Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Výsevy

Výsevy 30. led 2017 08:55 #315857

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Eli co ta divoká rajčata? Osvědčila se? Uvažuju o nich. Díky. Jen možná do Plodů našich zahrad, ať nejsme ot. Děkuji.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Výsevy 30. led 2017 10:06 #315859

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Hledíky se mi moc nedařily, dokud jsem si někde na netu nenašla tip nedávat je do výsevního substrátu, ale do normální zeminy ze zahrady. Od té doby nebyl problém. Pár minulých zim se udržely i původní rostliny, na jaře jsem jenom sestřihla. Měla jsem vysoké mix barev od Sema a potom jsem si koupila v Bauhausu semena od nějaké české firmy, tuším Seva, ale teď opravdu nevím. Ti to měli podle jednotlivých barev. Měla jsem šarlatový a byl nádherný. Už je nepředpěstovávám, na podzim vyklepu suché stonky do záhonu, na jaře propleju co nechci.
Následující uživatel poděkoval: Regina

Výsevy 30. led 2017 17:32 #315864

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Hledíky mi šly normálně i s použitím výsevního substrátu, ale, ony se nesmí zasypávat, ale současně se nesmí nechat vyschnout ( a to ty substráty vysychají rády) a přitom je problém je zalívat, aby si to člověk nesplavil.
Takže jsem na radu květy vyrobila kropítko z láhve od mléka ( do víčka špendlíkem pididirky) a kropila tím. Lze použít i rozprašovač, ale u těch pidisemínek jsem měla obavu,abych si je "neodfoukla" :P .
Ale hlavně, je třeba si připravit substrát, hezky prolít, semínka "posolit" na povrch a už případně jen lehce pokropit, zakrýt igelitem ( aby substrát nevysychal) a větrat a případně použít Previcur, aby se nevytvořila plíseň. Substrát by měl být propařený.
Pokud se používá supresivní substrát, který obsahuje užitečné houby zabraňující plesnivění substrátu, tak ten už se nepropařuje a ani by nebylo moudré ho zalívat tím Previcurem ( ale lze ho použít v malém množství na rostlinky postřikem na listy)
Následující uživatel poděkoval: Evka, Regina

Výsevy 31. led 2017 00:02 #315874

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Díky za rady. Že je nemám zasypávat, to jsem už někde vyčetla. Kdybych je měla na podzim, tak bych ponechala přírodě. Na chalupě se mi občas nějaký vysemení. Budu dělat, co je v mých silách. Případně pak podám obrazové svědectví.

Výsevy 31. led 2017 19:52 #315889

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Tak nevím, jestli to napsat sem nebo do nákupů :whistle: ?

Navezli semínka do Lidlu. Loni i předloni jsem s nimi byla velmi spokojená, klíčivost vysoceprocentní ;) .
U nás malé pytlíčky za 5,90 ( loni 5,50), větší za 11,90. Dokonce mají letos nějaká rezistentní rajčata ( 5 semínek za 11,90, obvykle stojí 4-5x víc ).

O víkendu se chystám zasít papriky :whistle:
Následující uživatel poděkoval: Ajka, babkaela

Výsevy 31. led 2017 20:26 #315890

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Jana V. napsal:
Tak nevím, jestli to napsat sem nebo do nákupů :whistle: ?

Navezli semínka do Lidlu. Loni i předloni jsem s nimi byla velmi spokojená, klíčivost vysoceprocentní ;) .
U nás malé pytlíčky za 5,90 ( loni 5,50), větší za 11,90. Dokonce mají letos nějaká rezistentní rajčata ( 5 semínek za 11,90, obvykle stojí 4-5x víc ).

O víkendu se chystám zasít papriky :whistle:

Vejrala jsem na to dneska taky, rezistentní rajčata jsem přehlídla, protože mám nějaká semínka od mamky, ale prubla bych je, máš s nimi zkušenost? Loni jsem kvůli plísni vyhodila všechny. Takový krásný byly.

Výsevy 31. led 2017 20:46 #315891

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Fakt jo? Jani diky za info, vyšlu manžela. Já kupuju Cherry rajčata Philova tuším a ty stojí 5ks přes stovku. Ale plísni odolávají slušně.

Výsevy 31. led 2017 21:24 #315892

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Varouchu, buď loni ty rezistentní neměli, nebo byly rychle pryč, nebo jsem přehlídla, takže jsem neměla možnost zkoušet.
Navrhuji hromadně vyzkoušet a v létě pak porovnat zkušenosti ;) , za těch 12kaček to není drahá legrace ;)
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Výsevy 31. led 2017 21:27 #315893

• varouch
  • Platinum Boarder
Jana V. napsal:
Varouchu, buď loni ty rezistentní neměli, nebo byly rychle pryč, nebo jsem přehlídla, takže jsem neměla možnost zkoušet.
Navrhuji hromadně vyzkoušet a v létě pak porovnat zkušenosti ;) , za těch 12kaček to není drahá legrace ;)
Ok, souhlasím, zítra se tam cestou do práce pro ně stavím. :)

Výsevy 01. úno 2017 11:09 #315905

• varouch
  • Platinum Boarder
Koukala jsem ráno u nás v Lidlu na rezistentní rajčata - měli to uvedeno jen u odrůdy Hildares, tak jsem jedny vzala na zkoušku. Snad vzejde alespoň jedna sazenice.
Moderátoři: Eva L., Květa