Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trávy II.

Re: Trávy II. 07. pro 2012 22:24 #285669

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Můžu taky? :) já bych si představovala např.k Artemis bílozelenou trávu která nekvete a dosahuje asi 60 cm ...je nějaká taková? Děkuji velmi
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Trávy II. 07. pro 2012 22:45 #285672

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jano, v tomto případě by přicházely v úvahu... ech občas nedodržím výšku.. a kvetou ;) :

Chasmanthium latifolium 'River Mist'
( sice ho mám, ale nevysadila jsem ho ještě )
bigbloomersflowerfarm.blogspot.cz/2009/0...lium-river-mist.html
( kvete, ale kouzelně, květy nejdříve krátce a nevýrazně narůžovělé, pak prozelenají - to by šlo, ne ? a květy jsou později na podzim )

trocha stínu i když uvádí i plné slunce, nemám ověřenou mrazuodolnost a to, jestli nepatří mezi nerosty. Nevariegátní kultivar je užasný.

následující již tolik nevyhovují požadavkům - nějaký vždy nesplňují :
trsnatá, časně rašící Calamagrostis acutiflora Overdam - ta tedy také kvete, mohla bych vyhrabat fotku. Květy jako kapky rosy, jemňoučké. Nejdříve bordo až růž. - pak zezlátnou. Dají se velmi brzo odstranit. V trsu 60, v květu nad metr.

- svítivě bílá, cca 40 Arrhenatherum bulbosum 'Variegatum' ( taky kvete :laugh: , - efekt jaro a podzim, v květu zatahuje a objeví se znovu )

- příp. by se dalo vybírat mezi stálezelenými carexy - nenápadně kvetoucí cca 40, odnožující, Carex morrowii "Variegata" ( špinavě bílý okraj, slabá linka ), svítivě bílý Carex morrowii Silver Sceptre...

u všech bych mohla vytáhnout nějakou f.
třeba si ještě na něco vzpomenu...

edit - Phalaris arundinacea tu ale nedoporučuju, příliš odnožuje.
Poslední úprava: 07. pro 2012 23:07 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Kachnishte

Re: Trávy II. 08. pro 2012 11:15 #285689

• jana H
  • Platinum Boarder
Květo, jsi fakt skvělá,děkuji,všechno jsem si našla a trošinku se v té španělské vesnici začínám orientovat :up

Re: Trávy II. 08. pro 2012 13:53 #285691

• Padretti
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 114
jana H napsal:
Můžu taky? :) já bych si představovala např.k Artemis bílozelenou trávu která nekvete a dosahuje asi 60 cm ...je nějaká taková? Děkuji velmi

Jano, napada me, ze Artemis by slusela spolecnost Molinia caerulea 'Variegata', trsnata uhledna trava 40/60 cm, sice kvete ale velice decentne, je to trava, ktera vydrzi vse. Prestoze preferuje vlhci stanoviste, velice se ji dari i na beznem zahone.

www.google.cz/search?hl=cs&q=molinia%20c...XDUJy7LuiF4ATFsYG4Dw

Jinak skvelou novinkou mezi ostricemi a pro Tvuj zamer mozna nejlepsi volbou je Carex brunnea 'Variegata', opet trsnatá, temer nekvete 30/40 cm.
mrkni na ni:
www.google.cz/search?hl=cs&q=molinia%20c...382&biw=1280&bih=709

Re: Trávy II. 08. pro 2012 14:51 #285692

• jana H
  • Platinum Boarder
Padretti,moc děkuji,mám večer co studovat :up

Re: Trávy II. 08. pro 2012 16:16 #285693

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Květo, juchů, díky.

Jdu na podrobnosti:
1) trávy nízké - ano, ty určitě. V popředí mám většinou nižší růže, takže tam by začínaly nižžší trávy.
2) trávy kolem metru - také ano. A to spíše ty nižší, které mají i s květem 1-1,3 m (cca), nebo takové co nekvetou a jsou zhruba takto vysoké.
3) trávy vysoké - ne. Nemám na ně místo.

Stálezelené x časněrašící x pozdní - zimní zahradě moc neholduji, takže mě netrápí, jak kytky v zimě vypadají. Pokud u nás zima probíhá, jak má, tak máme alepoň 30 cm sněhu a stejně nic není vidět. Podřídila bych toto hledisko tomu, aby byly trávy krásné, když růže kvetou - cca od konce června do září (ev. později).

Mutace - tady jsem na rozpacích. Růže nemám tón v tónu, ale jde o barevné skvrny, trávy by je měly sjednocovat, ale ne fádně. Takže nějaká jemná mutace ano, ale ponechám to na tobě.
Poslední úprava: 08. pro 2012 16:17 od helena.

