Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 07. led 2017 18:00 #314854

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Káji, nenene...

žlutá, co roste v lese - pryskyřníkovitá

u mne kvete s ladoňkami či hned po nich
www.google.cz/search?q=anemone+narcissif...nemone+ranunculoides
---

bílá, co roste v lese - hajní ( nemorosa )
kvete v březnu/dubnu, květ cca 2 cm, nízká. Mám i plnokvětou. Kvete spolu s modřenci, po pryskyřníkovité, hned.
www.google.cz/search?q=anemone+narcissif...h&q=anemone+nemorosa
---
tahle tvá na fotkách je opravdu lesní ( sylvestris )
existují od ní kultivary vyšlechtěné, s větším květem ( bajvoko 5 cm ), měla jsem i plnokvětou,hodně plnokvětou, pak i takovou s potlačenými okvětními plátky, část jich byla zelená.
kvetou ( u mne ) někdy na přelomu dubna a května
www.google.cz/search?q=anemone+sylvestri...CgB&biw=1280&bih=869

narcisokvětá má tlustší květní stopky, pak má takové palisty ( kolárek kol stonku ) a následují květy. Na stonku je jich víc ( cca 5 ), tím se snadno odliší od ostatních jarních anemonek. Průměr květu cca 3 cm. Listí má na rozdíl od sylvestris více vykrajované ( podobá se omějovým ).
www.google.cz/search?q=anemone+narcissif...rc=O3AsmxcDDc4MJM%3A
Poslední úprava: 07. led 2017 18:02 od Květa.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, quendery, Regina

Trvalky III 07. led 2017 18:43 #314856

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak já už jsem z těch sasanek naprosto domotaná.. no věřím , že se vyznáš .bude to teda ta vyšlechtěná , protože je docela velký květ a bez kolárku . jsou hezké .ještě mám ty velké - japonské růžové .dík za určení .
Poslední úprava: 07. led 2017 18:56 od Kaja.

Trvalky III 07. led 2017 22:09 #314862

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Květo, smekám před určením. Protože taky nasázím všechno, co vidím, skoro a líbí se mi. Jaký je rozdíl v pěstebních nárocích u lesní a hajní? Případně různých dalších vyšlechtěnců? Abych je nezmordovala, pokud na ně někde narazím a zakoupím. Jarních kytek není nikdy dost. Jak jsem pochopila z předchozího, šlechtí se oba druhy. Hajní, nejspíš, nestudovala jsem tak podrobně, jsem se kdysi chtěla zbavit u jedné pivoňky. Nepodařilo se, tak už to prostě neřeším....Taky mi nejde do hlavy ale třeba dělám někde chybu. Anemone blanda a coronaria. Původ se uvádí stejný. A doporučuje se při větších mrazech přikrývat.Blandy vylezou povětšinou dobře. Coronarii se mi nikdy nepodařilo přivést k životu. A tuším to tu někde psal i Honza, že je dostal i darem k nějakému nákupu. Doufám, že se nemýlím, že to byly coronarie.

Trvalky III 07. led 2017 23:20 #314866

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Kajo- ten upolin, nezerou ti ho slimaci? Ja na nej mam vzpominku z detstvi, tak jsem si jeden poridila, ale nic, mam podezreni, ze ho ty potvory sezraly. Tak jestli si mam kupovat novy, chci ho na chalupu a tam to pred slimaky neochranim.

Trvalky III 08. led 2017 07:06 #314870

• Kaja
  • Platinum Boarder
upolín mám roky-- slimáci jsou samo i tady, ale systematicky je ničím . takže loni ani moc nebyli . ale byly roky , kdy jsem ráno nasbírala přes stovku a to samé večer -to vylézají kolem sedmé. mám i souseda , co je zdatný lovec. :P
letos asi rozseknu a rozsadím . nějak se nerozrůstá a potřebuji do břehu . tam byl a už není . měla jsem i světlejší - takový více do citronova - ten už taky někam zmizel .

