Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zima 2011-2012

Re: Zima 2011-2012 23. bře 2012 13:11 #277284

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Vlaďko, vejde se určitě. Vždyť já kvůli tomu usulpovala značnou část trávníku :laugh: a mám od podzimu připravený záhony. U Dresly už jsem jarní objednávku udělala, ale ještě se neozvala, tak nevím, jestli už není na jarní prodej pozdě.
Amazonko, příští podzimní objednávku asi navýším jako Ty, aby bylo z čeho pak ty zmrzliny dosazovat. Díky za tip :up .
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Zima 2011-2012 23. bře 2012 13:42 #277285

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Miško, já jí nenavyšovala, já se jen bála na podzim sázet kvůli hryzcům :D, takže růže přezimovaly založené ve sklepě v pilinách :blush:
No a teď mám 30 růží k dispozici (a to nemluvím o těch, co jsem objednala už v zimě na jaro ;))

Takže jsem se rozhodla, že chcípáky, co nevydrží zdejší klíma, pošlu tam, kde možná vydrží.
Následující uživatel poděkoval: Miška

Re: Zima 2011-2012 23. bře 2012 15:10 #277286

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
mám doošmikáno, nechala jsem si na později pár růží ( Rosemoor, H.Carr, G.Jekyll, C.Matin + Cornelii a Queen of The Musk = není na nich ještě dobře vidět kam jsou omrzlé ).
Předstřižené ( zakrácené, později budu pokračovat...:sick: , že ) mám Ghisl.Fel, Odile Masquelier + Bouquet Parfait ( uněj předpokládám, že půjde k zemi ).

ad Bremer Stadtmusikanten - Honzo, zajímavé. U mne nejspíš to poškození přičítám tomu, že se jedná o starší ( 2 - 3 let. ) sazenici. Měla dost zakrácené kořeny, silné větve.. loni se mi takhle špatně s přesazením vyrovnávala A Shropshire Lad. Samo, jsou to pouhé dohady, pravou příčinu odhadnout těžko. Mám ji zasazenou na nejteplejším místě ( hodil se tam barvou ), za zády má dílnu.
Žije, stejnak bych ji střihala takhle jak namrzla sama.

ad žluté - u mne ( bohužel ) letos je jedno o jakou barvu se jedná. Skoro vše opravdu k zemi, jaká už neobrazí, těžko odhadnout. Ze žlutých blbě vypadá Jude de Obscure, Golden Years + Welwyn Garden Glory. No, Sonnenschirm na tom není taky 2x valně.
Suzan Daniel je na tom celkem dobře, zbyly jí klacíky 5cm.

Chválit dnes jdu : Pretty Sunrise, Nur Mahál ( při tom je to moschata, divím ).
z Austinek - Hyde Hall, samo... a - ZZ jak jinak.... loni jsem nejvíc kvůli dešti spílala C.Austin ( o té jsem už psala jak nenamrzla ).. no kdo myslíte, že se jí řadí na bok ? jj, správně - Brother Cadfael. Ten si v klídku pučí z vcholků. Sepo.

oranžády + hnědky - no, je to fakt nepěkný pohled, ale, Amazonko - letos byla opravdu mimořádná zima. Člověk si říká teď každoročně - horší to být už nemůže - a ono jo... mrazové období bylo dlouhé a hlavně - opravdu bez sněhu. Hele, mně letos ( i když jsem měla již nižší teploty než tuto zimu ) namrzla broskvoň. JJ, ta o kt. ses loni vyjadřovala, že tě zajímá, kdy na ni "přijde řada" . Tak možná... o tomto víkendu ? :woohoo:
Mně tu oranžády přežívají ( i bez nakopčení ), holt jsou v 1. kvetení nižší než bych potřebovala ( ale to i jiné barvy ). Jestli u mne nějaká nepřežije, nejspíš si ji koupím znovu.. bez téhle barvy nemůžu ( zatím ) být.
Z téhle barvy udivuje Grace - zelená až do konců. Fakt je, že má tenouličké vetvičky ( sázená na podzim 2010 ), na nich se nemrzlé dřevo zatím nepozná.

Vlaďko, soucítím s tebou - potěší tě, že jsem stříhala tak moc až mám namožený nějaký svalový úpon v lokti ? :lol:
ad Rosemmor, jj, taky se přidávám do řady chválících, vypadá nenamrzlý a růžička je to eňoňůňo.

ad Dresla - mluvila jsem s ní min. týden.. mmch, kurňa, už nikdy nebudu před tím než bude růže u mne v kýbli, jakou mám objednanou ventilovat, páč tu jedinou, kt. mi u Dresly zbývala, a já jsem se tu nad ní na podzim rozplývala, že je moje.. mít nebudu ( grhm :ohmy: )..
zatím na obj. neodpovídá, čeká na to, až bude jasné, zda růže jsou živé ( pučí ).
Poslední úprava: 23. bře 2012 15:11 od Květa.

