Minulou sobotu jsem se pustila do střihání růží. Mrazové poškození bylo celkově rozsáhlé, protože před příchodem mrazů, byla většina z nich už 1-2 cm narašená, popínavá drobnokvětka Martina už dokonce měla první lístky.
Spousta z nich šla na 10cm pahýlky. Tradičně to byly Eden Rose, Rokoko a Coral Dawn od Pelců - ty pomrznou každý rok. Nově Heritage, Q. of Sweden - šly by střihnout i výš, ale vzala jsem je na krátko , aby se rozkošatěly, dále Ballerina - měla hnědé fleky, kdo ví, jak by obrážela, pak by mi třeba přišlo líto střihnout, tak jsem ji vzala hned (sousedí s Heritage, takhle budou mít stejnou startovní pozici).
Naprosto překvapila Colette, bez nakopčení bez textilky je O.K až do 70cm. Claire Matin - také o.k., ale stěhovala jsem jí, tak šla na krátko.
Gragam Thomas - zcela o.k. do 2m , nakopčen, bez textilky, ale u zdi, šel na 0,4m kvůli přesazování.
Crown p. Margareta a Pat Austin - byly nakopčené, měly textilku + jsou do cca 0,5m chráněny zídkou - zcela O.K. , ale střiženy na 0,5m, kvůli tvaru.
Stromkové The fairy a L.d.Vinci - zabalené do textilky, snad o.k., L.d.V. má týden po střihu matnou "kůži", tak uvidíme.
Popínavá drobnokvětka Martina - mám jí od Pelců, ani ji běžně nenabízejí, že je moc obyčejná - kvete jen jednou, jméno je na faktuře od Pelců, ale koukala jsem, že HMF jí nezná

- což mi nevadí, dělá mi ohromnou radost, roste jako divá, hooodně kvete (i když jen jednou, ale vydrží jí to dlouho) a je nezničitelná. Některé z šlahounů jsou celé hnědé, ale raší z nich pupeny na všechny strany

.
Iceberg - ta by zřejmě asi zimu ustála bez problémů, ale už v únoru jsem jí vzala na 10 cm - půjde pryč.
Nejen že usurpovala všechno kolem, ale po odkvětu z ní jsou prakticky každý rok úplně holé klacky (černá skvrnitost -a to je na drátěném plotě na jih, kde i dost fouká), druhé kvetení jen neochotně, na podzim padlí. Už byla 3 roky v podmínce, došla mi trpělivost, jen doufám, že se mi jí podaří vydolovat (je cca 9 letá).
Bezejmenná bílá (kterou tipuji na Schneewittchen Cl.) - už 2 roky klempíruje a letos je asi definitivně po ní.
Přeze všechno myslím, že to růže ustojí. Dolouho jsem ale měla strach o kamčatské borůvky, ty totiž stihly před těmi mrazy udělat 2cm lístky a nakvést - všechno to pomrzlo, ale už vyrážejí z pomrzlých pupenů nové lístky a kupodivu je mezi nimi i pár poupat - tak to asi letos bude dost slabá úroda

.