Jj, může to být jiff, ale u těch surfinií bych spíš tipla, že to v tomhle případě bude tzv. paper pot :
eshop.pasic.cz/paper-pot-25-mm-bp-2850-1...n22783-skup20202.php :
www.agrolinkholambra.com.br/s_paperpot.htm .
Je to v podstatě stejný princip, ale je to jen rolička bez dna. Dle názvu by se dalo soudit, že by paper pot měl být z papíru, ale je to něco jiného, protože se to nerozmočí. Ulehčuje to práci s přesazováním, ale také si myslím, že to těm kytkám vadí.
U balkonovek jsem si všimla, že některé se dokonce snaží kořeny přešplhat tu bariéru horem.
Výrobce tvrdí, že kořeny se dostanou skrz a že je to dokonce kytce ku prospěchu ( viděla jsem nějaké srovnávací fotky, jakože v paper potu rostlina vytvoří bohatší kořenový vystém

), ale mám vypozorováno, že balkonovky v tom stagnujou. Mmch. kytky co se prodávají v IKEA to mají už několik let. Kupovala jsem takhle kdysi do kanceláře ficus lyrata a nikdy nevytvořil pořádné kořeny. Prostě vyčerpal hnojivo a pak stagnoval. Nakonec uhynul.
Bohužel se zdá, že je to školkaři čím dál oblíbenější

, protože už na to přecházejí i menší zahradníci.... ( paperpoty distribuuje mimojiné i Gramoflor, který zásobuje ty největší, naštěstí je to zatím furt dražší než běžné pěstování)
Možná se to časem rozloží. Možná to trvalkám nevadí tolik jako balkonovkám. Ty se za svůj krátký život rozložení nedočkají... Těm, co jsem jim to sundala se daří jednoznačně lépe

. Bohužel jsem si jich pár při tom zlikvidovala. Příště to asi jen rozstřihnu na krajích

.