasně žlutá, jasně červená a jasně modrá); mezi nejsvětlejší barvou (žlutá) a nejtmavší barvou (fialová); mezi nejstudenější barvou (modrá) a nejteplejší barvou (oranžová). Obecně lze říci, že při použití velkých kontrastů kombinujeme vzájemně barvy ležící v kruhu proti sobě (kombinace 2 barev), ležící v kruhu ve vrcholech rovnoramenného trojúhelníku (kombinace 3 barev) nebo ležící v kruhu ve vrcholech vepsaného čtverce (kombinace 4 barev).

Při použití malých kontrastů kombinujeme barvy ležící v Ittnově kruhu vedle sebe; studené (teplé) barvy; světlé (tmavé) barvy. Studenými barvami jsou: bílá, modrá, fialová, červenofialová, modrofialová, modrozelená.

Teplými barvami jsou: žlutá, oranžová, zelenožlutá, žlutooranžová, červenooranžová.

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 24. říj 2010 14:45 #20596

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
:) Taky mam barevny kruhy pro smišeny zahony, barevna harmonije je skoro jako věda.
1. Mono 2. Kontrastní barvy 3. Tři barvy
00056833.jpg
Moderátoři: Eva L., Květa