Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Cibuloviny

Re:Cibuloviny 22. lis 2009 22:04 #2812

• Elina
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 38
Lenko to jsem si vubec nemyslela ze v Cechach dokazou byt takove velke mrazy ,ty jses nekde v horach?
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 23. lis 2009 17:52 #2815

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Na metry ani tak vysoko nejsem - asi 420 mnm, jenže holt Česká Sibiř - nomen omen.
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 23. lis 2009 19:14 #2817

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Lenka wrote:
Jen ještě jeden dotaz ohledně USDA zón, pokud se v tom někdo vyznáte: píšou, že se to pozná podle minimální dlouhodobě naměřené teploty - co se myslí tím dlouhodobě? U nás bývá skoro každou zimu alespoň jednu noc přes -30, to bych nebyla ani zóna 5. Je jedna noc (případně dvě tři po sobě) jen krátkodobý mrazík? Nebo se počítá průměrná denní teplota?

Já to chápu tak, že musíš brát v úvahu dlouhodobá (mnohaletá) měření. Že třeba zima 06/07 by nás zařadila svými minimy do zóny 6 nebo dokonce 7, ale zima 08/09 potvrdila zónu 5. Předpokládám, že se opravdu berou minima, ne denní průměry.
Taky by mě zajímalo, jestli má na přežití rostlin vliv ojedinělý výrazný pokles níž.
Přežití rostlin ovlivňuje i sněhová vrstva. K tomu by se určitě rozepsala Květa, jíž pod mohutnou vrstvou sněhu přežily -24 °C i mnohé choulostivky. K tomu našla informaci, že jánevimpřikolika cm sněhu je na rozhraní sníh/zem teplota blízká nule.
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 24. lis 2009 09:04 #2823

• Elina
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 38
Tak tam jsem byla jenom jednou a strasne foukal vitr .Tak ze mas s cim bojovat.
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 24. lis 2009 12:22 #2827

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Nedávno jsme narazila na tuto mapu se zobrazením zon v Evropě. www.tropenland.at/trp/cont/exotenKlima/u...nen-karte-europa.asp
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 24. lis 2009 18:44 #2828

• Lenka
  • Platinum Boarder
Ta mapa mi přijde o stupeň posunutá nahoru (a nebo je možná jen málo podrobná). Nějak se mi nezdá, že by v Krkonoších měli zónu 6 a v Jizerkách dokonce 7. Teď jsem ještě trochu googlila a našla jsem, že se to počítá jako aritmetický průměr absolutních ročních minim za takových 15-20 let. (Což znamená, že stačí jedna teplá zima a průměr se zvedne - a já doufám, že můžu být v klidu a věřit dál, že mám zónu 5a i s těma našima mínus třicítkama a že mi ty hyacintovce nezmrznou - už mám objednáno.)
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 24. lis 2009 21:14 #2831

• dresla
  • Moderator
Bezva, vysvětleno.

Lenko, pěstuješ h. hispanica? Zajímal by mě totiž rozdíl ve vzhledu.
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 25. lis 2009 12:32 #2834

• Lenka
  • Platinum Boarder
Pěstuju, i když si nejsem úplně jistá, jestli to není nějaká záměna. Když jsem pak googlila, přišlo mi, že některé fotky odpovídají a některé vůbec ne - ono je dost barevných mutací a tak. Každopádně to, co mám já, je o dost světlejší než h. non-scripta (který má nádherně sytou spíš tmavě modrou barvu), květy to má víc rozevřené a celé květenství celkově připomíná víc hyacint, kdežto non-scriptal má květenství podobné řekla bych spíš lučním zvonkům - květy jsou štíhlejší, víc převisají, květenství je řidší. Když mám popsat celkový dojem, tak English bluebell působí víc jako taková křehká přírodní kytička, kdežto h. hispanica dělá dojem šlechtěného zahradního kultivaru, i když je to samozřejmě blbost, oba jsou to botanické druhy. Navíc h. hispanica jsem nikdy v krajině neviděla a předpokládám, že to, co známe ze zahrad, nejspíš vážně nějaký zahradní kultivar bude. Bůh ví, čeho se dočkám z těch cibulek z Anglie. Možná se pro zahrady šlechtí i h. non-scripta, a já bych tolik chtěla ten přírodní.:(
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 25. lis 2009 17:27 #2835

• dresla
  • Moderator
Snažila jsem se najít nějaké fotky svých h. hispanica - bez úspěchu. Mám 3 barvy, takovou ušmudlanou růžovou a pak modrou a bílou, ty jsou obě pěkné. Mrkni sem www.rvroger.co.uk/index.php?linksource=s...n=BAUT&caller=Header - mají "commercial i true form" :) .
Téma bylo zamčeno.

Re:Cibuloviny 26. lis 2009 18:54 #2844

• Lenka
  • Platinum Boarder
Já mám ten bleděmodrý h. hispanica, jen mi tedy nikdy nedorostl tak vysoko. Doroste ale tak s bídou 30 cm, tak nevím, jestli to není nějaký kříženec. Fotku bohužel taky nemám. Není to špatná kytka, ale za srdce mě nějak nechytila. Za ten odkaz děkuju a rovnou ho přeposílám sestře do A.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa