Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Cibuloviny

Re:Cibuloviny 18. lis 2009 20:32 #2728

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
.
DSCN1082.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 18. lis 2009 20:36 #2729

• dresla
  • Moderator
.
DSCN6277.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 18. lis 2009 22:27 #2738

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
jste se inspirovaly tou Austrálií, co ? :laugh:
tady dýchá jaro..

Emilko, podobně jako Dresla. Vyrývat mne neba, žerou je myšáci, neumím je. Tulipány jsem tedy zcela vyloučila, kupuju si pouze narcisy ( na ty myšáci nejdou ) + jiné drobné cibuloviny.
Ze stejných důvodů si odpouštím hyacinty. Mám pouze scilly
botany.cz/cs/hyacinthoides-hispanica/

Miluju modřence, krásně se samy množí.
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 19. lis 2009 04:26 #2744

• Elina
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 38
Musim vas politovat, ani jsem nevedela ze mate takove problemy s krtky a mysma vzdyt to musi byt ke vsteku kdyz to ty potvory sezerou. :evil: :angry:
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 19. lis 2009 07:58 #2749

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
jo Austrálie je inspirativní...
Dreslo , ta fotka s bílými tulipány a včelou je fakt nádherná, uplně jsi zachytila to jaro.
Mám taky botanické, ale fialové - no moc nevyniknout. Tyhle jsou mnohem výraznější.
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 20. lis 2009 09:09 #2762

• dresla
  • Moderator
Ten s včelou je zrovna nejmíň výrazný. Je to tulipa turkestanica a nejdřív jsem byla hodně zklamaná. Nevypadá moc tulipánově, kvítky jsou drobné, na vyšších stoncích. Chce to ho vysadit někam před zeleň (mám ho v levanduli), blízko očím a dát jich víc najednou. Když neočekáváš klasický tulipán, ale jarní kvítek, je hodně dekorativní.
Další dva (urumiensis a tarda) připomínají mnohem víc tulipánovou klasiku a udělají výrazné barevné fleky, které prostě nejde minout. Jsou nizoučké a otvírají se za slunce. Jdou často koupit ve velkobalení. A hlavně nemizí, spíš přibývají!!!
Botanické růžovky mám taky, ale jak píšeš, jsou příliš filigránské.
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 20. lis 2009 20:10 #2771

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Přidám se k lamentacím: Hlodavci mi taky sežerou skoro všechno, u tulipánů přežije řekla bych tak každá pátá cibule. Zkoušela jsem i takové ty umělohmotné košíčky na cibuloviny - bez úspěchu. Vyndavat cibule nechci, páč je mám zarostlé v růžích a trvalkách, takže nezbývá spoléhat na ty, které se stačí dřív rozmnožit, než je ty potvory hlodavé sežerou. Nevím, čím to je, ale když si koupím cibule tulipánů v obchodě, do tří let se úplně ztratí, zato taková ta babičkovská klasika (vysoké žluté nebo červené), které jsem dostala od maminky ze zahrádky, vytrvává a ještě se množí. Tohle je můj botanický oblíbenec - tulipa gregii. Zatím odolává.
tulipa_gregii.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 20. lis 2009 21:45 #2773

• Lenka
  • Platinum Boarder
Ještě se chci zeptat: pěstujete někdo botanické anglické bluebells (asi hyacinthoides non-scripta, možná taky scilla nutans, nevím jistě)? Pokud ano, jak jsou na tom s mrazuvzdorností?
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 21. lis 2009 22:58 #2787

• dresla
  • Moderator
Lenka wrote:
...ta babičkovská klasika (vysoké žluté nebo červené), které jsem dostala od maminky ze zahrádky, vytrvává a ještě se množí...]

:laugh: Přesně, mám je taky.

Měl by to být h. non-scripta. Nikdy jsem ho tu neviděla prodávat. Přitom jsem teď našla Zone 5, tj, u nás mrazuvzdorný. Mé příbuzenstvo básní o jeho úžasné vůni. Mám modrý h.hispanica, ten ale nevoní.
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 22. lis 2009 11:08 #2805

• Lenka
  • Platinum Boarder
Taky jsem je tu nikde neviděla prodávat, ale mám příbuzenstvo v Anglii, tak je zkusím poprosit, aby mi je sehnali. Když jsem se před pár lety procházela zjara ve Walesu po lese a viděla tu nádhernou voňavou modrou záplavu, naprosto jsem se zamilovala. Nebyla jsem si jen jistá tou mrazuvzdorností, ale když říkáš zóna 5, tak jdu do toho. Teď už bude na výsadbu asi pozdě, ale příští rok - už teď se na ně těším. Mám takovou sezónní bažinku pod lískovým houštím, ta na ně bude jako dělaná - hezky navážou na sněženky a bledule, které tam už rostou.
Jen ještě jeden dotaz ohledně USDA zón, pokud se v tom někdo vyznáte: píšou, že se to pozná podle minimální dlouhodobě naměřené teploty - co se myslí tím dlouhodobě? U nás bývá skoro každou zimu alespoň jednu noc přes -30, to bych nebyla ani zóna 5. Je jedna noc (případně dvě tři po sobě) jen krátkodobý mrazík? Nebo se počítá průměrná denní teplota?
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa