Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 06. zář 2016 21:14 #312800

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
JaniV, mam rada tve zkusenosti. Samo hltam i ostatni, ale ty casto zareagujes a pridas zkusenost ze svoji zahrady. :cheer:

Ted jsi me donutila zareagovat (moc nestiham, zacatek skolniho roku, zacatek nove prace na plny uvazek a vecer odpadam unavou a tak) na tu Matronu. Mam novou z jara, je pekna, ale nekvete mi jako prvni. Mam nejaka obycejna seda (zelena s ruzovymi kvety), ta jsou uz rozkvetla a Matrona ma teprve poupatka. Mozna to bude jinak pristi roky az se usadi, uvidim.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Trvalky III 07. zář 2016 08:08 #312811

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kiko, možná to bude umístěním, seda dost reagují na množství sluníčka a ve stínu ta samá kvete později než na sluníčku. Mně obyčejná babičkovská květou později než Matrona, ale mám tu např. semenáč, který jsem našla pod Matronou ( je jí částečně podobný) a ten kvete také dřív než ona, ikdyž je ve stínu, ale samoozřejmě nemá jméno :P . Takže možná máš taky nějaký takový povedený kousek.

Z těch kultivarových, je u mě Matrona skutečně nejrannější a současně nejvyšší, ale samozřejmě nemám úplně všechny, co se u nás dají sehnat.

Jinak, k těch co mám, mám moc ráda Mr. Goodbud - hodně tmavě růžové květy ( na plném slunci i bordó stonky), Karlfunkelstein - krásně tmavý, květ červený, Neon - květ opravdu oproti ostatním hezky růžový, lupení spíš žlutozelené, ale mě se to líbí.

Mám i 4ks Red Kauli - ta je opravdu nejčervenější v květu, hezké čokoládoé stonky, ale tedy ty 4 ks vydají za jeden Mr. Goodbud ( co do velikosti trsu), navíc se mi válí. Ale jako barevný akcent dobrý ;) .

Zatím nemůžu přijít na chuť žlutokvětým , a to ani Yellow Xenox. Mám radši obyč. Xenox ;) .
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Trvalky III 07. zář 2016 08:25 #312812

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
U mě na vlhkém severu je Matrona o fous rychlejší než (patrně) klasické Herbstfreude. Herbstfreude je u mě suverénně nejmohutnější, největší a nejlíp rostoucí. Momentálně už kvetou obě dvě plus Neon. Neon je pěknej, ale drobnější. Pak mám ještě pár, u kterých si nepamatuju kultivar, ale ty jsou ve stínu a vždy jen po jedné sazenici a nijak zvlášť rychle se nerozrůstají. Z tmavých jsem si letos zasadila na různá místa pár Karlfunkelsteinů, kdyby se chtěly chovat jako Herbstfreude, byla bych šťastná jako blecha.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Trvalky III 08. zář 2016 19:30 #312845

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Moje letos v létě kupované sedum - Mr. Goodbud. Jinak mám jenom nějaké podarované, ještě nekvete vůbec.

IMG_0849.jpg
Následující uživatel poděkoval: Aglaé, Ajka, Marta, alcearosa

Trvalky III 08. zář 2016 20:04 #312850

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
JanoV,nedostala ses prosím už k foto té nepety kubanica?Ta moje vypadala nějak jako na fotce z odkazu cz.pinterest.com/pin/545709679824056301/ ,což se mi nezdá stejné jak obrázky většinou bývají,děkuji.Květy by měly být větší než u subssesilis. ;)
Poslední úprava: 08. zář 2016 20:05 od Evka.

Trvalky III 08. zář 2016 20:13 #312852

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Evko, nemám fotku, jen je v pozadí, když jsem fotila něco jiného ( ale nejsem na svém PV), teˇd je odkvetlá. Dělá velké palice, délka asi 10cm, tloušťka cca 4cm. Na tom tvém odkazu to vypadá jako něco jiného, ale já jí mám teprve 2. rok a 1 rok se taky tvářila divně, chtěla jsem jí vyhodit, ale nestihla jsem to a pak byla překvapená :P , jak je krásná, kam se hrabou agastache ( tedy na výšku je asi nižší než některé kultivary, určitě je nižší než Black Ader).
Následující uživatel poděkoval: Evka

Trvalky III 08. zář 2016 21:16 #312854

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Rozchodníky množíte dělením trsů nebo i řízkováním? Řízkujete stonky nebo jen listy?

Trvalky III 08. zář 2016 21:32 #312855

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Bradhal, urvala jsem letos ve veřejné výsadbě 4 výhonky z trsu (Se stydím :blush: ). Vhodila jsem je do vody. Nechala tam, několikrát vyschly. V pohodě zakořenily i tak. A už i kvetou.

Trvalky III 08. zář 2016 21:42 #312856

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Dneska jsem byla u nás v zahradnictví. Chtěla jsem záplevák. Źlutý. Paní po mně chtěla latinský název a že ho pak najde. Jsem si nevzpomněla, ale na rozdíl od ní jsem věděla už od pohledu, že stejně hledá marně. Žádný tam neměli. Tož tak u nás v zahradnictví.
Koupila jsem si aspoň Achilleu Walther Funcke. Mě těší, že to podle všeho aspoň není úplně marný kultivar, protože paní o něm nevěděla zhola nic.
Chci ho zkombinovat s Agastache. Moc se mi líbila Varouchova kombinace agastache, šanty a řebříčku (měla Teraccotu, ta u nás samo nebyla k mání).
Poslední úprava: 08. zář 2016 21:43 od Genovesa.

Trvalky III 09. zář 2016 07:29 #312857

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Genovesa napsal:
Moc se mi líbila Varouchova kombinace agastache, šanty a řebříčku (měla Teraccotu, ta u nás samo nebyla k mání).
A já ji mám, mohla jsem ti ji poslat. :) Řebříčky - bacha na padlí. Pár mi jich letos padlí chytlo, chci zkusit napřesrok kopřivovou jíchu.
Moderátoři: Eva L., Květa