Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 28. led 2011 07:13 #243638

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
danah wrote:
Kdo máte zkušenost, prosím pěkně, mohli byste mi doporučit nějakou tu sloupovou jabloň? Ráda bych dvě zkusila.... jednu letní a jednu pozdnější, nemusí být na uskladnění...a asi ani tolik jablíček na ní nebude, což?
A tu třešeň jsi Romano brala tu co mají v nabídce nyní? ta mě taky láká :-D a určo vezmu malinoostružinu, má je kámoška v nádobě na terase a jsou mňamózní.

Danah, já to chtěla hlavně zkusit - jak je něco vyjímečného, nebo zajímavého, musim to mít a zkusit. Jablka to loni mělo pár, mám tři jabloně, dvě rodily, ale jablka to chutný nebyly, byly jak šťovík. Mám taky ty cats - žlutou, červenou a zelenou. Já to chtěla hlavně jako clonu u pergoly, bly jsme se v ní trochu schovaly od hlavní cesty. A taky že s nima není práce, nemají ani nemoci, ani mšice jsem nezaregistrovala, A pak když kvetou, bude to pěkný. Je to takovej hustej zelenej sloup. Fotky ale nemám. A třešeň mám tu Sylvii, je od loni zjara sazená, nekvetla ještě. Na tu jsem zvědavá, pár třešní by se upotřebilo a hlavně by se to dalo ošetřit proti červíkům, na strom se se stříkačkou člověk těžko dostává, že...
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 28. led 2011 07:14 #243639

• ROMANA
  • Platinum Boarder
Eva.Trifon wrote:
Mám tu Cats, zítra se podívám která to je, jedno jablko ochutnal jeden přispěvatel na zahradě.cz a psal, že nic moc. Už jsem četla chválu na českou odrůdou Pidi, Kordona, Cumulus, Herald. Jenže tehdy před 2 roky nebyly žádná k dostání a tak manžel koupil od Chovance tu Cats.
Třešeň nemám, tady se daří třešním jen na kopcích, je tu vysoká sp.voda a prý jim vadí.

no jo, vlastně....dyk já je mám taky od Chovance....už se mi ty obchody pletou....fakt....:blink:

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 28. led 2011 11:58 #243671

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Díky za téma a za odpovědi, já to chci taky spíš jen zkusit a láká mě, že to fakt nezabere moc místa na mojí též pidizahrádce... a ještě dotázek, když objednám nyní, pošlou to nějak v rozumné době nebo se s nimi dá domluvit?

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 28. led 2011 12:02 #243672

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Romano, ty asi ty sloupovky dobře vlažíš, viď?
Já je taky chtěl zkusit, ale kdysi mi říkali ve Fytosu o slaboučkých podnožích,
proto ty stromky tak nepřirůstají a jsou kompaktní, no a právě slabá podnož
je velmi náročná na vláhu a přístupné živiny, koření mělce a chutná myším,
tak jsem to (zatím) odložil.

Danah, připrav se na podstrojování. :)

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 28. led 2011 12:03 #243673

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Takže natu "Pidi" jsou dobré reference? Já budu sázet jabloně jinam, na vysokokmenech, a ty budou rodit kdovíkdy, takže by se hodilo něco příručního na zobání :D pro děti

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 28. led 2011 12:07 #243675

• danah
  • Platinum Boarder
Honzo, u mě není problém, obzvlášť v místě, kde je plánuju, mám vodu blízko :laugh:

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 28. led 2011 12:11 #243678

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Tak jo, těším se na reference. Budeš brát ve Fytosu? :)

Nemáte někdo tu fialovou malinu od Sieberze?
Mám ji rok, letos by mohla plodit, tož jsem zvědavej, co to bude (zase) za podfuk. :laugh:

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 28. led 2011 12:14 #243681

• danah
  • Platinum Boarder
No, na stránkách Fytos nemá moc velký výběr, v reálu mají? Bylo by to lepší naživo, než po netu zde prodejstromku.cz/katalog/novinky/ kde mě děvčata nalákala.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 28. led 2011 12:23 #243687

• ROMANA
  • Platinum Boarder
danah wrote:
Díky za téma a za odpovědi, já to chci taky spíš jen zkusit a láká mě, že to fakt nezabere moc místa na mojí též pidizahrádce... a ještě dotázek, když objednám nyní, pošlou to nějak v rozumné době nebo se s nimi dá domluvit?
taky jsem to objednala v zimě, poslali akorát k sázení, super.
zalívá mamka a to je hasič, to jo, říkáme jí tak, protože furt stojí s hadicí a kropí a kropí:-)
jinak ale nehnojím ničím...táta akorát zarývá kolem v záhonkách hnůj, každý podzim.
Na tu fialovou malinu, Honzo, koukám už druhej rok...ale ta cena :blink: :blink: :blink: je strašná! Tak počkám, až jak ti zaplodí, případně ty prachy obětuju, když to bude takovej zázrak :-) jo?
já předloni na podzim sázela žlutou Poranu Rosu (myslím) :huh: , je stáleplodící a hlavně plodí na těch vyrostlých výhonkách, takže zjara ořezat starej obrost, vyrazí nový a ty hned kvetou a plodí, a jak vyrůstaj nový a nový ze země, pořád kvetou...byly tam maliny ještě v listopadu, ale už jak přešly mrazem, byly hnusný.:S a teď na podzim jsem k ní dosazovala i červenou, měla by plodit stejně jako tahle, na novym dřevě, tak uvidim. Ty žlutý byly obří!!!!

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 28. led 2011 12:28 #243691

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Romano, tak jo. Ona sice měla asi tři kvítky, ale nic se neurodilo. I ten letošní rok,
to byla pro ovoce trágoška. Ale už odnožila, tož kdyžtak vykopnu, bude-li to zázrak.

Ve škole nám říkali, čím tmavší ovoce je, tím víc antioxidantů má. No, neřekli to takhle jednoduše...
Tak jsem právě zkusil fialovou malinu, tmavé angrešty (objednal jsem černej ze stareodrudy.org).
Máme červené brambory atd atd. Žlutým rajčetem by mě neuctili... :)
Moderátoři: Eva L., Květa