Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trávy II.

Re: Trávy II. 10. říj 2012 09:39 #284239

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Heleno, tipuju na některou z ostřic. Planou, ale plevel bych tomu neříkala :)
Nebo jinak, definice plevele je: rostlina, která roste tam, kde jí nechceme takže pokud ti tam vadí, nebo se nějako rozplizává, pak je to plevel a pryč s ní. Pokud nevadí, nebo naopak dobře vypadá, pak to plevel není a basta :)

Já si plané ostřice narýpala 3 druhy, vypadají moc hezky, a třeba jim časem přiřadím i druhé jméno, zatím stačí Carex ;)
Poslední úprava: 10. říj 2012 15:31 od amazonka01.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Kachnishte

Re: Trávy II. 10. říj 2012 12:00 #284240

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
amazonka01 napsal:
Heleno, tipuju na některou z ostřic. Planou, ale plevel bych tomu neříkala :)
Nebo jinak, definice plevele je: rostlina, která roste tam, kde jí nechceme takže pokud ti tam vadí, nebo se nějako rozplizává, pak je to plevel a pryč s ní. Pokud nevadí, nebo naopak dobře vypadá, pak to plevel není a basta :)

Já si plané ostřice narýpala 3 druhy, vypadají moc hezky, a třeba jim časem přiřadím i druhé jméno, zatím stačí Carex ;)

Pěkná definice plevelu. :laugh:
No, ona nepřekáží a je dekorativní, ale... jde mi o budoucnost. Co mám čekat. Obří narostlý trs, který náhle začne všechny utiskovat, zlikviduji velmi obtížně.
Poslední úprava: 25. led 2013 16:47 od helena.

Re: Trávy II. 10. říj 2012 15:33 #284248

• amazonka01
  • Administrator
Myslím, že zůstane nízká, tuhle trávu jsem už myslím viděla.
Následující uživatel poděkoval: helena

Re: Trávy II. 10. říj 2012 20:20 #284252

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
A mely byste, prosim, nejake poznatky k Panicum virgatum Warrior a Shenandoah a k Miscanthus Sioux?Jsou to moje prvni travy, privezene z DOD a nemam o travinach ani "Ahnung".Dekuju e.

Re: Trávy II. 10. říj 2012 21:55 #284262

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Heleno, však uvidíš...
( nechci - znovu :laugh: - sýčkovat, však uvidíš sama jak se ti bude dál líbit. A taky jak dekorativní bude mít květ.
Neodpustím si - přece jen - červenou plácačku.
Jak jsem předeslala, hledala jsem pořád v prodávaných travách. Ála možná záměna květináčů. Nicméně opravdu nejvíce tráva připomíná plevel.
Ke carexu bych se klonila též.
A teď ta plácačka - vypadá snaživě... to bude úrodička mláďátek.. necháš-li si ho vysemenit )

Evai, P. virgatum Warrior nemám ( na mne moc vysoké ), ale mám jiný kultivar Panica, fotku mohu vlepit.
Shenandoah i M.Sioux ano.
Panica poměrně časně raší, nekoření hluboko ( snadno se přesazují, moje Sh. by mohlo vyprávět, je putovní, každý podzim v uplynulých sedmi letech se stěhuje ). Trsnaté, ale snaží se vyplnit prostor, kt. mohou ( tzn. nerostou dokulata jako Misc. ).
U mne ( výživná půda ) je raději nehnojím, nezalévám - byla by moc vysoká, kácela by se. Raději plné slunce, mají jemné květní stvoly, tendence váhnout se ve stínu. Mají jemňounké květy, nádherně doplňují růže.
Shenandoah pak patří k mým oblíbencům ( je na f. na předcházející straně s M.M.Lightem ), má bordové květy, sluncem se ( cca v červenci ) listy od špiček probarví do bordova. Podzimní barvy - k bordo se přidává žlutá a zlatá.
V zimě poměrně brzo lehá ( neva ).

