Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Právě kvete - Září 2012

Re: Právě kvete - Září 2012 19. zář 2012 12:19 #283643

• Oluschka
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 135
Honzo, já bych pro změnu ráda věděla jména těch žlutých. Měla jsem teď bílé období a žlutá mi ani trošičku neučarovala, ale pohled na tvůj sluníčkový záhon mě totálně dostal. :cheer: Potřebuju pár malých, kompaktních, kuřátkových růžiček...
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Právě kvete - Září 2012 19. zář 2012 12:39 #283645

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Oluschko, díky. Žlutostinkový je jednoduchý - na snímku jsou vidět pouze ´Teasing Georgia´ (vepředu)
a ´Crown Princess Margareta´ (vzadu). Jen ti nevím, jestli se o nich dá hovořit jako o "malých, kompaktních ... růžičkách". :lol:

Pak tam mám ještě ´Lady of Shalot´, ´Lady Emma Hamilton´, ´Charles Austin´, ´Yellow Charles Austin´, ´The Pilgrim´,
´The Lark Ascending´, ´Summer Song´, ´Port Sunlight´, ´Malvern Hills´, ´Ghislaine de Féligonde´ a ´Goldspatz´.
Poslední úprava: 19. zář 2012 12:40 od HonzaPM.

Re: Právě kvete - Září 2012 19. zář 2012 12:50 #283646

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Honzo, jak si tak v duchu maluji tvé bohaté výsadby, jak rozlehlé jsou asi tyto záhony? slint...A jsou po kuse, nebo dle Austina povícero?
Snažila jsem se udělat vítací převážně austinkový záhon, ale růže nováčci se mi ještě pořádně v kvetení nepotkaly a navíc je ten záhon fakt na blbém místě, vím, furt tu na něj nadávám... asi bych udělala líp, kdbych tam nasázela cibuloviny a seda :sick:

Re: Právě kvete - Září 2012 19. zář 2012 16:01 #283660

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Honzo,děkuji za pojmenování,je to fakt lahoda pro oko.Jen se mi nechce věřit,že ta uprostřed je Boscobel,vypadá (jinak než na austinových stránkách)tedy nádherně,hned mi padla do oka.:up

Re: Právě kvete - Září 2012 19. zář 2012 18:36 #283671

• vydrik
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 20
Honzo, prosim, mohl bys napsat jak mas ty zlute ruze zasazene? C o je vedle cehó co mas vzadu, co vice vpredu, ze bych se mohla vyvarovat chyb? jinak ja tam budu sazet i Goden celebration, Graham Thomas, crown princ. Margaret, Teasing Georgia, SummerSong, Tea Clipper. Bohuzel Chippendale uz nemam a bude pristi rok, ten je muj( byl) nejmilejsi. Ja je vetsinou mam prvnim rokem, hodne u rybizu, proste provizorni mista .

Re: Právě kvete - Září 2012 19. zář 2012 20:10 #283681

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Honzo, ano, radim a presazuju i astry v kvetu, zvladaji to.Velikost zahrady je relativni.Chtela bych treba i vetsi.Aby bylo kam davat RUZE.Tady je moc velkych stromu.A romanticka nevim, urcite nemam peclive zarovnany okraje jako Mispul (ne ze bych je nechtela mit).A od dob lepidla se tu mnozi rozmasirovany klacky, rozzvejkany backory a rozplacly plastovy flasky.
Nemuzu si odpustit-dam znovu Aster laterifol.horizont., v plnem kvetu, tu presazovat nebudu
18.9.2012028.jpg
Následující uživatel poděkoval: zdenka, HonzaPM, Pohlová, MartaZ., helena, mišpule

Re: Právě kvete - Září 2012 20. zář 2012 05:01 #283689

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Evoi, pěkné astřičky. S tím přesazováním aster v plném květu jsi mi dodala odvahy. Potřebuju taky jednu přešoupat, ale bylo mi líto s ní hýbat, sotva začala kvést. Pěkně u nás zapršelo, tak se do toho pustím!;)
Následující uživatel poděkoval: evai

