Krátké shrnutí ohledně výběru lilií. Pěstuji je hodně let, katastrofou byla krutozima 2012, to byly u mě velké ztráty, ale vzdát se to nedá, něco vydrželo, něco dokoupilo a dokupuje

.Mám štěstí, že je u nás písčitá půda, která jim vyhovuje.
Azijské hybridy - nejen pro začátečníky, nejsou tak vysoké - 1 m, odolné, nejvíce se množí žluté a oranžové, ty většinou vydží vše. S brašmarky takovou odolnost nemají, vytrácejí se, nevoní, nebo velmi málo
- plnokvěté, jsou více choulostivé, zůstala mi časem pouze osvědčená Afrodité
- azijské pearl hybridy, tato řada lilií je taky dlouholetá, odolná, dobře přirůstají, ale nevoní, stojí zato je vyzkoušet
- zakrslé, květníkové - nepěstuji, manipulace s květináči a krátké kvetení mě nevyhovovalo, raději dám do
květníku kopretinu, která kvete do zimy
- čínské hybridy, trubky - taky stojí za vyzkoušení, jsou to velcí žrouti hnojiva i vody, nádherně voní, je
dobré je zasadit trochu hloub, jsou choulostivé na jarní mrazíky
- orientální hybridy, ty už též nepěstuji, nevydržely více jak 4 roky, i když se mi moc líbí + vůně
- orientpety, na ty se zaměřuji v posledních letech, jsou vyšší, voní, když se usadí, nemají konkurenci,
některé ale málo přirůstají,
- plnokvěté orientpety, všechny plnokvěté lilie jsou choulostivější, moc se mi nevedou
- LA hybridy, taky slušné lilie, nejsou tak vysoké - kolem 1 m, ale nevoní,nebo málo, z osvědčených letitých Kentucky, Royal Sunset
- LO hybridy, u této sorty mi vadí málo květů, více jak 5 jsem nikdy neměla, r. 2012 odešly, nepěstuji
- botanické - tady mám pouze výbornou letitou Henryj
- martagon, longiflorum - taky už nepěstuji
Krátké shrnutí, ale každý máme jiné půdní a klimatické podmínky, když nejde u mě, neznamená to že nejde jinde, hlavně se musí líbit

Dodatek, v akcích kupované 10 ks za 150 Kč, to taky nejsou vytrvalé dlouhověké lilie, většinou to sem tahají na různé akce Poláci, napálila jsem se jednou, sousedky to kupovaly, taky přestaly.

Tak dobrou ruku při výběru a ať se daří