Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 10. led 2017 16:06 #314993

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ad gaura - zajímá mne, zda se vypořádá i s letošní tužší zimou. Pls. o následné info. ( u mne nikdy nepřezimovala, měla jsem ji vysázenou v těch tuhých zimách )

Regino, dlužím odpověď na anemonky.
- coronaria
přežily mi pouze nejmírnější zimu ( -9 st. ), naprostý souhlas s Honzou.
- blanda
nemám, ale měly by být naprosto bezproblémové
- sylvestris
plnokvěté jsou nerosti, s jednoduchým květem jsou na tom o štípek lépe. Přesto, že se u nich uvádí značná tolerance vůči suchu, neměly by mít problém ani se (zdejším ) pH.. vždy jsem je měla pouze několik let, pak v létě zatáhly a již se neobjevily. ( moc teplo ?, netuším ). Jsou trsnaté.
- nemorosa
krásná drobnička, plevílková. Nemám s ní sebemenší problém. Oddénkatá, pomalu se šířící. Na f. je A.n. Alba Plena, trochu rdící se přiznávám, že jsem si asi před 5 lety ukradla štípeček. Z toho jednoho klůcku mám dnes polštářek ( na f. s Muscari V.Finnis )

DSCN0504.jpg

- narsissiflora jsem si kupovala, jenže mi místo ní byla dodána Anemone canadensis. Hezká, trochu nenápadnější květ. Oddénkatá, kolonizátor. Bohužel, z těchto důvodů jsem ji musela dát pryč.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, varouch, Ajka, Marta, bradhal, Regina

Trvalky III 10. led 2017 17:14 #314995

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Anemone Blanda jsem dávala do cibulovin - jsou úžasné,mám fialové a koláč bílých - kvetly velice dlouho
Následující uživatel poděkoval: Regina

Trvalky III 10. led 2017 17:34 #314998

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Květo,takže prakticky jako laik, když jsi to nepoznala ty, nemám šanci rozpoznat kolonizátora od uměřeného obyvatele zahrady. Můžu maximálně doufat, že dodavatel je spolehlivý.Od kohos je měla? Ale abych pravdu řekla, nevím, zda mám s tímto dotazem přejít jinam?
Kaaj, viděla jsem je a protože ti vyrostly a vypadaly dobře, tak jsem je koupila. Snad Lidl nebo kdo měl kšeft.A ještě na podzim jsem tam něco hrabala a na jednu jsem narazila, vypadala, že je živá.

Trvalky III 10. led 2017 17:45 #315000

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Regino, ona záměna byla z německého zahradnictví u Drážďan, kupovala jsem si ji tam hodně brzo na jaře, nevzrostlou. No, pak se kolonizátor ukázal. :laugh:
( abych tedy ve výčtu byla úplná, těch jarních - měla jsem ještě Anemone aconitifolia, nezaujala + semenivá, také jsem ji dala do pryč. Poslední pak byla A.multifida - v několika opakováních i kultivarech. Tu považuju za krátkověkou 2 - 3 roky . )
Kájo, jj, díky, mám ji v hledáčku ( až na ni někdy narazím ). :)
Následující uživatel poděkoval: Regina

Trvalky III 10. led 2017 22:23 #315023

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mně gaura ( bílá) přežívá zimy od té blbé 2011/12 pravidelně. Když mají přijít mrazy, stačilo přes ní přehodit dekl od sudu nebo kýblík. Ale u mě je to extrém ( suché a mírné zimy). Taky se mi celkem semení, ale v zadních partiích v tom houští zřejmě nedospěje, objevím je vždycky jenom vepředu :unsure: .
Semenáče mi přežívají mnohem lépe, než zasazené matky. Zřejmě se z toho rašelinovýho substrátu do tý hutný země nedovedou do zimy dost prokořenit.

Trvalky III 11. led 2017 15:16 #315043

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Gaura se mi taky semení i jsem musela jednu zlikvidovat-obří,rozpláclá chobotnice mi zalehla kakost.
Zase jsem se jednou zbláznila.Po kakostech,astrách a epimediích do pelyňků.Několik kultivarů,hlavně stříbrolistých, ochatlávám ve skleníku v květináčích.Snad mi tam nevymrznou,nevyschnou a už se těším na jaro.Nějaký čas mám Coca Colu od Mišky(fakt je tak cítit!)a artemisia dracunculus Franse Dragon,obojí velice fajn doplňkovky.
Jeden loňský nový-téměř nefotitelný,zatím útlý trsík:
krasaveček Artemisia lactiflora
IMG_9318.jpg

IMG_9319.jpg

pelynkanglie.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, Marta

Trvalky III 11. led 2017 16:11 #315047

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Mišpul jsem zvědavá, jestli zůstane takhle nevinný ;) . Mně už ( vysoké) pelyňky na zahradu nesmí, na to jí mám moc malou :unsure:

Trvalky III 11. led 2017 16:30 #315051

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Jo,to já taky :blink: ,více v kombinacích.

Trvalky III 11. led 2017 23:22 #315083

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Kajo a Regino, diky za reakci na upolin, asi to tedy znovu zkouset nebudu. Kdyz jsem na chalupe, tak slimaky sbiram, ale to je j nekolik set za jeden sber. A jednotlive trvalky se snazim chranit vrstvou logru z kafe. Prijde mi, ze to i trochu pomaha, ale ten upolin to nezachranilo.

Gauru jsem mela jen jednou ruzovou, bohuzel neprezila zimu, ani nemam semenacky, tak uz se mi ji taky nechtelo moc zkouset, i kdyz se mi libi.

Trvalky III 11. led 2017 23:30 #315085

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Kiko, gaura stojí za to, ikdyby to mělo být jen na jednu sezónu ;) .
Má ráda sucho a slunce, zkus jí vybrat takové místo. Pokud obsypeš kačírkem, myslím, že se semenáčky najdou. To obvykle zabírá spolehlivě ;) , jak někam nainstaluju textilku s šutry a kačírkem ( myšleno jako uskupení kamenů bez rostlin), je to spolehlivě do několika let kolonizováno okolním rostlinstvem :whistle: .
Následující uživatel poděkoval: Kika
Moderátoři: Eva L., Květa