Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 17. srp 2015 13:52 #299677

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
jsem se nepřesně vyjádřila, nechci již opravovat.
Teď, pokud nenaprší, bych je prolila ( aby zvládly vytvořit pupeny pro příští sezonu ).
Více na podzim je nezalévám, dokonce patří k rostlinám, kt. bez vyjímky odstraňuji na zimu listí. V podstatě poměrně časně - u mne se jim listí stejnak neprobarvuje.
( neplatí pro dřevité, na ně nemakám a pro Itoh. ).
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: jana H

Trvalky III 17. srp 2015 13:56 #299678

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
u pivoněk den dva počkám - než se nacucají deště . pak je vezmu srpem asi 15 cm nad zemí . pořád nevím , kam dám nově koupené dřevité pivoňky .
stříkat taky budu - až přestane pršet . některé floxy mají padlí . taky ostrožky .
Poslední úprava: 17. srp 2015 13:58 od Kaja.

Trvalky III 17. srp 2015 18:15 #299695

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Jsem zrovna taky přemítala, jestli použiju polyversum ( mám ho tu od června, ale ještě jsem to nestihla) nebo tím Dithane.
Nejspíš to vyřeším tak, že co má viditelné fleky, vezmu Dithane, zbytek tím polyversem.

Trvalky III 19. srp 2015 18:41 #299770

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Dneska jsem asi hodinu čistila denivky a jsem asi tak v půlce. Bacha na to, všechny listy a stvoly, které v těch vedrech uschly, jsou teď napadené plísní ( černě flekaté). Je to fofr :unsure: . Myslím, že nejsou jediné, totéž jsem našla na odkvetlých květních stvolech heucher. Doporučuji to prohlídnout, odstříhat a pak opravdu postříkat. Letos si nelze hrát na ekology :( .
Následující uživatel poděkoval: sany, Jikra, Ajka

Trvalky III 06. zář 2015 13:04 #300411

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Letos jedno z nejpříjemnějších překvapení - Kalimeris incisa, japonská astra. Kvete od července doteď - jak vzteklá. Příští rok ji v květnu zastřihnu pro větší zahuštění, letos se to vyplatilo. Květy jsou slabě do modra, na fotce vypadají čistě bíle, ale je to bleďounká modrá. Sázena jedna pokusná sazenice s dvěma proutky, ale parádu dělala velmi slušnou.
P1100031_s.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, Kaja, mišpule, Jikra, Ajka

Trvalky III 06. zář 2015 18:39 #300424

• Jana V.
  • Platinum Boarder
já dneska ve Ctěnicích ukořistila aster umbrellatus. Máte někdo nějaké doporučení? Co nesnáší nebo vyžaduje? Se mi děsně líbila, jsem jí tam nemohal enchat :whistle: ...

Trvalky III 07. zář 2015 10:05 #300451

• Květa
  • Moderator
Jani, neměla by mít žádné spešl nároky. Odolná suchu.

Koukala jsem se na ni, líbila se mi. Nekoupila - kvůli časné době kvetení + schopnosti se přesít.

Trvalky III 07. zář 2015 10:28 #300455

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Květo díky, zkoušela jsem vyčíst. Na jedněch stránkách psali drenáž, na druhé vlhké písčité půdy, aby se v tom kozel vyznal :P .

Je v květu, má i s kontejnerem asi 2m, jela v autě naležato, vešla se jen tak tak ...
Právě, že se mi líbilo, že kvete teď a je žlutobílá. Většina aster je v odstínech růžové, modré, vínové, fialové, chtěla jsem něco jiného. Je tedy obrovská :P a bude klátivá, musím jí dát někam k plotu ;) .

Trvalky III 07. zář 2015 10:36 #300458

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jani, to asi záleží na tom, jestlis hledala Aster umbellatus nebo tu tvoji - umbrellatus.
To víš, ta "deštníková" asi a/ chce vody méně (deštník nad sebe) nebo b/ chce vody více, odtud název umbrellatus.
:laugh:
(to je jen fórek)
Na druhou stranu - vlhké písčité půdy - to je dobrý protimluf.

Nevím, jestli máme na Astrantie vlastní chlíveček, ale dám sem svůj nový pokupek od Fišera. Za 39,- v K9.
Ještě jich tam mají několik (i ´Albu´).

Astrantia major ´Primadonna´ - není tak tmavá jako ´Claret´, ale je o dost tmavší, než ´Roma´
P1920227.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Martin, Kamcule1, Ajka

Trvalky III 07. zář 2015 11:14 #300463

• Květa
  • Moderator
Má moc pěknou barvu.
V téhle tmavé mám Claret ( ale ten vykvete, časně a pak už nestrká nové květní výhony ), Astrantia 'Star Of Beauty' - temnice se světlejším středem, nakvétá neustále, květy jsou x jiným drobnější. ( Zatím i jeho potomstvo je tmavě kvetoucí ).
Loni na podzim jsem si dokoupila ještě kvůli sytosti barvy Astrantia major Hadspen Blood, moc ji zatím nejsem schopná posoudit - koupená jedna hvězdička v k9. Vykvetla, pěkně, ale pak přišly tropy.

Zklamáním pro mne byla Astrantia Madeleine von Bennekom - bílá se zelenými konci květů. Tenkrát jsem kvůli ceně váhala mezi ní a Shaggy. Neopakuje, to bych jí i odpustila. Ale - vyholuje neustále střed trsíku, listí je klátivé, nedrží vzpřímeně. Může být místem.
Pro mne ale zklamání.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., varouch, Martin, Ajka
Moderátoři: Eva L., Květa