Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Plody z našich zahrad a zahrádek 19. kvě 2017 23:17 #318360

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Víš prosím, jakou to máš odrůdu? Sázeli jsme vloni, letos plody nejsou :dry:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Plody z našich zahrad a zahrádek 20. kvě 2017 19:56 #318375

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Aleno, to asi vis, ze k opyleni je dobre mit dve a vic odrud, ze? Jestli jste nenasadili jen jeden ker, pak by asi opravdu neplodil. A kvetl?
Ja teda zasadila prvni kere az letos, mam 4 ruzne odrudy vedle sebe, takze zkusenosti zatim nulove, ale nastudovano mam... B) :laugh:

Plody z našich zahrad a zahrádek 20. kvě 2017 21:46 #318382

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Kiko, copak teorie je nastudovaná, ale rady z praxe jsou nejlepší :)

Plody z našich zahrad a zahrádek 23. kvě 2017 15:00 #318459

• vv
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 185
Mám 3 keříky těsně vedle sebe, Altaj a Amur, ale nevím, který je který. Mám je asi 5-6 let, plodí pravidelně, na jaře jsou plné čmeláků.
Následující uživatel poděkoval: alenak

Plody z našich zahrad a zahrádek 23. kvě 2017 18:39 #318462

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
Mám je několik let, celkem osm. Dva jsem přemístila na chatu, jeden malé plody, druhý hořkost. Místo nich mám nové Leningradskij velikan a Bakčarskij velikan, loni kupované sazenice, letos už mají pár bobulek. Z těch starých Amur + Altaj, to je osvědčená klasika, Vostorg, ostatní už si nepamatuju. Je dobré mít dvě odrůdy, i když někteří prodejci deklarují i samosprašnost.
Jsou to totálně nenáročné rostliny, nezmrznou, nic to nežere, chorobami netrpí, speciální půdu ani hnojivo nepotřebují. Ale je dobré je dat někam k vodě, vidím to na těch mých, že při dostatku vody jsou plody větší. Je to úplně první ovoce, začínají i u nás zrát už teď, děti to jí s nadšením už od mala, dospělým se trochu křiví obličej, že je to kyselé. S cukrem nebo v marmeládě, buchtě...jsou dobré. Plody jsou většinou dost malé, hlavně při nedostatku vody, do centimetru, některé odrůdy kolem dvou, jen speciálky málo sehnatelné jsou větší. Holt nejsme v Rusku, není tu ten výběr ještě.
Keříky narostou určitě do metru, kvetou brzo nenápadnými květy, v srpnu už začínají opadávat, končí jim sezóna. Okrasné to extra není. Jak jsem psala, mám jich doma šest, dopnila jsem stav, ale že bych z nich dělala plantáž, to určitě ne. Půjdou k plotu, kde je okap z šopy, je to zajímavost, ale chuťově dávám přednost kanadským borůvkám.
Pokud máte místo, tak si dvě kupte, pokud chcete pořádný užitek, kupte si asi radši kanadku nebo rybíz. A doporučuju někde ochutnat předem, je to jak moruše, je to hit, spousta lidí si to pořídí a pak je zklamaná a haní to. Zas jsou nadšenci, co mají opravdu i víc než 10-20 kusů.

Starší dospělý nestříhaný keř na celkem suchém stanovišti - je vidět vyholení zespodu, bobule rostou jen na mladých větvičkách, v tomto případě na vrcholku keře. Letos ho rozhodně prostříhám, aby měl mladý obrost po celé délce a více tak kvetl.
IMG_1977.jpg

Ještě zelené bobule, bez měřítka, ale jsou do dvou cm.
IMG_1988.jpg

IMG_1985.jpg

IMG_1986.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kika, Jikra, alenak, Marta, alcearosa

Plody z našich zahrad a zahrádek 23. kvě 2017 21:07 #318467

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mám tu sucho a dost vápnito a kamčatky tu jdou taky dobře ( po usazení i bez zálivky). Taky od srpna žluté lupení. Mám Altaj, Amur a Modrý Triumph. Jestě mi chutnal Průhonický ranný, ale nakonec na něj nebylo místo, tak jsem ho darovala, ačkoliv jsem ho původně hodně sháněla.
Pro mě kanaďanky nejsou alternativa, v suchu a vysokém PH nerostou, keříky jsou zakrnělé ( kolem 50-70cm, žádná sláva :unsure: ), pár bobulí nakonec uzraje, ale daly by se spočítat na prstech...
Na obou druzích jsem zaznamenala přezimující puklice, ale ve snesitelném množství. Kamčatky momentálně konzumujou nejvíc kosáci :whistle: .

