Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zima 2011-2012

Re: Zima 2011-2012 28. bře 2012 20:32 #277412

• Jirka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 668
Na chalupě jsou růže proti Brnu značně opožděné, zatím je bez omrznutí A.Darby a značné mrazové fleky má 2,5 metrová L.Odier. ČH ještě nerašily, tak nevím.

Té neznámá v avataru pracovně říkám Fantine Latour, ale jistý si tím nejsem.... ;) Voní velmi intenzívně, na galiku mi příjde dost vysoká - už teď má 160 cm, má málo ostnů, matné listy....
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Zima 2011-2012 30. bře 2012 08:14 #277440

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Minulou sobotu jsem se pustila do střihání růží. Mrazové poškození bylo celkově rozsáhlé, protože před příchodem mrazů, byla většina z nich už 1-2 cm narašená, popínavá drobnokvětka Martina už dokonce měla první lístky.
Spousta z nich šla na 10cm pahýlky. Tradičně to byly Eden Rose, Rokoko a Coral Dawn od Pelců - ty pomrznou každý rok. Nově Heritage, Q. of Sweden - šly by střihnout i výš, ale vzala jsem je na krátko , aby se rozkošatěly, dále Ballerina - měla hnědé fleky, kdo ví, jak by obrážela, pak by mi třeba přišlo líto střihnout, tak jsem ji vzala hned (sousedí s Heritage, takhle budou mít stejnou startovní pozici).
Naprosto překvapila Colette, bez nakopčení bez textilky je O.K až do 70cm. Claire Matin - také o.k., ale stěhovala jsem jí, tak šla na krátko.

Gragam Thomas - zcela o.k. do 2m , nakopčen, bez textilky, ale u zdi, šel na 0,4m kvůli přesazování.
Crown p. Margareta a Pat Austin - byly nakopčené, měly textilku + jsou do cca 0,5m chráněny zídkou - zcela O.K. , ale střiženy na 0,5m, kvůli tvaru.

Stromkové The fairy a L.d.Vinci - zabalené do textilky, snad o.k., L.d.V. má týden po střihu matnou "kůži", tak uvidíme.

Popínavá drobnokvětka Martina - mám jí od Pelců, ani ji běžně nenabízejí, že je moc obyčejná - kvete jen jednou, jméno je na faktuře od Pelců, ale koukala jsem, že HMF jí nezná :) - což mi nevadí, dělá mi ohromnou radost, roste jako divá, hooodně kvete (i když jen jednou, ale vydrží jí to dlouho) a je nezničitelná. Některé z šlahounů jsou celé hnědé, ale raší z nich pupeny na všechny strany ;) .

Iceberg - ta by zřejmě asi zimu ustála bez problémů, ale už v únoru jsem jí vzala na 10 cm - půjde pryč.
Nejen že usurpovala všechno kolem, ale po odkvětu z ní jsou prakticky každý rok úplně holé klacky (černá skvrnitost -a to je na drátěném plotě na jih, kde i dost fouká), druhé kvetení jen neochotně, na podzim padlí. Už byla 3 roky v podmínce, došla mi trpělivost, jen doufám, že se mi jí podaří vydolovat (je cca 9 letá).

Bezejmenná bílá (kterou tipuji na Schneewittchen Cl.) - už 2 roky klempíruje a letos je asi definitivně po ní.

Přeze všechno myslím, že to růže ustojí. Dolouho jsem ale měla strach o kamčatské borůvky, ty totiž stihly před těmi mrazy udělat 2cm lístky a nakvést - všechno to pomrzlo, ale už vyrážejí z pomrzlých pupenů nové lístky a kupodivu je mezi nimi i pár poupat - tak to asi letos bude dost slabá úroda :down .
Následující uživatel poděkoval: Lenka, Kachnishte, Evka, Mandalenka

Re: Zima 2011-2012 30. bře 2012 08:44 #277445

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
A tak schválně, komu ještě raší zčernalé větve, stalo se mi to u více růží a moc to nechápu.

Re: Zima 2011-2012 30. bře 2012 08:49 #277446

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Jani,nemáš prosím foto jak velká Coral Dawn do léta doroste po tom namrznutí a jak kvete,děkuji.