Re: Trávy II. 08. pro 2012 16:32 #285694

• Květa
  • Moderator
Luku, pěstuješ obě trávy ? Pokud ano, ráda nasosám tvé poznatky a zasunu je do hlavy.

obě trávy jsem měla ( mám ) a neuváděla jsem je záměrně.
ad Molinia caerulea 'Variegata' - nemám s ní dobré zkušenosti ( může být třeba místem, netuším ). V Troji s ní mají osazenou takovou stráňku u vchodu, vypadá hezky.
U mne prostě nejde. Měla jsem několik kusů, nedařilo se jim, postupně zašly. Zbylo mi jedno nedochůdče. Mj., jako první u mne chytá rez travní ( a pak na ni není hezký pohled ).

ad Carex brunnea 'Variegata'. Viděla jsem prodávat Variegata, více bílou Jenneke a zelenolistý Magic Green.
Koupila jsem si Variegatu a Magic Green, ve výprodeji, pozdě na podzim. Zajímalo mne ověření mrazuodolnosti, á 10,- Kč/kus mi nevadilo. Nějaké prameny totiž uváděly, že by u nás měla být přezimováníschopná, v jiných jsem se dočetla i o max. zoně 8. Přes zimu jsem je měla v bezmrazu, na jaře zasadila - aby se stihly usadit. Příští zimu nepřežila ani jedna.
Obě jsou stálezelené ... tím začínají problémy. Podotýkám, že se jednalo o u mne "běžnou" zimu - tj.- pravda - teploty - 22.st, nicméně izolující sníh. Obdobné choulostivky tyto podmínky daly.

Letošní zimou byly zdevastované i ony hodně odnožující ( bujně rostoucí ) stálezelené c. morrowii.
Následující uživatel poděkoval: helena, jana H

Re: Trávy II. 08. pro 2012 17:39 #285695

• Padretti
  • Senior Boarder
Květo,
Ani jednu z trav bohuzel nemam. Molinii pestuji pouze cistou M. caerulea a ta je u me nezmar, rzi netrpi a nekdy se i preseva. Je pravda, ze ta Carex muze byt choulostivejsi pres zimu, ale pokud je mezi ruzemi, ktere se stejne zakryvaji, tak lehci chvojovy kryt by ji mel od zmrznuti uchranit. Obe travy nabizi ve velkoobchode Pesickova, tak jsem predpokladal, ze by mohly byt dobrou volbou, zvlaste uvazime-li specifika Janinych pozadavku:)) Ale je pravda, ze neni nad osobni zkusenost. Priste budu doporucovat rostliny se kteryma se potykam sam. Ale to vlastne taky nefunguje, protoze co roste jednomu neroste druhemu a naopak, tak nevim, kytky jsou nevyzpytatelni previti:))A basta:))
Následující uživatel poděkoval: helena, jana H, mišpule

Re: Trávy II. 09. pro 2012 10:53 #285702

• Padretti
  • Senior Boarder
Květo, nemáš náhodou zkušenosti se Sesleria autumnalis, mám ji již delší dobu v hledáčku. Zajímá mě i jak je na tom s podzimním vybarvením:)

Ď Luke

Re: Trávy II. 10. pro 2012 18:16 #285723

• Květa
  • Moderator
Luku, :laugh: :laugh: , jj, jsou to záhady, proč u někoho bují a u druhého chřadně..

ad ing. Pešíčková - jezdívávám k ní moc ráda nakupovat, dostanu se tam ale málokdy. :(
Pochybuji, že by onen C.br. vydržel pod nakrytím - ale nikdy neříkej nikdy, že... :laugh:
Myslím si o něm, že je použitelný pouze jako dekorace do podzimních truhlíků.

ad Sesleria autumnalis - nemám ji, u nikoho jsem ji ani neviděla. V podstatě ji znám pouze z fotek - takové ty Oudolfovy rozvolněné prérie..
Ona je zajímavá květenstvím ( od srpna ), začíná tmavou "štětkou" ( cca 4-9 x 1 cm ), kt. se postupně přebarví do stříbrna. Na trsu bývají čerstvě nakvetlé květy i ty stříbrné, což dělá zajímavý dvoubarevný efekt. Květy vydrží i přes zimu. Píší, že je časně rašící - poloevergreen. Zřejmě záleží na způsobu zimy ( zóně, teplotě, sněhu ).
Podzimní zabarvení listů - prodejci uvádějí zlaté ( to si překládám jako slámové :laugh: , tzn. nevýznamné ). Tolerantní vůči suchu, vypořádá se s kořeny keřů = nezmar.

Pěstuju pouze S.nitida - ptž. má modravé zabarvení a kvete již na jaře.

Heleno, odpovím, jen mám momentálně vymeteno v hlavě ( odhazovala jsem sníh a chce se mi chrnět :unsure: )
Následující uživatel poděkoval: evai, jana H, Padretti
Moderátoři: Eva L., Květa