Je to americké padlí. Vyber rezistentní odrůdu a je po problému. Třeba česká Prima.
Ta je chuťově výborná, rok co rok obalená a zdravá. Na fotce je Invicta, už ji nemám.
Z prostor. důvodů a chuťově mě moc nezaujala - je kyselá a má silnou slupku. Jiní ji chválí.
Dvakrát do roka stříhám - prosvětluju korunku a občas pohnojím hycolem. Ideální je nechávat
hlavně vodorovné nebo mírně svislé výhony, na těch je nejvíc plodů a to platí všeobecně.
Asimiláty vyslané rostlinou/stromem do skloněných výhonů se nemohou tak snadno vrátit zpět
jako u vzpřímených výhonů, něco ale udělat musí, tak se založí četnější květní pupeny - probírka.
Jinak proti padlí je fajn Baycor, těsně před nebo po květu, možná radši po, kvůlivá včelám.
Ještě je skvělá Rokula. To je nejlepší červený angrešt, co jsem potkal, úplně jemná lahodná slupka,
dá se jíst celá. Obalená, sladká, aromatická a zdravá odrůda. Akorát jsem na ni teď nikde neponatrefil.
Ta moje už má asi šest let, je od Starkla a jako jediná z angreštů přežila Koudyho štěněcí léta.
Dneska jsem ji zrovna radikálně prostříhal.
Ta Prima byla i letos, kdy ovoce celkově po jarním počasí bylo tragické, byla obalená tak, že jsem
musel ze strachu o rozlomení korunky protrhávat a prostříhávat. Fakt. Taky má soused vedle včely.
Ale je fakt, že na angrešty jdou nejvíc čmeláci a vosí královny. Prima může růst sama, opylí se dobře,
ostatním by asi pomohl parťák do řady.
Ještě tu mám Spinefree - beztrný, Klášterecký rezistentní a ještě jeden, teď nevím.