U nás z těchhle "borůvek" jednoznačne vede muchovník. Může být na úplné výhni, stačí jeden kus, bez rašeliny, bez zálivky a každoročně obalený plody tak, že to už nestíháme sníst ani my ani kosáci :P ;) ( nemarmeláduju ani nekompotuju, co nesníme čerstvý, zůstane pro kosáky).
Má snad jedinou nevýhodu, do koláčů a buchet je to mdlý, je třeba přidat něco, co je trošku kyselejší :whistle:
Následující uživatel poděkoval: Jikra, alenak, bradhal

Plody z našich zahrad a zahrádek 23. kvě 2017 22:54 #318472

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Kamčatky mají tu výhodu, že jsou první ovoce, máme tři keře a většinu ale oberou kosáci. Letos jich moc není, asi suchem loni. Kanadské borůvky u nás nejdou ani náhodou a abych se honila a vyměňovala hromadu zeminy, nestojí mi za to, nikdo je zas tak nemiluje. Muchovníky máme dva, koupené dávno předávno asi z Kruhu, bez udání odrůdy, taky moc neplodí, víbůh zda to nejsou nějaké semenáče, zatím neobtěžují a zůstanou. Moc dobrá je ovšem velkoplodá meruzalka zahradaweb.cz/fotosoutez/velkoploda-meruzalka-2/ , má ovšem nectnost, že nedozrávají bobulky na střapečcích stejnoměrně.

Plody z našich zahrad a zahrádek 24. kvě 2017 07:38 #318474

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Muchovníky čím jsou starší ( větší), tím víc plodí. Ten můj je desetiletý. Loni prvně jsme měli problém, že jsme to nezvládli ozobat komplet :whistle: .
Mám odrůdu Smoky a taky zraje nerovnoměrně, ale pokládáme to za výhodu ;) . Období ozobávání je dlouhé cca měsíc a zralé kuličky jsou tmavě modré, nezralé růžové, takže je to dobře rozeznatelné.

Velkoplodou meruzalku neznám, díky za tip ;)

Já už mnoho místa nemám, ale chystám si udělat místo ještě na moruši ( morus nigra pendula), ta mi chutná moc a taky dozrává o prázdninách. Původní záměr dát na to místo aronii právě ztroskotal na tom, že dozrává v době, kdy už se na zahradě moc lidí nepohybuje a syrová není nijak dobrá ( ikdyž je strašně zdravá), vyžadovala by nějaké zpracování a na to nejsou lidi ani čas :unsure:

Plody z našich zahrad a zahrádek 24. kvě 2017 14:00 #318490

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
Muchovníky jsou super, vyhněte se okrasným sloupcovitým, ty jsou opravdu jenom okrasné, bobule pro lidi fakt nic moc, malé hnusné. Okrasná hodnota ovšem nepopiratelná. Smoky, Martin, Nordline nám chutnají moc, nově mám Honeybush a Thiesen. Lidi chválí i Balerinu a Prince William, nevím, ty jsem nechutnala, zkusím až letos u známých. Na těch mých mi vyhovuje, že jsou bobule v hroznech a velké.
Aronie je určitě strašně zdravá, ale stačí ji zasadit někde na mez (stejně jako většinu rakytníků). Zkoušela jsem jíst plody z různých rostlin více let a chutnají mi všechny stejně hnusně. :) Moruše jsou fajn jako zajímavost, u nás rostly ve větrolamu, to je tak optimální umístění. Vědět, kam si na ně v patřičnou dobu zajít. Do zahrady mi moc vhodné nepřipadnou, plody opadávají, rychle kvasí, lákají hromady vos, tmavé odrůdy dost barví. Na chatě máme jednu převislou, tmavoplodou, to celkem jde, dá se na to dívat a plodí přiměřeně.
Velkoplodá meruzalka je zajímavá, ale radši předem ochutnat. Půlka lidí v mém okolí, co ji mají, ji miluje, půlka je zhnusená. Někomu dokonce chutnají ty podnožové z angreštu, za mě teda neé. Ale pěkně kvetou.
Rozhodně fandím zavádění netradičního ovoce a pestrosti na zahradách, ale právě pro předejítí zklamání doporučuju předem někde ochutnat.
Jinak kanadky jsem mívala v nádobách, ale teď už je pěstuju přímo v jehličnatých pilinách z pily s jen trochou rašeliny. Nemusela jsem tak složitě měnit zeminu ani drancovat rašeliniště. Chtějí hlavně hodně vody. Mám odrůdy s rozloženým zráním, takže se dají zobat taky celkem dlouho.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Plody z našich zahrad a zahrádek 24. kvě 2017 15:26 #318495

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Sakra holky, doteď jsem vůbec netušil, že chci muchovník! J. :cheer:
Moderátoři: Eva L., Květa