Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 13. led 2017 13:32 #315155

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
To je pravda Jani, zkusím na letošek sehnat nějakou tu bílou a uvidíme.
Vy co máte malé děti, máte náprstníky? Strašně se mi líbí s růžemi ve smíšených záhonech, ale bojím se o ty děti...
Edit: teď jsem zjistila, že Digitalis je dvouletka, tak se omlouvám za špatný výběr tématu.
Poslední úprava: 13. led 2017 13:40 od Genovesa.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Trvalky III 13. led 2017 13:59 #315158

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
jako trvalky používám v zahradě dost kosatce.. skoro všechny modré , ty se mi líbí mezi růžemi nejvíc, ale budu některé stěhovat. a sice k růži Nevada, protože jsou v kvetení souběžné . ostatní růže jsou ještě v poupatech . ale musím dávat pozor na kosatcovou mouchu . loni jsem uhlídala - postříkala jsem Mospilanem včas .

DSCN7868_2017-01-13.jpg

DSCN7949_2017-01-13.jpg

DSCN7952_2017-01-13.jpg

DSCN7937_2017-01-13.jpg

Nevada
Poslední úprava: 13. led 2017 14:05 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, Marta, Regina

Trvalky III 13. led 2017 14:28 #315164

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Geno, chtěla jsem ti napsat, že bys místo náprstníků ( jsou mezi nimi i trvalky, ale ty jsi asi nemyslela) mohla pár let používat stračky, ale ony jsou taky jedovaté :unsure: .
Je to těžké, holky mají tendence to furt trhat, s klukama to bylo jednodušší ;) . Máš dvě možnosti, buď budeš jedovatky držet ze zahrady, nebo dáš holkám nalejvárnu. Já to zkombinovala, nepořizovala jsem ty prudce jedovaté ( oměj třeba) a co už tu bylo, tak jsem ukázala a vysvětlila ( kokořík - a pro sichr jsem hned po odkvětu odstřihávala hned u země).

Kosatce mi nějak mizejí. Dřív jsem jich měla kvanta, ale asi jak zahušťuju výsadby, už se jim to tolik nelíbí. Krom toho poslední roky zlobí ta moucha, jsem líná stříkat :whistle:
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Trvalky III 13. led 2017 14:36 #315168

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Jano, zmínila jsi náprstníky - trvalky, máš? |Já jsem na podzim digitalis parviflora zakoupila, ale zkušenosti nemám, nikdy jsem ho neměla, máte někdo zkušennost s tímto kultivarem?

Trvalky III 13. led 2017 14:45 #315171

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Kaja, s dovolením, opajcujem tvoj nápad - kosatce k Nevade! Vlani bola mláďa Nevada s kučeravým kelom, ktorý ju skoro zadusil - kosatce budú krajšie a vzdušnejšie. Ďakujem za inšpiráciu!

Trvalky III 13. led 2017 15:02 #315174

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ale pozor! - mají taky dost kořenů . raději kousek dále . www.kgardens.org/K1_IV.htm

DSCN7947.jpg

Nevada /Dresla /
Poslední úprava: 13. led 2017 15:04 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, Marta, Regina

Trvalky III 13. led 2017 15:15 #315175

• Jana V.
  • Platinum Boarder
alenak napsal:
Jano, zmínila jsi náprstníky - trvalky, máš? |Já jsem na podzim digitalis parviflora zakoupila, ale zkušenosti nemám, nikdy jsem ho neměla, máte někdo zkušennost s tímto kultivarem?
Aleno, kdysi jsem si omylem v zahradnictví koupila digitalis, který vykvetl žlutě ( asi 50cm) a přežil několik zim, jenže já ho dala k růžovým růžím, takže jsem ho pak kvůli barvě vyhodila. Dodnes nevím, co to bylo zač, květy měly stejnou stavbu a velikost jako ten dvouletkový.
Loni jsem si pořídila digitalis lutea , moc se mi líbí, ale zatím se snaží přežít zimu ( včera vypadal O.K., tak snad to dá). Sama Jsem na něj hrozně zvědavá ;) .
D. parviflora zatím nemám, je pro mě barevně těžko kombinovatelný a vlastně ani nemám představu o jeho výšce. Možná by byl dobrý do toho bordó záhonu, ale tam se mi kupodivu ( po mnoha letech neúspěšných pokusů) přesel ten dvouletkový, tak čekám co mi vyroste ( matka byla bílá, ale při mé smůle jich určitě bude většina růžových :unsure: )
Následující uživatel poděkoval: alenak, Regina

Trvalky III 13. led 2017 17:48 #315187

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Barev se nebojím, rýč je v pohotovosti, dala jsem ho ke žluté růži + něco bílého, třeba tam přisadím gauru, uvidím, až jak náprstník vykvete, snad mě nevymrzne ;), přesévajících náprstníků mám kupodivu dost :)
Poslední úprava: 13. led 2017 18:31 od alenak.

Trvalky III 13. led 2017 17:59 #315188

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Jj, proto já ráda experimentuju s barvami nejdřív u trvalek. Když to vypadá šíleně, dá se to při nejhorším přesadit i v květu :P ;) .

Trvalky III 13. led 2017 19:47 #315193

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Aleno, měla jsem jej, dala pryč.

- obtížněji kombinovatelná barva, ta nahnědlá - v záhonu hodně dominantní, více těhle nepřirozenějších barev ( mám takové růže + carexy a hlavně heuchery ) mému oku nebylo příjemné.
V rozhodování, co do pryč vs. zůstaň mi přijde déle lepá heuchera.
-výška 80 cm ( cca ), do metru - při skladbě růží jsem pro něj neměla využití, spíše vadil. Plus přízemní růžice masivnějšího listoví.
Moderátoři: Eva L., Květa