Re: Zima 2011-2012 23. bře 2012 16:00 #277291

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Květa napsal:
.

oranžády + hnědky - no, je to fakt nepěkný pohled, ale, Amazonko - letos byla opravdu mimořádná zima. Člověk si říká teď každoročně - horší to být už nemůže - a ono jo... mrazové období bylo dlouhé a hlavně - opravdu bez sněhu. Hele, mně letos ( i když jsem měla již nižší teploty než tuto zimu ) namrzla broskvoň. JJ, ta o kt. ses loni vyjadřovala, že tě zajímá, kdy na ni "přijde řada" . Tak možná... o tomto víkendu ? :woohoo:
Mně tu oranžády přežívají ( i bez nakopčení ), holt jsou v 1. kvetení nižší než bych potřebovala ( ale to i jiné barvy ). Jestli u mne nějaká nepřežije, nejspíš si ji koupím znovu.. bez téhle barvy nemůžu ( zatím ) být.
Z téhle barvy udivuje Grace - zelená až do konců. Fakt je, že má tenouličké vetvičky ( sázená na podzim 2010 ), na nich se nemrzlé dřevo zatím nepozná.

Nj, já vím, jenže to je právě ono, čekat, zda bude teplá, nebo aspoň nomální zima mě nebaví. A holt musím počítat i s extrémním (svým) stanovištěm, a to mi jaksi napovídá, že bych se měla vzdát. Celou dobu tvrdím, že co u mě nepůjde, dám pyč. Tak je asi čas to udělat. Holt nebudu mít oranžád 20, ale jen 5 vybraných pro extra vlastnosti (mmch, Grace z nich taky vypadá nejlíp), a ty budu asi balit do pytloviny :D

Broskev nelituju, vůbec se mi tam nelíbila (a nemám ráda stromky, které se musí stříkat ;))

Re: Zima 2011-2012 23. bře 2012 20:26 #277298

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Jsem utahana jako kun, pro samou tezkou praci nestiham onunavat rasici kyticky.Ale pokusim se podat zpravu o stavu ruzi.
Potvrzuji a souhlasim, ze historicke a rugozy obstaly vyborne.Salet, Magna Charta, Empress Josephine, Rose du Roi, Blanche Moreau a La Noblesse (obe bez poskvrnky), Cardinal Richelieu, Mme Boll (udajna)-tak ta je komplet zelena.

Zklamala Mrs.John Laing-nektere vyhony ujdou, par cernych k zemi.

Souv.dlMalm.-prvni hluboky strih, asi bude nutno pokracovat, ale prezije.
Catherine Guillot-tak z jedne tretiny hneda.
Veronica B.(Guillot)-dost hruza, ze 4 klacku jeden vypada k svetu.
Emilien Guillot-o malinko lepsi nez Veronica.
Joelle Marouani (Guillot)-k placi, asi pujde.

Z anglicanek je nejhorsi Jude the Obscure-zatim nevidim pupinek, jen hnedy drevo.Golden Celebr.-zije, 10 cm nad zemi.CPM-uvidime, cekam.

A rukama muzu lomit nad Buff Beauty, Hot Chocolate a hnedkou z Hradce (a to jsem ji,Kveto, fakt hodne nakopcila a vetvema z jedle prikryla).Ale stejne verim, ze se neco vyklube.

Pretty Sunrise u me vypada taky sveze a zrovna tak Vierge Folle.
Tak zatim
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Zima 2011-2012 24. bře 2012 17:34 #277311

• Jirka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 668
Dnes rozkvetly první květy zlatice, tak jsem se pustil do odhrnování a stříhání. Nedopadlo to až tak zle, ač v únoru byly 3 týdny holomrazy až k -16 C.
Bez poškození, rašící po celé délce výhonů - Baron GdA, Winchester Cathedral, Dortmund, Fantin Latour, Amadeus, Tausendschön.
Omrzlé konce asi 1/3 délky - Louise Odier, Sebastian Kneip, Falstaf, Pilgrim, Abr. Darby. Úplně kaput se jeví Henri Matisse.

Zítra zkontroluji růže na chalupě.

Z trvalek se zdají vymrzlé všechny tři odrůdy kniphofií - ty mě obzvlášž mrzí, byly to již velké trsy....
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Zima 2011-2012 24. bře 2012 19:52 #277326

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jirka napsal:
Omrzlé konce asi 1/3 délky Sebastian Kneip

ach ty subtropy ..

stejně je to zajímavé, jak u každého se chovají růže jinak - u někoho omrzne ta, u jiného je zcela bez potíží..

Jirko - kniph. jsem měla ( ale jen tu základní, oranž./žlutou ) - přežívala i víc.. tak snad se ti zvetí tvoje ještě. Moje na jaře vždycky vypadala jak uhnilý pór.
Zase - takhle dlouho holomráz nikdy neměla.

Evoi - ad hnědky - jj, ta HK byla i loni víc postižená než Hot Chocolade. Letos vypadá HK mrtvá, Hot Choco pučí. Tak neházej flintičkou ( to jsem vyslechla od EvyL dnes několikráte, tak přeposílám.. ).
Nakopčené byly obě - ale letos to nebylo moc platné. Nakopčené/nenakopčené, stejnak promrzla zem šíleně. Říkali že až 60 cm.
Poslední úprava: 24. bře 2012 19:52 od Květa.

Re: Zima 2011-2012 24. bře 2012 20:49 #277327

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Flinticku nepotrebuju, hazim lopatou:S :S (na hnedce a cokolade ani dnes k veceru zadny pupinek)

Re: Zima 2011-2012 25. bře 2012 18:57 #277340

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
U nás to vypadá, že 10 cm opečovávaného sněhu udělalo své.
Z vámi jmenovaných oranžád a choulostivek:

Welwyn GG - od země, ale ne z báze, byl nakopčený a přikrytý chvojím.
Jude the O. - asi 10 cm živého dřeva nad zemí
Pat Austin - u ní zatím nevím, je to flekatina prapodivná
Pilgrim - cca 5 cm nad zemí živé dřevo
Strawberry Hill - fešák mrazem nedotčený!!!
Ginger Sylabub - čerstvý z prosince, přikrytý chvojím krásně bez úhony přezimoval

Dál musím pochválit Blue for You - je nádherná, sázená v prosinci, pak zaházená sněhem a krásně si se zimou poradila

Ale! :S Souv de la Malmaison Cl - 4metrové !!!! výhony jsou všechny v ... (tam, kde podobné výhony mnohdy končívají), u stříhání jsem plakala. Snad ty pahýly divné barvy, které jsem ze zoufalství nechala, obrazí a uvidím ho letos kvést... Ach jo...

Jinak Rugozy a historické - to je jasné, jsou bezkonkurenční :) Nejkrásnější je asi Felicité Parmentier - jede z úplných vrcholků větviček. A Alba Semiplena se tváří, že by ji nerozházel ani Roundup :D :evil:
Poslední úprava: 25. bře 2012 18:58 od Kachnishte.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Mandalenka

Re: Zima 2011-2012 25. bře 2012 22:38 #277341

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Tak mám dostříháno a můžu udělat přehled. Obodováno od 1 do 10, přičemž 1 znamená jistá smrt a 10 naprosto bez omrzlin. Nováčky dávám zvlášť, páč jako jediné byly nakopčené a zakryté.
1 - Compassion
2 (až k zemi, zatím neraší a čert ví, zda budou) - PHM (u té mi krvácelo nejen srdce, když jsem ji sundavala ze stromu), Veilchenblau, Babiččina voňavá, Perle des Blanches
3 (max. 5 cm zeleného, ale raší) - Bleu Magenta, WS 2000, Ave Maria, Mme Isaac Pereire, The Fairy, Honorine Brabant, Felicite et Perpetue
4 (max. 10 cm zeleného) Rose de Resht
5 (do 20 cm zeleného) Probuzení
6 (zhruba do poloviny výhonů) - r. centifolia růžová (od Pelců), Comte de Chambord, centifolia Typ Kassel
7 (větve zelené až na nejml. části, ale tu a tam mrazová plotna) - Dortmund, nn. červená popínavka
8 (nejmladší části výhonů, ne moc) - William Lobb, Gen. Štefánik (?), Hipollyte, Himmelsauge, nn. centifolia, Leda
9 (špičičky výhonů a narašené pupeny, jinak OK) - Louise Odier, Alba Incarnata, Alba Maxima, nn. Alba, r. vilosa Karpatia, Kájin bílý rambler (mládě)

Nováčci (nakopčení, zakrytí) vesměs přežili celkem slušně 10-20 cm zeleného a raší - nebudu je rozepisovat (hlavně angličanky - nežluté, pár historických a polyantek), zmíním se jen o extrémech: hůř než ostatní dopadla Purpurtraum 2000 a Ina en Mona (ta to má možná za sebou). Naopak na jedničku s hvězdičkou obstála neznámá červená "mini" - nejspíš ČH ošetřený retardérem růstu - podarovaná na jaře, pak dlouho mořená v tom malém květináčku, během léta přesazená do většího, vykvetla znovu, na podzim přesazená do záhonu. Stihla ještě na podzim narašit. Nekopčila jsem ji, akorát před těmi nejtužšími mrazy jsem na ni hodila jednu velkou smrkovou větev. A teď se podržte - ty narašené pupeny jí nezmrzly a vesele z nich pučí dál - už má malé lístky (přičemž i ty nejotužilejší alby u mě zatím tak 75 mm pupeny, víc ne). Jsem fakt zvědavá, co se z téhle pionýrky nakonec vyklube. Musela jsem vám ji vyfotit, jsem z ní úplně auf. Fotka je už pár dnů stará, od té doby už zase poporostla.
pionrka.jpg
Následující uživatel poděkoval: zdenka, Kachnishte, mišpule, Evka, Mandalenka
Moderátoři: Eva L., Květa