Re: Zima 2011-2012 30. bře 2012 09:00 #277447

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Evko, fotky bohužel nemám, dřív jsem zahradu fotila jak divá, ale tyhle fotky vzaly za své, když "umřel" PC , ve kterém byly uloženy. Teď už tak 3 roky prakticky nefotím.

Ohledně Coral Dawn - kdysi se na livingu řešilo, že se vyskytují ze dvou zdrojů dvě různé "verze". Ta moje od Pelců, patří k těm méně povedeným, ale i přesto vyrostla do 1,5m, ale byla řídká (3-4 šlahouny) . Mohlo to ale být i tím, že byla z obou stran utlačována.m Odpovídalo tomu také kvetení - na každé větvi cca 6-8 květů, i celkem opakovala, ale slaběji.

Letos jí buď přesadím ke zdi a budu doufat, že jí to pomůže, nebo půjde ke kamarádce, která má zahradu dost velkou na to, aby si mohla dovolit experimentovat.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Zima 2011-2012 30. bře 2012 09:09 #277448

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
amazonka01 napsal:
A tak schválně, komu ještě raší zčernalé větve, stalo se mi to u více růží a moc to nechápu.
Amazonko, velmi mne překvapil Alchymista. Stále jsem vyčkávala se střihem. Když jsem se konečně rozhoupala, zjistila jsem, že už má lístky i na větvích co jsem považovala za odepsané.

Re: Zima 2011-2012 30. bře 2012 22:50 #277463

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
amazonka01 napsal:

u mne jen u jedné růže.

Ještě nemám ani jeden pupínek na 21 růžích. :S
V podstatě mám tři odstíny větví - skořice ( těm věřím, dají to ), čokoláda ( v téhle barvě jedna raší ) a pak už jen pohřební čerň.

Naopak - dostřihávala jsem L.Odier, došlo jí. 2/3 délky šly pod nůžky.

Edit : jo, Danah, k Lavender Lassie - tak u ní moc obří rozměry nehrozí.. si myslím. Nesměle raší z pod země, celý vršek je v pánu.
Poslední úprava: 30. bře 2012 22:52 od Květa.

Re: Zima 2011-2012 31. bře 2012 18:33 #277473

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Včera jsem stříhala první dvě růže. Eden Rose a Koré. Byly to vloni obrkeře (přes 2m výška a šířka kolem 1m), teď je to hotové neštěstí. Z Eden Rose zůstala jedna půlmetrová větev a z Koré asi čtři stejně vysoké. V pondělí jdu na další růže.
O Colette a Martinu Frobisherovi jsem už psala, už mají 2cm lístky. Jiné růže ještě asi spí / v lepším případě. Hanka

Re: Zima 2011-2012 02. dub 2012 11:09 #277490

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Tak dnes mě Chippendale velice potěšila,z úplně na pohled suchého dřeva se kousek nad zeminou tlačí malinkatý pupínek,takže naštěstí žije.:woohoo: Trochu mi ještě dělají starosti historické sázene kolem vánočních svátků,ale ty mají právo rašit později.
Daleko více starostí mi však dělají minulý rok koupené budley Peacock.Já vím,že je na ně ještě čas,ale mám je teprve první zimu a nevypadají vůbec životně.Nevím nakolik jsou odolné podle starších ověřených odrůd.S těmi jsem neměla nijaké starosti,ale musela jsem je z jejich dlouhodobého místa odstranit a nové nasadit jinam.
Poslední úprava: 02. dub 2012 11:11 od Evka.

Re: Zima 2011-2012 02. dub 2012 15:22 #277508

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Květa napsal:
..............
Edit : jo, Danah, k Lavender Lassie - tak u ní moc obří rozměry nehrozí.. si myslím. Nesměle raší z pod země, celý vršek je v pánu.

Květo, nechci prudit, ale u mne zůstala naprosto nedotčená mrazem ;) nenakopčená...před příchodem holomrazů opět jen nedbale přehozená hustou jedlovou větví...
mmch., nad izolačními vlastnostmi právě jedlových větví jsem se zahloubala, ale srovnání nemám, páč k jedlovýmu klestu jsem přišla čirou náhodou, když u nás porazili tři veliké obecní :angry: jiný jsem neměla, ale co bylo pod jedlovým klestem, to přežilo.
Poslední úprava: 02. dub 2012 15:25 od danah.
Následující uživatel poděkoval: helena
Moderátoři: Eva L., Květa