amazonka01 napsal:
Květa napsal:
Včera jsem viděla to, co jsem ještě nikdy u nás v zahradě neviděla..
kvetoucí Miscanthus sin.var. condensatus - Cabaret !
mně oba M.s.var.c. - Cabaret i Cosmopolitan letošní zimu nepřežily, Cosmopolitan lavíroval již delší dobu. Cabaret mám již nový ( je to prostě skvostný kultivar )
Kvetení mne velmi překvapilo, má být pozdní, nestíhat. Navíc, květy jsou pěkné - což u pozdně kvetoucích Misc. nebývá pravidlem.
Ten Liberec se nezdá

.
EvoL, velmi tě prosím o zdokumentování, o fotku na KR.
dik za nakopnuti, Cabaret jsem mela. Odesel loni, prislo mi to jako kombinace mrazu a sucha. Sucho mi tu fakt nehrozi, a snih by mohl eliminovat ten mraz. Poridim znova

cituju i sebe, jako aby si EvaL povšimla, že...

musím ještě dodat, že jsem prohlížela u ní oba M. - Cosmopolitan i Cabaret. Koukala jsem se na listy obou několikrát. Cabaret má mít bílou středem listu, Cosmopolitan bílou linku po okrajích. Poměrně širokou. Moje rostliny vypadaly celkem podle předpisů, nicméně - na někt. listech bylo proužků více, někt. zalbínovatěly zcela. Rozdíly mezi nimi se pak dost stíraly. Naštěstí mi ani jedna rostlina nepociťovala touhu zrevertovat zpět k čistě zelené. V podstatě se nejvíce lišily mohutností a šířkou listu. Mohutnější byl Cosmopolitan, působil i více bíle. Je v trialech lépe hodnocen.
ale...
Cosm. jsem měla pár chlupový, Cabaret sazenici z 2l - oba sázeny na jaře, měly dost času se chytit norm. zeminy.
A teď proč to píšu - první zimu jsem měla Cosm. na místě, kde se dlouho drželo vlhko ( na podzim i na jaře ). Málem mi odešel, na jaře jsem z něj měla jediný zbylý pučík. Přesadila jsem ho na sušší místo, pár let přežíval.
Cabaret od počátku byl fajn. Přirůstal, přežíval bez problémů moje mrazy. Nesvazovaný, nenakrývaný. Vytvořil koláč o průměru cca 1 m a mne nenapadlo nic lepšího než celý trsanec přemístit o cca 5 m - loni na jaře. Nebyl sám, takhle velké trsy jsem přesazovala cca 3 a ani jeden z nich nepřežil let. zimu. Jiné - menší - rostliny transport přežily bez úhony.
info, kt. se ke mně dostalo :
Cabaret i jinde přirůstá daleko lépe
s letošní zimou měly oba problémy
+ ( + i Skalniččina zkušenost ) - tendence k vyhnívání
---
Amazonko, pokud píšeš, že máš hodně mokrý pozemek - pls. pak info jestli ti Cabaret bude schopen přežít - zejména předjaří.
( mmch. jednoho z Morning Lightů pěstuju v čistém písku. Občas si dělám legraci, že hydroponicky. Když zbyde hnojivo, cmrndnu k němu. Je narostlejší než druhý - pěstovaný v úrodné zemi..

)