Re: Právě kvete - Září 2012 20. zář 2012 15:49 #283710

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Dám jednu podzimní. Jak mám momentálně dost záhonů ve výstavbě, tak fotky stojí za prd. Navíc neumím pořádně fotit a mám mindrák z Honzových fotek. :(

podzimn.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, HonzaPM, fanynka, Pohlová, MartaZ., helena, sany, evai, mišpule a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Re: Právě kvete - Září 2012 20. zář 2012 19:02 #283718

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Vlaďko, a co je špatně na tvém vítacím záhoně? Světlo? Asi mi to uteklo.
Záhony změřím, sám jsem zvědavý, k čemu dojdu. Mám nový metr, tak to bude radost.
Růže jsou většinou po 1 ks. Že si jako okouknu jaké jsou, jak voní a zda semi líbí. A pak že budu selektovat.
Akorát ´Summer Song´ je tam 6 ks, ale to počítám za kus i dvě větvičky do 30 cm, ano?
Je to zvláštní růže. Ráda vlhkou bohatou zem. Prostokořenná mi tu vůbec nejde, kontejnerovaná jde obstojně.
To je žlutostinkový.
Ve vítacím mám víckrát ´Harlow Carr´ - pětkrát.
Celkově se při těch výsadbách chovám tak, jako by ty růže byla jedna sorta - tj. mezery jsou max. 60 cm a méně.
Např. ´Goldspatz´ (fotky k ní nebyly, úplná novinka) jsem dva ks (Kordes zdvojil objednávku) zasadil asi 20 cm od sebe
s tím, že ji beru jako jeden kus. Že udělá (možná) o to bohatší keř-ík.

Evko, Boscobel mi také ihned padla do oka. A hlavně i do nosu. Je skvělá.
A to semi/mě z letošních ostinových novinek na fotkách líbila/zaujala nejméně.

Vydriku, všechny růže, co píšeš, bych dal raději do zadní části záhonu (záleží, jak široký bude).
Akorát ´Summer Song´ a ´Teaclipper´ bych dal dopředu. Summer Song bych dal dopředu úplně.
´Teaclipper´ je ale dosti nevyzpitatelná, myslím. Nemám ji. U Pelcových byly hodně velké sazenice,
v Třebešicích (stejný zdroj) naopak prckové, že je lecjaká levandule přerostla.
U sebe růže sázím do zmije, tj. do trojsponu. Většinou. Cik-cak.
Za předpokladu, že:
1. by u nás nebyly krušné zimy,
2. by u nás standardně pršelo,
3. bych neměl zahradu na navážce stavební suti a/nebo na místě bývalých dílen a domu,
4. by mi bylo líto růže rázně stříhat
bych si toto nemohl dovolit. Mohly by to být olbřímí keře a vyžadovaly by více místa.
Do tvé nové zahrady v Roztokách (u Prahy?) tento postup (nahusto) silně nedoporučuji. :)
Nevím, jestli bych k těmto ostinkám přidával ´Chippendale´.

Evoi, díky za info. Lepidlo pozdravuji a nad tvým úžasným zahradním altánem (a nejen nad ním) slintám dnem i nocí. Ách... :up

Skalničko, krásně ti to kvete. Ořechoplodec (i jeho semenáčky) ti v dobrém závidím. Vstoupil jsem s ním x-krát do stejné řeky,
nakonec vymřely všechny. Fotíš krásně - a záhony ve výrobním procesu jsou ten nejlepší studijní materiál. :up
Poslední úprava: 20. zář 2012 19:09 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: helena, evai, vydrik, mišpule, Evka

Re: Právě kvete - Září 2012 20. zář 2012 20:02 #283722

• vydrik
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 20
Honzo, obri diky, Tea clipper mam prvnm rokem, zatim roste bezne a dost kvete, takova hodna ukaznena, typuju na metr v dospelosti. Roztky jsi odhadl dobre, jeste neumrela nadje, ze manzel zmeni praci a poslechne ctyri petiny rodiny. Nyni jsme v Uvalech coz je podobne klima. Tam by to bylo na vydrholci, tady jsme vic chraneny. Ted mam dilema, zda to nasazet tak jak to bylo zamysleno pro tady. , nebo pocitat s tim stehvanim, ted neco padlo. Slibuju, ze nasazim do zmje a hlavne poslu nadherny fotky, tesim se uz na leto.
Následující uživatel poděkoval: mišpule
Moderátoři: Eva L., Květa