Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trávy II.

Re: Trávy II. 10. pro 2012 19:20 #285726

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Květo, žádný spěch, zima dlouhá. Ideální po Novém roce. :)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Trávy II. 10. pro 2012 19:48 #285729

• Padretti
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 114
Květo, děkuji Ti za zevrubné informace, jsi travní génius:silly: Pristi rok S. autumnalis vyzkouším a na oplátku poreferuji:)

Luke

Re: Trávy II. 11. pro 2012 16:23 #285742

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Luku, těším se.

Ona S.a. zřejmě ( aspoň tak mi to připadá ) chce být vysazená po více kusech nebo opakovaně. Opravdu krásná je v těch prérijních výsadbách ( na kt. nemám prostor :( ). Soudě podle tvé f. zazimovaného rosaria ty ano. :up
Ještě se koukni na odkaz ( neviděl-lis ho ) - detail trsu v době květu davesgarden.com/guides/pf/showimage/217830/. Je vidět stárnutí trsu, možná ho na jaře neostříhali. Možná jí bude dobře zasunuté trochu do pozadí - aby příp. nebyly vidět tyhle staré listy.

moc se mi líbí thegardenwanderer.blogspot.cz/2009/02/all-gardens.html ( např. thegardenwanderer.blogspot.cz/2009/02/all-gardens.html
Hermannshof [Part I] [Part II] [Part III] )
Následující uživatel poděkoval: helena, Kachnishte, mišpule, Padretti

Re: Trávy II. 11. pro 2012 17:01 #285745

• Padretti
  • Senior Boarder
Květo díky moc za odkazy. The Garden Wanderer jsem neznal, hned si to ukladam do oblibenych. Tolik odkazu na skvele zahrady pohromade:) To je super!

Jinak presne tyhle prirode blizke vysadby miluju, o neco podobneho se pokousim i na nasi zahrade. S. autumnalis chci prave vysadit v monokulture na svahy kolem jezirka. Musim se vsak ovladat, aby mi ten minimal koncept vydrzel, ted mam tendenci cpat vsude ruze, hehehehe:lol:

Re: Trávy II. 11. pro 2012 17:05 #285746

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Neboj,to se překlene z růží na trávy,pak na podzimní astry,časně jarní trvalky,jedovky,hortenzie...záchvaty se budou střídat :P :laugh:

Re: Trávy II. 11. pro 2012 17:09 #285747

• Květa
  • Moderator
helena napsal:
Květo, juchů, díky.

Jdu na podrobnosti:
1) trávy nízké - ano, ty určitě. V popředí mám většinou nižší růže, takže tam by začínaly nižžší trávy.
2) trávy kolem metru - také ano. A to spíše ty nižší, které mají i s květem 1-1,3 m (cca), nebo takové co nekvetou a jsou zhruba takto vysoké.
3) trávy vysoké - ne. Nemám na ně místo.

Stálezelené x časněrašící x pozdní - zimní zahradě moc neholduji, takže mě netrápí, jak kytky v zimě vypadají. Pokud u nás zima probíhá, jak má, tak máme alepoň 30 cm sněhu a stejně nic není vidět. Podřídila bych toto hledisko tomu, aby byly trávy krásné, když růže kvetou - cca od konce června do září (ev. později).

Mutace - tady jsem na rozpacích. Růže nemám tón v tónu, ale jde o barevné skvrny, trávy by je měly sjednocovat, ale ne fádně. Takže nějaká jemná mutace ano, ale ponechám to na tobě.

Heleno, jdem na to :laugh: .
Jen - jde o moje zkušenosti - a nemám k nim moc oponentury. Třeba za čas zjistím, že fše je jinak..
Samo jsem ovlivněná tím, co se mi líbí a čemu se u mne líbí.

barevné -
natahala jsem si domů poměrně velké množství variegátních rostlin, traviny nevyjímaje. Dneska si nové již nekupuji, ba dokonce od stávajících upouštím ( přirozná odúmrť, nenahrazuji ).
žluté - zůstaly mi nějaké pruhované miscanthusy, hakonky.
červené/bordo - moc jich u nás nepřežívá, pouze Imperata c. Red Baron + na přelomu léta a podzimu do bordova se zbarvující prosa.
hnědé - na lem hnědé carexy
bílé - miscanthusy, Arrhenatherum bulbosum 'Variegatum'. Měla jsem i Calamagrostis acutiflora Overdam.
spolu s bíle variegátními trávami jdou krásně k růžovým růžím modravé. Tam lze vybírat z pros, festuca, sesleria nitida.
Calamagrostis a. Overdam ( konec dubna )

hosty-9.JPG

sesleria nitida - čas dtto
P1030990.JPG

Obě patří mezi časně rašící ( tj. i kvetoucí ) trávy. Jinak v podstatě trávy ( dorostou konečné výšky a ) kvetou spolu s druhým flórem růží. Mně to vyhovuje - vzhledem k omrzání růží.
Ještě zmíním - "trávového" efektu ( cca 60 cm výšky ) se dá dosáhnout vysazením denivek nebo sibiřských kosatců. Oživí záhon v době, kdy růže mají pausu.
dříve zmiňovaná Molinia caerulea variegata - 2 sazenice, 3 leté ( ! ) konec května

P1080280.JPG

P1080868.JPG

Calamagrostis acutiflora Overdam - konec června, v květu. Pak se květy "stáhnou" a zeslámovatí.