Trvalky III 08. led 2017 09:28 #314880

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Kiko, na chalupě neochráníš nejspíš. Než mi okolí na chalupě začal obhospodařovat jeden soukromník tak, že jsou z jedné strany ovečky, z druhé daňci a mufloni a ze třetí sekající soused, mohla jsem je sbírat na kolečka.

Trvalky III 08. led 2017 11:31 #314892

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
101_7260.jpg

101_7247_2017-01-08.jpg

101_6195.jpg

Kolotočník - tuhle rostlinku mám velice rád , mohutná a vysoká s velkými listy , dobře se i sama množí
Následující uživatel poděkoval: Kaja, alenak, Marta, alcearosa

Trvalky III 10. led 2017 13:39 #314988

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Genovesa napsal:
Kaja napsal: Fakt jo! To koukam. Jednou jsem mela ruzovou a neprezila ani se nevysemenila.

Gaura je krátkověká trvalka, zvlášť v našich klimaticky hodně rozkolísaných podmínkách. Má ráda sucho a teplo. Velké mrazy moc nedává (u mě zatím předchozí slabší zimy přežívá), vadí jí jarní a podzimní dlouhé mokro, pak vyhnívá. Čím šlechtěnější kultivar, tím méně odolná. Osobně si na zahradu kupuji jen základní druh G. Lindheimerii, jakmile už jsou to různě pojmenované kultivary (často růžové, kompaktnější), jsou méně odolné zimě.

Co se semenění týče, tak sem tam najdu semenáček, ale u mě téměř nemají šanci zesílit v konkurenci ostatních trvalek a s kratší vegetační dobou (pokud poměřuji třeba s jižní Moravou). Co se schopnosti semenění týče, je spíš slabší.

Prostě si ji interně vedu v kategorii krátkověkých s tím, že když holt přijde silná zima, tak ji nahradím novou sazenicí jako letničku.. nebo se třeba dostanu do fáze, kdy se mi bude hodit, že vymrzne a na její místo přijde něco úplně jiného. :)

Trvalky III 10. led 2017 14:03 #314989

• Kaja
  • Platinum Boarder
mrzí mě , že jsem při cestách do Kopřivnice neměla nikdy foťák . udělali tam v centru i na kruháčích nádherné výsadby . na užších předělovacích záhonech - cesta , chodník - byly trávy a mimo jiné i gaury . růžové i bílé .vypadalo to úžasně . na kruháčích byly nahoře trávy a zas gaury , pak svislé pruhy modrých macešek, nízké modré trávy a dokola krajem nahusto nasazené Lovely Fairy. ale nizoučké - žádné vyčouhliny jako mám já. pokud bude i letos taková paráda , tak to musím zvěčnit . jinak ještě v začátku léta mezi trávama zase jinde - byly kopretiny a červené divoké máky . krásné to měli ..na jaře zase před asi čtyřmi roky nasadili v parku do trávníku kola různých narcisů . většinou ty Tete a Tete kupodivu to tam každý rok kvete- nikdo to nevyrýpal. jako město mají družbu s holandským městem , ve Francii s nějakým a s Polskem , tak mě napadlo , jestli ty cibulky nedostali darem - je tam toho hodně a jeden rok byly i pruhy fialových tulipánů na střídačku s hyacinty. to kolem cestiček . sněženky už tam v parku kvetou co jsem byla děcko .
Poslední úprava: 10. led 2017 14:16 od Kaja.

Trvalky III 10. led 2017 14:22 #314992

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Mám stejnou zkušenost jak Varouch, růžová je choulostivější, bílé vydrží více, jedna ze sousedek je vyrývá na zimu, to nedělám, vloni se zadařilo vypěstovat z řízků, uvidíme letos :)
Kájo, takhle nádherné sestavy s travami jsem viděla v Lázních Bohdaneč, bylo to kouzelné :)
Moderátoři: Eva L., Květa