Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 30. bře 2011 20:03 #248606

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
No, já už s ní mám trápení od zasazení (s Witárií), vždycky omrzne a začíná odznova, potřebovala bych takové dvě nezimy z let 97-99 a to už je prosím druhá a ještě mám jednu zapěstovanou na kmínek a ta právě kořenila v těch nezimách a je O.K.

Jojo, komule mají ještě čas, zrovna tak ořechoplodec, obojí snese hluboké seříznutí a obrazí. Mně loňské komule udělaly 2metry po seříznutí na 20cm.
Poslední úprava: 30. bře 2011 20:04 od danah.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 31. bře 2011 07:58 #248619

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Tak vřesy taky nepřežily ...:S
Nejhorší je, že zřejmě není konec a něco ještě odejde. Předevčírem ty vřesy ještě byly ve spodní polovině zelené....grrrr

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 31. bře 2011 08:18 #248620

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
mně zas pomrzly čemeřice, velká i malé, tedy ne, že by to byla definitíva, ale jsou rezaté, květy se nekonají....a Vám všem tiše závidím tu krásu. A podléška - ta aspoň kvete....
mraz.jpg

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 31. bře 2011 08:42 #248622

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Tak u nás velmi podobně, letitý tymián ještě před měsícem živý, se tváří dost mrtvolně. Ale mám pocit, že vloni taky simuloval smrt a nakonec obrazil. Stříbrné mateřídoušky, ty jsou nejspíš taky out a ještě jedna stará čajovka, ale pro tu mě srdce nebolí, měla jsem ji v záhoně spíš na dožití a teď je tam nové místo :woohoo:

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 31. bře 2011 09:55 #248628

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Jitko, před 14ti dny vypadaly moje čemeřice podobně, po odstranění rezatých listů se brzy ukázalo srdíčko a dnes už kvetou vesele

DSCF6914.JPG

Ale tymián vypadá takto
DSCF6901.JPG

a bambus ještě před před týdnem skoro celý zelený
DSCF6903.JPG

pryšce

DSCF6899.JPG

DSCF6900.JPG

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 31. bře 2011 12:03 #248635

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Zdá se, že odešlo mnoho levandulí :down , i ty letité, mám dvě, které mají metr v průměru, tak ty jsou asi zralé na vykopání. Ještě vydržím, ale moc šancí nedávám. Některé vřesy, záleží na poloze, ty, které byly ofukovány mrazivým východním větrem, to asi nepřežily. Letitý tymián taky pryč. Choulostivější bambus přes omotání fólií silně omrzl - opět východní vítr. Fíkovník to snad přežil, měl udělanou krycí boudičku. Asi zmzl jeden vínový poděděný phlox. Divné, ty růžové jsou v pohodě. Na rozpacích jsem u některých host. Něco má puky, něco se tváří shnile (jsou půl metru od sebe).
Růže snad dobré. Naprostá záhada je poděděná růžová neznámá. Loni omrzla na dvacet centimetrů. Kvetla jenom jednou, potom vyrazila v tom divné létě asi dvacet šlahounů o délce cca 120 cm. Nechala jsem je, jenom jsem je podepřela, aby se nevylomily. Letos neomrzla, možná konečky 1-2 cm. Raší a tváří se vesele. :up
Poslední úprava: 01. dub 2011 17:05 od helena.

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 31. bře 2011 20:04 #248667

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Tak mám doma zásilku od Krulichů a nevím, jestli vás to uklidní, ale taky jim ledacos pomrzlo - docela mi seznámek proškrtali. Škoda, zrovna to byly kytky, na které jsem se docela těšila, ale zas jsem aspoň zbytečně neutrácela.

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 31. bře 2011 22:14 #248677

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
danah napsal:

Jojo, komule mají ještě čas, zrovna tak ořechoplodec, obojí snese hluboké seříznutí a obrazí. Mně loňské komule udělaly 2metry po seříznutí na 20cm.

stejně tak má čas i perovskie.

Ono je lepší když kytky "spí", to střídání mrazu v noci a poměrně vysokých teplot ve dne je pro ně ( zejména keře ) náročné.

Mám toho vylezlého málo, nervéz začnu být tak v půlce dubna. Kokoříky - nevylezl - času dost - zatím ani jeden. Potřebovalo by to déšť..
Ku podivu - pokud něco vypadá špatně, tak jsou to takové ty běžné kytky ( zejména skalničky ), "vzácnosti" zatím vypadají dobře.
Přišla jsem o zde diskutovanou mateřídoušku, špatně vypadají phloxy subulata. Euphorbia polychroma ( nahnilá z loňska ).
Nejspíš mi neobrazí jeden z phloxů ( to by mne mrzelo ) - a já si říkala při sázení, že už nemám ... sázela jsem ale v červenci, zdálo se mi, že je času dost.. zatracená rašelina.
Dtto uschly ( skoro, živé jsou tak dvě větvičky ) na podzim kupované ronďáky impeditum ( zatracená rašelina ).
Umrzla jedna z nandin ( možná obrazí z pod země ). Nejspíš i leycesteria. Ostatní se uvidí, na sčítání škod je brzy.

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 01. dub 2011 02:35 #248685

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Jj - zatracená rašelina - strašně rychle vysychá - a při tomhle suchu ......:down

Re: Zima 2010-2011 co nám přežilo a co už je v háji 01. dub 2011 06:25 #248690

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Milí moji, tak si tu několik dní pročítám, co zmrzlo a co nee, koukám jako blázen, co vám všechno kvete z těch prvních poslů jara (mně jenom podléška a krokusy a talovínky)a zdá se mi, že tady v tropech, jak občas nazval nabubřelou Hanou Honza, to není vůbec lepší a nekvete skoro nic. Tedy nic, ani čemeřice (ale mladé) se ještě nerozjely. Největší radost mám ze čtyř růží. Elfe je celá zdravá tak, jak ji zastihla zima, totéž Parade, Sombreuil se jeví taky jako přeživší bez větších ztrát a stejně tak Mme Alfred Carriere. Tyhle 4 totiž potřebuju vysoké jako clonu od sousedů. Většina na podzim sázených "šípovek" zčernala až po nadělané kopky kolem nich, sníh skoro vůbec nebyl. Včera jsem sadila keře a trvalky a okopkala vlastně celou okrasnou zahradu a jsem ráda, že o růžích píšete šmikat hodně, udělala jsem základní uklízecí řezy a něco později poopravím. Překvapovalo mě, že skoro všichni stříháte, já u některých sotva poznám očka. Hosty jsem vůbec nepotkala - neviděla, to by mě moc mrzelo, ale doufám, že přežily... Kapradiny mají ještě zimní spánek. Všechno jsem včera důkladně zalila, v noci pak napršelo jen malinko. Největší napětí mám z Honzou darovaného Albrechta Dürera, ten vypadá jako po smrti, ale uvidíme, příroda je mocná. Toho chodím ofukovat, ostatní dýreři v pořádku. V háji bude asi jeden phlox a mladinké jahody - většina. Ale mám z čeho dosázet.
Moderátoři: Eva L., Květa