Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 14. led 2011 18:02 #241913

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Jevgenija wrote:
A prosím poradít, už jsem četla jak střihat vino ale když koukam na to co mam nevím co s tím dělat.

Já bych to potřebovala i s obrázky :D

Teorii znám, načetla jsem, co se dalo, ale praxe kulhá na všechny 4, a asi nemám představivost.

Mám 3 "hlavy" vína, loni sázené. Potřebuju (letos) zapěstovat kmínek tak 70cm, ale má to jen 20cm vajglíky (loňské z řízků).
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 14. led 2011 18:44 #241927

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jevgeni, rezistentní angrešty určitě seženeš v Plzni - Písař, Arboles, Fytos, Fišer a další. Písař má i ešop.
Buď ti je pošlou poštou - volají pro ujasnění podrobností anebo ti je nechají na jedné z prodejen pro osob. vyzvednutí.
Mrkni sem:
www.zahradnictvi-prodej-pisar.cz/index.p...mitstart=90&limit=30

Fanynko, kustovnici mám zhruba stejnou dobu jako ty, 3-4 roky. Padlí nemá. Je to rostlina z asijských hor,
tak se jí asi klima u tebe na okraji Prahy nelíbí. Letos kvetla hoodně pozdě, tak si plody kupuju v lékárně.
Využívám listy - buď je žvýkám rovnou utržené, po celou sezonu, nebo z nich dělám čaj. Nesuším je.

Víno nepěstuji.

Trifonku, uvidíme až zaplodí. Zatím to vypadá na myrobalán jako vyfiknutý.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 14. led 2011 22:02 #241973

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Dva šikovné odkazy pro milovníky vlastního ovoce:
www.stareodrudy.org/
www.prodejstromku.cz/

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 14. led 2011 22:06 #241975

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Jo a Lenko, tu kdouloň s klidem vyhoď, v "naší" nadm. výšce nebude prosperovat.
I proto pořízené hrušně, na ní štěpované, přeroubováváme na semenáče.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 14. led 2011 22:13 #241976

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Amazonko, já u toho našeho viniče vybrala 1 pěknější výhonek (v 2. roce) a přivázala jsem ho k tyčce. Postupně sílil. V dalším roce jsem se rozhodla pěstovat ho tzv vertigo, žádné vyvazování, protože toho místa moc nemám. Takhle máme nasazeny 4 viniče.( Potřebuji místo na kytky). Hanka

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 14. led 2011 23:10 #241979

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ad stříhání vína.
Záleží na tom, jestli chcete víno táhnout ( třeba po zdi ) nebo popnout pergolu či obyčejně pěstovat na drátěnce.

Víno se stříhá v předjaří, kdy je vidět, co omrzlo a co je živé. Musí se zavčas, jinak hodně roní. Důležité je uvědomit si, že plodí na jednoletém dřevě,kt. jde z dřeva staršího. Myslím, že na řezu nelze nic moc "zkazit" příp. lze vše napravit.

Každá větev se zakrátí na zhruba 3 očka ( pupeny ). Pokud chcete víno táhnout, nechá se větev s 5 - 12 pupeny. Podruhé se víno stříhá v době, kdy jsou vidět květy ( na každé větvi jsme nechávali 3 hrozny, možno i více ). Pak v sezoně pozorovat, zaštípnout příp. výhonky, kt. réva v průběhu vegetace udělá ( aby síla šla do plodů nikoliv obrostu a k hroznům mohlo slunce ). Někdo odstraňuje i listí kolem ( pár ) hroznů.

U nás se víno pěstuje pro listy, takže já uřežu v předjaří větve, kt. mi vadí, zbytek nechám. Hrozny mám i tak, jen odrůda je stará, napadá ji perenospora ( nestříkám ), takže z vína nic moc není.

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 15. led 2011 09:17 #242005

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Jo a Lenko, tu kdouloň s klidem vyhoď, v "naší" nadm. výšce nebude prosperovat.
|Honzo to mě tedy mrzí, představa že naroste do pěkného stromku s krásnýma sametovýma listama a květy jsou tak ypoměrně veliké tak to mě štve že z toho nic nebude......:( Sem netušila že je tak choulostivá? 600m a problém?

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 15. led 2011 09:42 #242010

• amazonka01
  • Administrator
Já teorii řezu vína mám zmáknutou :D (dokonce i vertiko vedení), já to neumím prakticky.
Já bych potřebovala konkrétně vědět, co a kde šmiknout.

