Vlaďko, a co je špatně na tvém vítacím záhoně? Světlo? Asi mi to uteklo.
Záhony změřím, sám jsem zvědavý, k čemu dojdu. Mám nový metr, tak to bude radost.
Růže jsou většinou po 1 ks. Že si jako okouknu jaké jsou, jak voní a zda semi líbí. A pak že budu selektovat.
Akorát ´Summer Song´ je tam 6 ks, ale to počítám za kus i dvě větvičky do 30 cm, ano?
Je to zvláštní růže. Ráda vlhkou bohatou zem. Prostokořenná mi tu vůbec nejde, kontejnerovaná jde obstojně.
To je žlutostinkový.
Ve vítacím mám víckrát ´Harlow Carr´ - pětkrát.
Celkově se při těch výsadbách chovám tak, jako by ty růže byla jedna sorta - tj. mezery jsou max. 60 cm a méně.
Např. ´Goldspatz´ (fotky k ní nebyly, úplná novinka) jsem dva ks (Kordes zdvojil objednávku) zasadil asi 20 cm od sebe
s tím, že ji beru jako jeden kus. Že udělá (možná) o to bohatší keř-ík.
Evko, Boscobel mi také ihned padla do oka. A hlavně i do nosu. Je skvělá.
A to semi/mě z letošních ostinových novinek na fotkách líbila/zaujala nejméně.
Vydriku, všechny růže, co píšeš, bych dal raději do zadní části záhonu (záleží, jak široký bude).
Akorát ´Summer Song´ a ´Teaclipper´ bych dal dopředu. Summer Song bych dal dopředu úplně.
´Teaclipper´ je ale dosti nevyzpitatelná, myslím. Nemám ji. U Pelcových byly hodně velké sazenice,
v Třebešicích (stejný zdroj) naopak prckové, že je lecjaká levandule přerostla.
U sebe růže sázím do zmije, tj. do trojsponu. Většinou. Cik-cak.
Za předpokladu, že:
1. by u nás nebyly krušné zimy,
2. by u nás standardně pršelo,
3. bych neměl zahradu na navážce stavební suti a/nebo na místě bývalých dílen a domu,
4. by mi bylo líto růže rázně stříhat
bych si toto nemohl dovolit. Mohly by to být olbřímí keře a vyžadovaly by více místa.
Do tvé nové zahrady v Roztokách (u Prahy?) tento postup (nahusto) silně nedoporučuji.

Nevím, jestli bych k těmto ostinkám přidával ´Chippendale´.
Evoi, díky za info. Lepidlo pozdravuji a nad tvým úžasným zahradním altánem (a nejen nad ním) slintám dnem i nocí. Ách...
Skalničko, krásně ti to kvete. Ořechoplodec (i jeho semenáčky) ti v dobrém závidím. Vstoupil jsem s ním x-krát do stejné řeky,
nakonec vymřely všechny. Fotíš krásně - a záhony ve výrobním procesu jsou ten nejlepší studijní materiál.