Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Výsevy

Výsevy 01. úno 2017 11:14 #315907

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Snad už budou ty novější resistentní i trochu chutnější. ;) Když jsem jednu odrůdu před několika roky zkoušela,byla rajčata velmi hezká,ale chuťově absolutně nevyhovujicí. :(

Pak dejte vědět,jaké jsou na tom chuťově.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Výsevy 03. úno 2017 22:01 #315953

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Hildares jsem taky koupila ... je rezistent jen proti černi rajčatové, nikoliv proti plísni. Ale stejně vyzkouším.
Quendery, díky za zkušenost se semínky (dávala jsi odkaz do trvalek), mají tam některé pěkné kytky, i letničky, zeleninu, bylinky a hlavně zajímavá rajčata a pro mne taky květák, přemýšlela jsem, že objednám, narazila jsem na jejich info, že je mají ve větších zahradních centrech (asi typu Chládek, Kopřiva ...) www.vilmorin-garden.pl/cze/ofirmie/dystrybucja . Další důvod zajet do Šebrova ....
Chtěla jsem opravit překlep a pravděpodobně jsem sama sebe nahlásila moderátorům ... no, on celý příspěvek vypadá jak reklama, že ...
Poslední úprava: 03. úno 2017 22:11 od babkaela.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., mišpule

Výsevy 11. úno 2017 18:13 #316104

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Tak mám konečně vyseté letošní první kousky. Papriky, první část petunií a rajčata Hildares. Ačkoliv na sáčku je napsáno 6ks, bylo jich nakonec 17. Rajčata prý jde množit řízkováním, chci to zkusit právě na těchto, proto jsem je vysila takhle brzy. Ostatní až koncem března, to úplně stačí.
Následující uživatel poděkoval: JUDY

Výsevy 15. úno 2017 14:12 #316325

• vv
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 185
Není na výsev pro řízkování již pozdě? Než rostlina doroste do těch 20-30cm tak to chvíli trvá, pak uříznete řízek a zase trvá než to začne růst,... Co jsem tak sledoval, tak se s výsevem začíná již v lednu, aby byly rostliny na přelomu dubna a května připravené.

Já jsem vysel již třetí várku paprik (první 2 byly chilli) a také rajčata do skleníku. Rajčat mám letos přes 30 druhů, tak to bude boj něco vybrat (nebo spíš nevybrat).
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Výsevy 15. úno 2017 15:14 #316327

• Jana V.
  • Platinum Boarder
vv, možná je pozdě, budu to letos zkoušet prvně, pár kousků, spíš mi jde o to si to vyzkoušet, jestli mi to půjde, jak to bude trvat dlouho, apod... Nepotřebuju, aby byly přesně zač. května hotové, ostatně nemám využití ani pro těch 17 ks, co vyleze ze semínek, natož pro zhruba stejný počet klonů, zas to budu vnucovat celému příbuzenstvu :unsure: ;) ...

Nemám vytápěný skleník, všechno jen na parapetu, když vyseju moc brzy, všechno je to hrozně vytáhlé, než to můžu dát do skleníku. Zjistila jsem, že nemá moc cenu to urychlovat. Pokusně jsem vysévala letničky v únoru a pak tytéž ještě později v březnu a výsledek byl spíš takový, že ty pozdnější výsevy nejen že to dohnaly, ale naopak byly silnější a vitálnější. Rajčata jsem nikdy takhle brzy ani nezkoušela, nevím, jak na ty podmínky budou reagovat.

Každopádně nebudu čekat až budou řízky dlouhé, jakmile to bude mít 3-4 nody, nechám na rostlině jeden a zbytek zařízkuju : foodnstuff.wordpress.com/2011/11/17/tomato-cuttings/ , myslím, že je hlavně důležité, aby stonek byl silnější a "samonosný", žádná hubená nitka, která se hned ohne. Mělo by to zakořenit odhadem do týdne. Podle toho, jak při nedostatku světla blbě zakořeńují letničky, předpokládám, že stejně na tom budou i rajčata, takže si myslím, že pozdější výsev nebude nijak vadit, o to rychleji to pak bude při delším dni kořenit :cheer:

Ale věřím, že v masové produkci se to v lednu dělá, mají vytápění, svícení a hlavně potřebují být na trhu mezi prvními, páč toho pak víc prodají (stejné je to s balkonovkama a letničkama, kdo bude první, prodá víc, tak to je). Krom toho, když se dřív začne, můžou z jedné rostliny odebrat těch řízků víc, podle toho, co jsem našla na netu, 1očkový řízek by měl úplně stačit, takže výtěžnost bude mnohem vyšší ( náklady na vytápění a svícení se tedy lépe zaplatí).
Následující uživatel poděkoval: Luša

Výsevy 17. úno 2017 08:31 #316400

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Vyklíčily první 3ks rajčete Hildares :) ( zaseto 11.2., noc před tím namočeny do odvaru z heřmánku)

EDIT: byla jsem to okouknout a už se zelenají i první lístky petuií :woohoo: vysetých také v sobotu.
Poslední úprava: 17. úno 2017 09:01 od Jana V..

Výsevy 19. úno 2017 22:21 #316500

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Po týdnu vylezlo 3/4 rajčat Hildares, 1/2 petunií a vystrkují první vlaštovky paprik

Výsevy 18. bře 2017 23:03 #317183

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Vyklíčila rajčata vysetá 10.3. (nestihla jsem výsev na MDŽ :unsure: )
Zítra ( na Josefa) budu vysévat další várku. Vzhledem k předpovědi počasí se chystám udělat pokusný výsev i v nevytápěném skleníku. Jsem zvědavá na srovnání ;) .
Následující uživatel poděkoval: Regina

Výsevy 19. bře 2017 00:20 #317185

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Jano, díky příspěvku jsem se vřítila ke svým výsevům. Málem jsem je usušila. A ze zkoumání Hildares by nebylo nic. A tak pěkně vyklíčila. Skoro stoprocentní klíčivost.

Výsevy 19. bře 2017 07:40 #317186

• Jana V.
  • Platinum Boarder
U mě nakonec taky u Hildares velká úspěšnost ( 16 ze 17). Orkádo z minulého týdne taky skoro 100% :)
Moderátoři: Eva L., Květa