Mišpul, nevím, čím to, ale mně scabiosy vždycky chcíply. Teď jsem je viděla v Chorvatsku růst planě v takových suchopárech, takže moje sucho by jim mělo vyhovovat, ale asi jim vadí ta hutná hlína co tu mám

.
Naopak knautie si u mě zatím nestěžují

.
Ostrožky mám taky moc ráda, ale to každoroční hlídání přes slimáky mě nebaví a nejspíš letos zruším i ty poslední dvě co mám ( o zbytek se postaraly ty mrchy

). Mám tedy jen takové obyčejné hodně vysoké. Vadí mi, že zaberou ohromné místo ( dusí všechno kolem) a po odkvětu po nich zbude jen velká díra. Kdysi, když jsem tu ještě neměla slimáky (jen šneky), se dalo uhlídat, aby nasadily nové výhony pro druhé kvetení. To už bohužel není možné a druhé kvetení se prostě nekoná. Navíc letos byly napadené i padlím

.
Postupně si "zapleveluji" zahradu jinými vyššími trvalkami, jako veronicastra, veronica hastata a vysoké druhy aster, které takové "potíže" nedělají. Letos jsem prvně měla kozlík, byla jsem z něj unešená, ale je to kytka někam hodně do pozadí

- nejlépe až k plotu ( jenže tam zas nebude cítit ta její jemňoučká vůně, která mi připomíná nějaký sirup z dětství)