Miško, dělit delphinia jindy než na jaře jsem nezkoušela. Řekla bych, že se to doporučuje na jaře, protože prostě bezpečně zakoření. I bazální řízky se z ní dělají najaře ( to se vlastně odebere kousek, který je bez kořínku a on celkem spolehlivě ty kořínky vytvoří). Zřejmě je na to na jaře nějak líp naprogramována.
Nejspíš s nimi potřebuješ teď hnout, to bych asi klidně zkusila ( doufejme, že nepřijdou vedra) a pokud by šly oddělit nez větších zásahů do kořenů, tak bych to zkusila ( jinak bych to nechala na jaro). Ale když jsem je dělila já, musela jsem je vždycky krájet nožem a to bych teď nedělala.
"Růžová" mavuň ( kříženec) se mi semení spolehlivě. Dokonce zřejmě i některé semenáče červené jsou taky růžové. Bílá se vytratila ( zřejmě jí zadusil ten semenáč, byla totiž na tom místě před ním). Ale letos jsem ji koupila znovu a jsem zvědavá, jakou barvu budou semenáče mít

. Jsou na dvou různýh místech, jedna dost daleko od červené i růžové.
Jo a jsem nadšená z úplně obyčejného bílého kohoutku. Ten vínový mám roky a mám ho moc ráda, ale ten bílý je prostě super. Vypadá senzačně s růžema a to jak růžovýma ( Mariatheresia), tak tmavýma ( Gospel). Odkvétá nenápadně, neruší zrzavým nevzhledným chuchlem jako některé jiné bílé trvalky, takže ho nemusím chodit odstřihávat, přesto v kuse kvete a kvete a ještě vytvoří potomstvo. A hlavně nedusí okolní růže. Mavuně se musí v tomhle směru trošku hlídat a případně krotit.