Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Volné-přírodní živé ploty

Re:Volné-přírodní živé ploty 13. lis 2009 22:06 #2657

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Je parádní. Některé rugosy se mi barví na podzim do červena.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Volné-přírodní živé ploty 16. lis 2009 02:06 #2671

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ad mahonie- já abych se přiznala, jsem ji vykopala.
Mahonie je mezihostitelem rzi travní ( a to si v mé trávové zahradě nemohu dovolit ) a na rozdíl od berberisů je na ní napadení rzí i dost vidět.
Před vykopáním jsem ji 2x radikálně zmladila ( tj, ořezala, jednou až k zemi ), nepomohlo, rez se objevila znovu.
Po jejím odstranění se napadení rzí u trav o dost zmírnilo. ( no, možná by to mohlo být i tím, že v posledních dvou letech u nás v okolí na polích není obilí, ale řepka )

ad ilex - modrou cesmínu mám taky ( Blue Angela ), už druhý rok jí hrozím, že půjde na příkop . Je postižená nějakým houbovým onemocněním a já jsem líná stříkat. Navíc, má utnutý hlavní kořen ( jj, není nad Baumax ), vůbec nepřirůstá.
Ony ilexy chtějí mj. i trochu kyselejší půdu a ochranu před zimním sluncem ( což asi u Tebe, Dreslo, není, že ? )
píší v 15 letech 3 m.
leda nějaké Ilex aquifolium ( např. Alaska ) - snese i vápno.

Re:Volné-přírodní živé ploty 16. lis 2009 09:20 #2677

• dresla
  • Moderator
ANIJEDNO.:dry:

Re:Volné-přírodní živé ploty 18. lis 2009 22:32 #2740

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Hele - a co ŽP z něčeho hodně brzo se olisťujícího a co nejpozději opadávájícího ?
mně by to postačovalo, přes zimu frňák moc nevystrkuju..

Re:Volné-přírodní živé ploty 19. lis 2009 12:25 #2750

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Ad mahonie - mám tu na zahradě taky jednu, asi dost letitou. Už druhý rok kolem ní chodím a vzdychám, nejradši bych ji vykopala...ale úcta ke stáří mi nedá. Modrých kuliček má vždy milion....a letos je kompletně napadena padlím. Teď jsi mi, Květo, otevřela oči - dost jsem si lámala hlavu s tím, proč je na našem trávníku rez...už mám jasno. Díky!

Re:Volné-přírodní živé ploty 20. lis 2009 08:15 #2758

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Já bych asi použila ten habr - v tom rozsahu je to i finančně přijatelné.... soused bude stříhat, habry houstnout...:woohoo:

Re:Volné-přírodní živé ploty 20. lis 2009 08:59 #2760

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
no jestli to bude jako u nás - co sousedka ostříhá (např. z téhle manohie) nahází přes plot zpátlky k nám....lidi mají holt všelijaké pochody. Takže se to snažím stříhat, aby nic nepřečuhovalo. Ale tenhle kout je fakt ostudný, chtěla bych tam zasadit něco jiného. Mahonie je takový ubožáček, dost řídká, poraďte, jestli se dá takový starý exemplář ještě nějak "oživit", spíš jestli to má smysl. Anebo co tam zasadit místo ní. Ten sousedovic skleník taky není žádná nádhera. Včera mne napadlo zasadit tam nějakou rugosu - třeba Theresu Bugnet..co myslíte?
A.jpg

Re:Volné-přírodní živé ploty 20. lis 2009 09:04 #2761

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
ještě detail tloušťky kmínku v porovnání se sloupkem v plotě. A taky jsou částečně vidět ty napadené listy.
B.jpg

Re:Volné-přírodní živé ploty 20. lis 2009 09:41 #2765

• dresla
  • Moderator
Mahonie by snad po seříznutí u země měla obrazit od kořenů. Druhá věc ale je, že až vyroste do velikosti zakrývající skleník, bude už asi zase prořídlá.

Therese Bugnet a spol.
Na rugosy někdy slýchám nářky, že vyžadují každoroční silný řez, jinak vyholují a zůstává místo parády změť trnitých větví.
Na HMF je tahle fotka www.helpmefind.com/plant/l.php?l=21.91188 .TB na ní není úplně hustá, ale je použitelná.
Co se týká růstu se mi hodně zamlouvá Mary Manners. Vyfotím, přiložím.

Re:Volné-přírodní živé ploty 20. lis 2009 16:56 #2769

• Vendy
Myslím, že mahonie je v podstatě nezničitelná - loni jsem jednu vykopala /po přesazení zašla/ protože utiskovala panašovanou cesmínu. Výsledek byl ten, že tam nejspíš zůstal nějaký pidikousek, který jsem v trávě přehlídla nebo nevím co - skutečností je to že letos tam mám znova cca 15 cm minikeříček se třema výhonkama /vybojovala si život tak bude žít/.
Moderátoři: Eva L., Květa