Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Lilie II

Lilie II 26. led 2017 22:26 #315749

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Já jsem odběr malých cibulek ze záhonu loni opět odložila, nějak se mi do toho nechtělo hrábnout. Doufám, že zimu přežijí, jestli ano, slibuju, že je rozesadím a přilepším jim. Když už jsem si to zavařila s těmi ostatními.
Děkuji všem za uvedení konkrétních léta odolných a dobře se množících lilií, to pomůže při výběru z tak široké nabídky. Taky za obecné hodnocení skupin. Díky.
Téma bylo zamčeno.

Lilie II 17. úno 2017 11:30 #316417

• bradhal
  • Platinum Boarder
Stavila jsem se v Bauhausu, mají lilie za 80 korun 3 kusy, ale velikost mě moc neohromila. Jedno balení jsem si vzala, když už jsem tam byla, ale asi to bude na delší piplání. Odrůdy Lavon, Black Out, Honeymoon a Purple Prince.

V Šebrově (Sdružení zahradnických center) byla nabídka širší, odhaduju kolem 30 odrůd. Určitě měli tygří v barvě bílá, růžová, žlutá a klasická oranžová, trubkové African Queen, Golden Splendour, Pink Perfection a Regale. Zbytek už si vybavuju hůř, ale určitě tam byla Linda, Mapira, Twosome, Venezuela, Anastazia, Bright Diamonds, Golden stone, Miss Feya a Purple Eye. Potom něco ve stylu barvy Orania a Altari. To si nepamatuju, protože je buď mám nebo jsou barevně velmi podobné těm mým, takže jsem je jenom přešla. Ceny 99-119 za 3-5 kusů dle odrůdy.
Téma bylo zamčeno.

Lilie II 23. úno 2017 08:30 #316609

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Ahoj, včera mi přišly lilie od Basíka - jsou šupnutý v lednici dle vašich rad a čekají na lepší počasí :( . U nás pořád leje jako z konve. Prosím o radu - moříte je před výsadbou fungicidem? A pokud ano - jakým a v jakém ředění- jako postřik nebo jinou koncentraci? Děkuji
Téma bylo zamčeno.

Lilie II 23. úno 2017 13:22 #316618

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Judy, myslím, že by mohl stačit roztok hypermanganu. Ponořit do něj cibule na 1 - 2 hodiny.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JUDY, bradhal, Regina

Lilie II 23. úno 2017 15:04 #316622

• bradhal
  • Platinum Boarder
Ano, o hypermanganu jsem četla také v nějaké rozhovoru s velkopěstitelem lilií.
Mám dotaz na drenáž - co používáte? Jsem to podcenila. Čistím a přesazuju ty zapomenuté nezazimované lilie a je vidět, že to vlhko jim neudělalo dobře víc než ten mráz. Ty pod střechou v suchu jsou v lepším stavu než ty, co na ně sněžilo. Použila jsem nepraný písek a není to dobré, asi by to chtělo něco hrubšího. S čím máte dobré zkušenosti? Díky.
Téma bylo zamčeno.

Lilie II 23. úno 2017 15:34 #316623

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Bradhal, já perlit nebo keramzit. Do květináčů, kde hrozí převrhnutí dávám keramzit, je těžší. Jinak perlit. Na chalupě, je tam hodně těžká hlína, proto je jich tam hodně v květináčích, bych chtěla zkusit štěrk.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JUDY

Lilie II 23. úno 2017 16:08 #316624

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Judy, hypermangan nemám zkušenosti, já je namáčím do Lignohumátu, roztok barvy čaje, namáčím do něj vše, vč. cibule, česneku.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JUDY, Regina

Lilie II 23. úno 2017 17:39 #316630

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Díky, holky! Teda mě už to čekání na sázení úplně bolí... já tady mám jíl, tak jsem taky uvažovala, že seženu trochu štěrku, aby ta drenáž pod lilie aspoň za něco stála, mám pocit, že písek by tady byl málo. Dloubala jsem už i do svých květníků 40x40, co mám venku, okraje už jsou měkké, tak jsem aspoň ostříhala to staré, ale střed je ještě totálně zmrzlý, tak musím čekat :dry: .
Poslední úprava: 23. úno 2017 17:40 od JUDY.
Téma bylo zamčeno.

Lilie II 23. úno 2017 17:50 #316631

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Judy, nevím, z jakých hornin se vyrábí štěrk, ale hlavně by v něm neměl být vápenec. To se liliím nelíbí. Vyjímkou je Lilium candidum, která vápenec naopak vyžaduje.
Možná by bylo vhodnější něco s neutrálním Ph, třeba ten zmiňovaný keramzit.
Poslední úprava: 23. úno 2017 17:52 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JUDY, Regina

Lilie II 23. úno 2017 18:38 #316635

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Evo, teď jsi mě docela dostala s tím Ph. Vůbec jsem o tom takhle neuvažovala. Beru štěrk jako štěrk. Skončila jsem až v akvaristice. Ale jestli to platí i pro ten normální, to fakt netuším. Takže než na chalupě začnu, tak ho trochu strčím do vody a pak změřím.
Tohle jsem našla.

Přírodní štěrk do akvária černo-bílý Natural Gravel Aquarium je smíchán z mramoru a čediče.
Akvarijní štěrk je neutrální pro vodu, neuvolňuje žádné látky, neovlivňuje pH ani tvrdost vody.
Akvarijní štěrk není vhodný pro ryby, které vyhledávají potravu u dna akvárií, protože obsahuje ostré kousky, o které si mohou poranit tlamu

Přírodní štěrk čedičový černý - Natural Gravel Aquarium je neutrální pro vodu, neuvolňuje žádné látky, neovlivňuje pH ani tvrdost vody.
Přírodní štěrk do akvária čedičový je vhodný pro ryby, které preferují temná dna, aby se mohly plně zabarvit (Neonka obecná, červená).
Akvarijní štěrk není vhodný pro ryby, které vyhledávají potravu u dna akvárií, protože obsahuje ostré kousky, o které si mohou poranit tlamu
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JUDY
Moderátoři: Eva L., Květa