Kiko, možná to bude umístěním, seda dost reagují na množství sluníčka a ve stínu ta samá kvete později než na sluníčku. Mně obyčejná babičkovská květou později než Matrona, ale mám tu např. semenáč, který jsem našla pod Matronou ( je jí částečně podobný) a ten kvete také dřív než ona, ikdyž je ve stínu, ale samoozřejmě nemá jméno

. Takže možná máš taky nějaký takový povedený kousek.
Z těch kultivarových, je u mě Matrona skutečně nejrannější a současně nejvyšší, ale samozřejmě nemám úplně všechny, co se u nás dají sehnat.
Jinak, k těch co mám, mám moc ráda Mr. Goodbud - hodně tmavě růžové květy ( na plném slunci i bordó stonky), Karlfunkelstein - krásně tmavý, květ červený, Neon - květ opravdu oproti ostatním hezky růžový, lupení spíš žlutozelené, ale mě se to líbí.
Mám i 4ks Red Kauli - ta je opravdu nejčervenější v květu, hezké čokoládoé stonky, ale tedy ty 4 ks vydají za jeden Mr. Goodbud ( co do velikosti trsu), navíc se mi válí. Ale jako barevný akcent dobrý

.
Zatím nemůžu přijít na chuť žlutokvětým , a to ani Yellow Xenox. Mám radši obyč. Xenox

.