Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Lilie II

Lilie II 24. led 2017 19:50 #315655

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Evo, vloni byla Elusiv taky moje nejoblíbenější :) , byla úžasná,fotky jsem dávala, mám ji starou asi jako ty,za ty leta neudělala navíc ani cibulku, tenkrát jsem cibuli při sázení rozdělila a tak to zůstalo, takže letos mám v plánu přikoupit. Ale mám předběžně letos vybranou L. Friemann, četla jsem životopis o tomto šlechtiteli,už z toho důvodu si cibuli chci koupit, i když podobné mám, vypadá u tebe dobře, koukám na foto že má taky sekundární poupata, zeptám se jestli je potřeba dávat hůlka nebo drží sama, dík.Holland Beauty neznám, neměla jsem a ani v okolí nikdo nemá, nádhera , že bych si připsala do seznamu ? :laugh: To je pokušení, kterému se těžko odolává :)
Téma bylo zamčeno.

Lilie II 24. led 2017 23:35 #315657

• alenak
  • Platinum Boarder
Krátké shrnutí ohledně výběru lilií. Pěstuji je hodně let, katastrofou byla krutozima 2012, to byly u mě velké ztráty, ale vzdát se to nedá, něco vydrželo, něco dokoupilo a dokupuje :cheer: .Mám štěstí, že je u nás písčitá půda, která jim vyhovuje.
Azijské hybridy - nejen pro začátečníky, nejsou tak vysoké - 1 m, odolné, nejvíce se množí žluté a oranžové, ty většinou vydží vše. S brašmarky takovou odolnost nemají, vytrácejí se, nevoní, nebo velmi málo
- plnokvěté, jsou více choulostivé, zůstala mi časem pouze osvědčená Afrodité
- azijské pearl hybridy, tato řada lilií je taky dlouholetá, odolná, dobře přirůstají, ale nevoní, stojí zato je vyzkoušet
- zakrslé, květníkové - nepěstuji, manipulace s květináči a krátké kvetení mě nevyhovovalo, raději dám do
květníku kopretinu, která kvete do zimy
- čínské hybridy, trubky - taky stojí za vyzkoušení, jsou to velcí žrouti hnojiva i vody, nádherně voní, je
dobré je zasadit trochu hloub, jsou choulostivé na jarní mrazíky
- orientální hybridy, ty už též nepěstuji, nevydržely více jak 4 roky, i když se mi moc líbí + vůně
- orientpety, na ty se zaměřuji v posledních letech, jsou vyšší, voní, když se usadí, nemají konkurenci,
některé ale málo přirůstají,
- plnokvěté orientpety, všechny plnokvěté lilie jsou choulostivější, moc se mi nevedou
- LA hybridy, taky slušné lilie, nejsou tak vysoké - kolem 1 m, ale nevoní,nebo málo, z osvědčených letitých Kentucky, Royal Sunset
- LO hybridy, u této sorty mi vadí málo květů, více jak 5 jsem nikdy neměla, r. 2012 odešly, nepěstuji
- botanické - tady mám pouze výbornou letitou Henryj
- martagon, longiflorum - taky už nepěstuji
Krátké shrnutí, ale každý máme jiné půdní a klimatické podmínky, když nejde u mě, neznamená to že nejde jinde, hlavně se musí líbit :)
Dodatek, v akcích kupované 10 ks za 150 Kč, to taky nejsou vytrvalé dlouhověké lilie, většinou to sem tahají na různé akce Poláci, napálila jsem se jednou, sousedky to kupovaly, taky přestaly. :)
Tak dobrou ruku při výběru a ať se daří :)
Poslední úprava: 24. led 2017 23:41 od alenak.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Květa, Kaja, quendery, Kamcule1, bradhal, LucieT

Lilie II 25. led 2017 00:12 #315658

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Aleno, Friemann je skutečně jak píše Eva. Vydrží hodně. A dobře se množí.Vlastní zkušenost.Já ho přivazuju, má tendenci se vyvracet. Neohýbá se.alenak napsal:
Evo, vloni byla Elusiv taky moje nejoblíbenější :) , byla úžasná,fotky jsem dávala, mám ji starou asi jako ty,za ty leta neudělala navíc ani cibulku, tenkrát jsem cibuli při sázení rozdělila a tak to zůstalo, takže letos mám v plánu přikoupit. Ale mám předběžně letos vybranou L. Friemann, četla jsem životopis o tomto šlechtiteli,už z toho důvodu si cibuli chci koupit, i když podobné mám, vypadá u tebe dobře, koukám na foto že má taky sekundární poupata, zeptám se jestli je potřeba dávat hůlka nebo drží sama, dík.Holland Beauty neznám, neměla jsem a ani v okolí nikdo nemá, nádhera , že bych si připsala do seznamu ? :laugh: To je pokušení, kterému se těžko odolává :)
Téma bylo zamčeno.

