helena napsal:
Květo, juchů, díky.
Jdu na podrobnosti:
1) trávy nízké - ano, ty určitě. V popředí mám většinou nižší růže, takže tam by začínaly nižžší trávy.
2) trávy kolem metru - také ano. A to spíše ty nižší, které mají i s květem 1-1,3 m (cca), nebo takové co nekvetou a jsou zhruba takto vysoké.
3) trávy vysoké - ne. Nemám na ně místo.
Stálezelené x časněrašící x pozdní - zimní zahradě moc neholduji, takže mě netrápí, jak kytky v zimě vypadají. Pokud u nás zima probíhá, jak má, tak máme alepoň 30 cm sněhu a stejně nic není vidět. Podřídila bych toto hledisko tomu, aby byly trávy krásné, když růže kvetou - cca od konce června do září (ev. později).
Mutace - tady jsem na rozpacích. Růže nemám tón v tónu, ale jde o barevné skvrny, trávy by je měly sjednocovat, ale ne fádně. Takže nějaká jemná mutace ano, ale ponechám to na tobě.
Heleno, jdem na to

.
Jen - jde o moje zkušenosti - a nemám k nim moc oponentury. Třeba za čas zjistím, že fše je jinak..
Samo jsem ovlivněná tím, co se mi líbí a čemu se u mne líbí.
barevné -
natahala jsem si domů poměrně velké množství variegátních rostlin, traviny nevyjímaje. Dneska si nové již nekupuji, ba dokonce od stávajících upouštím ( přirozná odúmrť, nenahrazuji ).
žluté - zůstaly mi nějaké pruhované miscanthusy, hakonky.
červené/bordo - moc jich u nás nepřežívá, pouze Imperata c. Red Baron + na přelomu léta a podzimu do bordova se zbarvující prosa.
hnědé - na lem hnědé carexy
bílé - miscanthusy, Arrhenatherum bulbosum 'Variegatum'. Měla jsem i Calamagrostis acutiflora Overdam.
spolu s bíle variegátními trávami jdou krásně k růžovým růžím modravé. Tam lze vybírat z pros, festuca, sesleria nitida.
Calamagrostis a. Overdam ( konec dubna )
sesleria nitida - čas dtto
Obě patří mezi časně rašící ( tj. i kvetoucí ) trávy. Jinak v podstatě trávy ( dorostou konečné výšky a ) kvetou spolu s druhým flórem růží. Mně to vyhovuje - vzhledem k omrzání růží.
Ještě zmíním - "trávového" efektu ( cca 60 cm výšky ) se dá dosáhnout vysazením denivek nebo sibiřských kosatců. Oživí záhon v době, kdy růže mají pausu.
dříve zmiňovaná Molinia caerulea variegata - 2 sazenice, 3 leté ( ! ) konec května
Calamagrostis acutiflora Overdam - konec června, v květu. Pak se květy "stáhnou" a zeslámovatí.
Báječnou trávou jsou vysoké molinie. V trsu do metru, ale květy se trčí vysoko, vysoko ( tady končí na v. 2 m ). Na snímku je Molinia arundinacea Windspiel ( mám ještě vyššího Skyracera ) . Blbě se fotí. F. konec července. Pak zezlátne.