Třeba takhle www.zahrada.zjev.cz/reva.html odsud jsem to pochopila asi nejlíp:

na jaře třeba v dubnu zasadit, nechat jeden výhon, vylamovat zálistky, vyvazovat ke kůlu. Když má rostlina živiny a vodu, vyroste za sezónu třeba ke dvěma metrům výšky. Pokud vyroste aspoň 1,4 m, je to dobré. Druhý rok totiž začátkem března výhon zkrátím až na živé dřevo (je zelené) takto: - určím výšku budoucího kmínku ( 0,6 - 0,8 m), potom připočítám 4 - 7 oček a část výhonu s těmito očky vyváži k vodorovně vedenému drátu (musím tedy již mít nějakou konstrukci), získám tažeň. Kmínek vyholuji, očka musí pryč, čím dříve, tím lépe.

Z toho jsem vyvodila (a dál v textu mi to autor potvrdil, nebudu tak tupá ;)), že když mi nenarostl dostatečný kmínek, tak letos zase upálím to narostlé na 2-3 očka, nechám to růst a budu postupovat, jako bych je letos sázela.

Během jara a léta z ponechaných oček vyrostou výhony a možná už zarodí, nechám ale jen málo hroznů na ukázku, ať se rostlina nevysílí.

A teď to přijde - na jaře 3. roku většinu toho, co narostlo, musím odstřihnout! Je to nutné. Nechám jen dva výhony nejblíž kmínku, ostatní odstřihnu. Dřevo střihnu "na špačka" (asi 2cm), ne jako u jabloní těsně za věvičkou, která pokračuje. No - a z těch dvou, co zbyly, jeden ustříhnu tak, že zbyde krátký kus se dvěma očky - tzv. zásobní čípek, ze kterého narostou výhony v dalším vegetačním období. A ten jediný, co zbyde, zakrátím zase na 4 - 7 oček a vyvážu vodorovně - nahradí to, co jsem odstřihl (to je tažeň). A tak pořád dál v dalších letech! Slyšel jsem, že se řeže i bez zásobních čípků, keř je pak méně hustý. Ale jen slyšel.

Řez na pergolu bude zase jiný, já potřebuju víno vést zruba v metru po betonovém plůtku (jednak ho schová, jednak bude mít víc tepla), no a jednu hlavu potáhnu až na pavlač, tam tedy nebude mít sluníčko, takže nebudou plody, ale bude tam hezká ;)

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 15. led 2011 09:44 #242011

• amazonka01
  • Administrator
A ještě to vertiko :) a pergola:

Řez vertiko

Pro zahrádkáře může být výhodné pěstovat ještě jeden tvar. Je to vertiko. Jde o tzv. svislý kordon. Používá se tam, kde máme málo místa, třeba ve skleníku nebo u zdi domu - v mezeře mezi okny. Trochu to připomíná ballerinu u jabloní. Kmínek je vysoký 0,7 - 0,8m, svislé (vertikální) rameno po zapěstování asi 0,8m. Samozřejmě se vyvazuje ke kůlu nebo se vplétá mezi dráty, jako při jiném způsobu pěstování. Šířka vertika je pouze 70 cm, takový tedy může být i rozestup mezi keři. Dělá se to tak, že na svislém rameni se z toho, co naroste, nařežou dvouoké čípky - jen dvouoké! Očka musí být co nejblíže svislému rameni, nechává se jich nejčastěji 6, nejvíce však 8. Mohou být rozložena pravidelně po celé výšce ramene nebo ve třech (čtyřech) patrech - je to vidět na obrázku. Z oček vyrostou letorosty a ty se od doby asi 2 týdny před kvetením (v květnu) a potom až do srpna zakracují na nějakých 30 cm délky. Během léta se zakracuje i vrchol vertika (roste nejvíc), tím se posílí růst spodních letorostů. Na každém letorostu se nechává jen 1, nejvíce 2 střapce. Svislý kordón může mít i dva kmínky, nebo dvě ramena z jednoho kmínku.

Pergoly

Výsadba ke každému sloupku pergoly, na 1 místo lze dát i víc sazenic - podle toho, kolik chceme později stínu.
Kmínek se zapěstuje až do výšky "střechy" pergoly. Veškerá vyrašená očka na kmínku vyslepit. Nechat jen horní výhony. Pokud nevyroste kmínek najednou, vypěstujeme jej nadvakrát - nejprve např. do výšky 1m, potom - napřesrok - z nejvyššího očka zbytek.
Na "střeše" (v dalších letech) nastříháme např. dvouoký zásobní čípek + dlouhý tažeň, nebo řežeme na kordonové rameno s dvouokými čípky, nebo krátké tažně (3-5 oček).

Ale už na tohle bych zase potřebovala obrázek :D

Re:Ovoce z našich zahrad a zahrádek 15. led 2011 10:27 #242018

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
:blink: tedy na víno nemám.......to by u mě musel stát vinař s rákoskou a usměrňovat mě:angry:
Moderátoři: Eva L., Květa