Lilie II 25. led 2017 07:13 #315660

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Alenko, jen potvrzuji, co píše Regina. L. Friemann hůlky potřebuje. Už z toho důvodu, že je na kraji záhonu těsně vedle cestičky a hrozí vylomení. Jinak mi připadá jako nenáročná, bezproblémová a přitom exoticky krásná.

LevernFriemann1.jpg

Moc děkuju za zkušenosti s jednotlivými skupinami lilií. :) :) :) Jsou k nezaplacení.
Poslední úprava: 25. led 2017 07:22 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Evka, alenak, Marta

Lilie II 25. led 2017 08:08 #315661

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Alenko, znovu si pročítám tvůj příspěvek a zjišťuji, že u některých skupin mám velmi podobné výsledky (negativní):
plnokvěté asijské se mi ztratily už po dvou letech, stejně tak asijské s brašmarkem, orientálky jsem vůbec neměla sázet, dopadly špatně. Z botanických jsem zkusila Speciosum rubrum a S. album - nevydržely. I na martagony jsem si troufla, moc se mi líbí, ale jim se tady nelíbilo. :(
Podmínky pro lilie asi nemám ideální. Těžší zem s příměsí jílu, sice každoročně vylepšovaná kompostem, zadržuje vláhu a sníh v zimě liliím taky moc nepřidá. Růže si lebedí, lilie hnijí. Drenáž jsem taky podcenila, vrstvička písku toho moc nezachrání.
I negativní poznatky jsou užitečné. Orientpety zatím vyšly ze soutěže v odolnosti velmi dobře.
Poslední úprava: 26. led 2017 06:50 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.

Lilie II 25. led 2017 18:27 #315672

• Regina
  • Platinum Boarder
Evo, já je chci zkusit na chalupě. Tam je půda těžká ale víc místa. Ale nevím, jestli budu mít co zkoušet. Měla jsem v květináčích přebytky doma rozmnožených. Po téhle zimě nevím, co zůstane. Květníky jsem zapustila do země. Nebyly to orientálky. Možná i ten Friemann. Chtěla jsem zkusit drenáž ještě se škvárou. Pak písek. Možná bude po pokusech.
Téma bylo zamčeno.

Lilie II 25. led 2017 22:35 #315691

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Tak jeste zkusim ty lilie.

Aleno, moc dekuji za zkusenosti se skupinami.

U mne byla vloni nejlepsi lilie Pretty Woman, koupena na jare od p. Basika. Vcelku vysoka, krasne vonava, pritahovala pohledy kolemjdoucich.
IMG_7032.jpg

Lilie Red velvet
IMG_7026.jpg

lilie Forever Susan, pekna, nizsi, ale mne osobne tolik neuchvatila
IMG_7068.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, mišpule, alenak, Marta, bradhal

Lilie II 26. led 2017 00:13 #315696

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Aleno, :up :up poučné zhodnocení.

( jen dovětek - mně v krutozimě vymrzly i Lilium regale, všechny :angry: :unsure: )
Téma bylo zamčeno.

Lilie II 26. led 2017 10:36 #315710

• alenak
  • Platinum Boarder
Evo dík, Friemann půjde k plotu nebo dozadu, na okraj ho dávat nebudu :)
Květo, kupodivu lilium regale vydržely, ale je pravda že trsy jako byly před tím nemám, vím že nemají dobré místo, ale kam to nacpat :laugh: , dostala jsem je od paní, která mě upozorňovala na potřebu silného hnojení, dávala jim kompost, skoro v tom byly sázený, ale r. 2012 ji odešly, pak jsem vracela :) , ale regale chtějí podle mých zkušenností hodně lehkou zem, propustnou, několikrát prolít i tekutým hnojivem, např. Kristalon., za námahu to stojí :)
Nikdy jsem nedávala rašelinu, ani pod orienty, kompost, písek jo,kupovaná zahradní zemnina taky není špatná na přidání, bohužel jsou rozdíly v zemině podle výrobců, chce to vyzkoušet ;)
co se týče množení, v současnosti už pouze kupuji, nechce se mi čekat 2-3 roky na květy, množila jsem v začátcích hodně, jde to dobře,hlavně aziatky.
Taky je dobré 3-4 rok lilie buď vyndat, přesadit nebo alespoň odebrat narostlé drobné cibulky, tím se jim hodně prodlouží život a udrží se déle. :)
Poslední úprava: 26. led 2017 10:48 od alenak.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, alcearosa, bradhal, Regina

Lilie II 26. led 2017 22:05 #315748

• Regina
  • Platinum Boarder
Aleno, rozhodně souhlasím s tím, že je potřeba je rozsazovat. Nebo aspoň odebírat cibulky. Zvlášť u těch hodně množivých.O některé jsem kdysi právě z těchto důvodů přišla.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa