Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trávy II.

Re: Trávy II. 05. lis 2012 07:53 #285048

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Květa napsal:
Misc. Sioux je jeden z mých nejoblíbenějších Misc. Patří k nižším ( cca 120 - 150 cm v květu ). Potřebuje nějaký čas, pomaleji se zahnízďuje i následně poměrně pomalu přirůstá ( = tak akorát ). Krásně lulaťoučký tvar trsíku, listy proti ostatním Misc. má světlejší, trochu příměsi žluté ( není to ta lahvově zelená )
Nádherně se podzimně barví - mosaz, měď, bordo.

P1130065.JPG

vpravo, 7.10
Ahoj a znovuzdravím všechny zde milé diskutující. Dlouho jsem tu nebyla, ale to neznamená, že jsem dění na KR nevnímala a na zahradě nic nedělala. Jen jsem po té pauze sbírala odvahu se zapojit.

Měla jsem v létě období, kdy mi to na zahradě moc nešlo- ale to jsem asi nebyla sama. Chyběl ten správný impuls, jediný, k čemu jsem se dokopala, že jsem plela a udržovala v záhonech pořádek a něco málo objednala od Florianuse (malé a nezakořeněné nic-zklamání) a Flose (hezké, ale nedá se nic vyfotit, letos to sedělo a kořenilo)
Prosím k Misc. Sioux a Septemterrot - přijde mi teď zásilka od milé dodavatelky (nebudu konkrétní :) ) a tyto 2 trávy tam budou, ale teď se bojím, kam s nimi na zimu, aby ji přežily. Skleník nemám, a bezmrazý sklep taky ne. Tak jedině na záhon, přikrýt fólií netkankou a chvojím? A mám přikrýt i 3 v létě zasazené molinie od Flose chvojím - pro jistotu?
Díky.
P.S. Něco jsem i fotila, tak snad se budu moci v zimě pochlubit. Ale trávy- to je u mě ZATÍM bída. Slibuji, že napravím :) .
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Trávy II. 05. lis 2012 08:53 #285049

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Tak mě odešel Misc. Cabaret už předloni (doufám, že se nepletu). Já mám zas naopak podezření na vyhnití (velké vlhko v záhonu). Pořizovat už (asi) nebudu, nevím, kam bych ho dala.

Miško, Misc. Sioux a Septemberrot jsem sázela (malé sazeničky) cca před 2 měsíci, a doufám, že normálně přezimují, že to nejsou citlivky.

Květo, můžu prosit o doplnění/zkušenost? Díky.

Re: Trávy II. 05. lis 2012 20:31 #285065

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
amazonka01 napsal:
Květa napsal:
Včera jsem viděla to, co jsem ještě nikdy u nás v zahradě neviděla..

kvetoucí Miscanthus sin.var. condensatus - Cabaret !

mně oba M.s.var.c. - Cabaret i Cosmopolitan letošní zimu nepřežily, Cosmopolitan lavíroval již delší dobu. Cabaret mám již nový ( je to prostě skvostný kultivar )

Kvetení mne velmi překvapilo, má být pozdní, nestíhat. Navíc, květy jsou pěkné - což u pozdně kvetoucích Misc. nebývá pravidlem.

Ten Liberec se nezdá :laugh: .

EvoL, velmi tě prosím o zdokumentování, o fotku na KR.
dik za nakopnuti, Cabaret jsem mela. Odesel loni, prislo mi to jako kombinace mrazu a sucha. Sucho mi tu fakt nehrozi, a snih by mohl eliminovat ten mraz. Poridim znova :)

cituju i sebe, jako aby si EvaL povšimla, že... :P
musím ještě dodat, že jsem prohlížela u ní oba M. - Cosmopolitan i Cabaret. Koukala jsem se na listy obou několikrát. Cabaret má mít bílou středem listu, Cosmopolitan bílou linku po okrajích. Poměrně širokou. Moje rostliny vypadaly celkem podle předpisů, nicméně - na někt. listech bylo proužků více, někt. zalbínovatěly zcela. Rozdíly mezi nimi se pak dost stíraly. Naštěstí mi ani jedna rostlina nepociťovala touhu zrevertovat zpět k čistě zelené. V podstatě se nejvíce lišily mohutností a šířkou listu. Mohutnější byl Cosmopolitan, působil i více bíle. Je v trialech lépe hodnocen.
ale...
Cosm. jsem měla pár chlupový, Cabaret sazenici z 2l - oba sázeny na jaře, měly dost času se chytit norm. zeminy.
A teď proč to píšu - první zimu jsem měla Cosm. na místě, kde se dlouho drželo vlhko ( na podzim i na jaře ). Málem mi odešel, na jaře jsem z něj měla jediný zbylý pučík. Přesadila jsem ho na sušší místo, pár let přežíval.
Cabaret od počátku byl fajn. Přirůstal, přežíval bez problémů moje mrazy. Nesvazovaný, nenakrývaný. Vytvořil koláč o průměru cca 1 m a mne nenapadlo nic lepšího než celý trsanec přemístit o cca 5 m - loni na jaře. Nebyl sám, takhle velké trsy jsem přesazovala cca 3 a ani jeden z nich nepřežil let. zimu. Jiné - menší - rostliny transport přežily bez úhony.
info, kt. se ke mně dostalo :
Cabaret i jinde přirůstá daleko lépe
s letošní zimou měly oba problémy
+ ( + i Skalniččina zkušenost ) - tendence k vyhnívání
---
Amazonko, pokud píšeš, že máš hodně mokrý pozemek - pls. pak info jestli ti Cabaret bude schopen přežít - zejména předjaří.
( mmch. jednoho z Morning Lightů pěstuju v čistém písku. Občas si dělám legraci, že hydroponicky. Když zbyde hnojivo, cmrndnu k němu. Je narostlejší než druhý - pěstovaný v úrodné zemi.. :laugh: )
Poslední úprava: 05. lis 2012 20:33 od Květa.

Re: Trávy II. 05. lis 2012 20:55 #285066

• Květa
  • Moderator
skalnička napsal:

Miško, Misc. Sioux a Septemberrot jsem sázela (malé sazeničky) cca před 2 měsíci, a doufám, že normálně přezimují, že to nejsou citlivky.

Květo, můžu prosit o doplnění/zkušenost? Díky.

Mám pouze Sioux. Putovní, taky už byl několikrát pozdě na podzim přemisťovaný. Naprosto bez problémů.
( :laugh: dědečkem Siouxů od Dresly je můj Sioux. Před lety jsem jí kousek dávala, s tím, že teorie praví - přirůstá pomalu, chce čas než se usídlí. Praxe u mne se od teorie nelišila. Můj opečovávaný, hnojený....
Sioux přišel k Dresle, na pole, nezaléván, v jílu. Plivnul pod sebe a má ho lepší než já. Jíl mu svědčí. )

Septemberrot jsem viděla u ní, krásná rostlina, vysoko nad trsem kvetoucí. V době, kdy jsem ho viděla nebyl zabarvený.

Oba jsou moc pěkné a naprosto bezproblémové.

Miško - k moliniím. Mám tři kultivary. Podle mne nepotřebují před zimou žádnou péči, spolehlivě přežijí. Mají tenčí květní stvoly, první souvislejší sníh je položí. Nechávám tak, do jara. Nesvazuju.
Miško - až přijdou Misc. - vytáhni je z květníčku. Měly by být prokořenělé, celkem hustá síť. Moje doporučení - zasaď je tak jak jsou ( neořezávat, neporušovat koř. bal. ) ven. Ne hlouběji než rostly v květníčku ( tzn. vršek květníku = úrovni půdy ). Neořezávat brka.
Můžeš klidně na prozatímní místo, na jaře ( koncem března, zač. dubna, podle počasí ) je pak umístit na trvalé. Teď už kořeny nedělají.
Poslední úprava: 05. lis 2012 20:56 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: helena, evai, jana H

Re: Trávy II. 05. lis 2012 21:15 #285069

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Septemberrot jsem fotila na DODu.Taky se mi moc líbil.Jakpak se asi vybarvil o měsíc později?
2_2012-11-05.JPG
Následující uživatel poděkoval: Květa, evai

Re: Trávy II. 05. lis 2012 21:24 #285070

• Květa
  • Moderator
no :laugh:
Septemberrot je tráva jednoho z nejvýznamnějších šlechtitelů Němce E.Pagelse, obdržela hodnocení AGM ( tj. špica )
a píše se o ní :
Flowers early September.
Foliage height 1.4m.
Flowering stems 2.4m.
Leaves with large white midrib turn a rich red orange colour in November. Good spacing between erect, silvery, red flower heads, which are held well above the foliage.
Graceful, elegant, airy.
Excellent colour, the best for late season effect. (name in English: September red)
text převzat z RHS trialu .
Poslední úprava: 05. lis 2012 21:25 od Květa.

Re: Trávy II. 06. lis 2012 08:08 #285080

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Díky za rady ohledně zazimování. Dopřeju jim tedy dle návodu a zkusím vybrat prozatímně chráněnější místo. Jsme v tzv.mrazovém ďolíku a to doslova, takže hlavně předjarní a jarní mrazíky to dost kosí.
Pravnukovi Siouxe vyřídím pozdrav od dědy :cheer: .
Mišpul, díky za připomenutí fota z Dodu, moc jsem ho obdivovala právě z Tvých fotek a těšila se na něj, protože jsem měla zprávu, že ten nezmrzl.
Ad molinie - ono není co k rozvalení, protože sazenice vypadá snad úplně stejně, jak přišla. A to už je v zemi od července. Tak snad vytvořila pořádný kořenový bal na úkor stvolů a příští rok to ukáže.
Moc se těším, jak se mi pak ty záhony zatrávujou, zaastrujou a vůbec dorostou do krásy. Ještě že letos to vyřešil verbenní lesík :) .

Re: Trávy II. 07. lis 2012 06:44 #285103

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Květa napsal:
Včera jsem viděla to, co jsem ještě nikdy u nás v zahradě neviděla..

kvetoucí Miscanthus sin.var. condensatus - Cabaret !

mně oba M.s.var.c. - Cabaret i Cosmopolitan letošní zimu nepřežily, Cosmopolitan lavíroval již delší dobu. Cabaret mám již nový ( je to prostě skvostný kultivar )

Kvetení mne velmi překvapilo, má být pozdní, nestíhat. Navíc, květy jsou pěkné - což u pozdně kvetoucích Misc. nebývá pravidlem.

Ten Liberec se nezdá :laugh: .

EvoL, velmi tě prosím o zdokumentování, o fotku na KR.

Nebýt Květy, tak ani netuším, co mám na zahradě za "zázrak". Je fakt, že Cabaret ještě nikdy nekvetl, letos poprvé. Nevím proč, jen si myslím, že je to možná díky inverzi (mimo jiné), kdy tu bývá tepleji, než v nížině.

Cabaret.JPG

Cabaret1.JPG
Následující uživatel poděkoval: skalnička, helena, mišpule

Re: Trávy II. 07. pro 2012 20:17 #285659

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Květo, mohla bych poprosit o radu?
Růžově jsem prozatím saturována a vymýšlím, co dát jako vhodné doplnění mezi růže. A čím dál více se mi zamlouvá představa růžových keřů obklopených převážně trávami. Spíše tedy růže vznášející se nad trávami nebo prolínající se s trávami.
Jaké trávy by byly vhodné? Poloha: ne celodenní úpal, spíše kombinace slunce - polostín. Moc děkuji.

Re: Trávy II. 07. pro 2012 22:01 #285665

• Květa
  • Moderator
Heleno, velmi ráda se zapojím - víš, že srdcem jsem pořád "trávařka".

O výsadbu růží a travin se snažím - někdy úspěšně, jindy méně. Odpověď na to jakou - ale není úplně stručná. :lol: Koneckonců, máme před sebou zimu, aspoň se nám ( třeba ) trochu čekání zkrátí.

Použitelných travin je celá řada.
Záleží na tom, co od nich chceš.
Dají se vybrat trávy nízké ( do cca 20 - 50 cm ).
Pak do metru ( či lehce nad něj )
vysoké ( kolem 1,5 m buď v trsu nebo v květu - v tomto případě i vyšší )

a aby to nebylo úplně jednoduché - lze vybírat mezi stálezelenými ( většinou nízké, často s nenápadnými květy ) x časně rašícími ( většinou kvetou dříve - někt. již v létě - a květní brka se kácí již s prvním sněhem ) x pozdní ( podzimní ). Jejich krása pak končí cca v pol. února.

No a jelikož jsou šlechtitelé pilní, u mnohých existují mutace v žluté či bílé variegátnosti, popřípadě modravé listy.

Nejdříve tedy : jakou výšku ?
Následující uživatel poděkoval: helena
Moderátoři: Eva L., Květa