Já teorii řezu vína mám zmáknutou

(dokonce i vertiko vedení), já to neumím prakticky.
Já bych potřebovala konkrétně vědět, co a kde šmiknout.
Třeba takhle
www.zahrada.zjev.cz/reva.html odsud jsem to pochopila asi nejlíp:
na jaře třeba v dubnu zasadit, nechat jeden výhon, vylamovat zálistky, vyvazovat ke kůlu. Když má rostlina živiny a vodu, vyroste za sezónu třeba ke dvěma metrům výšky. Pokud vyroste aspoň 1,4 m, je to dobré. Druhý rok totiž začátkem března výhon zkrátím až na živé dřevo (je zelené) takto: - určím výšku budoucího kmínku ( 0,6 - 0,8 m), potom připočítám 4 - 7 oček a část výhonu s těmito očky vyváži k vodorovně vedenému drátu (musím tedy již mít nějakou konstrukci), získám tažeň. Kmínek vyholuji, očka musí pryč, čím dříve, tím lépe.
Z toho jsem vyvodila (a dál v textu mi to autor potvrdil, nebudu tak tupá

), že když mi nenarostl dostatečný kmínek, tak letos zase upálím to narostlé na 2-3 očka, nechám to růst a budu postupovat, jako bych je letos sázela.
Během jara a léta z ponechaných oček vyrostou výhony a možná už zarodí, nechám ale jen málo hroznů na ukázku, ať se rostlina nevysílí.
A teď to přijde - na jaře 3. roku většinu toho, co narostlo, musím odstřihnout! Je to nutné. Nechám jen dva výhony nejblíž kmínku, ostatní odstřihnu. Dřevo střihnu "na špačka" (asi 2cm), ne jako u jabloní těsně za věvičkou, která pokračuje. No - a z těch dvou, co zbyly, jeden ustříhnu tak, že zbyde krátký kus se dvěma očky - tzv. zásobní čípek, ze kterého narostou výhony v dalším vegetačním období. A ten jediný, co zbyde, zakrátím zase na 4 - 7 oček a vyvážu vodorovně - nahradí to, co jsem odstřihl (to je tažeň). A tak pořád dál v dalších letech! Slyšel jsem, že se řeže i bez zásobních čípků, keř je pak méně hustý. Ale jen slyšel.

Řez na pergolu bude zase jiný, já potřebuju víno vést zruba v metru po betonovém plůtku (jednak ho schová, jednak bude mít víc tepla), no a jednu hlavu potáhnu až na pavlač, tam tedy nebude mít sluníčko, takže nebudou plody, ale bude tam hezká