Misc. Sioux je jeden z mých nejoblíbenějších Misc. Patří k nižším ( cca 120 - 150 cm v květu ). Potřebuje nějaký čas, pomaleji se zahnízďuje i následně poměrně pomalu přirůstá ( = tak akorát ). Krásně lulaťoučký tvar trsíku, listy proti ostatním Misc. má světlejší, trochu příměsi žluté ( není to ta lahvově zelená )
Nádherně se podzimně barví - mosaz, měď, bordo.

P1130065.JPG

vpravo, 7.10
Poslední úprava: 10. říj 2012 21:56 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, helena, Kachnishte

Re: Trávy II. 10. říj 2012 22:09 #284269

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kveto DEKUJU.
S Warriorem jsi me pekne vystrasila, kdyz je i pro tebe vysoky.Ale vsadila jsem vsechny tri na neprilis urodno a kypro, tak se uvidi.Prosa jsou kouzelne jemnoucky, ale ruze tam dat nelze, nevykutam v tom miste dost hluboko.

Re: Trávy II. 10. říj 2012 22:27 #284275

• Květa
  • Moderator
EvoI, doplněk k Warioru - vysoký.
Opravdu u mne se travám vede. V té černozemi , jemné, s pískem, se nemusí moc snažit, přirůstání jim jde lehko. Když je sucho, zalévám. V posledních letech navíc vláhuje Sv. Petr dostatečně.
Pro ilustraci - u nás je výška Arundo donax Variegáta udávána ke 2 m. U mne dorůstal 4,2 m.

Růže u mne naopak vysoké nebývají, namrzají.

Čili pro mne jsou použitelné pouze nízké kultivary panicum ( ptž. jsou min. o půlku vyšší než je udáváno ), do zadních partií záhonů pak raději Misc., nejsou průhledné.
asi bych někde našla i lepší fotku, ale tahle postačuje. Vzaději vlevo je kultivar panicum, výšku má udávanou 90 cm ( schválně kvůli ní jsem ho kupovala ). U mne 1,5 m.

P1130058.JPG

Takže se v. Wariora neboj - uvidíš, jak se mu u tebe bude líbit.
Poslední úprava: 10. říj 2012 22:28 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., hespa1, evai

Re: Trávy II. 20. říj 2012 16:48 #284472

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Moje neznámá tráva se hezky barví.

Příloha trava.JPG nebyla nalezena.

Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Trávy II. 04. lis 2012 22:04 #285027

• Květa
  • Moderator
Včera jsem viděla to, co jsem ještě nikdy u nás v zahradě neviděla..

kvetoucí Miscanthus sin.var. condensatus - Cabaret !

mně oba M.s.var.c. - Cabaret i Cosmopolitan letošní zimu nepřežily, Cosmopolitan lavíroval již delší dobu. Cabaret mám již nový ( je to prostě skvostný kultivar )

Kvetení mne velmi překvapilo, má být pozdní, nestíhat. Navíc, květy jsou pěkné - což u pozdně kvetoucích Misc. nebývá pravidlem.

Ten Liberec se nezdá :laugh: .

EvoL, velmi tě prosím o zdokumentování, o fotku na KR.
Poslední úprava: 04. lis 2012 22:05 od Květa.

Re: Trávy II. 05. lis 2012 07:08 #285047

• amazonka01
  • Administrator
Květa napsal:
Včera jsem viděla to, co jsem ještě nikdy u nás v zahradě neviděla..

kvetoucí Miscanthus sin.var. condensatus - Cabaret !

mně oba M.s.var.c. - Cabaret i Cosmopolitan letošní zimu nepřežily, Cosmopolitan lavíroval již delší dobu. Cabaret mám již nový ( je to prostě skvostný kultivar )

Kvetení mne velmi překvapilo, má být pozdní, nestíhat. Navíc, květy jsou pěkné - což u pozdně kvetoucích Misc. nebývá pravidlem.

Ten Liberec se nezdá :laugh: .

EvoL, velmi tě prosím o zdokumentování, o fotku na KR.
dik za nakopnuti, Cabaret jsem mela. Odesel loni, prislo mi to jako kombinace mrazu a sucha. Sucho mi tu fakt nehrozi, a snih by mohl eliminovat ten mraz. Poridim znova :)
Moderátoři: Eva L., Květa