vv, možná je pozdě, budu to letos zkoušet prvně, pár kousků, spíš mi jde o to si to vyzkoušet, jestli mi to půjde, jak to bude trvat dlouho, apod... Nepotřebuju, aby byly přesně zač. května hotové, ostatně nemám využití ani pro těch 17 ks, co vyleze ze semínek, natož pro zhruba stejný počet klonů, zas to budu vnucovat celému příbuzenstvu

...
Nemám vytápěný skleník, všechno jen na parapetu, když vyseju moc brzy, všechno je to hrozně vytáhlé, než to můžu dát do skleníku. Zjistila jsem, že nemá moc cenu to urychlovat. Pokusně jsem vysévala letničky v únoru a pak tytéž ještě později v březnu a výsledek byl spíš takový, že ty pozdnější výsevy nejen že to dohnaly, ale naopak byly silnější a vitálnější. Rajčata jsem nikdy takhle brzy ani nezkoušela, nevím, jak na ty podmínky budou reagovat.
Každopádně nebudu čekat až budou řízky dlouhé, jakmile to bude mít 3-4 nody, nechám na rostlině jeden a zbytek zařízkuju :
foodnstuff.wordpress.com/2011/11/17/tomato-cuttings/ , myslím, že je hlavně důležité, aby stonek byl silnější a "samonosný", žádná hubená nitka, která se hned ohne. Mělo by to zakořenit odhadem do týdne. Podle toho, jak při nedostatku světla blbě zakořeńují letničky, předpokládám, že stejně na tom budou i rajčata, takže si myslím, že pozdější výsev nebude nijak vadit, o to rychleji to pak bude při delším dni kořenit
Ale věřím, že v masové produkci se to v lednu dělá, mají vytápění, svícení a hlavně potřebují být na trhu mezi prvními, páč toho pak víc prodají (stejné je to s balkonovkama a letničkama, kdo bude první, prodá víc, tak to je). Krom toho, když se dřív začne, můžou z jedné rostliny odebrat těch řízků víc, podle toho, co jsem našla na netu, 1očkový řízek by měl úplně stačit, takže výtěžnost bude mnohem vyšší ( náklady na vytápění a svícení se tedy lépe zaplatí).