Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 08. čen 2015 21:33 #297391

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Ajko, krásnej Horstmann, zase budu přemýšlet jak přifouknout zahradu, J.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Trvalky III 08. čen 2015 22:03 #297399

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Mišpul, jsou hodně na slunci, paní co mi je kdysi odrýpávala, tak hlavně ať dávám zjara cererit, to oni rádi, říkáme jim doma prskavky, podle střílení semen, docela to hážou daleko :laugh:
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Trvalky III 11. čen 2015 14:27 #297548

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Přidám mavuňový seriál nejen pro Káju, protože mavuně je zkrátka nutné na zahradě mít ;) .
(a páč to dneska zlobí, budu přidávat postupně)

P1030844.jpg

P1030852.jpg

P1030874.jpg

P1030897.jpg

kříženec s albou ( prakticky na celodenním slunci :

P1030919.jpg

a tady skoro úplně ve stínu s kontryhelem:

P1040041.jpg
Poslední úprava: 11. čen 2015 14:37 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, Evka, Láďa, Iveta, Vendy, Jikra, Ajka, Genovesa, alenak a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Trvalky III 09. čec 2015 12:35 #298808

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Ahoj.
Mám dotaz na dělení delphinia. Vím, že nejlepší je dělit na jaře, když jsou tak 10cm narašené. Ale dá se to udělat i po střihu 1.kvetení, kdy opět naraší a připraví se na 2.flor?
Zkoušeli jste to někdo?
Moc nechápu, proč je doporučováno právě jen to jaro. Jestli lépe zakořeňuje a pak se i lépe připraví na zimu.
Díky.

Jano, kříženec s Albou je krásná barva. Vysemeňuje se Ti?

Trvalky III 09. čec 2015 14:10 #298809

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Miško, dělit delphinia jindy než na jaře jsem nezkoušela. Řekla bych, že se to doporučuje na jaře, protože prostě bezpečně zakoření. I bazální řízky se z ní dělají najaře ( to se vlastně odebere kousek, který je bez kořínku a on celkem spolehlivě ty kořínky vytvoří). Zřejmě je na to na jaře nějak líp naprogramována.
Nejspíš s nimi potřebuješ teď hnout, to bych asi klidně zkusila ( doufejme, že nepřijdou vedra) a pokud by šly oddělit nez větších zásahů do kořenů, tak bych to zkusila ( jinak bych to nechala na jaro). Ale když jsem je dělila já, musela jsem je vždycky krájet nožem a to bych teď nedělala.

"Růžová" mavuň ( kříženec) se mi semení spolehlivě. Dokonce zřejmě i některé semenáče červené jsou taky růžové. Bílá se vytratila ( zřejmě jí zadusil ten semenáč, byla totiž na tom místě před ním). Ale letos jsem ji koupila znovu a jsem zvědavá, jakou barvu budou semenáče mít :P . Jsou na dvou různýh místech, jedna dost daleko od červené i růžové.

Jo a jsem nadšená z úplně obyčejného bílého kohoutku. Ten vínový mám roky a mám ho moc ráda, ale ten bílý je prostě super. Vypadá senzačně s růžema a to jak růžovýma ( Mariatheresia), tak tmavýma ( Gospel). Odkvétá nenápadně, neruší zrzavým nevzhledným chuchlem jako některé jiné bílé trvalky, takže ho nemusím chodit odstřihávat, přesto v kuse kvete a kvete a ještě vytvoří potomstvo. A hlavně nedusí okolní růže. Mavuně se musí v tomhle směru trošku hlídat a případně krotit.
Následující uživatel poděkoval: varouch, Evka, Iveta, Jikra, Ajka, alenak, Luša

Trvalky III 21. čec 2015 08:54 #299070

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Teda Jani mavuně vypadají skvěle. Donedávna jsem o nich neměla ani ponětí. Ale už mám první (dárek) a asi se rozrostou :-)

Trvalky III 21. čec 2015 08:56 #299071

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
První letošní třapatky.

DSC_0675_2015-07-21.jpg

DSC_0676.jpg

DSC_0674.jpg

DSC_0673.jpg

DSC_06801.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, varouch, Evka, Kamcule1, AlenaC, Iveta, Jikra, Ajka, alenak, Luša

Trvalky III 10. srp 2015 13:11 #299445

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Nevím, jestli píšu do správné diskuze, ale co prodávám trvalky, tak mi vrtá hlavou jedna věc. Všimla jsem si u některých trvalek, které beru ze školky, že mají kořeny obalené netkanou textilií do takového válečku a celý tento váleček je pak v substrátu a v květníku. Všimla jsem si toho u některých pryšců a moc to nechápu. Říkala jsem si, že by jinak byl ten pryšec moc hydra nebo že je choulostivý. Ale teď jsem si stejné věci všimla i u floxů, které nepovažuji ani za hydry ani za choulostivky. Že by opatření proti nadměrnému vysychání? Přes textilii se ale podle mě špatně dostávají kořeny, netušíte co je to za módu?
P1090922_s.jpg

Trvalky III 10. srp 2015 13:54 #299446

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Varouchu,všimla jsem si toho i u prodávaných surfinií.Těm se podařilo prorůst kořeny,ale také jsem si všimla loni u nějaké trvalky,že ji to bránilo se rozvíjet.Moc se mi to tedy nezamlouvá. ;)

Trvalky III 10. srp 2015 14:08 #299447

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Já z toho moc nadšená nejsem. Možná to prodávají velkoobchody školkařům jako celé palety ruliček geotextilie se substrátem, do kterých se jen zapíchne řízek a po zakořenění se jen celá rulička píchne do kořenáče. Ale přijde mi, že taková kytka musí mít s kořeněním v zahrádce docela potíže. :dry:
Moderátoři: Eva L., Květa