Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Lilie II

Lilie II 23. úno 2017 20:21 #316643

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
:laugh: Nedávno jsem tu psala taky o nákupech ve Zverimexu - šlo o hrubý písek do terárií. Lilie si zatím za poslední tři roky nestěžovaly.....
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JUDY

Lilie II 23. úno 2017 20:29 #316644

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Tak to jste mě rozsekaly. Na padrť. Já jsem je podsypala makadamem. Obyč. A zasypala pískem z pískoviště :blink: :laugh: . Loni si nestěžovaly. Uvidíme letos.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JUDY

Lilie II 23. úno 2017 23:21 #316673

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Mám takový pocit, že u stavebních materiálů se nějaké pH moc neřeší, ale určitě přijde daleko levněji nakupovat štěrky, písky a podobné materiály ve stavebinách, tuto fu neznám, uvádím jen jako přílklad www.stavebninysova.cz/sterky-pisky .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Regina

Lilie II 24. úno 2017 02:11 #316677

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Eli určitě. Na chalupě toho nebude málo. Mám stavebniny kousek od baráku, tak tam zajdu. Nevím, jak pochodím až se budu ptát na pH. A než bych použila, tak vyzkouším.

Aleno, strčím je do nějakých květníků. Hlavně ty orientální. Ty by stejně v zemi těžko vydržely. A s dělením jsem taky přemýšlela. Nevím, jaké jsou další. Tahle, co je na fotce, tu bych určitě rozdělila. Stejně by asi vyrazily dva stvoly.
Téma bylo zamčeno.

Lilie II 24. úno 2017 06:52 #316679

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
lilie jsem podsypávala říčním pískem - štěrkem . ještě mám trochu od stavby. ale klidně i žlutým pískem . jde o to , aby nehnily kořeny.. a nestála tam voda. jinak z potoka , říčky atd.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JUDY, Regina

Lilie II 24. úno 2017 07:09 #316682

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Děvčata, jasně, že se Ph štěrku ve stavebninách nedozvíte. :laugh: A jaké obsahuje minerály se nejspíš také nedozvíte.
Moje obavy ze štěrku s ohledem na lilie vycházejí z toho, co se stalo kdysi před lety v Krkonoších a v Jizerkách. Na úpravy turistických cest se navozil štěrk z kamenolomů v podkrkonoší. Dodatečně se zjistilo, že díky složení má alkalický charakter a botanici z toho byli na mrtvici. Měli vážné obavy, že bude ohrožená chráněná kyselomilná květena. Byl z toho tehdy docela šrumec, jenomže štěrk už byl na cestách navezen, tak se to, jak se dnes říká, zametlo pod koberec. Vzhledem k dalším a horším katastrofám v obou oblastech se na tuto "příhodu" později zapomnělo.
Tak to jen na vysvětlení, proč bych asi štěrk jako drenáž pod lilie raději nepoužila. Nehledě na to, že koupit pytlík keramzitu je pro mě jednodušší řešení. :)

Ještě poznámka - říční písek je ideální, je dlouhodobě vyplavován vodou a už se z něj nic do země neuvolňuje.
Poslední úprava: 24. úno 2017 07:51 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JUDY, babkaela, Regina

Lilie II 24. úno 2017 07:34 #316683

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
U nás v lomu je takový ten obyčejný šedý kámen, mám ho po celé zahradě. Štěrk z toho je tmavě šedý, ostrý, špičatý. Myslím, že extra vápencový by být neměl. Vápencový lom tu máme o několik km dál, ale ten vypadá jinak. Já myslím, že to asi zkusím. Ještě je tu varianta, že bych pokusně část dala s keramzitem, část s tím štěrkem a uvidím, jak se kterým bude dařit... :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Regina

Lilie II 24. úno 2017 07:59 #316684

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Já nasypala pod lilie takový ten žlutý písek, ukradla jsem ho dětem z pískoviště. Ale jaké má složení, netuším. A nejhorší je, že si vůbec nemůžu vzpomenout, kam přesně jsem ty cibulky nasázela. To bude překvapení, až vylezou. Jestli vůbec. :cheer:
Poslední úprava: 24. úno 2017 08:00 od LucieT.
Téma bylo zamčeno.

Lilie II 24. úno 2017 08:31 #316687

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Já pod ně právě dala taky písek z pískoviště, směs praného a nepraného. Ale přijde mi, že se v tom ta vlhkost drží přece jenom dost, že to spíš bude chtít něco hrubšího. Asi zkusím ten keramzit, prodává se v různých velikostech. U některých lilií kupovaných v květináči byl i perlit, ale ten mi přijde, že je spíš na udržení vhkosti.
Téma bylo zamčeno.

Lilie II 24. úno 2017 08:42 #316688

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Projdu i ty stavebniny kvůli keramzitu ve větším. Mám na chalupě takovou příšernou hlínu, že pokud se rozhodnu pro něco kyselomilnějšího, je to vykopat dvě kolečka a vyměnit hlínu. Jehličnany a růže tam docela jdou. Lilie jsou zbytky toho, co se mi rozmnožilo tady. Takže pokud jim mám dát trochu šanci, tak bych postupovala podobně. Vidím tam ohromné rozdíly v cibulovinách. Narcisky jsou bezproblémové, tulipány tam zdaleka tak nejdou. Zjara se s hlínou po přemrznutí dá krásně pracovat. Na podzim je to beton. Tady jsou písky, To je pro lilie zcela bezproblémové.Písek jsem dávala. Ale to bylo málo.
Bradhal, Perlit drží vodu, to i keramzit ale hlavně vylehčuje hlínu. Bývá ve spoustě kupovaných květin.

Ještě jsem mívala ve velkých maltovních azalky. Tam jsem dala dolů polystyren, bud kuličky nebo nalámaný ale to je k neuzalívání, když je pak třeba. Voda proteče.
Poslední úprava: 24. úno 2017 08:52 od Regina.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa