Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 02. zář 2016 07:01 #312630

• luci
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 995
nakupuju v zahradnictvi kdy predem mam presny seznam kultivaru .. nikdy me ani nenapadlo brat neco jineho :-)
asi jsem divna :-)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Trvalky III 02. zář 2016 07:24 #312631

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Luci, to tu asi dodržuje málokdo :P , já vlítnu do zahradnictví ( buď ze splínu, nebo z radosti, nebo že jedu zrovna kolem) a kupuju co se mi líbí, nebo když objevím něco, co ještě nemám do sbírky :whistle: :whistle: a pak doma dohledávám, co to mám :blush: a hledám místo, kam do dám... Některé chudinky čekají v květníkách na místo i rok. Snažím se se krotit, ale ne vždy jsem dost odolná :blush: .

Trvalky III 02. zář 2016 09:00 #312634

• luci
  • Platinum Boarder
letos se krotim a defakto nic nekupuju neb potrebuju prekopat dalsi cast zahrady abych mohla sazet .. a jen neco kupovat a docasne nekam sazet to u me dopada blbe .. zaroste to plevelem nebo se to pak nezaleva a nakonec se to vyhodi .. proste potrebuju mit plochu kopat sazet a hotovo .. pak se pojede zase dal ...
treba pristi rok zbyde cas i na uzitkove zahony na ty se fakt tesim :-) chci jen male pidi treba na 10 cesneku apod ... zadne plantaze jak to bylo driv ...

Trvalky III 02. zář 2016 09:21 #312636

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Luci přesně tak, málokdo je tak ukázněný jako ty. Mnou vybrané kultivary tu nikdy neseženu, když, tak strašně drahé. Tak, když mám splín, mám dětí nad hlavu, nebo mě někdo naštve, zamířím do zahradnictví a něco si tam koupím. A je.
Nicméně snažím se to eliminovat, bo už jsem pochopila, že je lepší nakupovat vybrané osvědčené kultivary. Proto taky čekám balík, jen teda než mi ona dobrá duše stihla nakoupit vybrané kultivary, stihla jsem ještě přikoupit latnatou hortenzii. Výhoda je, že zas u dobré duše, tak je to za jedno poštovné.

Trvalky III 02. zář 2016 10:19 #312638

• luci
  • Platinum Boarder
Genovesa:
take jsem zazila i stavy kdy bud nasi nebo i my jsme defakto porad jezdili do zahradnictvi a koupilo se co se cloveku libilo jakoze na oko nebo doplneni barvy ke stavajicim druhum .. to jsou nekonecne nakupy .. a s tim souvisi i vecne sazeni a presazovani co nikdy nekonci .. kazdy tyden jinak a mne to prijde ze jsem pak jen jak namezni otrok .. navic sladit zahradu aby to k necemu vypadalo a nepusobilo jako chaos a zmet zelene a kvetu ...
me tohle uz tak desi ze si fakt rozmyslim co koupim a nasledne i detektivne hledam kde bych sehnala ...
treba ty vysnene irisy stale nemam :-(

nejvetsi nebezpeci vidim v kvetinarstvi co maji kytky vystrcene na chodniku .. to mamousek jde na nakup vidi kytky a neudrzi se ...
proto taky zacinam osazovat plochy silnic i povodi abych mela kam tvetenu udat :)

Trvalky III 05. zář 2016 07:55 #312730

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Regina napsal:
Písky tady nejsou na jednu stranu taky žádná výhra. Ale jaro je ještě snesitelné a nějak vůbec mám radši zahradu zjara. Dost mě překvapily rhododendrony a azalky. Se suchem se srovnávají fakt dobře. Nejspíš je pro ně mnohem horší zásaditá těžká půda i když vlhčí.Z cibulovin jsou tu unešené tulipány. Trvalky jsem dost vzdala. Hlavně ty pozdější. Ale obecně bych řekla, že nikdy úplně nezklamou růže a pivoňky. Anglickou zahradu prostě mít nebudu :laugh:

Regino, odpovím zde. Nemívala jsem podzim ráda, ale postupně jsem se s ním smířila díky astrám a sedům. Jsou to taková sluníčka v zahradě, která jí prozáří i v pošmourném dni a když vysvitne sluníčko, jsou obalené včelkami hltajícími poslední doušky před zimním spánkem. Ráda na ten mumraj koukám.
Ze sed bych vyzd´vihla Matronu, je ze všech nejčasnější a včely se po ní můžou utlouct. Je dobré mít víc různých kultivarů, které kvetou v různou dobu. Seda byly v tom loňském příšerném vedru jediná, kdo nepotřeboval zalévat.
Z aster jsem nadšená z vysokých novoanglických. Jsou i v tom našem suchu vysoké kolem +- 1,4m, mám je nasázené v poslední řadě podél plotů, Některé během sezony ztrácejí listí v dolních partiích, ale to je schované v porostu a není to moc vidět. Některé jsou ranné, jako Herbstschnee ( bílá) nebo Violetta. Letos mám novou Septemberrubin a ta je krásně tmavá, asi jako květy Darcey Bussel. Ta už je teď skoro v plném květu.
Z nižších jsem doslova zamilovaná do aster amellus. Mají mnohem větší květy, než ostatní astry a vypadají spíš jako modré kopretinky. Jsou hodně ranné, u mě už měsíc kvete Lady Hindlip ( růžová), ale krásně tmavě modrá je třeba Butzemann, ikdyž je pozdnější. Tyhle malé snášejí to sucho a výheň tady velmi dobře, nedostávají žádnou extra zálivku a přesto to zvládají. I astry novoanglické po usazení zvládají to sucho moc dobře, také většinou nepotřebují zalévat. Přilepšuju jen těm novým, nebo přesazovaným. Oba druhy snášejí velmi dobře vápno, A.amellus ho prý dokonce i upřednostňují.

Zkus si něco z toho sehnat a prodloužit si tak léto a když se povede pěkný teplý podzim, je hned snesitelnější ;) .

Máš pravdu, že růže a bylinné pivoňky to sucho zvládají dobře, ikdyž nikdy nebudou tak bujné jako u Lukáše, dovedou při troše péče člověku udělat velkou radost :up . Ještě, že je máme ;) :up .
Poslední úprava: 05. zář 2016 07:56 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Aglaé, varouch, Marta

Trvalky III 05. zář 2016 09:16 #312736

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN1890.jpg

DSCN1891.jpg

seda- Jano, a co je s tím tvým focením?? foťák je pořád KO ?
Poslední úprava: 05. zář 2016 09:17 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Aglaé, alenak, Marta, Gabča, luci, jaru20

Trvalky III 05. zář 2016 15:35 #312758

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Kájo, foťák snad bude v dohledné době zabalen a odeslán na reklamaci, tj., budu ráda, když bude zpět na vánoce :angry: . Zkusím něco o víkendu vyfotit manželovo mobilem, mělo by to jít stáhnout do PC ( aspoň mi to trvdí).
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Trvalky III 06. zář 2016 16:24 #312786

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Takto si poradila zanedbaná perovskie v zajetí 3 sazenic juky . Udělala kmínek a je z ní roztřepaná modrá kytice.

P1010039.jpg
Následující uživatel poděkoval: Aglaé, Ajka, Marta

Trvalky III 06. zář 2016 16:28 #312787

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
A ještě z dálky

P1010067.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Aglaé, Ajka, alenak, Marta
Moderátoři: Eva L., Květa