Báječnou trávou jsou vysoké molinie. V trsu do metru, ale květy se trčí vysoko, vysoko ( tady končí na v. 2 m ). Na snímku je Molinia arundinacea Windspiel ( mám ještě vyššího Skyracera ) . Blbě se fotí. F. konec července. Pak zezlátne.

P1090357.JPG
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, mišpule, Padretti

Re: Trávy II. 11. pro 2012 17:30 #285748

• Květa
  • Moderator
Mišpule :lol: :lol: :silly:
jj, jednak v roce ( podle toho, co zrovna kvete ), druhák ale v letech.. a nedejbože, když je člověk sysel.

Luku, jsem ráda, že jsem obohatila záložky :laugh: . Krásná je tam právě prérijní
Hermannshof ( se blbě zobrazil odkaz )
Oudolfova
nebo trávového guru Pagelse. U ní mne překvapilo, kolik je vysazeno kvetoucích ( resp. ne - trav ).

Se mi špatně vybírají fotky - nemám je seřazené podle rostlin, ale podle let. Takže skáču z jedné trávy na druhou, snažila jsem se vybrat ty o kt. jsme se tu již bavili.
Někt. f. jsou teda ne moc representativní - ukazují buď trávu s plevelem nebo třeba ve fází, kdy se moc nefotí - není ještě nej. Příp. nedařící se ( variegátní molinie )
Myslím si ale, že právě dávají představu - jak opravdu vypadá v roce.
Poslední úprava: 11. pro 2012 17:31 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: helena, mišpule, Padretti

Re: Trávy II. 11. pro 2012 18:02 #285749

• Padretti
  • Senior Boarder
Kveto, diky za fotos, jak Ti roste ten Skyracer? Ja mam u jezirka tri, druhym rokem a porad nejak "sedi" :dry:

Re: Trávy II. 11. pro 2012 20:16 #285752

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Květo, první lekce výborná. :up Díky.
Moc se mi tvarem trsu zamlouvá Calamagrostis acutiflora Overdam.
Ze seslerií mám Sesleria heufleriana. Podívám se i po dalších. Jak moc se rozrůstají?
To je právě problém u sibiřských kosatců - silně se rozrůstají a vyholujií se středy. Denivky, které mám, jsou pěkné první část léta, pak zatahují listy a rozrůstají se jako plevel.
Raději trávy.

Re: Trávy II. 25. pro 2012 23:00 #285835

• Květa
  • Moderator
Heleno, OK, nepřemlouvám.

Moje sesleria se moc nerozrůstá. Zůstává ukázněná, v trsíku ( průměr cca 40 cm ). Ona se velmi snadno v případě potřeby přesazuje, umenšuje, zmlazuje. Už jsem s ní hýbala xkrát.

Luku ad Skyracer.
Moc k němu nemám co říct - a to z následujících důvodů. Sice ho mám sázený na jaře 2007 ( možná i o rok dříve ) - takže je u mne již dostatečně dlouho. Ale - zasadila jsem ho do Pompejí ( musím popsat - cca 10 cm písčité hlíny, pod ní pak ukrytý/zaházený čistý písek. Textilka, kačírek ). Sucho, nelze hnojit granulátem, zálivkovým hnojením na něj kašlu.
Při sázení jsem se domnívala,jak pěkná by mohla být skupinka 3 různých trav - zasadila jsem pospolu Miscanthus s. M.Light, Panicum v.Shenandoah a právě Skyracera.
Výsledek nevalný, žádný jásot. I bych ho přesadila, ale nemám vhodné místo.
Takže ho zanedbávám. Ani jsem mu nezvětšovala díru v textilce, má ji asi půlmetříkovou. Tu - i v těhle nepříznivých podmínkách - vždycky vyplní, jestli by chtěl víc prostoru - má smůlu :huh: . Mně na něm štve, že nikdy nemá vysoko květní klasy. Není se čemu divit, kde by k růstu sebral energii, že...
Snad mu někdy důstojné místo najdu..
Následující uživatel poděkoval: helena
Moderátoři: Eva L., Květa