Regina napsal:
Písky tady nejsou na jednu stranu taky žádná výhra. Ale jaro je ještě snesitelné a nějak vůbec mám radši zahradu zjara. Dost mě překvapily rhododendrony a azalky. Se suchem se srovnávají fakt dobře. Nejspíš je pro ně mnohem horší zásaditá těžká půda i když vlhčí.Z cibulovin jsou tu unešené tulipány. Trvalky jsem dost vzdala. Hlavně ty pozdější. Ale obecně bych řekla, že nikdy úplně nezklamou růže a pivoňky. Anglickou zahradu prostě mít nebudu

Regino, odpovím zde. Nemívala jsem podzim ráda, ale postupně jsem se s ním smířila díky astrám a sedům. Jsou to taková sluníčka v zahradě, která jí prozáří i v pošmourném dni a když vysvitne sluníčko, jsou obalené včelkami hltajícími poslední doušky před zimním spánkem. Ráda na ten mumraj koukám.
Ze sed bych vyzd´vihla Matronu, je ze všech nejčasnější a včely se po ní můžou utlouct. Je dobré mít víc různých kultivarů, které kvetou v různou dobu. Seda byly v tom loňském příšerném vedru jediná, kdo nepotřeboval zalévat.
Z aster jsem nadšená z vysokých novoanglických. Jsou i v tom našem suchu vysoké kolem +- 1,4m, mám je nasázené v poslední řadě podél plotů, Některé během sezony ztrácejí listí v dolních partiích, ale to je schované v porostu a není to moc vidět. Některé jsou ranné, jako Herbstschnee ( bílá) nebo Violetta. Letos mám novou Septemberrubin a ta je krásně tmavá, asi jako květy Darcey Bussel. Ta už je teď skoro v plném květu.
Z nižších jsem doslova zamilovaná do aster amellus. Mají mnohem větší květy, než ostatní astry a vypadají spíš jako modré kopretinky. Jsou hodně ranné, u mě už měsíc kvete Lady Hindlip ( růžová), ale krásně tmavě modrá je třeba Butzemann, ikdyž je pozdnější. Tyhle malé snášejí to sucho a výheň tady velmi dobře, nedostávají žádnou extra zálivku a přesto to zvládají. I astry novoanglické po usazení zvládají to sucho moc dobře, také většinou nepotřebují zalévat. Přilepšuju jen těm novým, nebo přesazovaným. Oba druhy snášejí velmi dobře vápno, A.amellus ho prý dokonce i upřednostňují.
Zkus si něco z toho sehnat a prodloužit si tak léto a když se povede pěkný teplý podzim, je hned snesitelnější

.
Máš pravdu, že růže a bylinné pivoňky to sucho zvládají dobře, ikdyž nikdy nebudou tak bujné jako u Lukáše, dovedou při troše péče člověku udělat velkou radost

. Ještě, že je máme

.